標題: 請問PTW如何調Hop Up [打印本頁]

作者: nickydearcy    時間: 3-3-2014 10:58     標題: 請問PTW如何調Hop Up

小弟新入手一枝PTW M4A1, 請問各位Ching, PTW如何調Hop Up 的? 我成枝管抽過出黎睇, 發覺hop up座係一個圓柱體, 找了很久也不知如何調, 請大家指教
作者: him27    時間: 3-3-2014 11:51

入彈位格離有粒機米,用六角匙轉佢就得
作者: spec.ops.    時間: 3-3-2014 13:01

跟槍附有金色六角匙批一枝
作者: nickydearcy    時間: 3-3-2014 15:53

原來如此, Thx !!
作者: nickydearcy    時間: 3-3-2014 16:04

另外還想多問,
1. 原裝內管直徑是多少? 有需要換嗎?
2. 之前亦睇過呢度個PTW FAQ, 發覺原裝hop up 膠好似唔係太好, 用一輪就要換, 請問現在新版的槍還有沒有這個問題?
3. 個彈匣d位好似唔係好fit, 個彈匣扣好似扣唔實個匣, 試過射射下成個彈匣趺左出黎, 同埋冇彈斷電呢個功能時得時唔得, 請問咁係個彈匣問題定係枝槍有問題?

小弟係新手, 所以每事問, 麻煩大家
作者: spec.ops.    時間: 3-3-2014 19:34

引用:
原帖由 nickydearcy 於 3-3-2014 16:04 發表
另外還想多問,
1. 原裝內管直徑是多少? 有需要換嗎?
2. 之前亦睇過呢度個PTW FAQ, 發覺原裝hop up 膠好似唔係太好, 用一輪就要換, 請問現在新版的槍還有沒有這個問題?
3. 個彈匣d位好似唔係好fit, 個彈匣扣好似 ...
1. 原裝管外徑10mm,內徑6.04,其實已經唔錯,可以玩一排先再考慮
2. 你而家買既已經係新版,需然改善不多,但係唔需要急換,玩蝕左先啦
3. 新槍係好緊,抽插得多就會順,cut制果邊我諗應該係你插唔實夾所致
作者: kirk123    時間: 3-3-2014 20:43

同埋留意彈匣兩條pin, 睇吓有冇凸得太出,也可能會影響出彈的問題...
作者: nickydearcy    時間: 4-3-2014 10:53

唔該兩位ching的解答.
彈匣兩條pin真係凸左出黎少少, 已推番平佢, 師兄真係達人!!

又想多問, 我戈枝係PTW Std版, 睇過FAQ, 同MAX版最大分別係咪4粒恆星齒之中只得1粒係鋼齒 ? 其餘Motor同ECU等, 同MAX又是否一樣呢?
作者: spec.ops.    時間: 4-3-2014 12:29

引用:
原帖由 nickydearcy 於 4-3-2014 10:53 發表
唔該兩位ching的解答.
彈匣兩條pin真係凸左出黎少少, 已推番平佢, 師兄真係達人!!

又想多問, 我戈枝係PTW Std版, 睇過FAQ, 同MAX版最大分別係咪4粒恆星齒之中只得1粒係鋼齒 ? 其餘Motor同ECU等, 同MAX又是否一樣 ...
新版應該已經係買粒車鋼齒,摩打同電子冇std同max之分
作者: nickydearcy    時間: 4-3-2014 15:54

哦? 咁係咪可以直接打紅筒?
作者: spec.ops.    時間: 4-3-2014 18:15

引用:
原帖由 nickydearcy 於 4-3-2014 15:54 發表
哦? 咁係咪可以直接打紅筒?
係,新版可以
作者: him27    時間: 14-3-2014 17:54

請問咁新版Std 同 Max有咩分別
作者: spec.ops.    時間: 15-3-2014 00:39

引用:
原帖由 him27 於 14-3-2014 17:54 發表
請問咁新版Std 同 Max有咩分別
std用亞鉛準星,黑色尾通,膠配件用cheap料,黑筒m90
max用鋼準星,金屬原色尾通,靚膠配件,紅筒m150

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0