標題: Maruzen 氣動M870 [打印本頁]

作者: mk23    時間: 27-2-2014 17:24     標題: Maruzen 氣動M870

大家好.
小弟早前收了枝Maruzen氣動M870.
已知道這槍年代久遠,基本上不太可能找回其金屬身,金屬槍管等.
但看網上資料,說Maruzen的氣動M870和他們的CA870外觀有很多部份也能共用.
那小弟忽發其想.
因GP現時的手動M870係抄CA870. 那小弟是否買一枝GP的870殺肉就得將其金身,外管等放回那Maruzen的氣動版就得呢?

不知小弟想法會沒有問題,請各位同好比D意見指教小弟.
謝謝.
作者: garyyanykw    時間: 27-2-2014 17:29

之前見有師兄咁做,不過唔知洗唔洗改位
作者: loveless    時間: 27-2-2014 17:53     標題: 回覆 1# 的帖子

GP 金屬身同金屬護弓可以直上
國產金屬身可以直上, 護弓則要修位

外管基本上要修位, 主要係彈殼管圈位, 及槍膛位...
作者: B20_hk    時間: 27-2-2014 20:04

我有G&P金身,有興趣嗎?
作者: tongsir    時間: 28-2-2014 00:59

恭喜師兄收到好東西!我數月前也收到一枝,買了G&P的870再交給QXF做移植手術,順便換高壓喉以打topgas,收費合理。意想不到的是朗兄竟然把G&P的內臟移回Maruzen的膠身內,結果還多了枝膠身G&P 870!

作者: 2slow    時間: 28-2-2014 09:50     標題: 回覆 1# 的帖子

這把槍絕對值得收藏
其實VFZ有出金屬身比佢, 上WGZ search下啦, 剛check過仲有貨
作者: mk23    時間: 28-2-2014 11:44

引用:
原帖由 2slow 於 28-2-2014 09:50 發表
這把槍絕對值得收藏
其實VFZ有出金屬身比佢, 上WGZ search下啦, 剛check過仲有貨
我都check過,真係仲有貨呀.
但barrel就真係找左多港台日網站,都已經無貨...

現時最靚的setting就係買VFC身+GP前節再比人改.或買枝GP的再比人改.

真係唔知點...
作者: NCP013    時間: 28-2-2014 13:44

如果你果支係BLACK VERSION, 咁買隻VFC(GB-TECH)身,  加套G&P CA870 BARREL FRONT SET medium(GP388)  取其外管, 就可自己裝砌,
我記得要留意既係GP條外管裡面有隻杯士固定內管, 而MARUZEN GAS 870內管係有條彈弓套住, 一邊頂住佢原裝膠外管裡面一個類似杯士位, 令內管頂住CHAMBER(你扭開外管近槍身兩粒小小機米, 再扭開彈倉個CAP, 甩條膠外管睇就明 ),  好喇講返條G&P外管, 佢裡面隻杯士你就係要試佢項唔頂得住MARUZEN條彈弓, 如果有出入, 因外管同佢都係TAPER形狀, 所以杯士一係修一修細佢, 一係包一包膠布包大佢就可較前D或後D去配合條彈弓.   
仲有GP 870外管連住彈倉個環係會頂到小小MARUZEN 隻FOREARM, 到時見頂邊道. 修修隻FOREARM就搞掂
作者: loveless    時間: 28-2-2014 14:23

你地唔介意VFC係淨身唔跟護弓, 要用原裝膠件?
作者: mk23    時間: 28-2-2014 16:50

引用:
原帖由 NCP013 於 28-2-2014 13:44 發表
如果你果支係BLACK VERSION, 咁買隻VFC(GB-TECH)身,  加套G&P CA870 BARREL FRONT SET medium(GP388)  取其外管, 就可自己裝砌,
我記得要留意既係GP條外管裡面有隻杯士固定內管, 而MARUZEN GAS 870內管係有條彈弓套 ...
小弟就是收了這把.因沒有盒,可以不太清楚什麼version(但grip入氣位為固定,不能拿出.

試過入topgas, 打到, 沒有漏氣, 跳穀暢順.

如果像師兄所說,真的可以買GP前節的來試試.

還想請教,有無師兄有這槍的爆炸圖或分解短片.
見她好像無咩螺絲,不太道怎分解.

thankyou各位.

作者: loveless    時間: 28-2-2014 17:15

引用:
原帖由 mk23 於 28-2-2014 16:50 發表

小弟就是收了這把.因沒有盒,可以不太清楚什麼version(但grip入氣位為固定,不能拿出.

...
你呢把要換身, 一定要把 A.短grip 及B.氣缸 完全分離, 會需要到一支幼長既星字批 (Torx Screw)
作者: eh123    時間: 20-3-2014 21:48

如果拉橋斷左,師兄們有無方法整?
作者: Tango1997    時間: 20-3-2014 22:07

引用:
原帖由 eh123 於 20-3-2014 21:48 發表
如果拉橋斷左,師兄們有無方法整?
DIY Steel

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0