標題: [KA] KA gbb m4 問題/改良區 [打印本頁]

作者: 冰影    時間: 19-5-2013 23:15     標題: KA gbb m4 問題/改良區

KA gbb m4 問題

岩岩汁過少少支槍 (磨滑bolt底+落油)
用原裝匣+猛將

試槍時發現兩個問題:

1. 彈道偏下,準星/鏡較到最落都係有D距離,已開盡hop up

2. 有時會打打下上1粒以上彈,令槍jam實左

想問下會係咩問題呢....

3. 支槍行得唔順!bolt,內件同尾托彈弓都已落油!磨滑左bolt底

想問下重應該點搞....

麻煩晒師兄們了!

作者: loveless    時間: 19-5-2013 23:22

你響屋企試, 對吧?
作者: 冰影    時間: 19-5-2013 23:30

引用:
原帖由 loveless 於 19-5-2013 23:22 發表
你響屋企試, 對吧?
IC
意思係距離太近吧!
下次再找地方試試先!

btw 問題2既可能原因係咩....

thanks
作者: loveless    時間: 20-5-2013 00:30

問題2要講清楚D.
auto發生, 定semi都會?
你有冇頂住隻匣開槍?
未較盡hop up時有冇事?
作者: carl    時間: 20-5-2013 01:11

我果支個HOP UP 可以話廢, 個HOP UP 由細開到大跟本HOP UP 膠都係響槍管HUP UP 凹位入面...
似乎係HOP UP 位下壓果條野唔夠硬, 就算開到最大都冇用. 我用手拉果條野試過, 要比高原裝大2倍壓力先有料到.
作者: 冰影    時間: 20-5-2013 11:42

引用:
原帖由 carl 於 20-5-2013 01:11 發表
我果支個HOP UP 可以話廢, 個HOP UP 由細開到大跟本HOP UP 膠都係響槍管HUP UP 凹位入面...
似乎係HOP UP 位下壓果條野唔夠硬, 就算開到最大都冇用. 我用手拉果條野試過, 要比高原裝大2倍壓力先有料到.
師兄有咩方法改善問題
作者: 冰影    時間: 20-5-2013 11:48

引用:
原帖由 loveless 於 20-5-2013 00:30 發表
問題2要講清楚D.
auto發生, 定semi都會?
你有冇頂住隻匣開槍?
未較盡hop up時有冇事?
just 試過semi!
應該係因為頂住隻匣開槍
第一次玩gbb rifle....依家先知原來會有咁多野要注意

btw 隻槍都係行得唔順!
bolt,內件同尾托彈弓都已落油
磨滑左bolt底

想問下重應該點搞
作者: carl    時間: 20-5-2013 12:22

引用:
原帖由 冰影 於 20-5-2013 11:42 發表

師兄有咩方法改善問題
一係加野zip 低個下壓, 一係換hop up 組.
我會改5.1 膠所以成組換曬....
作者: 冰影    時間: 20-5-2013 12:36

引用:
原帖由 carl 於 20-5-2013 12:22 發表

一係加野zip 低個下壓, 一係換hop up 組.
我會改5.1 膠所以成組換曬....
換hop up 組的話換邊款會好D?
第一次搞唔係好識
作者: carl    時間: 20-5-2013 21:20

引用:
原帖由 冰影 於 20-5-2013 12:36 發表

換hop up 組的話換邊款會好D?
第一次搞唔係好識
我用5KU 改....貪佢平.
作者: 冰影    時間: 20-5-2013 22:07

引用:
原帖由 carl 於 20-5-2013 21:20 發表

http://shop.e興趣asia.com/5ku-ae ... r-wa-m4-series.html
this one?
作者: 冰影    時間: 20-5-2013 22:09

引用:

好似有個post講改5.1膠的....
但我搵唔翻.....師兄知唔知
作者: loveless    時間: 20-5-2013 22:20

引用:
原帖由 冰影 於 20-5-2013 22:09 發表

好似有個post講改5.1膠的....
但我搵唔翻.....師兄知唔知
點會揾唔到
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ighlight=%2B0050100
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... t=%2Bf22&page=1
作者: 冰影    時間: 20-5-2013 23:40

引用:
原帖由 loveless 於 20-5-2013 22:20 發表

點會揾唔到
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ighlight=%2B0050100
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... t=%2Bf22&page=1
thanks
btw我重諗緊點汁順支槍....
想問下通常有咩位會易有唔順?
暫時只知bolt底同個hammer...
作者: seiko1    時間: 20-5-2013 23:40

題外話,有無人試過用g5匣
作者: 小鬼182    時間: 21-5-2013 10:15

引用:

改5.1膠用原裝hop up座已經足夠,改完之後下壓點會大咗,不過你要解決咗粒膠同出氣咀之間嘅密氣先~~
作者: 冰影    時間: 21-5-2013 11:05

引用:
原帖由 小鬼182 於 21-5-2013 10:15 發表

改5.1膠用原裝hop up座已經足夠,改完之後下壓點會大咗,不過你要解決咗粒膠同出氣咀之間嘅密氣先~~
用馬記原裝5.1膠就ok?
btw 邊度有售....E興趣唔見有
作者: 小鬼182    時間: 21-5-2013 11:30

引用:
原帖由 冰影 於 21-5-2013 11:05 發表

用馬記原裝5.1膠就ok?
btw 邊度有售....E興趣唔見有
馬記手槍膠唔一定要原裝,有好多選擇,cp,f記紫膠,pdi同firefly都好用,但如果你要原裝馬記手槍膠,我記得明槍係有嘅~~
至於hop up座,就用番ka原裝,其他牌子hop up座好似話要修位先入到個ka身~~
作者: carl    時間: 21-5-2013 19:21

我剛試裝VFC M4 金屬HOP UP. 可以直上同用番KA 原裝內, 外管. 不過我唔見左隻匣試唔到彈道.....
http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... amp;catid=&cat=
作者: F_Fillet    時間: 21-5-2013 19:57

作者: garyyanykw    時間: 21-5-2013 20:15

真係好抵玩,不過要唔要用特規hopup膠?thx
作者: 怒人甲    時間: 21-5-2013 22:44     標題: 回覆 19# 的帖子

Vfc 唯一好就係彈道
作者: 冰影    時間: 21-5-2013 23:08

引用:
原帖由 怒人甲 於 21-5-2013 22:44 發表
Vfc 唯一好就係彈道
用vfc咁hop up膠要用邊款?!
作者: carl    時間: 21-5-2013 23:39

引用:
原帖由 冰影 於 21-5-2013 23:08 發表

用vfc咁hop up膠要用邊款?!
佢有跟HOP UP 膠(不過冇比老鼠屎....), 另外魔膠都有出VFC GBB 用.
作者: 冰影    時間: 22-5-2013 00:26

引用:
原帖由 carl 於 21-5-2013 23:39 發表

佢有跟HOP UP 膠(不過冇比老鼠屎....), 另外魔膠都有出VFC GBB 用.
配咩老鼠屎better?
thanks
作者: 冰影    時間: 22-5-2013 00:28

引用:
原帖由 carl 於 21-5-2013 23:39 發表

US$ 6.50 好似幾抵咁
對HKD $5X ?
WGX有現貨的話遲D去買@@
作者: F_Fillet    時間: 22-5-2013 21:26

作者: hung    時間: 22-5-2013 21:35

樓主係咪用梗 KA 原裝匣
作者: 冰影    時間: 23-5-2013 09:39

引用:
原帖由 hung 於 22-5-2013 21:35 發表
樓主係咪用梗 KA 原裝匣
yes  KA 原裝匣! 未決定到買咩匣...
作者: 冰影    時間: 23-5-2013 09:42

引用:
原帖由 F_Fillet 於 22-5-2013 21:26 發表
14樓$48
我買完仲有一個掛出來
是但買左個吉打hopup同ca半價管,
聽日再試, carl 師兄可唔可以講下點裝
原裝不是連hop up膠嗎? 另外老鼠屎師兄點搞?
thanks
作者: F_Fillet    時間: 23-5-2013 10:43

作者: 冰影    時間: 23-5-2013 11:53

引用:
原帖由 F_Fillet 於 23-5-2013 10:43 發表

我費事拆原裝果set, 可能遲d用來砌個10.5吋上身
cut管或者買多條za半價管
但無晒m4長度, 我買左ca33(431mm), 14.5"加個spr break差不多

vfc hopup座係有膠, 但無老鼠屎
吉打hopup膠有埋老鼠屎
玩住先
IC~hop up膠買for aeg or gbb的?
效果如何@@?

作者: 4jai    時間: 23-5-2013 12:58

引用:
原帖由 冰影 於 23-5-2013 09:39 發表

yes  KA 原裝匣! 未決定到買咩匣...
收二手到好,pro-win匣/金屬p-mag都係好選擇
WA原裝匣就更加啦
作者: F_Fillet    時間: 23-5-2013 13:34

作者: kai_matt    時間: 23-5-2013 13:37     標題: 回覆 34# 的帖子

無貨咩?
早幾日仲見到有短匣
長匣就肯定有
作者: 4jai    時間: 23-5-2013 14:20

引用:
原帖由 F_Fillet 於 23-5-2013 13:34 發表
買個pro-win已經等如半枝槍
仲要無貨
有無師兄用過ra-tech匣? 效果如何?
我想配個短匣...
ra-tech唔好提。
D金屬差到呢....

pro-win都有短匣架?
覺得貴試下上網收啦~個效能值返係到
作者: 冰影    時間: 23-5-2013 14:24

引用:
原帖由 4jai 於 23-5-2013 14:20 發表

ra-tech唔好提。
D金屬差到呢....

pro-win都有短匣架?
覺得貴試下上網收啦~個效能值返係到
有無咩匣平得黎品質又ok?
prowin真係幾貴
作者: F_Fillet    時間: 23-5-2013 14:50

作者: carl    時間: 23-5-2013 15:25

引用:
原帖由 冰影 於 23-5-2013 11:53 發表

IC~hop up膠買for aeg or gbb的?
效果如何@@?
VFC 佢個含彈咀同AEG 唔同要用呢隻.http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... amp;catid=&cat=
VFC 原裝已經係2點式 冇必要換.
作者: kai_matt    時間: 23-5-2013 15:46     標題: 回覆 38# 的帖子

go to Gun Street and take a look la
still in stock
short mag is reli gd ar for the latest generation
but only 25 rds lor
作者: F_Fillet    時間: 23-5-2013 16:17

作者: 冰影    時間: 23-5-2013 16:23

引用:
原帖由 carl 於 23-5-2013 15:25 發表

VFC 佢個含彈咀同AEG 唔同要用呢隻.http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... amp;catid=&cat=
VFC 原裝已經係2 ...
老鼠屎diy ok?
可唔可以講個正常老鼠屎size給小弟參考下
thanks
作者: 冰影    時間: 23-5-2013 16:31

引用:
原帖由 carl 於 23-5-2013 15:25 發表

VFC 原裝已經係2 ...
btw 師兄推薦點搞個hop up好....
原裝+5.1膠?
定成套VFC hop up?
作者: carl    時間: 23-5-2013 17:35

引用:
原帖由 冰影 於 23-5-2013 16:31 發表

btw 師兄推薦點搞個hop up好....
原裝+5.1膠?
定成套VFC hop up?
VFC 就簡單D. 我配元素H 型老鼠屎用0.3/0.32 彈下壓有點不足. 下次買呢個試吓.http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... amp;catid=&cat=
改5.1 膠效果最好, 不過手工煩同有多少風險.
作者: 冰影    時間: 23-5-2013 18:11

引用:
原帖由 carl 於 23-5-2013 17:35 發表

VFC 就簡單D. 我配元素H 型老鼠屎用0.3/0.32 彈下壓有點不足. 下次買呢個試吓.http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... archItem&rs=MAP ...
老鼠屎同個vfc hop up差唔多價
我諗住diy睇下得唔得....
作者: 小鬼182    時間: 23-5-2013 20:25

要用馬記手槍膠,ka hop up係直上嘅,只係要cut粒嘅固定條,至於密氣環,就睇下你用咩牌子內管內管,因為ka個hop up組係aeg管規格,但正常嘅aeg管都無密氣環坑,如果你用條無密氣環坑嘅內管,咁粒膠就要cut理密氣環位嫁啦~~
作者: F_Fillet    時間: 23-5-2013 22:02

作者: 小鬼182    時間: 24-5-2013 10:52

引用:
原帖由 F_Fillet 於 23-5-2013 22:02 發表
個hopup裝左我好鬼耐, VFC塊皮要cut, 仲要試好多次先無迫到塊皮變形

spec:
KA M4A1改, 原裝匣及內部

CA 6.04mm內徑 341mm 鋼管
VFC 金屬hopup座 + 皮, 吉打AEG HOP皮跟既老鼠屎, 己做密氣

吉打氣, KSC 0. ...
你試下用hop up套落吹彈咀度,你會發覺ka個吹彈咀係細咗,套落粒膠度係鬆嘅,aeg膠都好D,手槍膠完全鬆到一D摩擦力都無………
我最初換手槍膠時力度由1.6幾j跌到0.2幾j,後來我先發現吹彈咀問題,之後有次係“軍火cool“度見到佢地用熱縮膠加厚飛機吹彈咀來做密氣,我就照版跟佢地包層熱縮膠去吹彈咀度,力度即時上到1.4幾j!!但我覺得都仲係有點鬆,所以再包多一層熱縮膠,力度再上升至1.8幾j!!(飛機已經用度低流量細力皇冠,如果用番高流量大力皇冠就一定過硬jj……)
作者: carl    時間: 24-5-2013 12:29

買左條WA 用buffer tube 太細用唔到
原裝身又裝到...S&W 果個就太鬆.....

作者: F_Fillet    時間: 24-5-2013 13:52

作者: 冰影    時間: 24-5-2013 19:30

引用:
原帖由 F_Fillet 於 24-5-2013 13:52 發表

直接換飛機會唔會好D...果個位會好易撞爛層熱縮膠吧
換飛機當然好....但熱縮膠都係好方法
作者: 小鬼182    時間: 24-5-2013 20:27

引用:
原帖由 F_Fillet 於 24-5-2013 13:52 發表

直接換飛機會唔會好D...果個位會好易撞爛層熱縮膠吧
實際用8隻ka匣full咗3轉,大約800飛左右都未有出現撞爛情況,不過係套熱縮膠前一定要落D AA膠係吹彈咀度,之後先套熱縮膠再加熱,因為試過唔用AA膠就咁套熱縮通加熱,full咗一匣之後粒HOP UP膠吸住咗熱縮膠,雖然可以照打無問題出到彈,不過都係落D AA膠固定住佢好D~~
作者: F_Fillet    時間: 25-5-2013 01:36

作者: 小鬼182    時間: 25-5-2013 02:25

引用:
原帖由 F_Fillet 於 25-5-2013 01:36 發表

多謝分享, 我用D剩餘物資砌左份10.5吋上身, 用番KA原裝hopup, CA 246mm管, 其他野一樣, 都已經有兩個到啱啱底中左右
漏氣真係好嚴重下
但改埋個飛機頭既, 用番KA HOP就大力過頭啦

我諗緊遲D ...
NPAS我只係用過RA出俾KSC MP7果粒,但換咗之後校到最大力都係一面都無……之後我就換番原裝飛標算……
其實WA系統要降火磨飛機皇冠仔就OK~~無謂浪費金錢~~
作者: F_Fillet    時間: 25-5-2013 03:07

作者: 冰影    時間: 26-5-2013 00:41

引用:
原帖由 F_Fillet 於 25-5-2013 03:07 發表

反正個長身當靶槍, bolt出氣越穩越好, 又想換個銀bolt carrier,
一次過諗埋啦, 多份bolt分開set 無咁煩
今日車左條野~ 190g
聽日試下會點XD  (希望bolt lock無事XD)

作者: loveless    時間: 26-5-2013 14:48

一排冇跟帖, 搞到o甘複雜既
作者: F_Fillet    時間: 27-5-2013 00:41     標題: 回覆 57# 的帖子

作者: 冰影    時間: 27-5-2013 00:52

引用:
原帖由 F_Fillet 於 27-5-2013 00:41 發表
變左KA M4改良區
其實多D人討論下對大家都有好處~
我依家重未熟支野既運作,不過都算OK
作者: 冰影    時間: 27-5-2013 00:53

引用:
原帖由 loveless 於 26-5-2013 14:48 發表
一排冇跟帖, 搞到o甘複雜既
岩岩換左支金屬野
初頭打勁爽~
但打打下出唔到彈,有blowback,上到彈,但出唔到彈
D彈jam左係hop up道,似係唔夠氣打粒彈出去
但原因不明

已爆開支野,大致上睇落所有件都原好無缺
所以暫時唔知點搞好

聽日睇下點搞
作者: garyyanykw    時間: 27-5-2013 01:07

引用:
原帖由 冰影 於 26-5-2013 00:41 發表

今日車左條野~ 190g
聽日試下會點XD  (希望bolt lock無事XD)

師兄你喺邊度車條咁嘢返嚟?
作者: 冰影    時間: 27-5-2013 09:55

引用:
原帖由 garyyanykw 於 27-5-2013 01:07 發表

師兄你喺邊度車條咁嘢返嚟?
自家制
作者: loveless    時間: 27-5-2013 12:29

引用:
原帖由 冰影 於 27-5-2013 00:53 發表

岩岩換左支金屬野
初頭打勁爽~
但打打下出唔到彈,有blowback,上到彈,但出唔到彈
D彈jam左係hop up道,似係唔夠氣打粒彈出去
但原因不明

已爆開支野,大致上睇落所有件都原好無缺
所以暫時唔知點搞好
...
a buffer is called a buffer because its purpose is to...buffer.
same reason you don't sit on cushions made of rock..
作者: 冰影    時間: 27-5-2013 13:06

引用:
原帖由 loveless 於 27-5-2013 12:29 發表

a buffer is called a buffer because its purpose is to...buffer.
same reason you don't sit on cushions made of rock..
我有落buffer....
作者: 冰影    時間: 27-5-2013 13:22

計細左個hop up,岩岩試槍又OK翻!

我諗可能係hammer打唔問個嘩佬,令出氣量減少
加上之前hop up又開到最大,所以出唔到彈

遲D再試下!
btw 加重左的確好feel ,射果陣chok左,後座力也加強了
作者: F_Fillet    時間: 28-5-2013 20:43

作者: 小鬼182    時間: 30-5-2013 12:51

引用:
原帖由 F_Fillet 於 28-5-2013 20:43 發表

結果係個推彈咀度圍左幾圈水喉膠布, 長管上番底中
短管都係咁上下
仲唔怕甩
水喉膠布都可以,但好難整到用熱縮膠咁整齊~~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0