標題: 點解依家WA D手槍夾斷晒貨嘅? [打印本頁]

作者: mashymre    時間: 13-8-2013 14:09     標題: 點解依家WA D手槍夾斷晒貨嘅?

作者: JxM14    時間: 14-8-2013 21:26

聽Toyko Model 嘅員工講好似已經冇出
作者: rolex    時間: 14-8-2013 21:39

玩左10年鎗,WA手鎗玩過6枝壞左4枝,對佢印象極差,其價錢與性能完全不成正比
又對依家眾多台日鎗廠夾擊,被淘汰係遲早的事
作者: sovietarmy2012    時間: 14-8-2013 23:31

wa要泥睇而不是要泥打ga.

要泥睇係真係好抵下
作者: siriochow    時間: 15-8-2013 00:27     標題: 回覆 2# 的帖子

出槍唔出匣咁型
作者: JBL    時間: 15-8-2013 00:34

作者: 里安    時間: 15-8-2013 10:01

以前打IPSC無咩選擇,所以個個打WA

而家唔同有馬記HI CAPA
作者: spec.ops.    時間: 15-8-2013 10:09

手上兩枝超過10年槍齡都仍然健在
作者: tf141    時間: 15-8-2013 14:00

WA要嚟打先過癮架喎
要嚟睇...我有時覺得WE仲好睇
作者: JxM14    時間: 15-8-2013 19:34     標題: 回覆 6# 的帖子

請問師兄賣幾錢?
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 15-8-2013 20:02

98年出的pro killer 重健在!
作者: Aki    時間: 15-8-2013 20:07

其實真係唔明wa點解唔肯出匣,又唔係無人買
作者: focuslee    時間: 15-8-2013 21:13

wa我至愛
作者: rolex    時間: 15-8-2013 23:07

第一代MAGNA BLOWBACK 92F,M-11,SCW 1911A1,M-1934
全部壞晒,唔知係咪我唔好彩
作者: louisli    時間: 15-8-2013 23:17

引用:
原帖由 JxM14 於 15-8-2013 19:34 發表
請問師兄賣幾錢?
請自己PM聯絡吧
作者: mashymre    時間: 15-8-2013 23:27

我支係GSR, SV夾唔岩我架

佢D後衝力又真係同其他廠唔同播
作者: tf141    時間: 15-8-2013 23:39

引用:
原帖由 mashymre 於 15-8-2013 23:27 發表
我支係GSR, SV夾唔岩我架

佢D後衝力又真係同其他廠唔同播
GSR即係普通full size 1911夾都啱用
二手多數都係Hi-Capa匣, 不過都上各大forum二手區努力搵下啦ching, 可能都會搵到架
作者: mk23    時間: 16-8-2013 00:36

薄匣你想要?

作者: M1616    時間: 16-8-2013 00:49

引用:
原帖由 rolex 於 14-8-2013 21:39 發表
玩左10年鎗,WA手鎗玩過6枝壞左4枝,對佢印象極差,其價錢與性能完全不成正比
又對依家眾多台日鎗廠夾擊,被淘汰係遲早的事
Ching 玩左WA手鎗玩過6枝壞左4枝壞乜呢?打烈打爆?
作者: mashymre    時間: 16-8-2013 00:55

引用:
原帖由 mk23 於 16-8-2013 00:36 發表
薄匣你想要?

師兄好多貨
作者: NCP013    時間: 16-8-2013 02:19

我WA 只係壞過支96年 第一版.44 DESERT EAGLE
WA 係價錢比較貴, R TYPE果時都冇現在咁貴, 加上大家又好金屬身, 冇辦法!  不過造功, WA 外形真係造得好靚, 佢果D舊化系列, 睇落同金屬一樣

作者: tf141    時間: 16-8-2013 02:21

引用:
薄匣你想要?

ching小弟想請教一下
你圖中有d匣係彈弓係側邊, 好似WE匣咁既
係咪同其他匣一樣可以共用?
作者: mk23    時間: 16-8-2013 11:50

那些全部都係WA原廠匣.
包括R-type, SCW1, SCW2系統.
系到SCW2系統及之後, WA才將左面見到BB彈的上彈阬改為中間.
未試過唔知D匣用唔用得到for SCW3系統(其他的如R-type, SCW1/2等的都能共用). 但因D槍只用來儲, 所以都唔覺有咩問題.

致於話能否共用WE? 小弟只買過WE的P.08 及M&P9.
所以答唔到你.

作者: tf141    時間: 16-8-2013 13:47

引用:
原帖由 mk23 於 16-8-2013 11:50 發表
那些全部都係WA原廠匣.
包括R-type, SCW1, SCW2系統.
系到SCW2系統及之後, WA才將左面見到BB彈的上彈阬改為中間.
未試過唔知D匣用唔用得到for SCW3系統(其他的如R-type, SCW1/2等的都能共用). 但因D槍只用來儲, 所以都唔覺有咩問題.

致於話能否共用WE? 小弟只買過WE的P.08 及M&P9.
所以答唔到你.
ching誤會了, 小弟提及到WE, 只係想形容左面見到上彈阬既WA匣, 與WE匣本身無關, 小弟亦冇WE鎗
簡單d嚟講, 小弟係想問左面見到上彈坑既WA匣, 可唔可以用係SCW3而已
作者: mk23    時間: 16-8-2013 17:29

小弟無買過SCW3系統的槍.無試過
但照SCW彈匣同SCW3一樣.
而我試過將舊版匣插到SCW2係work,我仲人SCW3的槍上,應該都無問題.
作者: tf141    時間: 16-8-2013 18:04

引用:
原帖由 mk23 於 16-8-2013 17:29 發表
小弟無買過SCW3系統的槍.無試過
但照SCW彈匣同SCW3一樣.
而我試過將舊版匣插到SCW2係work,我仲人SCW3的槍上,應該都無問題.
唉...咁小弟即係俾聯合國果個哥哥仔跣左啦
佢話匣唔共用, 所以小弟鎗展果日先冇買到枝Wilson Combat, 反而買左枝Magna Tech既怪胎
作者: siriochow    時間: 17-8-2013 00:32

撘單問請問r type是否是有撞針的,到scw先係改到無撞針設計??望各位大佬指點迷津
作者: NCP013    時間: 17-8-2013 03:12

R-TYPE 撞落匣valve係一支圓柱體, SCW 撞落匣valve係一塊片

WA R-TYPE 匣同SCW 匣是互用到
作者: Aki    時間: 17-8-2013 03:56

引用:
薄匣你想要?

師兄係咪肯讓先
作者: magichour    時間: 17-8-2013 15:41

引用:
原帖由 里安 於 15-8-2013 10:01 發表
以前打IPSC無咩選擇,所以個個打WA

而家唔同有馬記HI CAPA
以前直情係 WA 龍泛濫,因為 WA 原裝打比賽實在太蝕底.
而家好好多, 多番啲較似真槍款的 TM 槍比賽.
作者: magichour    時間: 17-8-2013 15:46

引用:
原帖由 tf141 於 15-8-2013 14:00 發表
WA要嚟打先過癮架喎
要嚟睇...我有時覺得WE仲好睇
佢的意思應該指唔適合打比賽, 原裝 WA 打比賽真係好蝕底.

但做神台槍, 或想感受下較似真槍的後座力係好適合.
作者: tf141    時間: 17-8-2013 15:59

引用:
原帖由 magichour 於 17-8-2013 15:46 發表

佢的意思應該指唔適合打比賽, 原裝 WA 打比賽真係好蝕底.

但做神台槍, 或想感受下較似真槍的後座力係好適合.
小弟冇玩IPSC, 但離屋企唔遠既社區中心每季都會攪一次類似小型IPSC體驗日既活動
小弟次次都有去, 每次我都係用自己玩wargame用既手鎗, 全部都係原裝鎗(就算有改都只係改左外觀)
下次再去可能會帶枝WA 1911去玩, 因為我係朋友屋企試過枝鎗其實都ok準, 係後座力大左d(以打比賽既鎗嚟講)
如果ching你既意思係維修保養上既不便, 咁小弟亦都相同認同
作者: magichour    時間: 17-8-2013 21:03

引用:
原帖由 tf141 於 17-8-2013 15:59 發表

小弟冇玩IPSC, 但離屋企唔遠既社區中心每季都會攪一次類似小型IPSC體驗日既活動
小弟次次都有去, 每次我都係用自己玩wargame用既手鎗, 全部都係原裝鎗(就算有改都只係改左外觀)
下次再去可能會帶枝WA 1911去玩 ...
唔建議用 IPSC race gun 打 wargame, 因為改一枝 precise 的 race gun 要用唔少錢, 但如果枝槍係 wargame 中受撞擊就有機會影響支槍的 precision 或 reliability, 影響比賽表現.
以前啲人通常用 WA SV Infinity/Infinity Expert 改龍打 IPSC, 而家 >90% 的人用 TM Hi-capa.
原裝 WA trigger 比原裝 TM 硬, 原裝 WA 的後坐力比原裝 TM 大, WA 更有橫向後坐力 (而 TM 唔覺有橫向後坐力). 而後坐力係會影響 double tap (即係瞄準開第一槍, 之後係唔需要再瞄的情況下開第二槍) 的準確度.
WA 用正壓, 而 TM 用負壓. 負壓又較正壓穩定. WA 的 Hop-up 又係一個問題.

至於 parts, 支槍多人買, parts 有市場就自然有人賣, marui mp7 飛機就係一個例子.
TM Hi-capa 5.1 剛剛出時都無 parts (SCW2 的 parts 就有好多), 但當越來越多人用 TM Hi-capa 之後就越來越多 TM Hi-capa parts, 甚至有不同牌子選擇.

作者: oliver1997    時間: 18-8-2013 00:28     標題: 回覆 33# 的帖子

錯了,認真打就知TM5.1有橫向後坐力....
大家唔多覺係因為打過R-Type覺得佢小兒科

仲有double tap唔係錦解....(好似)
http://www.youtube.com/watch?v=eTF5h_imgks <<頭幾秒

作者: magichour    時間: 18-8-2013 01:43

引用:
原帖由 oliver1997 於 18-8-2013 00:28 發表
錯了,認真打就知TM5.1有橫向後坐力....
大家唔多覺係因為打過R-Type覺得佢小兒科姐

仲有double tap唔係錦解....(好似)
http://www.youtube.com/watch?v=eTF5h_imgks  
double tap -> You may refer here - http://en.wikipedia.org/wiki/Double_tap
作者: oliver1997    時間: 18-8-2013 02:15     標題: 回覆 35# 的帖子

Thanks 原來是錦的

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0