標題: 國狗 m249 [打印本頁]

作者: agrippa    時間: 30-9-2007 12:57     標題: 國狗 m249

近期心"旭旭"想買支國狗既m249黎落埸玩..
但係各大forum都見到人地話無落油 d齒輪又好雞
咁如果想去d鋪頭搵人幫我制  大至上應該要換d乜野呢
同埋有無邊間專整國狗槍有一手既.

作者: 阿堅    時間: 30-9-2007 13:15     標題: 回覆 #1 agrippa 的帖子

你去買國狗都係一手

你一係比鋪頭改
作者: 伯言    時間: 30-9-2007 13:37

引用:
原帖由 Ate120 於 30-9-2007 13:15 發表
你去買國狗都係一手

你一係比鋪頭改
人地講緊"有一手", 即係"手勢好"咁解, 睇字睇全部pls.
作者: agrippa    時間: 30-9-2007 13:38

引用:
原帖由 Ate120 於 30-9-2007 13:15 發表
你去買國狗都係一手

你一係比鋪頭改
打錯字
yes 我就係問去邊間整好呢 手工好價錢又合理
作者: 伯言    時間: 30-9-2007 13:39

引用:
原帖由 agrippa 於 30-9-2007 12:57 發表
國狗無乜鋪頭officially肯整...

所以一係就唔好有咩要求, 一係就自己識整...
作者: agrippa    時間: 30-9-2007 13:46

引用:
原帖由 伯言 於 30-9-2007 13:39 發表

咁慘 賣國狗個d鋪頭 都無人整ga?.. ?
作者: 阿堅    時間: 30-9-2007 14:50     標題: 回覆 #6 agrippa 的帖子

國狗不嬲都冇人整.....你一係就自己整.....一係叫自己D fd help you
作者: jabberwock624    時間: 7-10-2007 17:57

引用:
原帖由 伯言 於 30-9-2007 13:39 發表

就算改裝過亦同日本貨有一定距離. 不改也吧!
作者: 伯言    時間: 7-10-2007 20:16     標題: 回覆 #8 jabberwock624 的帖子

師兄, 敢問"日本"牌子249有咩好介紹?
作者: jabberwock624    時間: 7-10-2007 21:12

引用:
原帖由 伯言 於 7-10-2007 20:16 發表
師兄, 敢問"日本"牌子249有咩好介紹?
"國狗無乜鋪頭officially肯整...

就算改裝過亦同日本貨有一定距離. 不改也吧!"

這句係講改國狗,唔係話有"日本"牌子249既改.
作者: cccarlos    時間: 7-10-2007 21:36     標題: 回覆 #10 jabberwock624 的帖子

你up乜呀 ?
唔係話有"日本"牌子249既改=?
作者: 伯言    時間: 7-10-2007 22:31     標題: 回覆 #10 jabberwock624 的帖子

general question: 你肯定國狗點改都比唔上日本槍?

specific question: 個topic講緊249, 咁suppose, unless otherwise specified, 呢個topic入面講緊既槍就係249...咁你似乎有需要解解畫...會唔會師兄你個reply唔到題?
作者: bravohk    時間: 8-10-2007 18:56

你肯定國狗點改都比唔上日本槍?

0甘就要視乎你"點改"0既定義系咩0刺~如果買左支國狗返黎換晒入面D parts"可能"會勁過日本槍~但系換晒入面D料0既國狗仲算唔算系國狗呢?

舉例~

我買左支國產M4返黎換左個馬仔或Systema波箱落去~咁系唔系國狗比得上日本槍??
作者: adrianyahk    時間: 8-10-2007 18:58

引用:
原帖由 bravohk 於 8-10-2007 18:56 發表

0甘就要視乎你"點改"0既定義系咩0刺~如果買左支國狗返黎換晒入面D parts"可能"會勁過日本槍~但系換晒入面D料0既國狗仲算唔算系國狗呢?

舉例~ ...
呢d叫 Mix~係常人既字典入面,Mix係靚d索d身材好d....
作者: 伯言    時間: 8-10-2007 19:06

引用:
原帖由 bravohk 於 8-10-2007 18:56 發表

舉例~ ...
咁如果買左支gp返黎換晒入面D parts, 仲算唔算系gp呢?
作者: bravohk    時間: 8-10-2007 19:18

引用:
原帖由 伯言 於 8-10-2007 19:06 發表

咁如果買左支gp返黎換晒入面D parts, 仲算唔算系gp呢?
所以要
作者: kk3296    時間: 8-10-2007 20:08

咁又如果買支日本槍返嚟,啲齒換左ca既,咁又算唔算係日本槍呢????
作者: kk3296    時間: 8-10-2007 20:24

引用:
原帖由 agrippa 於 30-9-2007 12:57 發表
又離左題添,其實支249以呢個價錢真係無咩好講啦,鐘意既會覺得好抵(包括我),唔鐘意既會覺得唔抵!

但係支249買返嚟真係要加返啲油落去個波箱入面,如果淨係加油,可以唔駛爆波箱,你search下啲教學,應該都可以應付得到,
不過記住裝返支槍管時要對好個入彈位,如果唔係就出唔到彈啦!
我個人認為原裝個摩打就太慢啦,一定要換,但係一換就要爆波箱,我諗街無乜人會幫你改國狗,你都係揾朋友幫手啦.
如果爆得波箱就唔掙在換埋個氣缸啦,因為個氣缸內壁就大左少少少少(唔知係咪個別例子),漏氣都幾勁下,要換
至於齒輪同氣咀都ok!
作者: bravohk    時間: 8-10-2007 20:52

其實以外觀黎講,國產249仲好過Za,起碼D油無Za咁核突~
作者: mid_te    時間: 9-10-2007 02:00     標題: 回覆 #18 kk3296 的帖子

老實講,我又唔覺得搵唔到鋪頭改
入明槍擺低幾千應該點都有計傾既
唔係既米試下搵波仔...佢應該肯改掛???
作者: 車厘子    時間: 9-10-2007 04:28

引用:
原帖由 mid_te 於 9-10-2007 02:00 發表
問下冇防but 唔好對槍店有咁大奇望
國狗衰係公差上,,,,所以唔係好多地方會接
作者: queen    時間: 9-10-2007 09:27

第二枝槍唔敢講, 但係以249來說, 國狗唔改都好過Top枝249!!
國狗個波箱好D, 定Top個火水泵好D呢??
Top要改金波, 無4K都改唔到......仲未必改得好........仲要計個彈箱....
國狗比2K出來改, 換乜都得啦!!
作者: surfer_ann    時間: 9-10-2007 17:42     標題: 回覆 #18 kk3296 的帖子

帥兄,我都有同一個問題,上唔倒彈,支槍管要對好個入彈位,但都要'錯一錯佢'.
還有,我想請教吓帥兄你:
1.在槍管位我冇發現有'老鼠屎'可以做hop up嘅動作,其實國9有定冇呢?ca嗰套有冇呢?如果有,又可否更換呢?
2.如果換摩打可以用邊隻?
3.如果換氣缸可以用邊隻?
希望帥兄或帥兄們可以教一教我! thx!!
作者: kk3296    時間: 9-10-2007 20:26     標題: 回覆 #23 surfer_ann 的帖子

1. 你既意思係咪無左粒'老鼠屎'呀? 如果無左就放粒長啲既電線外膠圈落去啦,反正原裝粒"老鼠屎"都無用既,我就整左粒長少少既落去,完全無問題喎
2. 用普通既短軸就可以啦,不過要拆走摩打座尾部本身粒螺絲至得(有可能唔駛,因為我隻摩打係金弓g36c原裝摩打,所以會長左啲
3. 我就用緊p90原裝氣缸,基本上睇你想用幾長管啦
作者: kk3296    時間: 9-10-2007 20:29

引用:
原帖由 mid_te 於 9-10-2007 02:00 發表
你咁講我都無辦法啦,
擺低幾千喎,不如你比我啦,我幫你改啦...............(如果我改到既話)
作者: bravohk    時間: 9-10-2007 21:03

引用:
原帖由 kk3296 於 9-10-2007 20:29 發表

你咁講我都無辦法啦,
擺低幾千喎,不如你比我啦,我幫你改啦...............(如果我改到既話)
系喎~擺低幾千我換支Marui比你好過~仲改??
作者: bravohk    時間: 9-10-2007 21:08

引用:
原帖由 queen 於 9-10-2007 09:27 發表
第二枝槍唔敢講, 但係以249來說, 國狗唔改都好過Top枝249!!
Top要改金波, 無4K都改唔到......仲未必改得好........仲要計個彈箱....
換PGC波箱!!2K唔夠喎~
作者: queen    時間: 9-10-2007 23:13

引用:
原帖由 bravohk 於 9-10-2007 21:08 發表

換PGC波箱!!2K唔夠喎~
有無必要換先............
作者: surfer_ann    時間: 10-10-2007 14:12     標題: 回覆 #24 kk3296 的帖子

唔該帥兄!!
作者: B&O    時間: 11-10-2007 03:16

引用:
原帖由 queen 於 9-10-2007 09:27 發表
但係可以換邊款齒落去
作者: kk3296    時間: 11-10-2007 20:24

其實佢原裝啲齒已經好好架啦
作者: jabberwock624    時間: 14-10-2007 12:23

引用:
原帖由 伯言 於 7-10-2007 22:31 發表
general question: 你肯定國狗點改都比唔上日本槍?

specific question: 個topic講緊249, 咁suppose, unless otherwise specified, 呢個topic入面講緊既槍就係249...咁你似乎有需要解解畫...會唔會師兄你個re ...
我改過3支國狗 g36, 2支國狗ak, 3支國狗M4!
本身我都改過相同 model 既日本槍, 用既材料亦相同 , 做足密氣 , 所有工序一樣 . 但有些 parts 用回國狗原裝parts , 相對日本槍用回日本槍原裝parts .
得出結果係國狗點改都比唔上日本槍.(用以上setting)

若果連果D國狗原裝parts都用埋其他option零件代替.
呢支都唔再叫國狗啦!
所用既錢拍得住買日本槍o黎改.
作者: kk3296    時間: 14-10-2007 16:59     標題: 回覆 #32 jabberwock624 的帖子

我又想問問,如果你改日本槍,有咩parts係基本會換呢?齒輪?bearing?杯士?彈弓?
我又想問問,如果你改國狗槍,有咩parts係基本會換呢?齒輪?bearing?杯士?彈弓?

咁即係話改日本同國狗大致上係相同啦,咁你改日本槍既時候,咪一樣要換哂入面啲嘢,咁支日本槍仲係唔係日本槍呢?
作者: jabberwock624    時間: 14-10-2007 21:29

引用:
原帖由 kk3296 於 14-10-2007 16:59 發表
我又想問問,如果你改日本槍,有咩parts係基本會換呢?齒輪?bearing?杯士?彈弓?
我又想問問,如果你改國狗槍,有咩parts係基本會換呢?齒輪?bearing?杯士?彈弓?

咁即係話改日本同國狗大致上係相同啦,咁你改日本槍 ...
我跟本唔會介意佢係國狗定係日本槍,
最介意佢改完出離既達唔到心中所想既效果.:x
作者: kk3296    時間: 14-10-2007 22:58     標題: 回覆 #34 jabberwock624 的帖子

如果係咁,咁你就唔好話國狗點改都比唔上日本槍啦,其實都係睇你點改啫
作者: bravohk    時間: 15-10-2007 19:30

引用:
原帖由 kk3296 於 14-10-2007 22:58 發表
如果係咁,咁你就唔好話國狗點改都比唔上日本槍啦,其實都係睇你點改啫
既然國狗系咁好你咪買多幾支黎玩囉,有咩好嘈~
作者: N_G    時間: 15-10-2007 22:26

有冇師兄知佢set槍管係膠唔係賿???
作者: surfer_ann    時間: 16-10-2007 01:24     標題: 回覆 #37 N_G 的帖子

metals
作者: kk3296    時間: 16-10-2007 18:46

引用:
原帖由 bravohk 於 15-10-2007 19:30 發表

既然國狗系咁好你咪買多幾支黎玩囉,有咩好嘈~
我唔係嘈,只不過講返句公道既說話啫,點解國狗一定比唔上日本槍呢?
日本槍發展左咁多年,而國狗只不過係近呢兩年先開始,但係我覺得都已經係好好架啦!
改槍除左要有靚既parts,最重要係好手勢
作者: adrianyahk    時間: 16-10-2007 18:56

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 18:46 發表

我唔係嘈,只不過講返句公道既說話啫,點解國狗一定比唔上日本槍呢?
日本槍發展左咁多年,而國狗只不過係近呢兩年先開始,但係我覺得都已經係好好架啦!
...我都係睇到R哂頭..
作者: bravohk    時間: 16-10-2007 19:17

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 18:46 發表

點解國狗近呢兩年先開始發展已經咁好??因為佢一味Copy人地之前十幾年整落0既0野,你覺得好光榮??
作者: kk3296    時間: 16-10-2007 20:11

引用:
原帖由 bravohk 於 16-10-2007 19:17 發表

點解國狗近呢兩年先開始發展已經咁好??因為佢一味Copy人地之前十幾年整落0既0野,你覺得好光榮??
嘩......唔駛講光唔光榮呀 雖然我係中國人(可能你唔係啦)!
至於copy呢樣嘢都幾值得講下, 咁ca, star又算唔算係copy人哋呢?
有平嘢用唔好咩,唔通比一啲人壟斷個市場好咩?
作者: 仔仔    時間: 16-10-2007 20:16

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 08:11 PM 發表

嘩......唔駛講光唔光榮呀 雖然我係中國人(可能你唔係啦)!
至於copy呢樣嘢都幾值得講下, 咁ca, star又算唔算係copy人哋呢?
上半部份我認同師兄你既講法....不過下半部份(即係第三行開始)就不敢苟同.......
作者: kk3296    時間: 16-10-2007 20:37     標題: 回覆 #43 仔仔 的帖子

嗯.........都算叫做有人認同吖
其實我都唔想爭拗咁多,但係點解有啲人成日都要踩底國狗呢?
我自己都有日本槍同國狗,毫無疑問國狗買返嚟之後係要有啲地方要𢴇,但係都未至於差到比人杯葛呀
作者: 仔仔    時間: 16-10-2007 20:40

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 08:37 PM 發表
嗯.........都算叫做有人認同吖
其實我都唔想爭拗咁多,但係點解有啲人成日都要踩底國狗呢?
我自己都有日本槍同國狗,毫無疑問國狗買返嚟之後係要有啲地方要𢴇,但係都未 ...
如果我未到窮到就黎冇錢開飯我都唔會諗住買國狗........(不過到時我應該連槍都唔玩)
作者: kk3296    時間: 16-10-2007 21:04     標題: 回覆 #45 仔仔 的帖子

嘩.......咁我希望你唔會有呢一日啦(當然會有只鐘意日本槍既人既)
作者: bravohk    時間: 16-10-2007 21:18

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 20:11 發表

我見你暗自高興國狗0既興起吖嘛~
作者: samsam266    時間: 16-10-2007 21:31

引用:
原帖由 surfer_ann 於 16-10-2007 01:24 發表
metals
so can i change the M249 para 槍管 to long version?
作者: kk3296    時間: 16-10-2007 21:32

引用:
原帖由 bravohk 於 16-10-2007 21:18 發表

我見你暗自高興國狗0既興起吖嘛~
算啦,我都無嘢同你好講啦,你唔鐘意國狗可以唔買,但係無必要加鹽加醋既
你成日話買國狗既人係"國狗死硬派",我知你有大把錢買啲你認為值既貴槍,咁無乜錢既人唔通唔可以買啲平既槍玩wargame咩?以前只可以捱貴槍,而家有得選擇,點解要杯葛人哋呢?
作者: bravohk    時間: 16-10-2007 21:37

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 21:32 發表

算啦,我都無嘢同你好講啦,你唔鐘意國狗可以唔買,但係無必要加鹽加醋既
你成日話買國狗既人係"國狗死硬派",我知你有大把錢買啲你認為值既貴槍,咁無乜錢既人唔通唔可以買啲平 ...
閣下咪就系我所講0既"國狗死硬派"囉~
作者: adrianyahk    時間: 16-10-2007 21:38

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 21:32 發表

你成日話買國狗既人係"國狗死硬派",我知你有大把錢買啲你認為值既貴槍,咁無乜錢既人唔通唔可以買啲平 ...
我覺得呢....其實呢....又冇人杯葛,又冇人加鹽加醋,又冇人踩國狗...lor~
作者: kk3296    時間: 16-10-2007 21:58

引用:
原帖由 bravohk 於 16-10-2007 21:37 發表

閣下咪就系我所講0既"國狗死硬派"囉~
咁你就係拜日本槍主意者啦....

即係日本人既傀儡啦
作者: kk3296    時間: 16-10-2007 22:00

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-10-2007 21:38 發表

我覺得呢....其實呢....又冇人杯葛,又冇人加鹽加醋,又冇人踩國狗...lor~
随便你點講啦,根本就無預埋你
作者: bravohk    時間: 16-10-2007 22:13

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 21:58 發表

即係日本人既傀儡啦
玩日本槍就係"日本人既傀儡"~你諗清諗楚先好講!!小朋友~你玩Wii,PS3,NDS,PSP就系"日本人既傀儡"~坐/揸日本車又系"日本人既傀儡",用日本家電又系"日本人既傀儡"~~你咁叻買晒大陸家電返屋企用囉!!小心屋都燒埋~ 玩槍又關系唔系"日本人既傀儡"事~九唔搭八

作者: bravohk    時間: 16-10-2007 22:16

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 22:00 發表

討論區就系人都可以發言~咩叫有無預埋??又一"九唔搭八"例子!!
作者: kk3296    時間: 16-10-2007 22:25

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 21:58 發表

就係拜日本槍主意者啦....

即係日本人既傀儡啦
請留心
作者: 蛇    時間: 16-10-2007 22:26

都唔明點解次次吹親老翻同正版野都會拉埋愛國同漢奸走狗一齊講... |)
買兩支老翻國狗就叫愛國
買兩支日本槍就叫漢奸...
咁我又買TW出0既KIT ... 又買日本槍
作者: kk3296    時間: 16-10-2007 22:28

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 22:00 發表

無人話唔比佢講喎,乜你咁敏感呀 老人家
作者: bravohk    時間: 16-10-2007 22:53

引用:
原帖由 kk3296 於 16-10-2007 22:28 發表

無人話唔比佢講喎,乜你咁敏感呀 老人家
前言不對後語咪即系~九唔搭八囉!!無話錯你啦~

頭果句又話任人講,後果句又話無預人~諗清楚自己想點先啦,愛國之士
作者: RC00078    時間: 16-10-2007 23:21

引用:

即係日本人既傀儡啦
唔得咩, 日本人制做既野而家黎講點都好過中國制.......
唔信咪大家各買一枝新槍, 睇下邊枝full 得耐, 最遲先有問題囉
何況, 國產槍咪又係抄日本槍個藍圖....
你而家只不過係買緊扮日本人傀儡既產品.......

作者: 伯言    時間: 16-10-2007 23:25

[quote]原帖由 於 16-10-2007 22:26 發表
都唔明點解次次吹親老翻同正版野都會拉埋愛國同漢奸走狗一齊講... |)
買兩支老翻國狗就叫愛國
買兩支日本槍就叫漢奸...
咁我又買TW出0既KIT ... 又買日本槍
作者: adrianyahk    時間: 16-10-2007 23:29

引用:

咁你自己同自己PM飽佢啦...
作者: surfer_ann    時間: 17-10-2007 01:20     標題: 回覆 #48 samsam266 的帖子

只要買內外槍管便可以!!!
作者: samsam266    時間: 17-10-2007 01:24     標題: 回覆 #63 surfer_ann 的帖子

where can i buy it???
作者: surfer_ann    時間: 17-10-2007 01:27     標題: 回覆 #64 samsam266 的帖子

國內貨唔知,去ZA找找.
作者: golliwog19    時間: 18-10-2007 00:42

離題萬丈.....請問嘈飽未啊?!

CGF 通用版規
2.嚴禁出現粗口(諧音及圖片亦不可)或其他帶侮辱性字句,違者將被處罰,屢犯者或以粗言辱罵/人身攻擊其他版友者將被撤銷會員戶口。
5.如發現有人於POST WAR 中小事化大、火上加油或無事生有者將有可能作出適當處分,嚴重者將即時被撤銷會員戶口。
14.為保障閣下,禁止公佈或使用店舖/商戶真實名稱,建議用諧音/代詞 。如因公佈或使用槍店真實名稱而惹上法律問題,將是發佈者之責任。

附加版規
1.希望大家盡量圍繞主題討論
2.本版並不完全禁止吹水,但請各位適可而止

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0