標題: [Inokatsu] 想入手井勝請教CHING們 [打印本頁]

作者: bensoncfmak1    時間: 1-4-2014 01:16     標題: 想入手井勝請教CHING們

小弟已經有一支豬P嘅GBB,不過耐冇打匣又漏氣,支BOLD又LOCK唔到,依家直頭KICK住KICK住打唔到,心諗要執靚呢支豬P都好花費,見到井勝2014新版
買支好好地唔洗改咁多,請問用開井勝嘅CHING們如零件有壞易唔容易買到?同埋邊度2014版買會平啲?

作者: joeyjordisonhin    時間: 1-4-2014 08:25

依家好似係三巾隔離間shop有得賣井勝散件,應該都好齊。加上有大部份火控組件可以同豬標共享,飛機都得。
除左井勝外,毒蛇可以係樓主另一選擇,新一批毒蛇做得唔錯,大幅改善左好多以前既問題。
作者: gainax    時間: 1-4-2014 10:11

井成而家A級版比以前貴左唔少, 都係以前既配置,相信原裝只可以打單發點放,
想爽啲只有改番WA內件,改完多數唔及成把豬P既爽度,要靚啲定要爽啲睇你要求了,

V!per由於佢仲用緊08年個隻鋼bolt,只可以行短行程,
可以買條"Z零件"個款新鋼bolt改善氣化,只係好貴
或者搏下改用豬P負壓bolt set,爽快必備
作者: bensoncfmak1    時間: 1-4-2014 10:21

多謝兩位Ching嘅寶貴意見,請問Joey兄火控組件係唔係下槍身啲件?gainax 兄意思係井勝原裝唔適合打連發?連飛唔得真係要考慮
作者: bensoncfmak1    時間: 1-4-2014 10:25     標題: 回覆 2# 的帖子

Joey Ching 小弟真係唔係好識gbb,v!per係唔係全鋼bold和件,綱係唔係打唔薜條bold?
作者: bensoncfmak1    時間: 1-4-2014 10:30     標題: 回覆 3# 的帖子

買支v!per加(z綱bold)應該可以買支井勝Lu ,不過v!per會唔會禁打啲呢?我都喜愛連發係座力嘅快感先想玩gbb。
作者: gainax    時間: 1-4-2014 10:33

佢條bolt太重加上運作上麻麻, 原裝連發扣到底會軟腳。。
至少要換隻膠飛機同執好密氣&bolt暢順度連發先ok。。
如果原裝井成做到一買即爽仲唔劏人過萬
作者: loveless    時間: 1-4-2014 10:42

引用:
原帖由 bensoncfmak1 於 1-4-2014 10:30 發表
買支v!per加(z綱bold)應該可以買支井勝Lu ,不過v!per會唔會禁打啲呢?我都喜愛連發係座力嘅快感先想玩gbb。
若純粹追求快感,個人會建議買支GHK G5算數...
作者: joeyjordisonhin    時間: 1-4-2014 13:43     標題: 回覆 4# 的帖子

冇錯,火控係指下身果組發射件.
事實如 GAINAX兄所講,單發冇問題,連發睇你好唔好彩,如果唔好彩就要慢慢執.
作者: joeyjordisonhin    時間: 1-4-2014 13:48     標題: 回覆 5# 的帖子

冇錯!
鋼都唔係無敵既,日子耐左, 加上始終鋼撞鋼都係會蝕, 只係比較耐用.
作者: joeyjordisonhin    時間: 1-4-2014 13:50     標題: 回覆 7# 的帖子

條原裝BLOT都真係太重, 所以換Z 零件係不二之選,又像真.
作者: dickyan28    時間: 1-4-2014 14:11     標題: 回覆 1# 的帖子

玩井勝, 唔好見佢賣成6千大元就以為頂級型號完全無手尾跟!

要有心理準備, 開頭比既呢舊錢, 只係跟尾額外消費既起步費用.

必須要有埋包容佢既缺點既慈悲心態, 否則錢將會越使越唔開心..........
作者: loveless    時間: 1-4-2014 18:02

買井蛇之類, 你所付出既消費有9成並唔係換取性能,
而係換取物枓質感.
如果鍛造槍身, 磷酸錳處理之類用詞對你無大意義,
根本冇必要買.

舉個例
一個6061 T6鍛造槍身, 成本可能係GP鑄造槍身既10倍, 如此槍身所要求既CNC加工時間及陽極處理, 成本可能又係別廠鑄造槍身既10倍..
成本雖然高左, 但會唔會自動就會令性能提升? 答案係唔會

KSC M4有口碑, 靠既係原裝工差少夠精確, 而唔係鋼件或高檔鋁料或漫天風雨既補品. 如果佢好似WA系統 o甘, 有一百幾+間公司鬥出零件, 消費者又覺得貴就一定更好於是改黎改去換黎換去, 下場一樣會媽媽聲...
作者: bensoncfmak1    時間: 1-4-2014 21:02     標題: 回覆 12# 的帖子

原來我諗法錯晒 我本來以為比多啲唔洗左執右執,原來比左喺槍身 ,想問問loveless兄 KSC M4係唔係用返WA糸統匣?我只係想買支唔洗執到阿媽都唔認得嘅GBB,THX
作者: bensoncfmak1    時間: 1-4-2014 21:04     標題: 回覆 12# 的帖子

咁我不如用錢執返好我支豬P,THX DICKYAN CHING
作者: matthong    時間: 1-4-2014 21:44

引用:
原帖由 bensoncfmak1 於 1-4-2014 21:04 發表
咁我不如用錢執返好我支豬P,THX DICKYAN CHING
又唔一定嘅,我之前同你一樣,又係玩WA系統嘅KA,G&P等,平極都二三仟蚊,再加下啲裝飾其實都唔平,重要整多過打 。之後的起心肝賣晒啲舊嘢,轉玩毒蛇 ,一試難忘,唔使改已經一勞永日 ,玩得盡情
作者: 小鬼182    時間: 1-4-2014 22:07

引用:
原帖由 loveless 於 1-4-2014 18:02 發表
買井蛇之類, 你所付出既消費有9成並唔係換取性能,
而係換取物枓質感.
如果鍛造槍身, 磷酸錳處理之類用詞對你無大意義,
根本冇必要買.

舉個例
一個6061 T6鍛造槍身, 成本可能係GP鑄造槍身既10倍, 如此槍身所要 ...
題外話,love兄唔知有無聽過一個江湖傳聞,話之前“gun魔“諗住整套陽極深刻cnc身俾ksc嘅m4,不過後來無咗聲氣……聽聞好似話係因為某D人認為咁做會令自己利益受損,無人玩其他系統嘅ar Gbb……幾間廠商同gun魔開會叫佢停止開發……結果………gun魔個槍身就咁無咗囉……關於依個江湖傳聞love兄又信唔信呢??
作者: loveless    時間: 1-4-2014 23:08

引用:
原帖由 小鬼182 於 1-4-2014 22:07 發表

題外話,love兄唔知有無聽過一個江湖傳聞,話之前“gun魔“諗住整套陽極深刻cnc身俾ksc嘅m4,不過後來無咗聲氣……聽聞好似話係因為某D人認為咁做會令自己利益受損,無人玩其他系統嘅ar Gbb……幾間 ...
江湖事梗係問番江湖人啦,我鬼知乎
PS.唔信.商業社會大把產品開發左出唔到街,理由通常只有一個:唔夠訂單、唔願瞓身去賭輸贏..
作者: loveless    時間: 1-4-2014 23:17

引用:
原帖由 bensoncfmak1 於 1-4-2014 21:02 發表
原來我諗法錯晒 我本來以為比多啲唔洗左執右執,原來比左喺槍身 ,想問問loveless兄 KSC M4係唔係用返WA糸統匣?我只係想買支唔洗執到阿媽都唔認得嘅GBB,THX
又唔可以話錯既,蛇有一定質素,比井勝可靠,取捨係要接受蛇有好多獨家零件...
Ksc用唔到WA甲的.....

作者: gainax    時間: 1-4-2014 23:22

整個鍛身要克服既問題有好多,首先係投資問題, 其次係商機問題
最後係開採呎吋問題, 井成毒虫它都有版睇,出左幾版呎吋先叫OK。。。最後仍然唔及原裝槍身好打。。
例子好似馬記手槍換金身一樣吧。。不過睇得又搞到ok好玩, 就
作者: laiwangkai    時間: 2-4-2014 00:01

搭單一問
小弟都想入蛇蛇呢個坑
睇文都睇左好多
其實蛇蛇應該用咩匣
係咪換左Z零件 鋼bolt就會打到好爽好順
作者: joeyjordisonhin    時間: 2-4-2014 00:50     標題: 回覆 21# 的帖子

蛇仔泉講我就用豬標匣好夾,力爽。但都有其他師兄用PROWIN都爽。
你或者問人借匣試左先,睇下點隻岩你條蛇。
換左Z件真係超爽。
作者: gainax    時間: 2-4-2014 01:20

舉個例
一個6061 T6鍛造槍身, 成本可能係GP鑄造槍身既10倍, 如此槍身所要 ... [/quote]
井蛇個啲係ar粉絲一定要搞支玩下,正如鋼身mp5,鋼身ak一樣,香港地冇乜機會玩到真野,摸下支gbbff下都好正了,如果只係普通程度就無必性。因師兄都講過了,鑄身正常使用都唔會有問題的。
作者: bensoncfmak1    時間: 2-4-2014 06:21     標題: 回覆 3# 的帖子

Gainax Ching  小弟不才,唔識Z零件係邊隻bold,可唔可以提點一下
作者: bensoncfmak1    時間: 2-4-2014 06:28     標題: 回覆 16# 的帖子

Matthong Ching 聽到你講毒蟲可以唔洗改真中正我所想 ,想問下你喺邊度入手,同埋零件容易配嘛?
作者: dickyan28    時間: 2-4-2014 08:42     標題: 回覆 25# 的帖子

香港買蛇同配零件, 正常途徑~~~~E興趣幫到你

買得井蛇呢類, 除非係有專拆爛零件習慣, 唔係一般無需要更換零件, 況且好多井蛇主人要換零件, 多數都係換真鐵件, 仲要係原本件零件根本無爛情況之下去換喎, 都唔知為咩  <---------------- 我講我咋
作者: joeyjordisonhin    時間: 2-4-2014 09:01     標題: 回覆 26# 的帖子

me too!  
作者: dickyan28    時間: 2-4-2014 09:04

引用:
原帖由 bensoncfmak1 於 1-4-2014 01:16 發表
小弟已經有一支豬P嘅GBB,不過耐冇打匣又漏氣,支BOLD又LOCK唔到,依家直頭KICK住KICK住打唔到,心諗要執靚呢支豬P都好花費,見到井勝2014新版
買支好好地唔洗改咁多,請問用開井勝嘅CHING們如零件有壞易唔容 ...
事實上2014版井, 字體同馬仔响造功方面係偏向"細緻"左, 外管同準星顏色質感就較以往版本更像真, 但價格就真係貴左唔少囉.

圖片中係在下果枝井, 可以見到馬仔同字體不及2014版本咁細緻

圖片附件: [Inokatsu M4A1] M4A1 & ACOG_1.jpg (2-4-2014 09:04, 104.8 KB) / 該附件被下載次數 196

作者: gainax    時間: 2-4-2014 10:00

井成品質上小弟覺得最正係2011版行貨,精美得黎帶點粗糙感
http://www.arms-cool.net/forum/thread-82668-1-8.html
而家好似粗糙感過多了, ORF門口個支上下身唔對色。。。B版睇落反而正常
不過主要佢消除左槍身個條模線&染黑網球拍座都算有小進步,

其實佢之前有賣過3千幾跟短匣冇刻字既水貨, 有刻字槍身品質好左跳到差唔多6k就真係。。
作者: loveless    時間: 2-4-2014 14:16

題外話

PTS MKM AR-15 Billet Upper Receiver
PTSMega Arms GTR-3H Billet Lower Receiver
Black hard anodized finish

淨睇字面大家覺得應該係點翻譯?
原來 Billet 即係可以充滿模鑄泡泡
hard anodized 可以甩漆
咩世界
作者: joeyjordisonhin    時間: 2-4-2014 15:40     標題: 回覆 30# 的帖子

新果支 MAGA AR 15?
作者: joeyjordisonhin    時間: 2-4-2014 15:40

SORRY 打錯字, MEGA AR 15
作者: loveless    時間: 2-4-2014 16:18

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 2-4-2014 15:40 發表
新果支 MAGA AR 15?
yup...

即係如果廠家寫明 7075 T6 Billet CNC, o甘我會知係打真軍落足本
如果廠家話 7075 Billet CNC, o甘至少我會知係報喜不報憂, Caveat emptor.

但當你話 Billet Receiver, 即係點? 定議係乜?
Black hard anodized finish 就更加離奇, finish 定義係o米即係用油漆仿硬陽極?
神奇
作者: joeyjordisonhin    時間: 2-4-2014 18:15     標題: 回覆 33# 的帖子

正喎! BLACK HARD ANODIZED FINISH, 新技術黎喎...
作者: dickyan28    時間: 2-4-2014 21:02

引用:
原帖由 loveless 於 2-4-2014 14:16 發表
題外話

PTS MKM AR-15 Billet Upper Receiver
PTSMega Arms GTR-3H Billet Lower Receiver
Black hard anodized finish

淨睇字面大家覺得應該係點翻譯?
原來 Billet 即係可以充滿模鑄泡泡
hard anodized 可以甩漆
咩世界
引用:
原帖由 loveless 於 2-4-2014 16:18 發表

yup...

即係如果廠家寫明 7075 T6 Billet CNC, o甘我會知係打真軍落足本
如果廠家話 7075 Billet CNC, o甘至少我會知係報喜不報憂, Caveat emptor.

但當你話 Billet Receiver, 即係點? 定議係乜?
Black hard anodized finish 就更加離奇, finish 定義係o米即係用油漆仿硬陽極?
神奇
好彩自問對任何有M記產物附加或參與既AR系列天生免疫
唔係一個狗衝去比完錢仲以為自己執到好野tim!

讀書少對於文字藝術完全門外漢, 非常感謝loveless師兄既字面密碼解說.
作者: garyyanykw    時間: 2-4-2014 21:17     標題: 回覆 35# 的帖子

係文字偽術先真
作者: matthong    時間: 2-4-2014 21:37

引用:
原帖由 bensoncfmak1 於 2-4-2014 06:28 發表
Matthong Ching 聽到你講毒蟲可以唔洗改真中正我所想 ,想問下你喺邊度入手,同埋零件容易配嘛?
E記啦
作者: bensoncfmak1    時間: 2-4-2014 22:51

講講下變左對毒蟲有興趣多啲添
作者: bensoncfmak1    時間: 2-4-2014 22:54     標題: 回覆 32# 的帖子

又1支好嘢?邊間出嫁
作者: bensoncfmak1    時間: 2-4-2014 22:55

有冇Ching解答我邊邊係z零件呀?
作者: dickyan28    時間: 3-4-2014 00:20     標題: 回覆 40# 的帖子

去谷歌大神打" Z-parts"已經有資料啦.......自己都要做吓野先係嘛!
作者: laiwangkai    時間: 3-4-2014 01:33

z-parts條毒蛇鋼Bolt香港有冇得賣?
定係要去kic運返黎
(小弟唔係香港唔知香港有冇得賣sorry....)
作者: joeyjordisonhin    時間: 3-4-2014 08:22     標題: 回覆 39# 的帖子

ptx出,搵kwe代工果支。
作者: joeyjordisonhin    時間: 3-4-2014 08:25     標題: 回覆 42# 的帖子

香港我所知應該冇人入,你可以去K I C訂或搭台灣朋友幫你買。
作者: bensoncfmak1    時間: 3-4-2014 09:13     標題: 回覆 41# 的帖子

Thx dickyan Ching
作者: kazehui    時間: 3-4-2014 09:26

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0