標題: 巧驚驚啊~賓賓話用18億美金買架生o窩 [打印本頁]

作者: Hamlet    時間: 23-5-2013 12:03     標題: 巧驚驚啊~賓賓話用18億美金買架生o窩

菲律賓總統阿基諾透露在有關計劃下,到了2017年,菲律賓將購買兩艘新的護衛艦、兩架直升機(執行反潛任務)、三艘海岸高速巡邏艇,以及八架水陸兩棲攻擊車。

在中菲主權爭端升級之際,菲律賓總統阿基諾宣布一項750億比索(約合18億美元)的軍備提升計劃,將率先改良海軍配備,以保護國家海疆的安全。

阿基諾昨天在海軍115週年慶典上宣布此計劃時,語鋒暗指中國。他誓言為武裝部隊提供所需的裝備,來保衛國家領土。 “我們要向全世界發出清晰的信息:菲律賓是屬於菲律賓人民的,我們有能力抵抗進入我們後院的惡霸。”

他透露在有關計劃下,到了2017年,菲律賓將購買兩艘新的護衛艦、兩架直升機(執行反潛任務)、三艘海岸高速巡邏艇,以及八架水陸兩棲攻擊車。

阿基諾說,菲律賓也將提升通訊、情報與監察系統。

他表示,菲律賓政府過去三年已經投入280億比索落實軍備現代化,包括向美國海岸衛隊購買兩艘二手漢密爾頓級(Hamilton)巡邏艦。第一艘巡邏艦已在2011年執行任務,第二艘將在今年八月交貨。

菲律賓政府今年也宣布向日本購買10艘新巡邏艇,來裝備自己的海岸衛隊。

不過,即使阿基諾宣布了額外的軍費開支,菲律賓的軍費預算仍然遠遠不及中國。中國今年3月宣布其2013年的國防開支預算為約1150億美元。

另一方面,菲律賓21日抗議中國的軍艦等船隻在有菲軍駐紮的南沙群島仁愛礁的水域外出現。

菲律賓外交部發言人聲ㄠ,這是“挑釁和非法”的行為,菲律賓兩週前已向駐馬尼拉的中國大使館抗議,並指仁愛礁是“菲律賓國家領土的一部分”。

仁愛礁附近也發現有數十艘中國漁船。

菲律賓國防部長加斯明說,如果當局確定上週在靠近仁愛礁水域驅趕菲律賓艦船的是兩艘中國船隻的話,將再次向中方發出抗議。

菲律賓聲稱擁有南沙群島中的53個島嶼,包括南沙群島和黃岩島。中菲的船艦去年還在南沙群島周圍對峙,兩國外交關係跟著惡化。

菲律賓在今年1月啟動國際仲裁程序,把與中國的南海主權糾紛向聯合國仲裁法庭遞交訴狀。中國則一再重申,在南海問題上不會接受國際仲裁。
----------------------------------------------------------------------------------
就今年黃岩島同仁愛礁都收返佐,2017年……

同聯合國五大坐館之一玩軍備競賽,我睇好你啊少年!
作者: Kuznetsov    時間: 23-5-2013 12:06

無得鬥
作者: COOL    時間: 23-5-2013 12:13

希望有見到佢地兩個可以對衝到既一日...
作者: 051039    時間: 23-5-2013 12:30

"我們有能力抵抗進入我們後院的惡霸"
佢係咪講緊美佬呀
作者: Kuznetsov    時間: 23-5-2013 13:06

054 + 056各4艘~~菲律賓艦隊玩完
作者: T-800    時間: 23-5-2013 13:20

18億冥通銀行幣......?

Happy shooting!
作者: Sophi_hk    時間: 23-5-2013 13:26

咁叻叻不如叫返晒自己國民返去打工唔使做傭人嘛
作者: theloggoo    時間: 23-5-2013 13:59

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 23-5-2013 13:26 發表
咁叻叻不如叫返晒自己國民返去打工唔使做傭人嘛
做佣人係covor, 正式來講係做 "間諜" ...
作者: Contingency    時間: 23-5-2013 14:20

如果強國以國家外交為理由,將全部菲律賓佣人驅逐....
會點...??
會唔會18億都即時比唔出....
作者: Sophi_hk    時間: 23-5-2013 14:24

引用:
原帖由 theloggoo 於 23-5-2013 13:59 發表

做佣人係covor, 正式來講係做 "間諜" ...
我太大意了
作者: T-800    時間: 23-5-2013 14:56

引用:
原帖由 Contingency 於 23-5-2013 14:20 發表
會點...??
菲佬D野都好信...?十幾年前以經話要軍事現代化,又話要買F1X、又話幻影又盛.....最後咪又係用緊D垃圾!d戰船連導彈都保養唔起要拆埋來賣錢....政府有個錢都要來分咗佢啦,信佢至奇...

Happy shooting!
作者: siumingsiusiu    時間: 23-5-2013 15:03

第一,賓賓真係有錢先算喇;第二,賓賓想買都要人肯賣至得賣嗰都驚收唔到錢喇;第三,呢尐時候宣布增加軍費,根本就係擺姿態多過實際。

作者: leahcim    時間: 23-5-2013 15:05

引用:
原帖由 T-800 於 23-5-2013 14:56 發表

菲佬D野都好信...?十幾年前以經話要軍事現代化,又話要買F1X、又話幻影又盛.....最後咪又係用緊D垃圾!d戰船連導彈都保養唔起要拆埋來賣錢....政府有個錢都要來分咗佢啦,信佢至奇...   ...
所以佢哋寧願割地俾美佬擺兩隻艇
又可以提供慰安婦(自願性)賺取外匯
作者: rho837    時間: 23-5-2013 16:08

2017! 到2017比個世界級遠飯黃帝佢做啦! 要綢咁大筆君費! 睇都要放啲正BUN妹出來打工! 日做夜做冇停囗! 致幫到佢啦喂!

作者: ms-06    時間: 23-5-2013 16:33

菲律賓好似有美國的軍事援助,好多野話要比錢買,但其實係送.
不過連養都養唔到,又真係幾HiHi呀...
作者: sovietarmy2012    時間: 23-5-2013 16:37

一個國家搞國防是對的.

不過佢已往投入太少,亦難以维持.況且小國妄圖只借軍事對抗一個大國是很難的

佢背後係油公司.若領土有爭議就難獲投資,合營石油則泡湯

越南如是,日本如是
作者: 2slow    時間: 23-5-2013 16:53

引用:
原帖由 Contingency 於 23-5-2013 14:20 發表
會點...??
"將全部菲律賓佣人驅逐...."
第一個叫救命既我諗會係d屋企有bb及老人家, 兩公婆又雖要上班搵錢果一堆人,
身邊就有2~3位C9成日為請工人而煩惱
作者: 2slow    時間: 23-5-2013 17:01

引用:
原帖由 T-800 於 23-5-2013 14:56 發表

菲佬D野都好信...?十幾年前以經話要軍事現代化,又話要買F1X、又話幻影又盛.....最後咪又係用緊D垃圾!d戰船連導彈都保養唔起要拆埋來賣錢....政府有個錢都要來分咗佢啦,信佢至奇...   ...
哈, 出得呢個idea, 就會諗去邊度搵錢,
菲佬最叻就係搵華僑笨, 又要徵多d稅, 樣樣收費又要加, 等等等...
但最後d錢都係落d貪官袋... (小弟有朋友係果邊做生意)
作者: theloggoo    時間: 23-5-2013 17:10

引用:
原帖由 2slow 於 23-5-2013 16:53 發表

"將全部菲律賓佣人驅逐...."
第一個叫救命既我諗會係d屋企有bb及老人家, 兩公婆又雖要上班搵錢果一堆人,
身邊就有2~3位C9成日為請工人而煩惱
印尼&馬來西亞D妹妹仔都好正, 賓賓係今時今日來講, 在香港網絡太廣, 太過古古惑惑喇, 請返家為佣人係下下之選, 同引狼入室無分別~
作者: seamoncheng    時間: 23-5-2013 20:07

引用:
原帖由 theloggoo 於 23-5-2013 17:10 發表

印尼&馬來西亞D妹妹仔都好正, 賓賓係今時今日來講, 在香港網絡太廣, 太過古古惑惑喇, 請返家為佣人係下下之選, 同引狼入室無分別~
無錯!今時今日大把選擇
作者: 亞爾多    時間: 23-5-2013 20:23

引用:
原帖由 theloggoo 於 23-5-2013 17:10 發表

家陣印印都唔好得去邊,好快學壞

馬來西亞唔清楚
作者: sovietarmy2012    時間: 23-5-2013 20:47

其實分開憎law,一般國民,外勞無罪,若你認為你是正義的,他也只是受到國家宣傳所惑.

今日世界國與國間可以老死不相往來嗎?!不可以的.
作者: sunny2014    時間: 23-5-2013 21:30

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-5-2013 20:47 發表
其實分開憎law,一般國民,外勞無罪,若你認為你是正義的,他也只是受到國家宣傳所惑.

今日世界國與國間可以老死不相往來嗎?!不可以的.
民主國家出個反智政府
我覺得人民點都有D責任
作者: JBL    時間: 23-5-2013 22:36

作者: sovietarmy2012    時間: 24-5-2013 07:17

引用:
原帖由 sunny2014 於 23-5-2013 21:30 發表

民主國家出個反智政府
我覺得人民點都有D責任
我讚成,不過人是無腦的
作者: queen    時間: 24-5-2013 08:00

我只希望,如果真係打嘅,可唔可以生擒隻孔雀,之後拖佢去海防博物館做展品呀……
作者: Hkpolice-Psu    時間: 24-5-2013 08:29

美佬出雞賓仔出豉油賓仔都唔掂…
作者: queen    時間: 24-5-2013 09:28

但係睇真單野都幾鬼吓……

第一睇張 list,五隻船仔、兩架直升機、八架車,仲要十成係上世紀七十年代嘅超高新科技,但就收賓賓十八億!似乎佢收賓賓嘅保護費同食水仲勁過台灣喎……

但係以賓賓嘅乞衣賴皮性格,真係想睇美國佬點對付佢……

第二樣鬼嘢係……呢次係咪日本仔戰後首次武器外銷?咁就出事啦!
作者: Lolanto    時間: 25-5-2013 02:42

引用:
原帖由 sunny2014 於 23-5-2013 21:30 發表

民主國家出個反智政府
我覺得人民點都有D責任
賄選黎架
作者: Lolanto    時間: 25-5-2013 02:44

引用:
原帖由 queen 於 24-5-2013 08:00 發表
我只希望,如果真係打嘅,可唔可以生擒隻孔雀,之後拖佢去海防博物館做展品呀……
賓賓船隊入面
最先進個艘怕且係孔雀
作者: EdKong    時間: 25-5-2013 16:38

買咩靚野都無用啦,啲人質素差用咩都係差
作者: 蛇    時間: 26-5-2013 01:31

十八億美金等於幾多條香蕉?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0