標題: GTA5完整地圖曝光 [打印本頁]

作者: 亞爾多    時間: 11-9-2013 10:47     標題: GTA5完整地圖曝光

除左大城市,仲會有好多郊遊地方,整體大小應該是歷代之冠

作者: h.t.f    時間: 11-9-2013 11:42

越睇越覺得似動作版無聊市民既感覺.
作者: chris1    時間: 11-9-2013 11:58     標題: 回覆 2# 的帖子

我反而覺得GTA當模擬市民玩 更有潛力
甚至直頭轉行做zombie survival 以佢本身既Engine都已經夠買到批玩家
畢竟自駕同探索絕對可以戇_當有趣 揸下車又he到幾個鐘
美中不足是地圖規劃無SA咁好
SA至少有三座城而吾同theme 另加老翻景點一大堆

但點解最南座大城好似好細錦
作者: 2slow    時間: 11-9-2013 12:19

幾時會拍反套GTA既戲呢
作者: rho837    時間: 11-9-2013 14:26

So what's new about it?
作者: 廢柴    時間: 11-9-2013 16:35

郊區略嫌過多
作者: louisli    時間: 11-9-2013 16:44

大到好似玩TDU咁
作者: gtoray    時間: 11-9-2013 16:50

Man vs wild~
作者: jackieyue    時間: 14-9-2013 04:03

外國唔知有偷跑定破解定咩, 而家YouTube不斷有好多gameplay片......
感覺畫質同IV差唔多, 係光暗好咗好多
不過d車好似好飄咁......

(想睇自己上YouTube打"GTA V leaked gameplay", 搵呢一兩日既就會有好多, 我唔post link上嚟, YT刪得幾密手吓...)

作者: jackieyue    時間: 14-9-2013 04:23

連中文版都有
(有主線故事劇情, 請慎入)
http://www.tudou.com/programs/view/QRZpfo0V-8Y/
http://www.tudou.com/programs/view/mr_0ojpQ-8U/
作者: gtoray    時間: 17-9-2013 14:27

$428 入
作者: b.jam    時間: 19-9-2013 05:21

今集真係好正。仲未研究到點買股票
作者: b.jam    時間: 19-9-2013 05:21

引用:
原帖由 gtoray 於 17-9-2013 14:27 發表
$428 入
$419
作者: Darkey    時間: 19-9-2013 08:22

引用:
原帖由 b.jam 於 19-9-2013 05:21 發表
今集真係好正。仲未研究到點買股票
係電話發佈會殺左個教主之後, 你個任務朋友會打比你, 同send個短訊比你叫你入貨, 短訊裡面有條link入左去就可以買賣股票! !
作者: gtoray    時間: 19-9-2013 13:27

10月1日開既 GTA online 可能仲正 ?
作者: Boniface    時間: 26-9-2013 16:38

好大的地圖,但郊區多了一點罷......
等二手中
作者: 亞爾多    時間: 26-9-2013 17:57

引用:
原帖由 Boniface 於 26-9-2013 16:38 發表
好大的地圖,但郊區多了一點罷......
等二手中
郊區咁大我諗係for各種活動如賽車跳傘之類
如果郊區太細可能唔夠位玩活動
作者: 051039    時間: 26-9-2013 17:58

地圖計都係SA正
作者: gtoray    時間: 26-9-2013 18:29

我覺得GTA5 既地圖城市比例雖然細
但只係相比郊區細, 其實都好大
而且設計上非常細緻
冇重複既感覺, 應有盡有

郊區亦唔係一大片荒野咁簡單
我初頭都驚佢吹大地圖, 但玩落成個城市設計真係幾豐富
作者: joeyjordisonhin    時間: 26-9-2013 18:56

係郊外遊車河好鬼正。落club 又好玩
作者: 車神勇    時間: 26-9-2013 23:51

如果而家先買部PS3 黎玩GTA 會唔會遲?
定係等PS4?
作者: YSL    時間: 26-9-2013 23:58

有無PC 版?
作者: 亞爾多    時間: 27-9-2013 00:05

引用:
原帖由 車神勇 於 26-9-2013 23:51 發表
如果而家先買部PS3 黎玩GTA 會唔會遲?
定係等PS4?
我諗就算買邊款都好等PS4出左再算
價錢可能會降?
引用:
原帖由 YSL 於 26-9-2013 23:58 發表
有無PC 版?
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=124434&extra=page%3D1
肯定有,日期唔肯定,無詳細消息
作者: 車神勇    時間: 27-9-2013 00:44

引用:
原帖由 亞爾多 於 27-9-2013 00:05 發表

我諗就算買邊款都好等PS4出左再算
價錢可能會降?

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D1
肯定有,日期唔肯定,無詳細消息
但係PS3而家千零蚊有交易真係好吸引
作者: Stig    時間: 27-9-2013 01:03

引用:
原帖由 車神勇 於 27-9-2013 00:44 發表

但係PS3而家千零蚊有交易真係好吸引
咁就順便玩埋the last of us,遲吓仲有大game係ps3 exclusive.
作者: Jonny.R    時間: 27-9-2013 01:27

爆機了, 唔覺地圖大過SA, 如果計埋海底就大過既, 個場最多係山, 經常連人帶車一齊碌返落山腳
另外, R星仲未公布過有關PC版, 信果幾個online store會唔會兒戲左d
講真果句,真係唔希望出pc版,雖然自己部腦玩得起有餘,但唔想見到一隻甘用心製作既game比人破解玩開心版

作者: 051039    時間: 27-9-2013 08:56

引用:
原帖由 Jonny.R 於 27-9-2013 01:27 發表
爆機了, 唔覺地圖大過SA, 如果計埋海底就大過既, 個場最多係山, 經常連人帶車一齊碌返落山腳
另外, R星仲未公布過有關PC版, 信果幾個online store會唔會兒戲左d
講真果句,真係唔希望出pc版,雖然自己部腦玩得起有餘 ...
PC版ge重點唔係玩開心版,而係改佢入面D野再玩
作者: 2slow    時間: 27-9-2013 08:59

引用:
原帖由 Jonny.R 於 27-9-2013 01:27 發表
講真果句,真係唔希望出pc版,雖然自己部腦玩得起有餘 ...
有無咁快打爆呀??
作者: titaniumcat    時間: 27-9-2013 11:31

引用:
你搵到D UFO未?
作者: chris1    時間: 27-9-2013 11:41

引用:
講真果句,真係唔希望出pc版,雖然自己部腦玩得起有餘,但唔想見到一隻甘用心製作既game比人破解玩開心版
不要道德塔里班吧, 要支持的總會買

至於佢唔出PC版我就反而唔信
作者: Jonny.R    時間: 27-9-2013 13:55

引用:
原帖由 chris1 於 27-9-2013 11:41 發表

不要道德塔里班吧, 要支持的總會買

至於佢唔出PC版我就反而唔信
好似GTA4甘 等多大半年 相信實出既
冇話道唔道德 好既game 就算PC版我都會買正版

作者: Jonny.R    時間: 27-9-2013 13:57

引用:
原帖由 titaniumcat 於 27-9-2013 11:31 發表

你搵到D UFO未?
未搵 潛水搵緊核廢料同重玩之前d任拎金牌
得閒玩下5星警察比人追
作者: Jonny.R    時間: 27-9-2013 14:01

引用:
原帖由 2slow 於 27-9-2013 08:59 發表

有無咁快打爆呀??
隻Game到而家出左10日 衝主線爆機都好快姐
遲下應該有好多DLC, 見槍店買槍牆上有好多空位 留位放dlc新槍
作者: 亞爾多    時間: 27-9-2013 14:15

引用:
http://www.amazon.de/Rockstar-Ga ... d_rhf_ee_p_t_1_45D4
德國amazon唔知你信唔信得過?
定係你認為online store會私下開放預購,佢地會唔會咁兒戲?

講真果句,作為正版PC玩家,真係唔希望因為PC有人出開心版就被開發商歧視
因為要遷就主機,介面變晒圓形操作,算
主機移植程式優化嚴重不足,算
圓形掣QTE照搬到PC要我上下左右連打,算
MOD,sv browser等元素因為唔適合主機就唔整出黎搞到連PC都無得玩,都算
而家竟然比人話最好連出都唔好出
作者: Jonny.R    時間: 27-9-2013 15:12

引用:
原帖由 亞爾多 於 27-9-2013 14:15 發表

http://www.amazon.de/Rockstar-Ga ... d_rhf_ee_p_t_1_45D4
德國amazon唔知你信唔信得過?
定係你認為online store會私下開放預購,佢地會唔會咁兒戲?

講真果句,作為正版P ...
都係果句 等R星出官方消息公布日子吧
主機配置冇得好似PC甘換係死症 而且新一代主機都就快出
不過我想話打機用手掣圓形操作又有咩問題呢?
何況我Call of duty, battlefield等其他都係玩pc正版,GTA出起邊個平台我都有機可以玩
作者: 亞爾多    時間: 27-9-2013 15:43

引用:
原帖由 Jonny.R 於 27-9-2013 15:12 發表

都係果句 等R星出官方消息公布日子吧
主機配置冇得好似PC甘換係死症 而且新一代主機都就快出
不過我想話打機用手掣圓形操作又有咩問題呢?
何況我Call of duty, battlefield等其他都係玩pc正版,GTA出起邊個平 ...
手掣操作令好多pop up menu變左圓形,對mouse黎講圓形反而無咁方便
因為圓形介面去到mouse就要打圈咁轉
武器切換之類功能比主機係分去十字鍵,然後介面又自然變左十字形,但PC相關功能用數字鍵操作,望住UI你會唔知要用邊個掣,因為佢比個十字方向你睇
不妨對比下以前PC獨佔作品同而家主機作品操作同介面有乜分別

同時手掣按鍵數量令操作多左好多限制,所以ARMA到而家都出唔到主機版
作者: Vindicator    時間: 28-9-2013 00:51

http://www.seeagainla.com/video/ ... %E7%9A%84%E4%BA%8B/
作者: Jonny.R    時間: 29-9-2013 14:15

引用:
原帖由 亞爾多 於 27-9-2013 15:43 發表

手掣操作令好多pop up menu變左圓形,對mouse黎講圓形反而無咁方便
因為圓形介面去到mouse就要打圈咁轉
武器切換之類功能比主機係分去十字鍵,然後介面又自然變左十字形,但PC相關功能用數字鍵操作,望住UI你會唔知要 ...
開發商既main target係起主機到 所有setting都以主機為依歸
今集無論由收音機到換槍都係圓形介面喇 用手掣又方便又簡單
出完主機再出window版係想賺埋隻game最後一次錢
而家居然有人將個責任懶去主機到 而唔係怪開發商懶得去修改
我想話打機用遊戲機玩 用手掣玩唔係好正常既途徑咩?大把人玩PC版去駁手掣
你用吾慣個介面反而走去批評主機 好野!

作者: 亞爾多    時間: 29-9-2013 16:24

引用:
原帖由 Jonny.R 於 29-9-2013 14:15 發表

開發商既main target係起主機到 所有setting都以主機為依歸
今集無論由收音機到換槍都係圓形介面喇 用手掣又方便又簡單
出完主機再出window版係想賺埋隻game最後一次錢
而家居然有人將個責任懶去主機到 而唔係怪 ...
我只係想話你知,你對PC版有意見同時,其他人都會對主機造成既改變有所不滿,而且我唔係批評主機,只係主機令好多遊戲既PC版變左移植作
無錯有部份的確係開發商懶(例如RE6),不過為左令全平台有相同體驗(同節省資金),唔會有GUI重製更唔會有內容分別
不過其實我無話係主機錯喎,我都話果d唔緊要,我接受,影響唔大,遊戲依然好玩

不如又問下閣下點解要將開心版問題怪到PC平台,仲話唔好出PC版,而唔係怪果班破解版玩家?XB360都有破解,如果他日PS3都比人破解埋洗唔洗連game都唔好出?

重申一次,我只係唔希望因為PC有人出開心版就被開發商歧視
作者: gtoray    時間: 29-9-2013 16:31

大家開開心心打豬TA啦
嘈乜鬼~
作者: 亞爾多    時間: 29-9-2013 16:34

引用:
原帖由 gtoray 於 29-9-2013 16:31 發表
大家開開心心打豬TA啦
嘈乜鬼~
我PC狗無得玩咪唯有吹多兩句囉
作者: gtoray    時間: 29-9-2013 16:40

引用:
原帖由 亞爾多 於 29-9-2013 16:34 發表

我PC狗無得玩咪唯有吹多兩句囉
陰公豬
作者: 囧樣佬    時間: 29-9-2013 16:50

pc最正係可以改真車skin落去
gta4用graphic mod其實都拍得住5
尋晚都爆左主線了
作者: 亞爾多    時間: 29-9-2013 16:58

引用:
原帖由 囧樣佬 於 29-9-2013 16:50 發表
pc最正係可以改真車skin落去
gta4用graphic mod其實都拍得住5
尋晚都爆左主線了
如果5有得整graphic mod又係另一個世界
不過靚還靚,GTA4優化係另一個問題
作者: Stig    時間: 29-9-2013 18:18

唔like個新揸車 mechanism
作者: gtoray    時間: 29-9-2013 18:33

引用:
原帖由 Stig 於 29-9-2013 18:18 發表
唔like個新揸車 mechanism
同上集一樣咋喎?
BTW. 靚車係好揸好多~
作者: h.t.f    時間: 30-9-2013 12:18

我一直既夢想就係,如果家用機可以將鍵盤同滑鼠普及化就好啦.
但事實偏偏係相反,唔少PC玩家都開始轉用手制,
就連Steam都開始研發自家手制.
作者: 亞爾多    時間: 30-9-2013 13:41

引用:
原帖由 h.t.f 於 30-9-2013 12:18 發表
我一直既夢想就係,如果家用機可以將鍵盤同滑鼠普及化就好啦.
但事實偏偏係相反,唔少PC玩家都開始轉用手制,
就連Steam都開始研發自家手制.
主機可以用手掣玩fps玩得咁開心因為有輔助瞄準系統
當你指去一個大概位置再入瞄準模式,就會自動幫你瞄準果位敵人
PC無輔助瞄準,如果用手掣玩應該會好似主機版CS咁個個面對面打唔中(我無試過用手掣玩PC,純猜測)

STEAM自稱自家手掣用touch input,準確度比一般菇掣高,加上Valve自家遊戲9成都係FPS,話唔定會有優良效果
作者: h.t.f    時間: 30-9-2013 14:03     標題: 回覆 48# 的帖子

哈哈,所以而家PC玩家有d左右不是人既感覺,連STEAM都出自家主機,手制.

個人感覺電腦呢個平台淨低既優勢係畫質,音質(前題仲要係你要有$升級),自由度(MOD),同電子競技呢幾方面.
其他方面都已經被家用機追上.

同埋都係最後一點啦,盜版問題,PC係呢方面真係解決唔到.
以上兩個月推出既作品PAYDAY 2為例(因為有連線破解,所以用佢做例子):
岩岩推出個個星期,開心版既在線人數大約係7萬,而STEAM既在線人數大約係5萬.

當家用機發展越黎越成熟,PC平台既價值到底仲有幾大?
不過都係個句,家用機快D發展埋鍵盤滑鼠啦. 我都心郁郁想換.
作者: b.jam    時間: 30-9-2013 14:07

買左d車放左係車庫,但無曬
作者: 亞爾多    時間: 30-9-2013 14:19

引用:
原帖由 h.t.f 於 30-9-2013 14:03 發表
哈哈,所以而家PC玩家有d左右不是人既感覺,連STEAM都出自家主機,手制.

個人感覺電腦呢個平台淨低既優勢係畫質,音質(前題仲要係你要有$升級),自由度(MOD),同電子競技呢幾方面.
其他方面都已經被家用機追上.

同埋 ...
steam名義上叫做出主機
實際上只係一部專行steam既PC
雖然可能會對主機市場有影響,但對PC玩家應該無乜改變
作者: sovietarmy2012    時間: 3-10-2013 10:28

http://hk.lifestyle.yahoo.com/bl ... 1%87-142245707.html
作者: gtoray    時間: 3-10-2013 13:09

當初我都係心諗如果出滑鼠鍵盤就好喇

但玩慣左發覺大部分遊戲用手制係正d

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0