標題: Battlefield 4 Beta 截圖與感想(多圖 [打印本頁]

作者: 亞爾多    時間: 1-10-2013 21:04     標題: Battlefield 4 Beta 截圖與感想(多圖

目前感到莫名的lag,猜測可能是某些要重啟才生效的設定影響,感覺像是CPU的問題
沒看到像上代那種人物變形的bug
沒碰到大樓倒下的事件
有個好的飛行員真的很讚,飛到大樓那邊用minigun虐士兵好像打MW2一樣,被打到響警報就跳機逃生,整個過程爽

tweakguide快點出來告訴我哪邊在吃CPU啊啊啊啊啊!!!

以下是遊戲截圖

模式有兩個
conquest large:有載具,大地圖搶旗
domination:無載具,小地圖搶旗(就像鱈魚一樣)

重生介面,左下有重生點畫面

重點來了,畫面設定
畫面有low,mid,high,ultra四級
跟上代一樣有SSAO跟HBAO選擇
反鋸齒有FXAA跟最高支援到4x MSAA混合使用
(打破了之前說3GB VRAM是給AA用的說法)
(從要等很久的texture streaming來看也許是用在貼圖)

貼到low看看
有幾個設定會維持不變的,要改的話要切換到custom
也許這些是重開遊戲才能生效的設定

這裡我就不重開了(擠進一個有位的sv有多麻煩知道嗎!)

ultra也是這樣

(部份設定還在high的)ultra設定
兵種是assault喔

(部份設定還在high的)low設定
等等這不是連地形跟LOD都一樣嗎!?這些都要重啟才生效嗎!?
主要分別還是鋸齒跟AO

auto設定
呆太久被打中了

地板及牆壁貼圖,挺清晰的

這邊一般啦

玻璃材質

陰影品質不錯,馬路路面材質很好

樹影

鏡面反光只會照出背景

穿透幻影...不,就太陽啦,這個是很好看的

遠景,或者說,背景

石獅子!(`・ω・′)

石獅子...(′・ω・`)

車身反光一段吧,反正只是不能開的背景就不管了

瞄準景深

牆可以炸,右邊那個不知叫啥的也是炸下來變了路

看到bug了!

走近火焰時的效果比上代柔和一點

走近火焰時的效果比上代柔和一點

祝你購物愉快

角色自訂介面

sniper
中國特種部隊是怎樣

engineer

engineer的RPG

assault

明天廣播

來試一下E3的破壞

室內燈光沒那麼刺眼了

不過強力的光源還是會...咦?
我認得這條柱!

破柱...不,
倒天花!

久違的反坦克砲

上大樓看看吧

大樓上是很好的觀察&狙擊點,不過要小心直升機和升降機跑上來的敵人
(遠景材質要哭了)
作者: wongmanhong2    時間: 1-10-2013 21:15

畫質同bf3唔太大分别
作者: 阿堅    時間: 1-10-2013 23:01

頭先試打完 , 比較lag
槍既攻擊力感覺上低左

背景既中文字真係.....
作者: khkenny2    時間: 1-10-2013 23:06

引用:
原帖由 阿堅 於 1-10-2013 11:01 PM 發表
槍既攻擊力感覺上低左

係低左好多
作者: 亞爾多    時間: 1-10-2013 23:08

引用:
原帖由 阿堅 於 1-10-2013 23:01 發表
槍既攻擊力感覺上低左

lag方面目前上網睇+同朋友討論後有幾個推測:
1.driver問題,有部份人話最新beta driver會有改善,但又有人話無分別
2.CPU問題,不過好多i7甚至有xeon都話lag
3.DICE歧視N卡(佢今次係做AMD優化)
4.BETA is BETA,優化問題無計

好似話無論用高低畫質都無乜fps/畫面分別(實際有分別只係AO,反鋸齒同blur等等)
作者: 阿堅    時間: 2-10-2013 02:04

引用:
原帖由 亞爾多 於 1-10-2013 23:08 發表

lag方面目前上網睇+同朋友討論後有幾個推測:
1.driver問題,有部份人話最新beta driver會有改善,但又有人話無分別
2.CPU問題,不過好多i7甚至有xeon都話lag
3.DICE歧視N卡(佢今次係做AMD優化)
4.BETA is BETA,優 ...
自己部機係13年RMBP
i7 3720QM ,16GB Ram ,GT 650M
Boot Camp Win 8

入game 都係用1680 , 特效都基本上全關
估計係ser 問題
因為宜家夜左順好多
作者: 亞爾多    時間: 2-10-2013 09:48

引用:
原帖由 阿堅 於 2-10-2013 02:04 發表

自己部機係13年RMBP
i7 3720QM ,16GB Ram ,GT 650M
Boot Camp Win 8

入game 都係用1680 , 特效都基本上全關
估計係ser 問題
因為宜家夜左順好多
感謝資訊提供
似乎除左某幾個基本設定外,高低畫質響效能同畫面都無乜分別
特效唔好全關,antialising post對效能影響極低一定開(除非你開左覺得畫面模糊)
ambient occlusion可以自行測試一下會唔會lag,就算HBAO唔得都可以試下SSAO,同樣對畫面有好大改善
作者: 2slow    時間: 2-10-2013 10:08

昨晚玩左成晚, 大場有d lag, 尤其是玩載具時
我部機 i5-2500k, 16gb, 560TI,
用1920x1280, 試全開ultra, 仲有2x FPS喎,
跟住用番high settings, 有3-4x FPS
作者: 2slow    時間: 2-10-2013 10:13     標題: 回覆 7# 的帖子

N記已做野, 直接針對BF4
"The new GeForce 331.40 beta driver is now available to download. An essential update for all new titles including the Battlefield 4 Beta, the 331.40 beta ensures maximum performance and system stability."

http://www.nvidia.com/object/win8-win7-winvista-64bit-331.40-beta-driver.html
作者: 亞爾多    時間: 2-10-2013 10:43

引用:
原帖由 2slow 於 2-10-2013 10:13 發表
N記已做野, 直接針對BF4
"The new GeForce 331.40 beta driver is now available to download. An essential update for all new titles including the Battlefield 4 Beta, the 331.40 beta ensures maximum perfo ...
我知出左,有人話有用有人話無用,不過個人唔想用beta driver咁解
唔緊要照玩住先
作者: 2slow    時間: 2-10-2013 16:37

唔知點解Engineer果支MX4其準好易殺人
經常清曬袋都仲未死, 要周圍乞彈

話時話, 昨晚試過一次玩玩下hang死機, 兩次game error彈番出去
作者: 廢柴    時間: 2-10-2013 19:20

可以執既武器M82, 終於有無論射邊都可以一槍死既.50cal
作者: 亞爾多    時間: 2-10-2013 19:34

引用:
原帖由 廢柴 於 2-10-2013 19:20 發表
可以執既武器M82, 終於有無論射邊都可以一槍死既.50cal
邊度執?
作者: Cheesecake    時間: 2-10-2013 19:46     標題: 回覆 13# 的帖子

C flag top floor . it comes with the range finder.
作者: hin1996225    時間: 2-10-2013 22:41

我都有beta
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 3-10-2013 09:01

今次感覺似bf free4play因為D人細左

i5 3750k/8ram/g560

用atuo 會推high 有D lag

我自己改中等有明顯流暢!
作者: 2slow    時間: 3-10-2013 09:37

引用:
原帖由 亞爾多 於 2-10-2013 19:34 發表

邊度執?
C區有得執
呢把野近距超屆機, 電梯上黎幾件全部照單全一槍KO.... 只用hip fire
作者: 廢柴    時間: 3-10-2013 10:00

引用:
原帖由 2slow 於 3-10-2013 09:37 發表

C區有得執
呢把野近距超屆機, 電梯上黎幾件全部照單全一槍KO.... 只用hip fire
遠距仲屈
今集7.62狙子彈下跌感覺好似明顯左, 而彈道難睇左因為後面有子彈氣流, 一開始支鏡又無刻度, 都幾難玩
作者: EF66-1192    時間: 3-10-2013 14:06

引用:
原帖由 廢柴 於 2013-10-3 10:00 AM 發表

遠距仲屈
今集7.62狙子彈下跌感覺好似明顯左, 而彈道難睇左因為後面有子彈氣流, 一開始支鏡又無刻度, 都幾難玩
但係今集有得zero支鏡
我幾乎長set200m
不過支野彈速慢到…300m都唔易打…
我fd解左m40,我攞住個PLD一路測,一路搵目標
比個zero距離距打

作者: 廢柴    時間: 3-10-2013 17:41

引用:
原帖由 EF66-1192 於 3-10-2013 14:06 發表

但係今集有得zero支鏡
我幾乎長set200m
不過支野彈速慢到…300m都唔易打…
我fd解左m40,我攞住個PLD一路測,一路搵目標
比個zero距離距打
要有range finder先有得zero
作者: EF66-1192    時間: 3-10-2013 18:39

引用:
原帖由 廢柴 於 2013-10-3 05:41 PM 發表

要有range finder先有得zero
一開始已經有…
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 9-10-2013 09:05

game更新完

好似lag左(已轉中級)
作者: 2slow    時間: 9-10-2013 14:54

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 9-10-2013 09:05 發表
game更新完

好似lag左(已轉中級)
點會lag左呀?
我反而fps有提升左喎
用560ti 選auto已經自動set去ultra/high等等
作者: 亞爾多    時間: 9-10-2013 19:44

auto去ultra?
我660ti用auto都係比全high我...
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 9-10-2013 22:11

93 ~~5 ~~60 ~~90 ~~3 ~~fps

作者: 2slow    時間: 10-10-2013 02:25

引用:
原帖由 亞爾多 於 9-10-2013 19:44 發表
auto去ultra?
剛cap了少少圖, 係我記錯了, set auto 可去到Med/High,
再用呢個mode玩一個round, 平均都有40-50fps, 未drop過落40fps, 都叫做玩得順
Nvidia driver用緊327.23

圖片附件: bf4 2013-10-10 00-38-01-93.jpg (10-10-2013 02:25, 102.66 KB) / 該附件被下載次數 240

作者: 2slow    時間: 10-10-2013 02:27

少少圖

圖片附件: bf4 2013-10-10 00-59-42-27.jpg (10-10-2013 02:27, 146.24 KB) / 該附件被下載次數 252

作者: 2slow    時間: 10-10-2013 02:28

再黎...

圖片附件: bf4 2013-10-10 00-41-06-40.jpg (10-10-2013 02:28, 156.62 KB) / 該附件被下載次數 230

作者: 廢柴    時間: 10-10-2013 02:43

有冇人會出現用scope睇遠既大樓頂會白晒\消失既情況?
作者: 亞爾多    時間: 10-10-2013 08:21

引用:
原帖由 廢柴 於 10-10-2013 02:43 發表
有冇人會出現用scope睇遠既大樓頂會白晒\消失既情況?
唔明,點消失?
作者: 2slow    時間: 10-10-2013 09:26

引用:
原帖由 亞爾多 於 9-10-2013 19:44 發表
auto去ultra?
以小弟所知660ti個設計唔知點解會用192bit的bus, 十分古怪
如師兄能夠cap圖作個compare就更好了
考慮執塊2手560ti/660ti做SLI
作者: 亞爾多    時間: 10-10-2013 09:33

引用:
原帖由 2slow 於 10-10-2013 09:26 發表

以小弟所知660ti個設計唔知點解會用192bit的bus, 十分古怪
如師兄能夠cap圖作個compare就更好了
考慮執塊2手560ti/660ti做SLI
唔洗cap圖
texture quality變左high(更新前佢auto比texture quality ultra我)
其他同你一樣

不過我CPU係i5 2400
作者: 2slow    時間: 10-10-2013 09:46

引用:
原帖由 亞爾多 於 10-10-2013 09:33 發表

唔洗cap圖
texture quality變左high(更新前佢auto比texture quality ultra我)
其他同你一樣

不過我CPU係i5 2400
有多少fps呢?
其實如果唔介意MSAA的話, 張560ti都仲頂得順
我都係等佢真正release個game時先考慮換卡
作者: 亞爾多    時間: 10-10-2013 09:53

引用:
原帖由 2slow 於 10-10-2013 09:46 發表

有多少fps呢?
其實如果唔介意MSAA的話, 張560ti都仲頂得順
我都係等佢真正release個game時先考慮換卡
整體上唔到40...
已經無開MSAA

texture quality無可能食到咁大效能,唔通CPU果少少差別咁大?
定係好似battlelog forum所講,兩部同spec機可以一部順到爆一部lag到死?
作者: 2slow    時間: 10-10-2013 10:03

引用:
原帖由 亞爾多 於 10-10-2013 09:53 發表

整體上唔到40...
已經無開MSAA

texture quality無可能食到咁大效能,唔通CPU果少少差別咁大?
定係好似battlelog forum所講,兩部同spec機可以一部順到爆一部lag到死?
咁大分別?
小弟的setup都只不過係2500k, 16gb, SSD, 加塊 Asus的560 Ti DirectCU II TOP OC 只有1GB vid mem only,
用win8 pro 64bit

對我黎講fps唔drop過30就玩到了, 畫質我要求不大, med/high的setting 嘗可接受...
作者: 亞爾多    時間: 10-10-2013 10:06

引用:
原帖由 2slow 於 10-10-2013 10:03 發表

咁大分別?
小弟的setup都只不過係2500k, 16gb, SSD, 加塊 Asus的560 Ti DirectCU II TOP OC 只有1GB vid mem only,
用win8 pro 64bit

對我黎講fps唔drop過30就玩到了, 畫質我要求不大, med/high的set ...
我無SSD(不過你game都唔係裝SSD啦)
16gb ram
660ti 2GB VRAM
WIN7(唔通關佢事?)
作者: 2slow    時間: 10-10-2013 10:16

引用:
原帖由 亞爾多 於 10-10-2013 10:06 發表

我無SSD(不過你game都唔係裝SSD啦)
16gb ram
660ti 2GB VRAM
WIN7(唔通關佢事?)
有可能呀, EA都recommend用win8玩BF4
我D games 真係裝落SSD度ga, 玩HK/SG server( 3x-6x ping) 多數都能夠頭幾名load入game搶到載具
作者: 廢柴    時間: 10-10-2013 10:27

引用:
原帖由 亞爾多 於 10-10-2013 08:21 發表

唔明,點消失?
呢個情況好似改善左, 但係有時都仲係會用鏡望望就變到好多霧咁, 要係某d位望向某d角度先會, 唔開鏡又冇野(唔識crop圖 , 但有個問題係點解個人成日明明定住都會CHOK一CHOK?

作者: 亞爾多    時間: 10-10-2013 10:58

引用:
原帖由 2slow 於 10-10-2013 10:16 發表

有可能呀, EA都recommend用win8玩BF4
我D games 真係裝落SSD度ga, 玩HK/SG server( 3x-6x ping) 多數都能夠頭幾名load入game搶到載具
SSD讀寫限制唔大,用黎裝game唔會好快玩完咩?
引用:
原帖由 廢柴 於 10-10-2013 10:27 發表

呢個情況好似改善左, 但係有時都仲係會用鏡望望就變到好多霧咁, 要係某d位望向某d角度先會, 唔開鏡又冇野(唔識crop圖 , 但有個問題係點解個人成日明明定住都會CHOK一CHOK?
cap圖可以裝FRAPS,問題可能同視距有關?
個人成日明明定住都會CHOK一CHOK<依個我都無解,搞到成日以為後面有人,只能希望完成品會修正
作者: 2slow    時間: 10-10-2013 11:28

引用:
原帖由 亞爾多 於 10-10-2013 10:58 發表

SSD讀寫限制唔大,用黎裝game唔會好快玩完咩?

cap圖可以裝FRAPS,問題可能同視距有關?
個人成日明明定住都會CHOK一CHOK
概然買左SSD就應該用盡佢啦

外國網測試過..
通常SSD會註明可寫3000/5000/10000次等等的分別,
例如128gb 既SSD 完整存取完128gb先算是一次寫入

in theory 如你的SSD可存取10000次有5年保養...then...
5年有365x5= 1825日

10000/1825=5.47
5.47年之內你要每日寫入相等SSD容量(128gb)的數據隻SSD就會byebye

咁你有無可能每日寫128gb入隻SSD度??

況且我想係5年保養期內玩殘隻SSD再claim過隻呢, 玩SSD唔洗擔心咁多啦
作者: 2slow    時間: 10-10-2013 11:31

另外如果真係擔心SSD壽命問題 也可以將暫存設在Ramdisk或傳統硬碟上都得je
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 10-10-2013 14:04

我把解橡度降到1280 中級

無咁lag 90~48
作者: 亞爾多    時間: 10-10-2013 16:46

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 10-10-2013 14:04 發表
我把解橡度降到1280 中級

無咁lag 90~48
u can set smaller resolution scale
作者: 亞爾多    時間: 11-10-2013 18:09

http://www.pcgameshardware.de/Ba ... -Windows-8-1091767/

我諗win8真係好大影響
作者: 廢柴    時間: 12-10-2013 20:24

自製章好好玩, 諗番起細個cs自製噴漆
可惜圖樣太少layer都太少, 唔可以好似BO2咁

圖片附件: 未命名.jpg (12-10-2013 20:24, 78.79 KB) / 該附件被下載次數 257

作者: withp90    時間: 12-10-2013 20:58

有人spawn果下好多時都會chok 一chok...
作者: 媽屎    時間: 12-10-2013 23:39

我而家i5 2500 / 8GB ram / 550ti
淨係換卡玩唔玩到??
作者: 2slow    時間: 15-10-2013 23:03

Bf4 beta 已完, anyone going to order??
作者: 亞爾多    時間: 15-10-2013 23:17

引用:
原帖由 Marsses 於 12-10-2013 23:39 發表
我而家i5 2500 / 8GB ram / 550ti
淨係換卡玩唔玩到??
我建議等正式版出左先考慮,因為beta優化實在麻麻地
作者: MG-42    時間: 20-10-2013 04:45

作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 30-10-2013 11:00

n卡反擊了http://www.nvidia.com.tw/download/driverResults.aspx/68825/tw
作者: lekch    時間: 4-11-2013 21:16

我買左正版玩, 玩親多人都會彈GAME
有冇ching可以幫下我

我試過好多方法都解決唔到

圖片附件: 未命名.png (4-11-2013 21:16, 93.74 KB) / 該附件被下載次數 158

作者: 2slow    時間: 4-11-2013 21:18

引用:
原帖由 lekch 於 4-11-2013 21:16 發表

未必關你事, 好多人都係咁...
有晚玩幾次都未能完成一個round
作者: lekch    時間: 4-11-2013 21:31

引用:
原帖由 2slow 於 4-11-2013 21:18 發表

未必關你事, 好多人都係咁...
有晚玩幾次都未能完成一個round
我上巴哈睇過試過好多方法, 裝window sp1更新, 系統語言設定英文,
就連bf3彈機解決方法都試埋都係唔得
平時玩開比人屈機就唔彈game, 上次殺廿個死幾次, 升埋支95式,先彈game, 差d掟mouse
作者: khkenny2    時間: 4-11-2013 22:32

哎DICE.....
我直頭等下先再玩,兼夾要考試,等佢patch,次次一升左野佢就彈game
作者: F_Fillet    時間: 4-11-2013 22:49

作者: 亞爾多    時間: 4-11-2013 23:58

引用:
原帖由 lekch 於 4-11-2013 21:16 發表

不如講下你部機乜野spec?睇下有無關?
作者: MG-42    時間: 5-11-2013 01:03

作者: lekch    時間: 5-11-2013 01:39

引用:
原帖由 亞爾多 於 4-11-2013 23:58 發表

不如講下你部機乜野spec?睇下有無關?
麻煩請過目,不過我單機single都可以開到high都唔lag機
多人就開中級或低級,相信配置都ok既

圖片附件: 未命名.jpg (5-11-2013 01:39, 57.49 KB) / 該附件被下載次數 160

作者: lekch    時間: 5-11-2013 01:42

引用:
原帖由 MG-42 於 5-11-2013 01:03 發表

EA已認頭自己server連接client有問題,話下個patch會fix

如果就完game先彈game唔好強制close bf4 server等完埋場game會照count番XP比你
EA隻隻game都甘伏,之前連玩sims3都有問題
希望可以fix埋連線lag個問題
作者: MG-42    時間: 5-11-2013 03:52

作者: nec338    時間: 8-11-2013 15:59

PKP同M240B係唔係沒左200發匣
我見升爆左都沒200發匣
作者: 2slow    時間: 8-11-2013 16:44

引用:
原帖由 MG-42 於 5-11-2013 03:52 發表

由Beta到正式版上海之圍個map有唔少server一推塌座樓輕側彈走幾個至大半player... 重側成個server彈曬所人有,剛剛又係咁..

EA又造7成就拎出來賣...
真係唔明, Beta果時就算64人大場塌座樓都未試過彈game...
作者: Fred-Perry    時間: 8-11-2013 16:53

仲以為今年聖誕有新game 玩!
睇黎都係睇定啲先
作者: MG-42    時間: 12-11-2013 02:56

作者: 廢柴    時間: 12-11-2013 21:34

我唔知點解開十字鏡條線有時會blur左, 一陣有會sharp番, 好似唔少人有呢個問題
同埋成日打打下無左d行路/ 引擎或者環境聲

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0