標題: 直升機專用對艦導彈 [打印本頁]

作者: Hamlet    時間: 27-4-2013 19:05     標題: 直升機專用對艦導彈

YJ-9

將來056型取代現有037型導彈艇之後,應該會一齊部署到香港分艦隊
作者: gtoray    時間: 27-4-2013 19:21

尾二圖中係模型機?
作者: Hamlet    時間: 27-4-2013 20:53

引用:
原帖由 gtoray 於 27-4-2013 19:21 發表 [url=/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1064776&ptid=117523][/url]
尾二圖中係模型機?
冇錯
作者: bob916    時間: 27-4-2013 21:38

好似吹氣公仔
作者: sovietarmy2012    時間: 27-4-2013 22:11

一隻平價版的瀕海戰鬥艦

美國吾會比中國玩死,只會比軍火商玩死

什麼叫網絡中心戰概念下的瀕海戰鬥艦?係網絡無得比較的情況,056型比美國的瀕海戰鬥艦各方面性能要先進.

咁有網絡下的056型係中國附近勁D,定駐星坡的瀕海戰鬥艦勁D?!
作者: Hamlet    時間: 27-4-2013 22:31

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-4-2013 22:11 發表 [url=/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1064798&ptid=117523][/url]
一隻平價版的瀕海戰鬥艦

美國吾會比中國玩死,只會比軍火商玩死

什麼叫網絡中心戰概念下的瀕海戰鬥艦?係網絡無得比較的情況,056型比美國的瀕海戰鬥艦各方面性能要先進.

咁有網絡下的056型係中國附近勁D,定駐 ...
唔多似瀕海戰鬥艦,佢用黎代替即將退役啲老式江湖級FFG同037型炮艇,用作警戒同巡邏,成本比較低而且行得遠,配備啲武器足夠對應啲低烈度軍事衝突,而家南海同東海最需要尼種船。

外國黎講尼種船應該屬於輕型護衛艦或者巡邏艦 OPV,星國個就唔同,佢地個海軍規模細,尼啲直頭當主力艦用……
作者: sovietarmy2012    時間: 27-4-2013 23:14

美國的瀕海戰鬥艦首艦駐星國,而不是星國擁有的.

其實美國的瀕海戰鬥艦咪就係用作警戒同巡邏,成本比較低而且行得遠,配備啲武器足夠對應啲低烈度軍事衝突咯!
作者: Hamlet    時間: 27-4-2013 23:27

唔同,瀕海戰鬥艦針對海岸線,對陸攻擊支援,而OPV既話主要對住海上目標比較多。主要睇佢地兩款船個航速就知,一個噴射船一個螺旋槳推進,航速都差別巨大。
作者: kimkileo    時間: 6-5-2013 01:20

係時候俾的自研新玩具俾直昇機用啦........
作者: kimkileo    時間: 6-5-2013 01:21

引用:
原帖由 Hamlet 於 27-4-2013 23:27 發表
唔同,瀕海戰鬥艦針對海岸線,對陸攻擊支援,而OPV既話主要對住海上目標比較多。主要睇佢地兩款船個航速就知,一個噴射船一個螺旋槳推進,航速都差別巨大。
某程度我更覺得LCS係取代以前既FF.....
作者: sovietarmy2012    時間: 6-5-2013 02:07

引用:
原帖由 Hamlet 於 27-4-2013 23:27 發表
瀕海戰鬥艦有反潛,反艦模組,計劃中需要做D護衛艦角色,封鎖,反潛,臨檢,偵哨....

美軍的組合缺的是落馬的武庫艦(巡洋艦)....因為缺$

反正現代航速不重要,中國內線作戰又要長航程又要平.美國用噴射船基於反潛降噪和技術推廣.056要長航程又要平就用柴油機

好笑的是台軍整隻迅海對付022,056就出嚟對付迅海....可愛BB互揍
作者: Hamlet    時間: 10-5-2013 21:43

引用:
原帖由 kimkileo 於 6-5-2013 01:21 發表 [url=/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1065645&ptid=117523][/url]

某程度我更覺得LCS係取代以前既FF.....
個理念唔錯,特別係三體船,但佢個成本高好多,只適合美國啲大花灑,加上而家上面啲船用turbine engine技術都未解決到做細部啲同單體出力唔夠人大,做尼個唔現實,而家佢遭到前蘇聯水準啲已經好難得……056個定位應該同法國佬守殖民地啲船仔差唔多,平靚正抵食夾大件,替代佐舊既037型艇仔(500噸都未夠),056個居住區夠大,出遠洋舒服好多,做港口海岸警戒佢火力又夠。
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 6-5-2013 02:07 發表 [url=/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1065660&ptid=117523][/url]

瀕海戰鬥艦有反潛,反艦模組,計劃中需要做D護衛艦角色,封鎖,反潛,臨檢,偵哨....

美軍的組合缺的是落馬的武庫艦(巡洋艦)....因為缺$

反正現代航速不重要,中國內線作戰又要長航程又要平.美國用噴射船基於反潛 ...
使用理念都唔同,我以前睇見上海幫泰國佬造兩件咁上下既,就估幾時有差唔多既去頂走啲出唔到南沙群島啲艇仔,點知真係有,而且最近馬拉個海上防務展仲有款改良版,1500噸上落居然有24組VLS 76主炮……

至於台灣仔造軍艦……只可以話算吧啦,廢佐啦都,佢地準備接受美國佬退役啲Perry級,佢地啲Knox差唔多打柴
作者: sovietarmy2012    時間: 11-5-2013 14:39

Perry級?!算吧la.佢最勁係吹....十九幾年前話買F16,今日仲講緊...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0