標題: PLA Navy Type 071 LPD [打印本頁]

作者: Hamlet    時間: 10-9-2007 18:57     標題: PLA Navy Type 071 LPD

作者: kimkileo    時間: 10-9-2007 19:34

踏出第一步了.....哈姆....有詳細規格嗎?
作者: Hamlet    時間: 10-9-2007 19:36     標題: 回覆 #2 kimkileo 的帖子

詳細資料……無……判斷排水量約20000噸
作者: tango10    時間: 10-9-2007 19:36

武力功台!
作者: Hamlet    時間: 10-9-2007 19:37     標題: 回覆 #4 tango10 的帖子

如果成功突破到既話……可以滿足到由臺灣島東岸登陸既作戰需要……
作者: kimkileo    時間: 10-9-2007 19:50

引用:
原帖由 Hamlet 於 10-9-2007 19:36 發表
詳細資料……無……判斷排水量約20000噸
老外估計長210m,闊26.5m,吃水7m,航速約20節,武器系統為AK-176 76mm炮一門,4門AK-360 30mm近迫武器系統
再外加2~4門重機槍,或計有地對空導彈系統.......

我又貢獻兩張圖

作者: Hamlet    時間: 10-9-2007 19:52     標題: 回覆 #6 kimkileo 的帖子

哦……尼幾張……

作者: 匪兵乙    時間: 10-9-2007 21:38

主炮唔係AK-176,而係雄雞國100mm快炮。
作者: WAIKO01    時間: 11-9-2007 00:04

嗯,它用的是不是國產的COPY 176?因為好像已經完成了國產化了.
作者: puyee    時間: 11-9-2007 01:38

引用:
原帖由 Hamlet 於 10-9-2007 19:37 發表
如果成功突破到既話……可以滿足到由臺灣島東岸登陸既作戰需要……
由臺灣島東岸登....會唔會博左啲呀? 天一號作戰? 咁大個目標靜靜雞係係西岸都話機會埋到位....真係打起上黎, 係東邊博美國佬唔開拖打靶? 等大陸有番幾個航母群先講......
作者: Hamlet    時間: 11-9-2007 08:33

引用:
原帖由 WAIKO01 於 11-9-2007 00:04 發表
嗯,它用的是不是國產的COPY 176?因為好像已經完成了國產化了.
記唔記得駐港部隊導彈艇度有一艘系裝AK-176既?果陣已經引進,而家系國產化。至于法式單100已經肯定out,後續唔會生產落去……
引用:
原帖由 puyee 於 11-9-2007 01:38 發表

由臺灣島東岸登....會唔會博左啲呀? 天一號作戰? 咁大個目標靜靜雞係係西岸都話機會埋到位....真係打起上黎, 係東邊博美國佬唔開拖打靶? 等大陸有番幾個航母群先講......
西岸一直系重點,由國民政府遷臺之後就苦心經營,金門馬祖,澎湖列島都系屏障,再講,如果一心強攻西岸既話,就唔使造船塢式既運兵登陸艦,只需要大量造傳統式既登陸艦已經可以滿足需要。

而且我上述中亦無話單靠071去挑起尼個重擔,我所指既系佢建造既初衷,系解放軍建立海外兵力投送既重要起點,當然有佐佢,解放軍亦都可以更好咁參與國際事務。

作者: Hamlet    時間: 13-9-2007 15:56

點圖放大

作者: RX78    時間: 15-9-2007 07:42

成功踏出第一步!
作者: puyee    時間: 15-9-2007 10:42

但係呢隻嘢係技術上乜嘢突破? 點睇都係一隻比較大既運輸船, 最多係可以進水加重加深吃水俾入面既登陸艇游出黎.............................
作者: Hamlet    時間: 15-9-2007 10:49

引用:
原帖由 puyee 於 15-9-2007 10:42 發表
但係呢隻嘢係技術上乜嘢突破? 點睇都係一隻比較大既運輸船, 最多係可以進水加重加深吃水俾入面既登陸艇游出黎.............................
慢慢刨,臺灣人寫既,資料齊全。

http://mdc.idv.tw/mdc/navy/china/lst-china.htm
作者: C81    時間: 12-12-2007 17:32

引用:
原帖由 puyee 於 15-9-2007 10:42 發表
中國樣樣野係你眼中都係垃圾啦!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0