標題: KJW P226換金身 上slide [打印本頁]

作者: maxkok    時間: 14-1-2014 07:49     標題: KJW P226換金身 上slide

如題

想問下咁多位師兄

KJW P226可否上for Marui用嘅金身/slide?

如果可以 應該上咩牌比較好?

同埋呢把短火係咪用marui匣比較好xd

Thx^^
作者: N_G    時間: 14-1-2014 12:05

引用:
原帖由 maxkok 於 14-1-2014 07:49 發表
如題

想問下咁多位師兄

KJW P226可否上for Marui用嘅金身/slide?

如果可以 應該上咩牌比較好?

同埋呢把短火係咪用marui匣比較好xd

Thx^^
226好似幾難搵靜上身,記得G&P有出過
吉打KIT要睇手神...因為水水d數都唔同
要好就pgc,不過好似得番e2

marui匣表現比較平衡D,但係比較起KJ/WE匣會無咁好力
因為KJ/WE匣通常都會加大左出氣量
如果你支槍唔係馬記,我又覺得都唔一定要用番馬記匣

作者: Stig    時間: 14-1-2014 12:14

引用:
原帖由 N_G 於 14-1-2014 12:05 發表

226好似幾難搵靜上身,記得G&P有出過
吉打KIT要睇手神...因為水水d數都唔同
要好就pgc,不過好似得番e2

marui匣表現比較平衡D,但係比較起KJ/WE匣會無咁好力
因為KJ/WE匣通常都會加大左出氣量
如果你支槍唔係馬 ...
靜slide+barrel好似creation有,但印象中唔算平.
作者: jyannu    時間: 14-1-2014 16:45

作者: maxkok    時間: 14-1-2014 22:03     標題: 回覆 2# 的帖子

唔該C HING

錦你會suggest用邊款上下身?(價錢、marking、耐用等)

謝!
作者: maxkok    時間: 14-1-2014 22:18

引用:
原帖由 Stig 於 14-1-2014 12:14 發表

靜slide+barrel好似creation有,但印象中唔算平.
咁師兄認為佢嘅quality如何?

Thx!
作者: maxkok    時間: 14-1-2014 22:20

引用:
原帖由 jyannu 於 14-1-2014 16:45 發表
creation何b賣梗8xx, 呢把kj用we匣係最好效能(爬文爬返黎, 我未試過)
請問師兄口中嘅最好效能係???
作者: jyannu    時間: 15-1-2014 13:08

作者: maxkok    時間: 15-1-2014 18:53

引用:
原帖由 jyannu 於 15-1-2014 13:08 發表

好似話手感最好
唔知師兄認為邊間出嘅上下身最好?

吉打如何?
作者: geese-f-howard    時間: 16-1-2014 11:42

先申利:小弟用PGC下身+Ino 鋼Slide

Guarder 226 slide表面係焗柒處理,沒有做抛殼鈎&假pin的分件,上飛機座須要大執
下身表面同樣係焗柒處理,有假pin,trigger貼着彈匣的位置須要打磨,上真品Grip要執螺絲孔位
Guarder 嘅資料小弟係從朋友得知

PGC 226 slide表面係陽極處理,有做齊抛殼鈎假pin等小零件的分件,飛機座可直上,
下身表面係焗柒處理,有假pin,trigger貼着彈匣的位置須要打磨,但上真品Grip不須執螺絲孔位

如只說下身,Guarder嘅焗柒處理比PGC優秀,但小弟貪PGC上真品Grip不須執螺絲孔位所以選擇PGC下身
作者: maxkok    時間: 16-1-2014 19:18

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 16-1-2014 11:42 發表
先申利:小弟用PGC下身+Ino 鋼Slide

Guarder 226 slide表面係焗柒處理,沒有做抛殼鈎&假pin的分件,上飛機座須要大執
下身表面同樣係焗柒處理,有假pin,trigger貼着彈匣的位置須要打磨,上真 ...
明白!唔該師兄=]

但係小弟啱啱對比過SIG真鐵個website

發現creation 出嘅slide係最接近真鐵

是否屬實?

謝!
作者: geese-f-howard    時間: 16-1-2014 20:01

我冇接觸過Creation嘅226slide,但去西京睇過Creation 226 slide係冇做抛殼鈎&假pin的分件,
如果你追求像真的話,冇做抛殼鈎&假pin的分件這一點已經不合格
作者: maxkok    時間: 16-1-2014 22:22

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 16-1-2014 20:01 發表
我冇接觸過Creation嘅226slide,但去西京睇過Creation 226 slide係冇做抛殼鈎&假pin的分件,
如果你追求像真的話,冇做抛殼鈎&假pin的分件這一點已經不合格
師兄唔厭麻煩可以睇睇條link

http://shop.ehobbyasia.com/acces ... g.html#.UtfqcPQW3z4

但係好似得呢條slide係100%真marking?
作者: geese-f-howard    時間: 17-1-2014 12:42

其實任何槍嘅marking都會因唔同時期以有小許改變,以下都係真鐵圖片:

唔係Guarder同PGC錯marking,只係SIG 自從E2後update咗marking
作者: maxkok    時間: 17-1-2014 16:27

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 17-1-2014 12:42 發表
其實任何槍嘅marking都會因唔同時期以有小許改變,以下都係真鐵圖片:

http://img.eservice-hk.net/upload/2014 ...
唔該師兄 等我仲以為只有SIG official site 個marking先啱

師兄上個post講過個塊grip係咪有真鐵marking個塊?
作者: geese-f-howard    時間: 17-1-2014 16:47

我係用上圖果隻Hogue Grip
作者: N_G    時間: 17-1-2014 20:37

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 16-1-2014 20:01 發表
頭先行過都望左眼,做工真係唔錯,可惜無做抛殼鈎&假pin的確係不合格
最大問題係要用套吉打/KJ下身去裝..都唔知D數準唔準
計落買套PGC好過
作者: maxkok    時間: 17-1-2014 20:41

引用:
原帖由 N_G 於 17-1-2014 20:37 發表

頭先行過都望左眼,做工真係唔錯,可惜無做抛殼鈎&假pin的確係不合格
最大問題係要用套吉打/KJ下身去裝..都唔知D數準唔準
計落買套PGC好過
唔該師兄

姐係你認為用一套PGC上下身落KJ無修直上仲化算?
作者: maxkok    時間: 17-1-2014 20:46

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 17-1-2014 16:47 發表

我係用上圖果隻Hogue Grip
都係個句 PGC 下身無修直上?

Thx!
作者: geese-f-howard    時間: 17-1-2014 21:23

PGC都要執,只不過冇Guarder執得咁甘
作者: maxkok    時間: 17-1-2014 23:06

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 17-1-2014 21:23 發表
師兄係用緊呢款?

http://www.hoguestore.com/index. ... mp;products_id=4609

介唔介意分享下點解揀呢一隻grip?
作者: geese-f-howard    時間: 18-1-2014 11:42

係呢隻,grip用邊款好睇個人喜好,
我鐘意Finger Grooves grip手感舒適,
有啲手型細嘅師兄會鐘意E2 Grip,
真係視乎你喜好

另外提一提,我之前比嘅意見係用於Marui P226,KJ 226未必一樣適用
作者: maxkok    時間: 18-1-2014 11:50

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 18-1-2014 11:42 發表
係呢隻,grip用邊款好睇個人喜好,
我鐘意Finger Grooves grip手感舒適,
有啲手型細嘅師兄會鐘意E2 Grip,
真係視乎你喜好

另外提一提,我之前比嘅意見係用於Marui P226,KJ 226未必一樣適用 ...
SIG原廠 polymer grip如何?

你講上PGC上下身?
作者: geese-f-howard    時間: 18-1-2014 11:55

因為未聽過有人用KJ 226 上PGC金身
作者: RCman    時間: 18-1-2014 12:13

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 17-1-2014 21:23 發表
我用Guarder金身裝落馬記E2
只需要磨個起機坐,其他直上無修。
作者: geese-f-howard    時間: 18-1-2014 12:34

引用:
原帖由 RCman 於 18-1-2014 12:13 發表

我淨係攞咗PGC個下身嚟用,Trigger組貼住彈匣個位要磨起馬1mm
作者: maxkok    時間: 18-1-2014 14:05

引用:
原帖由 RCman 於 18-1-2014 12:13 發表

唔該師兄

但係理論上KJ全抄馬記?
作者: maxkok    時間: 18-1-2014 14:06

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 18-1-2014 12:34 發表

我淨係攞咗PGC個下身嚟用,Trigger組貼住彈匣個位要磨起馬1mm
相信KJ都係同馬記雷同?
作者: Oowing    時間: 19-1-2014 01:05

Pgc p266e2金身 衰在多左刻字
作者: maxkok    時間: 19-1-2014 11:17

引用:
原帖由 Oowing 於 19-1-2014 01:05 發表
Pgc p266e2金身 衰在多左刻字
請問CHING係多左邊到?

THX!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0