標題: [KSC/KWA] KWA KRISS VECTOR 最新消息 [打印本頁]

作者: adrian118    時間: 5-6-2013 20:53     標題: KWA KRISS VECTOR 最新消息

Announcement Concerning Kriss Vector and Related Products

City of Industry, CA – June 4th , 2013 – It has come to our attention that some confusion over KWA's continued right to market and sell the KRISS Vector SMG GBB and related licensed products may have been created by certain publicly released statements, including those made by KRISS and its management.
KWA is aware of such unfortunate statements, it vigorously disputes them and intends to take all necessary and appropriate steps to fully enforce its rights to market and sell such products.
We appreciate and highly value your long-term support and confidence in doing business with KWA. It is our most sincere wish to continue providing you with the products and service of the best possible quality.

Source: http://www.kwausa.com/latest-news/123-kriss-vector-announcement

KWA vs KRISS?
好強硬嘅措辭,究竟KWA同Kriss發生咩事?

PS Kriss官網嘅KWA Airsoft Kriss介紹page已經Del咗

作者: TurTle:D    時間: 6-6-2013 19:42

初頭重好地地,宜家發生咩事也
作者: Tango1997    時間: 6-6-2013 20:00

據得昌大馬生。。。内部消息。。。拉臣。。。傾唔掂數。。。會停供貨一段時間。。。但唔洗担心。。。係有得傾既。。。會再供貨
作者: Dave    時間: 6-6-2013 20:49

引用:
原帖由 tango1997 於 6-6-2013 20:00 發表
據得昌大馬生。。。内部消息。。。拉臣。。。傾唔掂數。。。會停供貨一段時間。。。但唔洗担心。。。係有得傾既。。。會再供貨
冇拉臣出唔出得架?我唔mind 冇marking 的

btw 之前疑似話出完gbb 出aeg ,但樓梯響都冇.,..
作者: skyasd123111    時間: 9-6-2013 02:38

引用:
原帖由 Dave 於 6-6-2013 20:49 發表

冇拉臣出唔出得架?我唔mind 冇marking 的

btw 之前疑似話出完gbb 出aeg ,但樓梯響都冇.,..
槍既外型係有版權
作者: Tango1997    時間: 9-6-2013 02:53

引用:
原帖由 skyasd123111 於 9-6-2013 02:38 發表

槍既外型係有版權
Yes要出就要走D技術位。。。!

作者: 4jai    時間: 9-6-2013 13:20

KRISS VECTOR間廠之前出消息話KWA未經授權下出售侵權產品
但我只係見過KWA出過支槍

睇完果篇文之後,我對KRISS VECTOR呢間濕_廠完全失望(同老屈有咩分別)
極度睇唔起

呢間死人廠一於出一支高科技高技術但冇人買既槍啦。
作者: Dave    時間: 9-6-2013 18:36

引用:
原帖由 4jai 於 9-6-2013 13:20 發表
KRISS VECTOR間廠之前出消息話KWA未經授權下出售侵權產品
但我只係見過KWA出過支槍

睇完果篇文之後,我對KRISS VECTOR呢間濕_廠完全失望(同老屈有咩分別)
極度睇唔起

呢間死人廠一於出一支高科技高技術但 ...
我淨係記得出槍之前仲係信細旦旦話大家合作無奸出一支成品,出左之後又話呢支係像真度好高嘜嘜七七,
講到大家合作魚快,點知一個屈尾十話人侵權,都唔知攪咩...
我直覺上覺得係見支野做得好想R 多D 收陀地人家唔肯就一拍兩散,是我想像力太強嗎?
作者: Dave    時間: 9-6-2013 18:37

引用:
原帖由 tango1997 於 9-6-2013 02:53 發表

Yes要出就要走D技術位。。。!
令我諗起WE 支 MP7 TACTICAL !
作者: skyasd123111    時間: 9-6-2013 20:03

引用:
原帖由 Dave 於 9-6-2013 18:37 發表

那是smg8,跟MP7甚麼的沒關係
話說,WE其實一早整好左MP5同P90既sample,不過因為版權冇得出
HK同FN既槍可以同平價GBB say goodbye
作者: Tango1997    時間: 9-6-2013 20:19

引用:
原帖由 Dave 於 9-6-2013 18:37 發表

正到無朋友呀
作者: skyasd123111    時間: 9-6-2013 21:21

引用:
原帖由 tango1997 於 9-6-2013 20:19 發表

正到無朋友呀
希望有神秘mp7槍身
作者: F_Fillet    時間: 10-6-2013 10:21

作者: skyasd123111    時間: 10-6-2013 20:46

引用:
原帖由 F_Fillet 於 10-6-2013 10:21 發表

總有日版可以買, 日本無呢種低b限制, 唔係同一類product無得告人(真鐵/airsoft)
請問你有冇聽過cybergun同umarex?就係呢d公司用左真鐵版權黎告人
其實唔止日本,台灣如果內銷都ok,但首先日本既GBB出得慢過烏龜,而且價格高仲要自已配金屬parts,而且係唔可以賣去西方國家既情況下,好難開大生產線而圖利,最多少量生產,咁樣成本同價格都較高
所以,牌權蟑螂很討厭
作者: Raiden-雷電    時間: 10-6-2013 21:16

引用:
原帖由 skyasd123111 於 10-6-2013 20:46 發表

請問你有冇聽過cybergun同umarex?就係呢d公司用左真鐵版權黎告人
其實唔止日本,台灣如果內銷都ok,但首先日本既GBB出得慢過烏龜,而且價格高仲要自已配金屬parts,而且係唔可以賣去西方國家既情況下,好難開大生產線 ...
如果所有汽槍生產商一齊唔向佢第買板權,等佢第冇錢掙,可行嗎?
作者: TurTle:D    時間: 10-6-2013 21:38

引用:
原帖由 Raiden-雷電 於 2013-6-10 09:16 PM 發表

如果所有汽槍生產商一齊唔向佢第買板權,等佢第冇錢掙,可行嗎?
應該可行,到時佢地要逼住自己整或搵廠合作.
作者: queen    時間: 10-6-2013 22:35

引用:
原帖由 F_Fillet 於 10-6-2013 10:21 發表

總有日版可以買, 日本無呢種低b限制, 唔係同一類product無得告人(真鐵/airsoft)
乜你唔知第一間玩LOGO版權告人嘅, 就係WA咩??就係佢搞到MARUI同KSC出嘅M9無MARKING.....而一砌亦由此而起.............
作者: queen    時間: 10-6-2013 22:38

引用:
原帖由 TurTle 於 10-6-2013 21:38 發表
應該可行,到時佢地要逼住自己整或搵廠合作.
搵廠合作一向都做緊, 而且價錢亦唔貴......

至於夾理唔買版權......你估D廠出唔到槍死先, 定嗰幾間版權持有人死先吖??
作者: queen    時間: 10-6-2013 22:41

引用:
原帖由 skyasd123111 於 9-6-2013 20:03 發表

那是smg8,跟MP7甚麼的沒關係
話說,WE其實一早整好左MP5同P90既sample,不過因為版權冇得出
HK同FN既槍可以同平價GBB say goodbye
以我所知...MP5同P90唔出得....同版權問題係無關....

如果WE真係咁理版權問題, 就唔會有G39, 416, 大咀鳥呢D槍啦................
作者: F_Fillet    時間: 10-6-2013 23:45

作者: F_Fillet    時間: 11-6-2013 00:07

作者: queen    時間: 11-6-2013 01:08

引用:
原帖由 F_Fillet 於 10-6-2013 23:45 發表

睇清楚, 講緊外觀, 唔係trademark
佢唔係用真鐵既外觀告氣槍廠, 否則馬老二都出唔到scar, 會比打靶根搞
(日本可唔可以用出過既槍款告人就難講, 我諗唔得, 唔係有好多槍/模型唔會出現)
佢枝scar有比錢架.........但理論上只係日本本土先賣得.....唔係你估佢唔想出枝次世代MP5咩..........
作者: queen    時間: 11-6-2013 01:36

引用:
原帖由 F_Fillet 於 11-6-2013 00:07 發表

唔同既版權曱甴有唔同做法
根據其他師兄歸納,
打靶根係漁翁撒網, 同一間真廠, 會收好多間既氣槍廠既保護費
U字頭既鍾意做獨市, e.g. HK槍得番VFC
有幾鍾意告人都唔同

WE 咪無再出自家新SYSTEM長槍, 好一段時間全部COPY馬記手槍
416/G39係曱甴踩隻腳入來亞洲前果期既事了, 依家咪無晒MARKING
大咀鳥咪又無Marking, 謎版都無(我無記錯的話, 無留意M&P)
G34/35都無marking版, 可能代表情況又有變
HK又點會只做獨市呢...G36...都唔止一間廠出啦, 問題係佢哋比唔比得起錢啫....另外如果真係踩隻腳入來亞洲前既事, 就直接叫返G36而唔洗改做G39啦.....

好似已經有廠話出MARKING版大咀鳥啦.......
作者: skyasd123111    時間: 11-6-2013 01:51

引用:
原帖由 queen 於 11-6-2013 01:36 發表

HK又點會只做獨市呢...G36...都唔止一間廠出啦, 問題係佢哋比唔比得起錢啫....另外如果真係踩隻腳入來亞洲前既事, 就直接叫返G36而唔洗改做G39啦.....

好似已經有廠話出MARKING版大咀鳥啦.......
we一向改名都.......
例如hk4168,乜乜鳥,乜乜犬
話說,我極度懷疑we得罪左cyber(之前告scar L告唔入)
總之,希望we繼續出多d槍啦,雖然小弟唔識搵人整marking
作者: skyasd123111    時間: 11-6-2013 01:57

引用:
原帖由 queen 於 10-6-2013 22:41 發表

以我所知...MP5同P90唔出得....同版權問題係無關....

如果WE真係咁理版權問題, 就唔會有G39, 416, 大咀鳥呢D槍啦................
咁可能我打聽錯啦,以師兄所知既係??
http://www.youtube.com/watch?v=AkLw9yFG9Ts
btw呢枝應該未做好,冇recoil的
416,g36版權問題可以參考smg-8
FN既槍.........呢兩年FN有冇咩新產品??
作者: queen    時間: 11-6-2013 02:25

引用:
原帖由 skyasd123111 於 11-6-2013 01:57 發表

咁可能我打聽錯啦,以師兄所知既係??
http://www.youtube.com/watch?v=AkLw9yFG9Ts
btw呢枝應該未做好,冇recoil的
416,g36版權問題可以參考smg-8
FN既槍.........呢兩年FN有冇咩新產品??
呢枝....應該係話枝試版我打過......至於點解唔出得, 某程度上係人哋嘅商業秘密, 唔係咁方便講.....

SMG-8嘅做法, 好多廠用緊, 只係啲無真槍嘅氣槍香港一直都唔太受....

至於FN....真槍就無啦, 氣槍就好似就有...........
作者: F_Fillet    時間: 11-6-2013 03:08

作者: queen    時間: 11-6-2013 03:19

引用:
原帖由 F_Fillet 於 11-6-2013 03:08 發表
我無記錯, FN係打靶根, HK係痾嘛ex...
兩者case唔同,
AEG 我無興趣, 所以記憶都係GBB為主, 有錯請指正

我話獨市係一款槍計, 咁加上都無乜廠做全新槍
GBB G36系咪又係VFC 同WE...
唔記得K定C出先, 最早係直接有 ...
GBB G36.....WE 一出已經係G39送G36貼紙.......
其實以WE做法佢真係理你打靶根定痾嘛ex都傻, 一向照出.....反而諗吓, 繼L85之後, 仲有邊把有市場價值嘅槍可以出好過啦..........我諗極都只係剩返SR25/417呢類打7.62嘅AR系仲可以出........其他就.........
作者: skyasd123111    時間: 11-6-2013 03:41

引用:
原帖由 queen 於 11-6-2013 02:25 發表

呢枝....應該係話枝試版我打過......至於點解唔出得, 某程度上係人哋嘅商業秘密, 唔係咁方便講.....

SMG-8嘅做法, 好多廠用緊, 只係啲無真槍嘅氣槍香港一直都唔太受....

至 ...
試打過咁正
我唔係講真鐵呀,FN既airsoft新槍唔太覺有
king arms的FAL,G&G的F2000等等好似都係一路有出開
作者: skyasd123111    時間: 11-6-2013 03:54

咁呢個解釋係...............
作者: queen    時間: 12-6-2013 16:01

引用:
原帖由 skyasd123111 於 11-6-2013 03:54 發表

咁呢個解釋係...............
呢個咪WE一向對外嘅解釋囉
問題係你信佢幾多成啫

FN嘢...一來無新槍(真), 最新剩係得SCAR, 而氣槍基本上又係另一個問題, 主要真係關FN事.........FN可以因為佢嘅拉臣問題令某啲廠以後都唔擺得Shot Show.....
作者: skyasd123111    時間: 12-6-2013 21:38

<<奸商樣
其實我最鐘意都係H&K,不過FAL同FNC又好正
作者: 2slow    時間: 12-6-2013 21:42

GBBR 再黎應該出多d 7.62既槍款啦, 如G3, SCAR-H, HK417等等...
作者: TurTle:D    時間: 12-6-2013 21:53

引用:
原帖由 queen 於 2013-6-12 04:01 PM 發表

呢個咪WE一向對外嘅解釋囉
問題係你信佢幾多成啫

FN嘢...一來無新槍(真), 最新剩係得SCAR, 而氣槍基本上又係另一個問題, 主要真係關FN事.........FN可以因為佢嘅拉臣問題 ...

cybergun吾係告過we咩?因為支scar外觀似FN Scar而告(廢話xd),但因為we支scar一早就出左,個陣cybergun好似重未有fn板權定其他理由,所以we可以繼續整,代價係要冇fn making ma?

作者: Stig    時間: 12-6-2013 22:15

引用:
原帖由 TurTle 於 12-6-2013 21:53 發表
cybergun吾係告過we咩?因為支scar外觀似FN Scar而告(廢話xd),但因為we支scar一早就出左,個陣cybergun好似重未有fn板權定其他理由,所以we可以繼續整,代價係要冇fn making ma?
As I remember, there is a licensed scar-l gbb
with 6mm marking selling in US...
作者: queen    時間: 12-6-2013 23:31

總之.....網上講嘅嘢, 邊個邊個放嘅風都好, 都未必係事實嘅全部, 有啲嘢睇吓現實市場見到嘅嘢再分析吓, 再諗吓會好啲.......
作者: skyasd123111    時間: 12-6-2013 23:44

引用:
原帖由 queen 於 12-6-2013 23:31 發表
總之.....網上講嘅嘢, 邊個邊個放嘅風都好, 都未必係事實嘅全部, 有啲嘢睇吓現實市場見到嘅嘢再分析吓, 再諗吓會好啲.......
獲益良多
等我快d去買把scar先
作者: 2slow    時間: 13-6-2013 01:13

引用:
原帖由 queen 於 12-6-2013 23:31 發表
對p90仲存在一點兒希望....
或求望有其它廠出啦
作者: queen    時間: 13-6-2013 02:26

引用:
原帖由 2slow 於 13-6-2013 01:13 發表

對p90仲存在一點兒希望....
或求望有其它廠出啦
有出過p90又有能力出GBB嘅.....剩返馬記同KA.........

我諗計埋WE......隨時馬記機會最高
(我吹架咋....唔好當真呀)
作者: skyasd123111    時間: 14-6-2013 20:50

引用:
原帖由 queen 於 13-6-2013 02:26 發表

有出過p90又有能力出GBB嘅.....剩返馬記同KA.........

我諗計埋WE......隨時馬記機會最高
(我吹架咋....唔好當真呀)
WE其實係台灣馬
馬記出都好,反正P90本身係膠身,而且一定多補品
不過如果好似MP7咁細左一個碼就
話說,KA好似對自己既GBB冇乜信心,冇乜出過gbb
作者: Dave    時間: 15-6-2013 11:11

唔知馬記呢支 MP7 水溫試成點,但睇黎係達標了,
期望佢出新GBB 吧,雖然非常極度唔想又係 M4 ,不過九成九九九九 係 ...
作者: 小鬼182    時間: 15-6-2013 11:38

引用:
原帖由 Dave 於 15-6-2013 11:11 發表
唔知馬記呢支 MP7 水溫試成點,但睇黎係達標了,
期望佢出新GBB 吧,雖然非常極度唔想又係 M4 ,不過九成九九九九 係 ...
最好之後有廠出埋m16a1 full marking版下身,咁mk18 mod 0 m16a1下身版同mk12 mod 0卅1 m16a1下身版就有望啦~~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0