標題: 請教這個MOSFET... 感激 [打印本頁]

作者: 020200    時間: 18-12-2013 23:45     標題: 請教這個MOSFET... 感激

請問係咪架左呢個MOSFET 就同拎出槍鋪比左改個個電子開關一樣效果 冇咁易燒銅片呢?

感激感激!
作者: saswilliam    時間: 19-12-2013 17:48

陳年舊野,之前hit過,不過現在已經無咩人用了。
作者: Tango1997    時間: 19-12-2013 18:11

引用:
原帖由 020200 於 18-12-2013 23:45 發表

請問係咪架左呢個MOSFET 就同拎出槍鋪比左改個個電子開關一樣效果 冇咁易燒銅片呢?

感激感激!
No.....此mosfet不同彼mosfet...需然圖中電路板零件中含有不只一組mosfet。。。但對AEG電閘組銅片跟本沒有任可保護功能。。。電閘組仍然係會燒。。。。[認真]

作者: cc1590    時間: 19-12-2013 19:45

我有用過呢隻,除非你只係要用brust,如果唔係真係咪試!
正正經經買隻要駁線個D mosfet,或者比鋪頭改好過。
唔知係咪手臭,已經壞左2只(唯一好處就終生保養,壞左有得換),仲有一次去換返時即場試槍,仲直頭著埋火,嚇餐死……
經驗係set好晒枝槍先好用,loading大勿試,11.1v以外勿試,仲有唔好借比唔清楚枝槍狀況嘅朋友用(我就係咁壞左2只)
以上純粹個人經驗,不喜者勿插
作者: 020200    時間: 19-12-2013 22:06

咁現家係咪出左D MOSFET係可以唔洗旱接 就咁插落去舊電再插落支槍到就OK?

http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... =&view_choice=c

作者: Tango1997    時間: 19-12-2013 23:01

引用:
原帖由 020200 於 19-12-2013 22:06 發表
咁現家係咪出左D MOSFET係可以唔洗旱接 就咁插落去舊電再插落支槍到就OK?

http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... s=MOSFET&catid= ...
我再直接D講一次。。。任可無係電閘組jump一條獨立既訊號線出泥既mosfet(場效應管)既mosfet。。。。係唔會有保護電閘組銅片既功能。。。你選擇上CGF FORUM問。。。係絕對正確

作者: law    時間: 19-12-2013 23:40

"Installation consists re-wiring and soldering work, recommended for experienced users."

還是要焊接的.
引用:
原帖由 020200 於 19-12-2013 22:06 發表

http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... s=MOSFET&catid= ...

作者: cc1590    時間: 20-12-2013 11:38

引用:

上官網多D資料,說明書要自己下載
http://www.gatee.eu/index.php?op ... emid=72&lang=en
作者: odaan    時間: 20-12-2013 12:12

引用:
原帖由 tango1997 於 19-12-2013 23:01 發表

我再直接D講一次。。。任可無係電閘組jump一條獨立既訊號線出泥既mosfet(場效應管)既mosfet。。。。係唔會有保護電閘組銅片既功能。。。你選擇上CGF FORUM問。。。係絕對正確  
http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... =&view_choice=c
佢呢款有

圖片前面係公插 , 後面係母插 , 母插下面黑盒位係信號線單腳插
作者: odaan    時間: 20-12-2013 12:23

引用:
原帖由 tango1997 於 19-12-2013 23:01 發表

但都係果句 , 我唔喜歡用 Fet , 其實 Fet 本身係耗電 , 玩完唔甩電 , 放多日都會扯乾
機械式係最可靠 , 真係要保護電路既只有 P-90 同 AUG , 真係要用 , 我揀 Relay , 落雨不怕 , 所謂既 3 Burst 都係計時功能 , 真係要玩我玩 timer relay 算
作者: Tango1997    時間: 20-12-2013 12:30

引用:
原帖由 odaan 於 20-12-2013 12:12 發表

佢呢款有

圖片前面係公插 , 後面係母插 , 母插下 ...
即係始終刀要爆開枝槍jump條線出泥囉!

作者: odaan    時間: 20-12-2013 12:43

引用:
原帖由 tango1997 於 20-12-2013 12:30 發表
即係始終刀要開枝槍jump條線出泥囉!
產品既野 , 好多都係噱頭 , 你問我 Fet 好唔好用 , 我就覺得無乜用 , 你都知乜野係汽車 Start , 行到今日都仲係機械式 , 電子式玩下可以 , 但唔可靠
潮濕驚佢自動通電 , 得閒同你玩擊穿

Marui 設計已經很可靠 , 燒電掣係 D 傻瓜整槍內阻過大 , 你用甘大塊銅片都燒 , 你望下 Fet 過電隻腳有幾闊 ?
用一大堆野保護電掣 , 但又唔諗下壓力去哂舊電度
作者: Tango1997    時間: 20-12-2013 12:53

引用:
原帖由 odaan 於 20-12-2013 12:43 發表

產品既野 , 好多都係噱頭 , 你問我 Fet 好唔好用 , 我就覺得無乜用 , 你都知乜野係汽車 Start , 行到今日都仲係機械式 , 電子式玩下可以 , 但唔可靠

Marui 設計已經很可靠 ...
呢樣同意 。。。枝m4。。。用左十幾年個電閘刀好健康。。。1.5j
作者: 020200    時間: 20-12-2013 15:46

引用:
原帖由 odaan 於 20-12-2013 12:43 發表

我真係唔識架... 改都係拎出去比人改 咁姐係唔好加會好d? 但係我本身自己支m4 真係玩過燒左銅片..

可以點樣先會個內阻小d 加長佢既壽命(我唔想打幾次game 就燒一次要去整)
作者: odaan    時間: 21-12-2013 03:01

引用:
原帖由 020200 於 20-12-2013 15:46 發表
我真係唔識架... 改都係拎出去比人改 咁姐係唔好加會好d? 但係我本身自己支m4 真係玩過燒左銅片..

可以點樣先會個內阻小d 加長佢既壽命(我唔想打幾次game 就燒一次要去整)
搵人改 , 你同佢講都無用 , 人地整槍 , 你就指手劃腳 , 人地咪只會撇下一句 "你甘叻你改啦"

識整既就自然整得好 , 唔識既更加 "尊敬大過天"
作者: Dave    時間: 21-12-2013 13:43

留名學野,堅唔熟FET 野
作者: 020200    時間: 23-12-2013 15:24

我買左呢套fet

想問有冇師兄用緊? 是咪大陸仔野 諗住拎出去比人裝

我呢套野裝洗唔洗用辣雞呢?
作者: Dave    時間: 28-12-2013 00:18

引用:

坊間流傳話FET 慳電,單發反應快,保護電片,唔用好快燒等,其實有幾多樣是真?
我自己不是專家也答不上,但整片銅片燒真是未見過,自己手上最老果支M4 應該有8 年,
又單又連,膠身換金身,金身換第2 套金身都仲係用緊果套TRIGGER組,
反觀家用電制,廁所果個應該開關得最密,一家當三口,一人每日柯 5 次,都 15 次,一年假設冇旅行係開閂5475 次,用5 年即係二萬九幾次..
但都未聽過家用電制要 5 年一換云云,
入面都是一舊銅片拍埋彈開咁簡單,行220 V 都未死得,你咁大片野行 11.1V 都應該死唔去卦.. 起碼有二萬九幾次玩...
至於反應快... FET 個啟動都係要先接觸電片再輸出信號通電,頂多一樣,唔知點解會快左...

但市面上SALE,玩單發呀?加FET 啦?唔加...死很大...究竟是商業還是專業?
作者: 020200    時間: 28-12-2013 09:22

引用:
原帖由 Dave 於 28-12-2013 00:18 發表

坊間流傳話FET 慳電,單發反應快,保護電片,唔用好快燒等,其實有幾多樣是真?
我自己不是專家也答不上,但整片銅片燒真是未見過,自己手上最老果支M4 應該有8 年,
又單又連,膠身換金身,金身換第2 套金身都 ...
但係我支ka m4 買左番黎打左3,4次cqb 1次outdoor 就燒左了...
作者: Dave    時間: 28-12-2013 12:15

引用:
原帖由 020200 於 28-12-2013 09:22 發表

但係我支ka m4 買左番黎打左3,4次cqb 1次outdoor 就燒左了...
拿真係真心問唔係反問比陷阱你踩,其實燒左之後個樣是點?成片黑哂?
定係扭曲?I MEAN 外觀,因為如果純粹扣雞扣唔郁之槍有萬原因,我是想知果幾片銅片點損毀法

作者: Tango1997    時間: 28-12-2013 12:34

迅間接觸時起火花。。。加速令銅片表面炭化。。。炭化後表面過電接觸不良。。。之後就須要比之前用有限既接觸面來過大loading電流。。。從而令銅片溫度升高。。。溶。。。蝕。。。炭化。。。乜刀齊!
作者: Tango1997    時間: 28-12-2013 12:50

引用:
原帖由 Dave 於 28-12-2013 12:15 發表

拿真係真心問唔係反問比陷阱你踩,其實燒左之後個樣是點?成片黑哂?
定係扭曲?I MEAN 外觀,因為如果純粹扣雞扣唔郁之槍有萬原因,我是想知果幾片銅片點損毀法
你舉廁所燈掣做例子。。。不是全對。。。電壓V,電流A,功率W。。。有萫微妙關係。。。但不是同一東西厠所燈著緊。。。須然電压大。。。但導線及燈製接觸面只須負苛0.5A~5A既電流A

相反AEG電壓細。。。但開槍時迅間電流係15A~30A或以上。。。所以你會見到aeg導線會使用一種叫高溫線(外皮物料不同)及會採用“慢斷fuse“
作者: Tango1997    時間: 28-12-2013 16:22

引用:
原帖由 020200 於 28-12-2013 09:22 發表

KA好靓咩? 。。。我夠胆講。。。最靓既電閘組。。係馬記。。。無論膠料同金屬片。。。GxP更加比我泥手就掉溝左落垃圾桶。。。單爺講的也係竅門之一。。。枝槍set得靚。。。loading細。。。順。。。fet乜鬼丫

作者: Dave    時間: 28-12-2013 17:19

引用:
原帖由 tango1997 於 28-12-2013 12:50 發表

你舉廁所燈掣做例子。。。不是全對。。。電壓V,電流A,功率W。。。有萫微妙關係。。。但不是同一東西厠所燈著緊。。。須然電压大。。。但導線及燈製接觸面只須負苛0.5A~5A既電流A

相反AEG電壓細。 ...
原來有呢D 關係,學習學習。

咁伸手一問,如果想整支單發AEG,用緊SHS M100 彈弓打 1.5J 前後,行普通馬記EG1000,7.4V 電,打單發但不是一秒7, 8 發果D喪扣,
你當是精準射手咁打室外,遇敵時先扣幾槍果種,又洗唔洗加FET呢? 自己買左粒FET 番來未焊線未裝也。
作者: Tango1997    時間: 28-12-2013 18:24

引用:
原帖由 Dave 於 28-12-2013 17:19 發表

原來有呢D 關係,學習學習。

咁伸手一問,如果想整支單發AEG,用緊SHS M100 彈弓打 1.5J 前後,行普通馬記EG1000,7.4V 電,打單發但不是一秒7, 8 發果D喪扣,
你當是精準射手咁打室外,遇敵時先扣幾槍果種,又 ...
咁既設定及咁開槍法。。。要9.6V或以上先會可靠同埋爽

打單發多就加番fet
作者: Dave    時間: 28-12-2013 19:21

引用:
原帖由 tango1997 於 28-12-2013 18:24 發表

咁既設定及咁開槍法。。。要9.6V或以上先會可靠同埋爽

打單發多就加番fet
收到收到
作者: Tango1997    時間: 28-12-2013 20:02

引用:
原帖由 Dave 於 28-12-2013 19:21 發表

收到收到
如果想再襟d既。。。一炮過换埋鋼制單發勾。。。有排玩
作者: 020200    時間: 30-12-2013 08:50

引用:
原帖由 tango1997 於 28-12-2013 20:02 發表

如果想再襟d既。。。一炮過换埋鋼制單發勾。。。有排玩
獲益不少 謝謝師兄
作者: 020200    時間: 30-12-2013 18:53

引用:
原帖由 Dave 於 28-12-2013 12:15 發表

其實我都無見過 因為我係打打下壞左就拎左去整 佢就話係我銅片燒左
作者: Tango1997    時間: 30-12-2013 18:59

引用:
原帖由 020200 於 30-12-2013 18:53 發表

其實我都無見過 因為我係打打下壞左就拎左去整 佢就話係我銅片燒左
你出事嗰次一定係打單發cqb
作者: 020200    時間: 30-12-2013 21:11

引用:
原帖由 tango1997 於 30-12-2013 18:59 發表

你出事嗰次一定係打單發cqb
冇錯 當時真係好賴野 博緊火突然冇野出... SAD
作者: odaan    時間: 31-12-2013 02:28

引用:
原帖由 Dave 於 28-12-2013 00:18 發表
又單又連,膠身換金身,金身換第2 套金身都 ...
用 Fet , 佢本身都需要電能啟動開關 , 又點會慳電左 ?
反應快 , 正如你所講 , 你扣得電掣通電 , Fet 先有反應 , 又何來反應快左 ?

除左電流 , 內阻 , 仲要睇用槍習慣

每次扣動板機 , 如果每下都半按半縮 , 電片唔燒 都半身不遂 , 你裝 fet 保護電片 , 但都係半按半縮 , 唔死電片 , 死 Fet 一樣遮

正如渣棍波 , 你唔會長期半吊 "極力子" , 轉左波 , 一鬆就鬆晒 , 如果吊住唔鬆 , 幾下就燒

Tango 識燒焊就好快明 , 燒焊要高溫 , 就要起電弧 , 就係 "半掂住半離開" 之間 , 所以要電片耐用 , 就要識縮短電弧發生時間

點解屋企電掣耐用 , 因為佢設計 "一係有 , 一係無" , 佢無比位你猶豫 , 你試下有心按住慢慢鬆等佢起電弧 , 唔洗五年 , 玩多兩玩就溶

究竟係人玩槍 , 定槍玩人 ? 唔從使用方法開始 , 神兵利器都死
用槍 , 唔係講你買幾多野 , 而係你發揮到幾多
多隻香爐多隻鬼 , 額外裝多樣野就多樣野壞
作者: Tango1997    時間: 31-12-2013 07:05

Yes 開槍扣雞因數是其中一環
作者: Dave    時間: 31-12-2013 12:11

引用:
原帖由 tango1997 於 31-12-2013 07:05 發表
Yes 開槍扣雞因數是其中一環
時間關係已經係支ka svd aeg 度裝左粒 wgg 買的110 蚊fet... 裝左之後人都靚左...
其實扣雞果下真係唔覺有分別。

記得剛剛入行就有人講,電槍扣雞一野扣到底,起就一野起哂,唔係好快玩完,
當年邊位前輩同我講已經忘了,但此口訣不敢或忘,可能係咁所以小弟手中的所有aeg 都未死過電閘。

gbb 都慣左手勢係一扣扣到底,一鬆鬆到尾,雖然好似唔太需要...

真係會慢慢壓隻雞就是手拉狙,如果一野扣到底個目標應該飛左唔知去邊...
作者: 020200    時間: 3-1-2014 17:11

小弟買左呢套MOSFET 想自己試下裝(從未拆過支槍)

但係上網搵教學都係直頭成套齊出黎

只係見D簡單既介紹 唔見詳細D 會唔會係小弟不才搵唔到呢?... D線應該點博?

我裝呢套是咪不用焊錫? 請教下小弟 謝謝

下面既3隻腳應該要點裝?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0