標題: [G&P] 游盪了一星期的G Style SMR MK5 13inch [打印本頁]

作者: RCman    時間: 28-5-2014 09:52     標題: 游盪了一星期的G Style SMR MK5 13inch

話說DYTAC G Style之前出左比HK416用,我已經很LIKE呢個樣子。
但416骨Level同AR15是不同麻,所以只係得個睇字。
好啦......上個星期一係14樓網頁見到AR15用的in stock, 即晚就出去訂購。
一如以往,當然沒有現貨啦!好了還是付了全費訂下,
到了星期四還未有來電通知?但網頁顯示out of stock....便即時打電話查問貨件去向。
(上星期四)
我:請問單編號XXXXXX貨到了門市沒有?還未有電話通知呢!
姐姐仔:"查電腦中"......先生,未到貨!
我:我是星期一晚下單付了全費,今天已是星期四還未到貨?
姐姐仔:還未有,到了貨會電話通知。
我:哦!.....掛線

轉眼又去到第六個工作天,還未有來電...只好再打一次
(上星期六)
我:請問單編號XXXXXX貨到了門市沒有?我是星期一訂的,已經到了第六天還未有電話通知呢!
光頭佬:"查電腦中"......先生,未到貨!
我:已經六天還未到貨?是否有漏單或是其他原因呢?六天了!就算美國寄過來都到了啦!
光頭佬:.......未到貨,如果你等唔切,你可以上來退錢。
我:吓!我想找你店長!
光頭佬:等等.....
店長:先生有咩幫到你呢?
我:我訂了一件貨,已經是第六天。還未到貨,打來問只係話未到貨,查都唔查下點解一件貨六個工作天都未到門市係咩問題?
店長:我幫無check下先,等等......(大約一分鐘時間)
店長:X先生,真係唔好意思,原來係件貨漏左單,現在貨倉有係道。我通知了果邊星期一出車時出貨,星期一到貨再通知你。真係唔好意思。
我:好,謝謝你店長,byebye.....

成件事.......就係得一個店長有帶個腦袋返工

圖片附件: GStyle.jpg (28-5-2014 09:52, 30.07 KB) / 該附件被下載次數 267

作者: saswilliam    時間: 28-5-2014 09:55

Thats the MK5 geissele, you want a real one?
作者: RCman    時間: 28-5-2014 10:06

引用:
原帖由 saswilliam 於 28-5-2014 09:55 發表
Thats the MK5 geissele, you want a real one?
星期一我羅左貨了,好彩得店長
作者: fai84    時間: 28-5-2014 10:16

有咩出奇,試過訂左貨去問條女話未返, 一行去櫥窗望下,條女即刻行埋去拎件貨出黎,轉身同我講"係唔係呢件"
作者: saswilliam    時間: 28-5-2014 10:33

條女好啲,光頭肥佬就坐係度郁都唔郁,問咩都話無左先....
作者: sovietarmy2012    時間: 28-5-2014 12:14

14樓係咁ga啦!

我好妒忌佢地有份荀工
作者: swing    時間: 28-5-2014 12:42

我以為十四樓係佛寺,光頭佬係和常,四大佳空,淨係打座,一事無成。
作者: poloyau    時間: 28-5-2014 12:42     標題: 回覆 1# 的帖子

師兄今次砌乜款呢,期待出post..
作者: RCman    時間: 28-5-2014 14:12

引用:
原帖由 poloyau 於 28-5-2014 12:42 發表
師兄今次砌乜款呢,期待出post..
還想緊用幾多寸barrel, 支骨就係13寸
作者: poloyau    時間: 28-5-2014 14:18     標題: 回覆 9# 的帖子

哦,但是有冇諗住等支GHK AR...因為小弟都好有興趣……
作者: RCman    時間: 28-5-2014 14:23

引用:
原帖由 poloyau 於 28-5-2014 14:18 發表
哦,但是有冇諗住等支GHK AR...因為小弟都好有興趣……
都未出.........
作者: saswilliam    時間: 28-5-2014 14:53

我支WE M4都係Geissele 粉絲

作者: RCman    時間: 28-5-2014 15:01

引用:
原帖由 saswilliam 於 28-5-2014 14:53 發表
我支WE M4都係Geissele 粉絲

http://i258.photobucket.com/albu ... illiam/Mobile%20Upl ...
好多堅野
作者: saswilliam    時間: 28-5-2014 15:16

Geissele真係好靚!遲啲有Mlock版本,係想挑戰keymod制度的system哈。
http://geissele.com/m-lok-technology
作者: poloyau    時間: 28-5-2014 16:14     標題: 回覆 12# 的帖子

靚極
作者: mk23    時間: 28-5-2014 16:15

M-Lok係簡單,但一個個長方型,無個keymod鎖匙洞那種獨特型態.
小弟不太喜歡...

作者: saswilliam    時間: 28-5-2014 16:55     標題: 回覆 16# 的帖子

都係,變左好似MK2,MK3 果啲長方型咁。不過最值錢可能係個MLOCKmarking
作者: 2slow    時間: 28-5-2014 17:29     標題: 回覆 12# 的帖子

師兄你支WE M4 好毒喎
作者: RCman    時間: 29-5-2014 21:09

進度只係得甘多.....還未選得barrel長度

圖片附件: G-STYLE_1.jpg (29-5-2014 21:09, 150.69 KB) / 該附件被下載次數 214

圖片附件: G-STYLE_2.jpg (29-5-2014 21:09, 129.9 KB) / 該附件被下載次數 207

作者: ctman    時間: 29-5-2014 22:20

Ching呢條用到真骨片?
之前madbull個 d都上唔到....
作者: saswilliam    時間: 29-5-2014 22:33

引用:
原帖由 ctman 於 29-5-2014 22:20 發表
madbull個 d就上唔到傘
作者: BUNBUNDOG    時間: 29-5-2014 23:28     標題: 回覆 1# 的帖子

所以我次次去襯都係揾店長。
作者: seal    時間: 30-5-2014 01:51

作者: Lolanto    時間: 30-5-2014 03:01

咁即係以後有咩事只可以搵店長處理
作者: matthong    時間: 30-5-2014 04:02

我之前試過條女(上嗰條女)打嚟話你order嘅貨到咗,你可帶埋單上嚟攞。幾日後上到去話冇打過比我,而且重顯示冇貨添,咁迫不得谷X住氣就離開啦,返到屋企,條女若無其事咁又打嚟,你要嘅貨已經到咗,你可帶埋單上嚟攞。我即刻著咗係咁x條女,之後條女頂唔順比咗個電話光頭佬,我繼續插⋯⋯,自此我對佢地已經冇好感同信心
作者: RCman    時間: 30-5-2014 08:55

引用:
原帖由 ctman 於 29-5-2014 22:20 發表
呢條D記骨,老老實實....做骨功藝同M記真係有一段距離。
公差好嚴重,左,右及下面三行Key Mod 厚度不一致的。
本來Key mod 筒位間距是對應真品Rail 片,
但因為厚度公差的問題,有兩行係入去之後click唔到....所以要做點手作仔去補救。
最後都上到了。
但......想深一層,好多時D記有的款係M記無,而且價錢一般D記係平M記三十個巴仙。
所以都會接受......

作者: ctman    時間: 30-5-2014 11:53

thanks Ching
Madbull係靚但 Key Mod hole 太厚完全入唔到..
引用:
原帖由 RCman 於 30-5-2014 08:55 發表

但因為厚度公差的問題,有兩行係入去之後click唔到.... ...

作者: RCman    時間: 30-5-2014 12:05

引用:
原帖由 ctman 於 30-5-2014 11:53 發表
thanks Ching
Madbull係靚但 Key Mod hole 太厚完全入唔到..

只要是Keymod孔的距離是正確,執少少係入到的,我也有M記的Noveske KeyMod rail
因為Rail厚左令到個click位入唔到,用電動工具或美術刀鑼深D(見圖中紅色線位鑼深的部份)

圖片附件: KEYMOD.jpg (30-5-2014 12:11, 64.74 KB) / 該附件被下載次數 191

作者: ctman    時間: 30-5-2014 13:59

Thanks!!
  今晚試試
作者: Jonny.R    時間: 30-5-2014 15:32

等我下次有事打去14樓 第一時間都係搵店長先
作者: ayaka    時間: 30-5-2014 15:44

引用:
原帖由 RCman 於 30-5-2014 08:55 發表

但因為厚度公差的問題,有兩行係入去之後click唔到.... ...
做得KEYMOD又唔做岩數, 真係有D多餘...
小弟本來想平玩NSR, 但MADBULL唔岩數(下面真頭唔係KEY HOLE), 玩唔到KEYMOD 配件, 最後都係買左堅NSR
唔知玩具有邊隻RAIL係真KEYMOD數? 好似IRON的URX4係, 唔知GP又係唔係
作者: MK~    時間: 30-5-2014 16:35

引用:
原帖由 ayaka 於 30-5-2014 15:44 發表

做得KEYMOD又唔做岩數, 真係有D多餘...
小弟本來想平玩NSR, 但MADBULL唔岩數(下面真頭唔係KEY HOLE), 玩唔到KEYMOD 配件, 最後都係買左堅NSR
唔知玩具有邊隻RAIL係真KEYMOD數? 好似IRON的URX4係, 唔知GP又係唔係 ...
大陸仔條NSR係真數,我買左條,上IWC mount完全冇問題,D key hole仲唔界手tim^^
可惜裝AEG時......

作者: RCman    時間: 30-5-2014 16:52

引用:
原帖由 MK~ 於 30-5-2014 16:35 發表

大陸仔條NSR係真數,我買左條,上IWC mount完全冇問題,D key hole仲唔界手tim^^
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamai ... 75012_2336890385322 ...
e...表面處理比M記好,M記有層沙係面
作者: katotaka    時間: 30-5-2014 18:03

引用:
原帖由 RCman 於 30-5-2014 16:52 發表

e...表面處理比M記好,M記有層沙係面
睇你個好係點定義,我就覺得堅嘢勁粗
作者: 辰料戍    時間: 30-5-2014 18:13

引用:
原帖由 matthong 於 30-5-2014 04:02 發表
我之前試過條女(上嗰條女)打嚟話你order嘅貨到咗,你可帶埋單上嚟攞。幾日後上到去話冇打過比我,而且重顯示冇貨添,咁迫不得谷X住氣就離開啦,返到屋企,條女若無其事咁又打 ...
鄙人係佢地度orden左件貨睇黎都凍過水
作者: ayaka    時間: 30-5-2014 18:33

引用:

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamai ... 75012_2336890385322 ...
條GAP大左D, 不過小弟堅NSR上PTW都會有1MM GAP
作者: MK~    時間: 30-5-2014 19:50

引用:
原帖由 ayaka 於 30-5-2014 18:33 發表

條GAP大左D, 不過小弟堅NSR上PTW都會有1MM GAP
但係我有朋友上WE GBB無GAP!!!
作者: squid52688    時間: 30-5-2014 22:53     標題: 回覆 12# 的帖子

師兄請想請教,是否直上?
作者: RCman    時間: 31-5-2014 17:05

最後選了支M4A1標準外管長度砌成。

兩支KEY MOD

作者: poloyau    時間: 31-5-2014 17:10     標題: 回覆 39# 的帖子

RCMan 兄,儭得好靚,想請教你呢支base 係G&P 定係KA?
作者: RCman    時間: 31-5-2014 17:15

引用:
原帖由 poloyau 於 31-5-2014 17:10 發表
RCMan 兄,儭得好靚,想請教你呢支base 係G&P 定係KA?
多謝,兩支都係GP
作者: poloyau    時間: 31-5-2014 17:20     標題: 回覆 41# 的帖子

本來想砌黑色……沙色又另一種味道,正………
作者: rho837    時間: 31-5-2014 18:06

NICE
作者: gainax    時間: 1-6-2014 11:46

14樓最好處係有得試玩氣槍同埋坐都冇人理,睇啱問有冇貨就買走就對了
問件貨既野或訂野最好可免則免吧

呢支骨又幾特別而靚. RC兄黑色個支啱我口味
作者: MK~    時間: 1-6-2014 18:32

我又分享下我既KeyMod設定
Noveske NSR 13.5"(識玩一定玩13.5"!!!!!)
Impact Weapon Components Weapon Control MOUNT-N-SLOT (KeyMod) Hand Stop (夠細粒,好圓滑,好用過KAC URX4 Hand Stop)
Impact Weapon Components THORNTAIL KeyMod M3M61913 Offset Adaptive Light Mount (Offset,不解釋)
Noveske KeyMod Direct Attach K9 (靠cover用,一流!)

作者: poloyau    時間: 1-6-2014 18:39     標題: 回覆 45# 的帖子

oh.. 師兄你個setting 又好正呀!

作者: hei-c    時間: 3-6-2014 12:54

引用:
原帖由 MK~ 於 1-6-2014 18:32 發表
Noveske NSR 13.5"(識玩一定玩13.5"!!!!!)
Impact Weapon Components Weapon Control MOUNT-N-SLOT (KeyMod) Hand Stop (夠細粒,好圓滑,好用過KAC URX4 Hand Stop)
Impact Weapon Com ...
C兄,呢支鏡試過落gbb既耐用度嗎?
作者: alioner    時間: 5-6-2014 16:53

作者: 怒人甲    時間: 5-6-2014 17:20

其實想問 KeyMod 係咪會取代rail system? 但 rail system 仍然係上scope 最主要既系統, 依家考慮urx3 好定 urx4 (KeyMod), 但自己又比較喜歡urx 3 多d... 師兄有冇咩見意呀?!
作者: geoprotex    時間: 5-6-2014 17:31

KeyMod只係一個attachment platform,講到尾都要加左rail先可以mount accessories,只要美軍繼續用MIL-STD1913嘅rail,rail嘅地位應該唔會點動搖。
反而KeyMod嘅最大對手好可能係Magpul M-Lok system......
作者: 怒人甲    時間: 5-6-2014 17:36

引用:
原帖由 geoprotex 於 5-6-2014 17:31 發表
KeyMod只係一個attachment platform,講到尾都要加左rail先可以mount accessories,只要美軍繼續用MIL-STD1913嘅rail,rail嘅地位應該唔會點動搖。
反而KeyMod嘅最大對手好可能係Magpul M-Lok sy ...
謝謝師兄解答, 因為小弟對d 骨...呢d 野唔太清楚... 平時對呢樣野冇咩特別大喜好
作者: geoprotex    時間: 5-6-2014 17:51

引用:
原帖由 怒人甲 於 5-6-2014 17:36 發表

謝謝師兄解答, 因為小弟對d 骨...呢d 野唔太清楚... 平時對呢樣野冇咩特別大喜好
師兄太客氣了,其實小弟對現代rail design無乜研究,只係早排聽某師兄提起M-Lok呢個terms,好奇之下google到一篇KeyMod VS M-Lok嘅research先可以拋吓書包
作者: xyzchan    時間: 5-6-2014 18:15

引用:
原帖由 MK~ 於 1-6-2014 18:32 發表
Impact Weapon Com ...
Nice,  but I think it's a little bit too long.
作者: FPKHG    時間: 5-6-2014 18:30     標題: 回覆 39# 的帖子

想問下師兄你個G&P troy身點用到pmag架? 我把G&P m7a1 gbb插唔入啲pmag......
作者: RCman    時間: 9-6-2014 11:57

引用:
原帖由 FPKHG 於 5-6-2014 18:30 發表
想問下師兄你個G&P troy身點用到pmag架? 我把G&P m7a1 gbb插唔入啲pmag......
無可能入唔到,我裝左G-Style 果個GBBr,本身就係一支GP M7A1成鎗拆出來的。
而且GP Pmag個mag比一般傳統M4 mag身還要薄。
作者: kai_matt    時間: 9-6-2014 12:01     標題: 回覆 55# 的帖子

Pmag我gp身都要銼/磨
係無g5匣磨得咁甘
Ka身就直入
作者: RCman    時間: 9-6-2014 12:06

引用:
原帖由 kai_matt 於 9-6-2014 12:01 發表
Pmag我gp身都要銼/磨
係無g5匣磨得咁甘
Ka身就直入
甘奇怪?我支支GP都直入GPmag
而G5匣入KA就直入,入GP Gbbr就要磨G5皮

* 我影G-style GP GBBr果隻係beta project的膠皮匣來。

作者: swat328    時間: 11-6-2014 17:30

引用:

想請問呢條NSR喺邊度? 謝謝
作者: MK~    時間: 11-6-2014 20:13

更正返一樣野先,大陸nsr條野係真數
barrel nut係AEG數

而條野我就係丁丁ARMY搵...好似仲有沙色

作者: swat328    時間: 12-6-2014 10:21

引用:
原帖由 MK~ 於 11-6-2014 20:13 發表
更正返一樣野先,大陸nsr條野係真數
barrel nut係AEG數

而條野我就係丁丁ARMY搵...好似仲有沙色
丁丁依家嗰條NSR無marking啦         

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0