標題: 日本嘲遼寧號係廢船 日唔將中國海軍放眼內 [打印本頁]

作者: comicscom    時間: 13-7-2013 19:17     標題: 日本嘲遼寧號係廢船 日唔將中國海軍放眼內

大家點睇!
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20130713/18332876
作者: zeta    時間: 13-7-2013 19:25

呢單已經系幾個月前ge 舊聞
之前仲有單係心神概念圖畫擊落殲20
你問我點睇? 我會話盒入面份模型一定冇box art咁靚...
用青島文化教材社呢d蚊型公司小題大造係唔係真系咁無野好寫?
作者: sergeant3007    時間: 13-7-2013 19:38

引用:
原帖由 comicscom 於 13-7-2013 19:17 發表
大家點睇!
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20130713/18332876
日本嘲遼寧號係廢船 日唔將中國海軍放眼內

口語化但.......用字不通順.
作者: JBL    時間: 13-7-2013 19:50

作者: rex12781    時間: 13-7-2013 20:04

中國隻艦打唔打得就真係打過先知啦,唔通日本話佢係垃圾佢就會自動沉咩.
作者: Hopot    時間: 13-7-2013 20:13

日本打沉隻航母,我相信呀爺D導彈會打沉日本島
作者: tango10    時間: 13-7-2013 20:20

唉! 只要做到整隻航母的價錢平過打佢的導彈就是了!
作者: comicscom    時間: 13-7-2013 20:36     標題: 回覆 7# 的帖子

整隻航母的價錢平過打佢的導彈有無可能 ???
作者: reniless    時間: 13-7-2013 20:38

海軍戰力唔夠日本強係人都知,認咗去又何妨。
雖然係打唔贏但又唔見得會輸,來個對峙狀態足已壓制日本行動了。
作者: tango10    時間: 13-7-2013 20:56

唔一定要够佢打的. 二戰時蘇軍的戰車未必能擊毀質量佔優的德軍戰車, 但當德軍戰車頻煩出擊時, 就會產生損耗, 數量銳滅, 戰力急速下降! 只要中國海軍能拖延戰事, 讓日方海軍不斷損耗至不能有戰爭主動權亦可有勝算. 何況雙方的差距在縮減.
作者: xyzchan    時間: 13-7-2013 21:01

打仗唔係靠把口
作者: JBL    時間: 13-7-2013 21:04

作者: JBL    時間: 13-7-2013 21:09

作者: reniless    時間: 13-7-2013 21:12

引用:
原帖由 tango10 於 13-7-2013 20:56 發表
唔一定要够佢打的. 二戰時蘇軍的戰車未必能擊毀質量佔優的德軍戰車, 但當德軍戰車頻煩出擊時, 就會產生損耗, 數量銳滅, 戰力急速下降! 只要中國海軍能拖延戰事, 讓日方海軍不斷損耗至不能有戰爭主動權亦可有勝 ...
咁又唔得,大陸海軍後勤力仲差過日本,講耗損死得仲快。
作者: tango10    時間: 13-7-2013 21:53

咁中國可以選擇有利的戰場, 好似當年越共在沒有反制空權, 大量傷亡及落後捱打的情況下仍可拖到美國要撤兵! 何況中國的實力唔係差太遠. 絕對可以拖跨日方.
作者: Shippy    時間: 13-7-2013 22:03

I assume no one remember the existence of Seventh Fleet and Mutual Defense Assistance Agreement?
作者: Vindicator    時間: 13-7-2013 22:29

今時今日打咩仗
玩經濟遊戲影響仲大過射子彈
中國商人係日本全面撤資已經有相當影響
作者: tango10    時間: 13-7-2013 22:35

當年英阿之戰, 老美都無出手. 今次一樣, 只能睇不能動.
作者: cccarlos    時間: 13-7-2013 22:38

日本

作者: comicscom    時間: 13-7-2013 22:41

相信中國有了第一部CARRIER, 遲多幾年唔止一部! 中國最強的地方係COPY中再改良!
好像說中國經以打造緊4部國產CARRIER, 2015年第一部國產會出現!

作者: h.t.f    時間: 13-7-2013 22:41     標題: 回覆 19# 的帖子

張圖夠晒抵死啜核.
作者: gtoray    時間: 13-7-2013 22:41

引用:
原帖由 Vindicator 於 13-7-2013 22:29 發表
今時今日打咩仗
玩經濟遊戲影響仲大過射子彈
中國商人係日本全面撤資已經有相當影響
日本自己一樣大影響
分分鐘自己先玩完
作者: Lolanto    時間: 14-7-2013 00:38

記得二戰時
日本係戰時生產的空母刮刮埋埋只有五艘正規空母
而美國老一氣生產左廿二艘
作者: sovietarmy2012    時間: 14-7-2013 00:55

無料到又駛乜成日講?!

玩高達睇漫畫ge一代係出吾到東鄉平八郎

就算出到十個東鄉平八郎,都要有一萬個甘為肉彈的戰士

地方大實力強係正常,和平亦不必動武

日本要米內光政,而不是東條英機

太平洋戰爭日本亡了那國?!只有自己
作者: Vindicator    時間: 14-7-2013 02:07

引用:
原帖由 Lolanto 於 14-7-2013 00:38 發表
記得二戰時
日本係戰時生產的空母刮刮埋埋只有五艘正規空母
而美國老一氣生產左廿二艘
唔只五艘

獨立設計:鳳翔,龍驤,蒼龍,飛龍,大鳳
翔鶴型:翔鶴,瑞鶴
雲龍型:雲龍,天城,葛城
作者: Lolanto    時間: 14-7-2013 02:25

引用:
原帖由 Vindicator 於 14-7-2013 02:07 發表

唔只五艘

獨立設計:鳳翔,龍驤,蒼龍,飛龍,大鳳
翔鶴型:翔鶴,瑞鶴
雲龍型:雲龍,天城,葛城
師兄~我指的戰時生產
係1939開始動工製造
唔係由郵輪或其他戰艦改裝
1945之前服役
所以就只有:大鳳、雲龍、天城、葛城
賣個大包計信濃都只係五艘
作者: ziyunwong    時間: 14-7-2013 02:36

我想知日本守唔守得到佢地50個核電廠多D.......
作者: siriochow    時間: 14-7-2013 02:50

講起經濟日本今次真係好難起得返,静講佢主要收入之一電子業都比韓仔搶了一半,仲要把自己硏究的核心技术賣比韓國,就連最新的技术都賣比中国某大企业,中国得到技术後好快就變成第二個韓仔

回正题,我驚佢變成第二個德国炸
作者: 061084    時間: 14-7-2013 02:51

引用:
原帖由 ziyunwong 於 14/7/2013 02:36 AM 發表
我想知日本守唔守得到佢地50個核電廠多D.......
good point
作者: sovietarmy2012    時間: 14-7-2013 02:53

PLA內部早已有交戰守則,日本本土名勝,世界遺產不打.......那豈會打核電廠?!
作者: 061084    時間: 14-7-2013 03:17

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 14/7/2013 02:53 AM 發表
PLA內部早已有交戰守則,日本本土名勝,世界遺產不打.......那豈會打核電廠?!
謝謝C兄提醒,
可能學美國佬話「誤仲目標」la
作者: sovietarmy2012    時間: 14-7-2013 03:21

引用:
原帖由 siriochow 於 14-7-2013 02:50 發表
講起經濟日本今次真係好難起得返,静講佢主要收入之一電子業都比韓仔搶了一半,仲要把自己硏究的核心技术賣比韓國,就連最新的技术都賣比中国某大企业,中国得到技ੑ ...
日本最近似係絕地一搏....

假設兩點:
1.派閥政治中真正的統冶集團,他們有國民所不知的國家秘密...
2.日本人不傻也理性
推算:
經濟長年衰退,中韓製造業崛起,長期一面倒親美致日本成美棋子,與東亞關係不好----難融東亞經貿圈
中國軍力有能力阻攔石油進口兩星期----若受美核保護,就影響石油安全.反之,自力國防費用過高.
政經人口老化,核災的善後和醫療支出,儲蓄率太高,國債息太大----財政沿崖
日本有真正崩壞的危險真正的統冶集而不敢對國民講

所以安倍借石原傻仔舉動上台,借釣魚台團結國民,想驘得戰後最長執政時間----絕地一搏搞經濟
暫借美之力軍事上制衡中國,待經濟改善之際與中國談判.劃一條有退讓但理想的東海海區.釣魚台無用,但包括釣魚台的領海線-專屬區才是利之所在.
其他都是煙幕.美國借日制華制俄多年,日人學叻了,反擺美國上枱,所以美國不高興
中俄從未簽字美日的二戰和約.所以才有庫頁島,釣魚台之爭.日人深知,不過美國獨強,所以日本國民長期在美國體系中而不自知,更對太平洋上此消彼長不適應.

日本長年在美國體系中受到利益,也深受其害.哀哉
作者: sovietarmy2012    時間: 14-7-2013 03:23

引用:
原帖由 061084 於 14-7-2013 03:17 發表

謝謝C兄提醒,
可能學美國佬話「誤仲目標」la
玩太盡無意思,吾會「誤仲目標」
作者: nec338    時間: 14-7-2013 17:50

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 14-7-2013 03:23 發表

玩太盡無意思,吾會「誤仲目標」
美佬當年都可以「誤仲目標」 炸左中國大使館啦
作者: sovietarmy2012    時間: 14-7-2013 18:26

世上除左佢可以亂泥,其他人無實力,亦無必要亂泥
作者: kaige321    時間: 14-7-2013 18:45

中國都好似揸住唔少美國國債
會唔會拎黎做籌碼逼美國唔好插手中日事務呢
作者: hung    時間: 14-7-2013 20:00

日本仔講打 ! 有本事就嚟 你估而家嘅中國 , 仲係1937年當時嘅年代
作者: queen    時間: 15-7-2013 15:32

其實真係打嘅,戰場根本無得揀,只有東海,而且以地理嚟講,最多只可以打到日本本土嘅九州同四國,而沖繩又要另計……

要打先要隔離沖繩,再圍日本本土,斷佢補給……咁先可以夾佢上枱講數……

但係要封鎖日本太平洋嘅補給線,即使中俄聯合,都做唔到……

而日本雖然有能力打沈東海艦隊,但要同時對付中國空軍,又未有咁嘅能力……

所以……繼續隔空嘈吓交算啦
作者: rho837    時間: 15-7-2013 15:55

咁又未必錯! 曰本AV女優都正過大6既露底北姑!
作者: tango10    時間: 15-7-2013 16:31

是否開打, 主動權在中國. 日本沒有議價能力! 只要一開打, 日本必被拖死!
作者: rho837    時間: 16-7-2013 00:31

China 99% won't go to war with Japan! Because, Ar-Kun don't want to bring us back all the pass memory! But the jarps are really itchy thing in the ass!
作者: Hamlet    時間: 23-7-2013 18:25

作者: JBL    時間: 23-7-2013 21:38

作者: Hamlet    時間: 23-7-2013 21:49     標題: 回覆 43# 的帖子

路邊社消息,海軍第四代艦載戰鬥機競標結束,俾601研究所瀋陽飛機製造廠投到。
作者: JBL    時間: 23-7-2013 22:01     標題: 回覆 44# 的帖子

作者: Hamlet    時間: 23-7-2013 22:04     標題: 回覆 45# 的帖子

仲未發佈,估計仲係一個初步方案。路邊社吹風,預計2018年睇到真機,現時睇到瀋陽個J-31已經證實係瀋陽自資開發,自擔風險既項目,軍方似乎對佢冇興趣,海軍既第四代艦載戰機會係一個全新型號。

作者: yobit    時間: 23-7-2013 23:18

引用:
原帖由 queen 於 15-7-2013 15:32 發表
其實真係打嘅,戰場根本無得揀,只有東海,而且以地理嚟講,最多只可以打到日本本土嘅九州同四國,而沖繩又要另計……

要打先要隔離沖繩,再圍日本本土,斷佢補給……咁先可以夾佢上枱講 ...
小弟不才...只係好奇...
其實真係打嘅,戰場點解只有東海?而沖繩又要另計……??
要封鎖日本太平洋嘅補給線,點解即使中俄聯合都做唔到?日本主要要命嘅補給線究竟係太平洋..定係南海..?
日本有物野能力係無空軍助戰下用物野打沈東海艦隊?一水防空反潛艦定個幾隻潛艇打曬???

作者: sovietarmy2012    時間: 24-7-2013 01:02

引用:
原帖由 Hamlet 於 23-7-2013 21:49 發表
路邊社消息,海軍第四代艦載戰鬥機競標結束,俾601研究所瀋陽飛機製造廠投到。
瀋飛翻身了!Yeah!
作者: Hamlet    時間: 24-7-2013 21:15

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-7-2013 01:02 發表

瀋飛翻身了!Yeah!
根據路邊社當時提及,成飛因為有J-20任務在身根本打讓賽,整個J-10艦載版去湊數,當然,瀋飛自己經過“大清洗”之後,今次算係要為自己爭返個面子。
作者: sovietarmy2012    時間: 24-7-2013 21:17

J-10艦載版

瀋飛難道整F35?!
作者: Hamlet    時間: 24-7-2013 21:24

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-7-2013 21:17 發表
J-10艦載版

瀋飛難道整F35?!
2018年就知道啦
作者: sovietarmy2012    時間: 24-7-2013 22:08

等咁耐....我吾制

2018都出第六代戰機la!
作者: Hamlet    時間: 29-7-2013 23:42

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-7-2013 22:08 發表
等咁耐....我吾制

2018都出第六代戰機la!

作者: sovietarmy2012    時間: 30-7-2013 00:00

前掠翼?!?!

第三炮兵傑作
作者: JBL    時間: 30-7-2013 00:13

作者: queen    時間: 30-7-2013 03:36

引用:
原帖由 yobit 於 23-7-2013 23:18 發表

小弟不才...只係好奇...
要封鎖日本太平洋嘅補給線,點解即使中俄聯合都做唔到?日本主要要命嘅補給線究竟係太平洋..定係南海..?
日本 ...
因為沖繩根本唔算日本本土. 至於點解只有東海, 從地理位置黃海係南泡菜地頭, 而南海又太遠, 喺嗰度打真係把鬼....
就算封鎖到南海, 封唔到太平洋, 咪一樣無用........至於以俄羅斯海軍嘅實力.....又點解封鎖日本太平洋嘅補給線, 而中國又未必有能力出第一島鏈進入太平洋....
日本有物野能力係無空軍助戰下用物野打沈東海艦隊?一水防空反潛艦定個幾隻潛艇打曬???
所以我咪講"而日本雖然有能力打沈東海艦隊,但要同時對付中國空軍,又未有咁嘅能力", 空自都仲未有能力一路同中國空軍打一路支援海自打沈海艦隊.  而且日本嘅潛艇表面就只得十幾艘, 但在質量上非常高, 而且仲未計封存咗嗰批高質舊艇.....
作者: Hamlet    時間: 30-7-2013 13:46

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 30-7-2013 00:00 發表
前掠翼?!?!

第三炮兵傑作

作者: ohnavi    時間: 30-7-2013 14:40

堅係型
作者: Lolanto    時間: 30-7-2013 16:16

畫到好真下喎

作者: kimkileo    時間: 31-7-2013 07:47

引用:
原帖由 Hamlet 於 24-7-2013 21:15 發表

根據路邊社當時提及,成飛因為有J-20任務在身根本打讓賽,整個J-10艦載版去湊數,當然,瀋飛自己經過“大清洗”之後,今次算係要為自己爭返個面子。
國情不同,老美的公司依家既規模衰左都仲有其他野幫補或者等俾人買
我國既軍工...落水狗後就唯有等阿爺救濟...今次瀋飛再唔爭口氣就真係要摺埋
作者: kimkileo    時間: 31-7-2013 07:49

引用:
原帖由 Hamlet 於 24-7-2013 21:24 發表

2018年就知道啦
2018....按時間表係老美海軍第一代無人戰機正式公佈後兩年
作者: kimkileo    時間: 31-7-2013 07:52

引用:
原帖由 queen 於 30-7-2013 03:36 發表

因為沖繩根本唔算日本本土. 至於點解只有東海, 從地理位置黃海係南泡菜地頭, 而南海又太遠, 喺嗰度打真係把鬼....
要封鎖日本太平洋& ...
日本防衛廳有新既造艦計劃,蒼龍級會再追加十艘,並立項開發新型潛艦及更大型既"直昇機驅逐艦"
作者: queen    時間: 31-7-2013 10:11     標題: 回覆 62# 的帖子

啲F35B/C 傾掂數啦……
作者: kimkileo    時間: 31-7-2013 10:23

引用:
原帖由 queen 於 31-7-2013 10:11 發表
啲F35B/C 傾掂數啦……
日本有自己既F-35生產線咁你話呢....
作者: Hamlet    時間: 31-7-2013 12:58

圖片附件: QQ20130731125323.jpg (31-7-2013 12:58, 84.48 KB) / 該附件被下載次數 176

作者: Hamlet    時間: 1-8-2013 18:38

作者: Hamlet    時間: 2-8-2013 01:01

引用:
原帖由 kimkileo 於 31-7-2013 07:49 發表

2018....按時間表係老美海軍第一代無人戰機正式公佈後兩年

作者: Hamlet    時間: 8-8-2013 18:21

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0