標題: [WE] [集思廣益]WE M4 內部改進問題 [打印本頁]

作者: heihei1995to    時間: 7-12-2013 13:15     標題: [集思廣益]WE M4 內部改進問題

話說相隔2年後,小弟又入過枝WE M4 (PS:上枝係PDW,已轉手),今一次 整左: 幫條bolt輕輕拋光,打滑hammer,定管,落魔膠(試用)...想問重有冇咩可以做???
問過朋友,佢地話如果想落 RA 啲料就要內部全部都係佢地嘅料,如果唔係會有少少唔match,是否真確??如果唔係,有咩可以suggest小弟改??? 小弟希望最緊要係穩定,小壞 , 同唔洗大力(打室外1.2-1.3),希望各位師兄可以多多指教  
作者: rYaN    時間: 7-12-2013 17:42

拋光埋bolt內部,飛機出氣咀cut走1-1.5mm或自開啤把位,
其他你都改左,換唔換ra冇所謂,由ob system打到宜家都冇咩問題
作者: rYaN    時間: 7-12-2013 17:44

要順可以加埋上下啤令,但hammer啤令有機會會打爆!
作者: heihei1995to    時間: 7-12-2013 18:22     標題: 回覆 3# 的帖子

多謝師兄教導,講小左條bolt內外都有拋光,bolt嘅工序己完工,係改裝工作上會加番換啤令同cut飛機咀
作者: heihei1995to    時間: 7-12-2013 18:25     標題: 回覆 2# 的帖子

八掛一問,師兄個枝打左幾耐??有冇打爆個飛機啊?
作者: rYaN    時間: 7-12-2013 19:03

Ob出打到宜家共有三枝冇爆過飛機
作者: jn_jona    時間: 7-12-2013 19:27

無知一問,點解要cut 出氣咀既?
作者: rYaN    時間: 7-12-2013 20:03

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-12-2013 07:27 PM 發表
無知一問,點解要cut 出氣咀既?
因為佢做到岩岩好長度,但冇諗過個bolt向前撞果下會掂到粒彈,唔cut好大機會連發會嘔彈!
作者: Terryimac    時間: 7-12-2013 23:03

樓上師兄已詳細說明,小弟加些少補充希望幫到手

新槍回bolt果陣好多情況有飛機會啜住回得唔順既情況,

如出現此情況,可飛機頭果幾粒野可45度向外cut個斜角,之後磨滑飛機果幾條軌

確保上彈暢順

其實唔明cut 1mm出氣咀係指定動作點解隻飛機之後唔修改再出..
作者: poloyau    時間: 7-12-2013 23:04     標題: 回覆 1# 的帖子

真是冇乜嘢可以搞,不過換條cnc charging handle, 個bolt 行得順d 又冇咁易跌匣,因為原廠啞原太厚。。
作者: heihei1995to    時間: 8-12-2013 00:16     標題: 回覆 10# 的帖子

rainer arms 個條可以嗎?
作者: rYaN    時間: 8-12-2013 04:17

引用:
原帖由 heihei1995to 於 8-12-2013 12:16 AM 發表
我買VFC果條黎改,又靚又輕
作者: N_G    時間: 8-12-2013 12:30

bolt頂粒細鏍絲打兩打就斷.要買定成包長期換
同飛機O ring買兩三打實無死
作者: ~~方~~    時間: 8-12-2013 12:57

引用:
原帖由 heihei1995to 於 8-12-2013 00:16 發表
果條比wa system玩, 你買條真既可能先得
作者: poloyau    時間: 8-12-2013 13:56     標題: 回覆 10# 的帖子

未必得,條坑好似窄左D..vfc 個條fit 哂。。。
作者: heihei1995to    時間: 8-12-2013 14:12     標題: 回覆 14# 的帖子

有for ptw嫁,唔知唔5唔呢?
作者: heihei1995to    時間: 8-12-2013 14:13     標題: 回覆 13# 的帖子

師兄,鏍絲同oring 三根有冇得買嫁??? 定鏍絲要出去搵?
作者: N_G    時間: 8-12-2013 14:41

引用:
原帖由 heihei1995to 於 8-12-2013 14:13 發表
師兄,鏍絲同oring 三根有冇得買嫁??? 定鏍絲要出去搵?
三軍好貴. 鏍絲WE原裝短DD,我配唔到,長DD個隻要改RA鋼飛機鎖先用到
原裝建意壞左先搞..因為粒鏍絲死左條bolt都叉唔多唔要得. 我個時大概打左二千左右就成份收皮
O ring都係三軍買一粒新.之後出面再配
E家改左RA tech..打左8000飛都開始碼碼地,主要都係bolt lock同飛機鎖出事..設計問題用咩料都無得救
RA套教力芯又係打到變曬型..E家痴死佢算
作者: poloyau    時間: 8-12-2013 20:20     標題: 回覆 10# 的帖子

作者: wing383    時間: 19-12-2013 09:25

引用:
原帖由 rYaN 於 7-12-2013 20:03 發表

因為佢做到岩岩好長度,但冇諗過個bolt向前撞果下會掂到粒彈,唔cut好大機會連發會嘔彈!
請問scar會唔會有相同情況?thanks
作者: 4jai    時間: 19-12-2013 21:13

擊槌彈弓,回膛彈弓都減弱佢
作者: rYaN    時間: 19-12-2013 23:01

引用:
原帖由 wing383 於 19-12-2013 09:25 AM 發表

請問scar會唔會有相同情況?thanks
Scar情況會明顯d
作者: wing383    時間: 19-12-2013 23:18

引用:
原帖由 rYaN 於 19-12-2013 23:01 發表

Scar情況會明顯d
請問係咪cut圖中紅箭咀所指部份?係的話想請教一下,有咩秘訣可以cut得齊整d,好擔心會cut斜左...thanks again!

圖片附件: scar nozzle.jpg (19-12-2013 23:18, 95.31 KB) / 該附件被下載次數 157

作者: katotaka    時間: 20-12-2013 14:44

喺返工地方有呢把嘢,我用佢上電批隊一隊就得

作者: wing383    時間: 20-12-2013 14:48

good idea, thx!
作者: blacksmith    時間: 21-12-2013 04:22

我今年5月買左枝
只係汁左bolt lock,打左4包彈,只係蝕左司牙
冇其他問題,好精神
可能我太好彩....HAHA
作者: blacksmith    時間: 21-12-2013 04:24

引用:
原帖由 poloyau 於 8-12-2013 20:20 發表
珍數charging handle係直上既
所以........
作者: rYaN    時間: 22-12-2013 03:00

引用:
原帖由 wing383 於 19-12-2013 11:18 PM 發表

請問係咪cut圖中紅箭咀所指部份?係的話想請教一下,有咩秘訣可以cut得齊整d,好擔心會cut斜左...thanks again!
係呀
秘訣係....用把利d既刀,垂直一下向下,但小心推彈干。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0