標題: 絕地孤軍 [打印本頁]

作者: matthong    時間: 28-2-2014 16:02     標題: 絕地孤軍

大家覺得絕地孤軍好睇嗎?
作者: gtoray    時間: 28-2-2014 16:03

我覺得還可以
不過沒有那一幕能令人印象深刻
作者: matthong    時間: 28-2-2014 16:10

都幾好睇啦,不過埋尾好似有啲趕收工,一下狂full  ,都唔知打死幾多盟友,就收皮
作者: xyzchan    時間: 28-2-2014 21:54

始終小說有多啲想像空間,會覺得比較吸引。
但係以有小說背景而拍出嘅電影,佢算做得唔錯
作者: Doughboy    時間: 1-3-2014 09:37

一諗起就覺得痛
作者: MG-42    時間: 2-3-2014 08:16

作者: tf141    時間: 2-3-2014 13:54

引用:
原帖由 gtoray 於 28-2-2014 16:03 發表
我覺得還可以
不過沒有那一幕能令人印象深刻
agree, 啱啱睇完
作者: gtoray    時間: 2-3-2014 13:57

引用:
原帖由 MG-42 於 2-3-2014 08:16 發表
唔殺牧羊人果段故事好老土造作,基本上呢個突發情況我肯定佢地考海豹時考過...  而且中左咁多槍重可以跳石崖重同人搏火幾假下...   其實套野好簡單而且低成本,由頭到尾都係果個樹林同最後果條村仔...  套戲其實可以 ...
型像工程je
作者: poloyau    時間: 2-3-2014 14:08     標題: 回覆 1# 的帖子

又是宣示美帝主義題材,反而德佬套Generation War 描寫二戰德國戰敗幾好……
作者: MG-42    時間: 2-3-2014 20:31

作者: dkyin    時間: 3-3-2014 00:07

好耐冇咁正槍戰片,收貨啦,有冇師兄記得上年有套戰爭片講海豹救人,有隻汔艇用火神狂full,求戲名 THX
作者: 亞爾多    時間: 3-3-2014 00:08

引用:
原帖由 dkyin 於 3-3-2014 00:07 發表
好耐冇咁正槍戰片,收貨啦,有冇師兄記得上年有套戰爭片講海豹救人,有隻汔艇用火神狂full,求戲名 THX
act of valor?
作者: dkyin    時間: 3-3-2014 00:17

師兄,有冇中文名,想買番隻碟煲下,THX
作者: 2slow    時間: 3-3-2014 09:13

絕地孤軍呢套睇完已經唔記得曬lu
反而套Force Special好睇好多
作者: jacobchan3    時間: 3-3-2014 10:53

引用:
原帖由 dkyin 於 2014/3/3 12:17 AM 發表
師兄,有冇中文名,想買番隻碟煲下,THX
海豹神兵
作者: MG-42    時間: 4-3-2014 02:16

作者: odaan    時間: 4-3-2014 02:38

浮生六劫之 跳崖中槍斷晒仲行到 ,
美國史詩式 人類切勿模仿動作片
作者: jn_jona    時間: 4-3-2014 02:53

引用:
原帖由 MG-42 於 4-3-2014 02:16 發表

Yes... 我重記得佢地比人追到去草原一路慢動作中槍再用M4回火好悽美... 後尾沙漠果段又拍得好落力,條女又靚..

同類比人追殺片Tear of the sun又係又比追得好緊張,一路退一路cover得好刺激

講起都想睇多 ...
tear of the sun係好正,
戰爭電影片來講,我覺得black hawk down係第一,救兵係第二,第三就係佢,
呢三套我覺得寫實得來又唔悶,有劇情

但係act of valor果覺得只係睇裝備,冇咩劇情
法國佬套special force都正,草原果幕睇到好心up,但後面有少少...唔知點講,又唔可以話悶
有套野係講美佬seals去左哥倫比亞打毒販,之後中伏,同左哥倫比亞d sf打,呢套都幾好睇,但唔記得叫咩名,好似咩咩敵後
以上呢套同tear of the sun,special force我一開始都以為係爛片,點知咁正
作者: 2slow    時間: 4-3-2014 09:04

引用:

Yes... 我重記得佢地比人追到去草原一路慢動作中槍再用M4回火好悽美... 後尾沙漠果段又拍得好落力,條女又靚..

同類比人追殺片Tear of the sun又係又比追得好緊張,一路退一路cover得好刺激

講起都想睇多 ...
好少睇法國佬d戲, 感覺套戲節奏比較慢...
睇完有d憎個女主角, 為左佢害死好多人,
好似Saving Private Ryan 及 Tears of the sun 既故事差不多
在拯救行動中為了挽救一人而不顧一切,做出犧牲,令人心酸
雖然套戲都有唔少bug, 都算值得番睇
作者: 2slow    時間: 4-3-2014 09:40

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-3-2014 02:53 發表

tear of the sun係好正,
戰爭電影片來講,我覺得black hawk down係第一,救兵係第二,第三就係佢,
呢三套我覺得寫實得來又唔悶,有劇情

但係act of valor果覺得只係睇裝備,冇咩劇情
法國佬套special forc ...
師兄應該係講緊Behind Enemy Line 第三集
呢套睇裝備, 記得有場森林戰做得唔錯
作者: sovietarmy2012    時間: 4-3-2014 13:46

法國佬套special force 正x2
作者: jn_jona    時間: 4-3-2014 13:53

引用:
原帖由 2slow 於 4-3-2014 09:04 發表

好少睇法國佬d戲, 感覺套戲節奏比較慢...
睇完有d憎個女主角, 為左佢害死好多人,
好似Saving Private Ryan 及 Tears of the sun 既故事差不多
在拯救行動中為了挽救一人而不顧一切,做出犧牲,令人心酸
雖 ...
係啦,法國佬套戲係慢
Saving private ryan個ryan都算幾偉大
有得走都唔走,
死左果班人都叫救左後段d援兵
作者: 怒人甲    時間: 4-3-2014 14:19

引用:
原帖由 odaan 於 4-3-2014 02:38 發表
浮生六劫之 跳崖中槍斷晒仲行到 ,
美國史詩式 人類切勿模仿動作片
情願跳崖死, 不願中槍死...
作者: NCP013    時間: 4-3-2014 18:35

演通風牧羊人果位演員, 身手好敏感捷, 可以參加橫衝直撞
作者: MG-42    時間: 4-3-2014 18:41

作者: MG-42    時間: 4-3-2014 18:51

作者: poloyau    時間: 5-3-2014 12:02

引用:
原帖由 MG-42 於 4-3-2014 18:41 發表

Saving鋪排得好靚..墳場開場又好正,即時入戲聽老Ryan講故 , 我都睇左5次...
頭版poloyau師兄介紹套Generation War都剛今早睇左... 一次睇曬三集4.5hours正,呢套野好有意思,D演員又演得好活,發覺德國D演員拍戲 ...
多謝師兄欣賞,係德國佬角度睇返二戰係幾另類雖然槍戰唔多……
作者: poloyau    時間: 5-3-2014 13:05     標題: 回覆 27# 的帖子

重有一套比較深印象講1917 栢斯尚尔戰Passchendaele. 都唔錯,槍戰埸面都幾震撼……
作者: ohnavi    時間: 5-3-2014 14:09

引用:

講起都想睇多 ...
有Diane Kruger已經完勝了
作者: MG-42    時間: 6-3-2014 05:59

作者: ERIC_LI    時間: 6-3-2014 18:17

引用:
原帖由 dkyin 於 3-3-2014 00:07 發表
http://www.youtube.com/watch?v=vu9KWE86x9s

個段係用實彈黎FULL,緊係正啦
作者: WAIKO01    時間: 11-3-2014 14:40

嗯,我覺得這套片是“拍給美國人自己看的“,因為這是以他們的角度和價值觀去記錄這次事件,而且有不少催情位,是要以美國人民角度看才能感受到,以敘事角度來看,我覺得黑鷹會比較好。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0