標題: 日本又有新玩具 ---- 22DDH [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 19-7-2013 14:08     標題: 日本又有新玩具 ---- 22DDH

日本自衛隊於7月16日對外發佈建造中的直昇機驅逐艦22DDH將於8月進行下水命名禮,並預其名命為出雲號
22DDH排水量約19000噸,滿載排水量約27000噸,艦長約248米,寬約38米,使用四具燃氣引擎作動力,最高航速約為30節
設計上可搭載14架直昇機,但2015年股役時只會配備7架反潛直昇機及2架搜救直昇機,全通式甲板可同時讓5架直昇機同時起降作業
自衛武器為兩門方陣快炮及兩門RAM,雖然服役時只配備直昇機,但海上自衛隊已確認研究F-35及V-22的使用性

22DDH 海上想像圖

作者: Lolanto    時間: 19-7-2013 14:22

咁大隻仲唔係航母

明目張膽地違反憲法
作者: xyzchan    時間: 19-7-2013 14:25

引用:
原帖由 Lolanto 於 19-7-2013 14:22 發表
咁大隻仲唔係航母

明目張膽地違反憲法
可能好似中國咁用O黎做餐廳做遊輪呢~HAHA
作者: Hamlet    時間: 19-7-2013 14:35

過兩年上面都可能會有o羅,路邊社消息,國產平頂登陸艦兩年後下水
作者: joey    時間: 19-7-2013 15:41

架仔一向重視海軍!死都要整隻航母咁上下己向到!
作者: rho837    時間: 19-7-2013 16:44

擺明暗寸強國! 意思係"超! 做隻軍艦容乜易! 又自行造隻航母! 唔難到我! 我都廢事講識造! "
作者: kimkileo    時間: 19-7-2013 16:50

引用:
原帖由 rho837 於 19-7-2013 16:44 發表
擺明暗寸強國! 意思係"超! 做隻軍艦容乜易! 又自行造隻航母! 唔難到我! 我都廢事講識造! "
老實日本造艦技術有幾多斤兩大家都知,再造大的都唔會難到日本人
作者: comicscom    時間: 19-7-2013 17:39

其實係米航母黎嫁,日本唔係唔比有航母的?
作者: sovietarmy2012    時間: 19-7-2013 20:34

希望佢起多D
作者: Hamlet    時間: 19-7-2013 21:04

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-7-2013 16:50 發表

老實日本造艦技術有幾多斤兩大家都知,再造大的都唔會難到日本人
董伯伯老豆隻30萬噸級油輪好似就係日本造,不過最近尼十幾年,韓仔同上面既造船業瓜分佐太多市場去。
作者: sovietarmy2012    時間: 19-7-2013 21:36

1.民船不同軍船
2.日本做高檔民船
3.做航母船殼吾難,配套難
4.做航母貴,養航母超貴

祝佢好運
作者: POCMarco    時間: 20-7-2013 00:18

只要有 F-35B,點都可以起呢隻艦起飛
作者: sunny2014    時間: 20-7-2013 10:45

引用:
原帖由 comicscom 於 19-7-2013 17:39 發表
庫茲涅佐夫級果時都話係重型航空巡洋艦方便出大西洋
作者: Hamlet    時間: 20-7-2013 17:09

引用:
原帖由 comicscom 於 19-7-2013 17:39 發表
日本仔佢做載機護衛艦或者載機驅逐艦(DDH)……1萬6千幾噸既護衛艦 2萬2千幾噸既驅逐艦

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0