標題: [認真] 深水埗斬B案一名警員心聲…睇完會好心up。慎入。 [打印本頁]

作者: joeyjordisonhin    時間: 5-6-2014 14:33     標題: 深水埗斬B案一名警員心聲…睇完會好心up。慎入。

深水埗榮昌邨榮俊樓一名歲半大女嬰懷疑被母親用菜刀斬死,警方列作謀殺案處理,女嬰的37歲母親懷疑同案有關被捕。

深水埗區刑事助理指揮官孫雪英表示,女子無業,有領取綜援,沒有精神病及家暴記錄。初步調查相信女嬰被母親斬傷,傷重失血致死,現場檢獲一把菜刀,現正追查其丈夫下落。

事發近晚上7時,警方接報一名女子聲稱兒子被綁著,求警協助。警員到場發現一名9歲男童站在單位門口,其後一名女子開門,身上染有血跡,神情呆滯,她向警方承認將女兒殺害。

警方在單位廚房發現一名歲半大的女嬰倒臥地上,已經沒有呼吸,身上有十多處刀傷,主要集中在後頸,送院後證實不治。

現埸伙記描述事後感覺:
唔知點解 撈左26年 接過無數咁多單老謀(淨係2014已经係第4單)呢單好心
作者: joeyjordisonhin    時間: 5-6-2014 14:36

sorry...手機問題,paste左字落去,唔知點解po出黎之後冇晒...

作者: rho837    時間: 5-6-2014 14:45

唉! 大多病人
作者: joeyjordisonhin    時間: 5-6-2014 15:03

我都有小朋友,每次睇到呢d新聞都好心up。
作者: Tango1997    時間: 5-6-2014 15:05

乜野老母
作者: reniless    時間: 5-6-2014 15:10

歲半B識行識講嘢識模仿大人。
作者: gtoray    時間: 5-6-2014 15:12

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 5-6-2014 14:36 發表
sorry...手機問題,paste左字落去,唔知點解po出黎之後冇晒...
個酸字出問題
作者: joeyjordisonhin    時間: 5-6-2014 15:26

好似係有產後屈…
引用:
原帖由 tango1997 於 5-6-2014 15:05 發表
乜野老母

作者: joeyjordisonhin    時間: 5-6-2014 15:26

點解會咁既?
引用:
原帖由 gtoray 於 5-6-2014 15:12 發表

個酸字出問題

作者: Tango1997    時間: 5-6-2014 15:31

我幫你

深水埗榮昌邨榮俊樓一名歲半大女嬰懷疑被母親用菜刀斬死,警方列作謀殺案處理,女嬰的37歲母親懷疑同案有關被捕。

深水埗區刑事助理指揮官孫雪英表示,女子無業,有領取綜援,沒有精神病及家暴記錄。初步調查相信女嬰被母親斬傷,傷重失血致死,現場檢獲一把菜刀,現正追查其丈夫下落。 

事發近晚上7時,警方接報一名女子聲稱兒子被綁著,求警協助。警員到場發現一名9歲男童站在單位門口,其後一名女子開門,身上染有血跡,神情呆滯,她向警方承認將女兒殺害。

警方在單位廚房發現一名歲半大的女嬰倒臥地上,已經沒有呼吸,身上有十多處刀傷,主要集中在後頸,送院後證實不治。

現埸伙記描述事後感覺:
唔知點解 撈左26年 接過無數咁多單老謀(淨係2014已经係第4單)呢單好心噏嚮現場一路做 一路想喊 個妹妹好得意 比媽咪嚮條頸度斬左十幾刀 個頭爭D甩 事發時個呀哥嚮屋外 為乜?佢無論身形 年紀都同我細仔好似 個細路好乖 好平靜 好詳細咁答我地既問題 我好唔忍心問 佢同我講 自從舊年中秋開始 我就無見過爸爸啦 而佢一晚之間 無左妹妹 媽媽會面對無限期既醫院令 佢既將來會點?我問佢你肚餓嘛 佢話叔叔 其實我肚餓架 但係我食唔落 我聽完個心好痛 我入屋幫佢執D替換衫褲 佢重提我 你可唔可以幫我執埋套運動衫 我聽日要上運動堂 我當時真係拎歪面 D眼淚忍唔住流左出嚟。

雖然係一宗悲剧,但希望令到他人明白活在當下之後要珍惜眼前人。

同事轉載的,看完心也痛起來!
作者: geoprotex    時間: 5-6-2014 16:17

個阿媽斬死自己個女雖然係天理不容,但老公走左佬,無人無物帶住一對仔女,果種生活壓力真係會迫到人都癲。
希望呢兩母子可以堅強活下去.....
作者: gtoray    時間: 5-6-2014 16:38

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 5-6-2014 15:26 發表
點解會咁既?

或者係嗡字問題
有時報字會用特別既香港字型
而個coding未必夾到CGF
就會出現呢個情況
作者: ming1116    時間: 5-6-2014 16:51

個男童先慘,變咗孤兒!!
作者: sovietarmy2012    時間: 5-6-2014 16:56

呢個社會壓力係好大的
作者: Tango1997    時間: 5-6-2014 17:02

引用:
原帖由 geoprotex 於 5-6-2014 16:17 發表
個阿媽斬死自己個女雖然係天理不容,但老公走左佬,無人無物帶住一對仔女,果種生活壓力真係會迫到人都癲。
希望呢兩母子可以堅強活下去.....
陰影跟一世。。。母。。。應該傻左。。。仔。。。社會福利處
作者: Tango1997    時間: 5-6-2014 17:15

人間悲劇
作者: reniless    時間: 5-6-2014 17:19

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 5-6-2014 16:56 發表
呢個社會壓力係好大的
所以結婚生仔要諗清楚。
作者: joeyjordisonhin    時間: 5-6-2014 17:23

唔該晒! tango兄!
引用:
原帖由 tango1997 於 5-6-2014 15:31 發表
我幫你

深水埗區刑事助理指揮官孫雪英表示,女子無業,有領取綜援,沒有 ...

作者: joeyjordisonhin    時間: 5-6-2014 17:24

噢!明白。 唔該晒阿公。
引用:
原帖由 gtoray 於 5-6-2014 16:38 發表

或者係嗡字問題
有時報字會用特別既香港字型
而個coding未必夾到CGF
就會出現呢個情況

作者: Tango1997    時間: 5-6-2014 17:24

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 5-6-2014 17:23 發表
唔該晒! tango兄!

客氣客氣
作者: WAIKO01    時間: 5-6-2014 17:25     標題: 回覆 17# 的帖子

否則害人害己  但還是有很多“生理成熟,心理未熟“的,繼續重復這個“悲劇“
作者: reniless    時間: 5-6-2014 17:34     標題: 回覆 21# 的帖子

我剛做咗倆個小孩老竇,睇見呢啲新聞個心都唔舒服。
----
以前講嘢涼薄,依家講少兩句好過。
作者: sovietarmy2012    時間: 5-6-2014 17:41

引用:
原帖由 reniless 於 5-6-2014 17:19 發表

所以結婚生仔要諗清楚。
我成日諗起倉鼠咬死自己BB的故事.
作者: reniless    時間: 5-6-2014 17:45

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 5-6-2014 17:41 發表

我成日諗起倉鼠咬死自己BB的故事.
兩樣嘢嚟。
作者: joeyjordisonhin    時間: 5-6-2014 17:48

真係睇到流眼淚。
作者: xyzchan    時間: 5-6-2014 18:11

另有兩段

我做到今朝4點 攪掂晒現場既時候 D兄弟執緊野準備離開 我當時累到坐左嚮AP張床度(因为成屋血 我實在搵唔到其他地方坐)我望住間屋……無冷氣 成屋得兩把風扇仔 搵晒全屋 連一張全家合照都無 淨得一張用舊日曆寫既紙 上面寫住 忍 退一步海闊天空 但最後……
望見妹妹既衫仔 鞋仔 玩緊既積木散落一地 好似代表頭家一樣……散
個心好痛 好痛
小朋友有咩罪?

做完單野 心情久久未能平復 係26年黎從未試過 自問不嬲以鐵石心腸 心狠手辣見稱 做任何case 老謀 綁架撕票 更兇殘 更核凸 更血淋淋既現場 從來未試過有野可以影嚮到我心情 但今次……唉 可能真係老左
作者: joeyjordisonhin    時間: 5-6-2014 18:27

人心肉造,呢d環境試問邊個會唔心up....
引用:
原帖由 xyzchan 於 5-6-2014 18:11 發表
另有兩段

我做到今朝4點 攪掂晒現場既時候 D兄弟執緊野準備離開 我當時累到坐左嚮AP張床度(因为成屋血 我實在搵唔到其他地方坐)我望住間屋……無冷氣 成屋得兩把風扇仔 搵晒全屋 連一張全家合照都無 淨得 ...

作者: geoprotex    時間: 5-6-2014 18:46

生果報真快手....
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20140605/52551413
作者: sovietarmy2012    時間: 5-6-2014 18:49

引用:
原帖由 reniless 於 5-6-2014 17:45 發表

兩樣嘢嚟。
同一個原因
作者: sovietarmy2012    時間: 5-6-2014 18:52

引用:
原帖由 xyzchan 於 5-6-2014 18:11 發表
另有兩段

我做到今朝4點 攪掂晒現場既時候 D兄弟執緊野準備離開 我當時累到坐左嚮AP張床度(因为成屋血 我實在搵唔到其他地方坐)我望住間屋……無冷氣 成屋得兩把風扇仔 搵晒全屋 連一張全家合照都無 淨得 ...
剩低個小朋友最坎呵...

個老豆究竟搞乜春
作者: Tango1997    時間: 5-6-2014 19:55

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 5-6-2014 18:52 發表

剩低個小朋友最坎呵...

個老豆究竟搞乜春
抛妻棄子
作者: sovietarmy2012    時間: 5-6-2014 20:28

我好Q憎人不負責任.人蠢無所謂,但要顧下他人顧下未來.今日社會所有問題的徵結係:自私

瓜左倒不是問題,無瓜的如何面對餘生?

short左倒不是問題,無short到如何面對餘生?

以前有套戲叫審死官,莫文慧有句對白我好喜歡:敢開天眼看凡塵.口氣很大,勇氣也很大.
作者: xyzchan    時間: 5-6-2014 20:42

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 5-6-2014 20:28 發表
我好Q憎人不負責任.人蠢無所謂,但要顧下他人顧下未來.今日社會所有問題的徵結係:自私

瓜左倒不是問題,無瓜的如何面對餘生?

short左倒不是問題,無short到如何面對餘生?

以前有套戲叫審死官,莫文慧有句對白 ...
你講得好啱,我每日工作,生活,預到最大嘅難題,就係人類嘅自私,而自私已經變為香港人嘅普遍現象。

可悲
作者: joeyjordisonhin    時間: 5-6-2014 22:05

賤格!

quote]原帖由 tango1997 於 5-6-2014 19:55 發表

抛妻棄子 [/quote]
作者: sovietarmy2012    時間: 5-6-2014 22:10

自私係今日西方"文明"社會和制度的現象,...香港人多地少,所有於外地要三十年轉變的都很快在香港實現,都成了困獸鬥的修羅場.對人的自私,對環境的自私,對物慾的追求,像吸食毒品一樣,去麻醉高壓的空虛的精神,只有找藉口的時候是清醒.

我不是濫情,只是想到剩低個小朋友日後如何成長便嘆息不已,要知道這不是我們小時候沒有手提電話的年代,是一個講學前教育,家長為了屈別的孩子機於起跑線的年代.光是抱有社署照顧便關人忍事的社會心態,他的命運除了成為良心消費和飯後談資外,還會如何?

唉!
作者: Gato13108    時間: 6-6-2014 00:27

可能講得有D誇張,但係我覺得今慘劇中殺了人的,是"漠視".
他們父妻感情出現問題,總有親朋好友看見吧.
殺女母親精神出現問題,總有左鄰右舍看見吧.
但是最後大家看到的不過是個不到肉的新聞.
因為大家都漠視了.

事實上,我自己同樣是個會漠視的人.
我有一段自白,希望大家能聽聽.
由於自己有個快要兩歲的女兒,與朋友對話總會與育兒有關.
有次從朋友口中,聽到一個失格母親的故事.
有位年輕母親只有二十頭,是我朋友的鄰居.
她並沒有結婚,她的丈夫一星期只會回家一兩次.
她生小孩的原因,是她想生個小孩.
她認為養小孩跟養狗差不多.
然而,她的小孩是個天真可愛的小男孩.
有次小男孩在走廊痛哭,我朋友立刻跑出看.
看見小男孩坐在學行車上,小嘴腫了.
問他媽媽發生什麼事,
她冷淡地回了一句"我踢他"
我聽了後,我便問我朋友為什麼不報警.
而我朋友認為沒有必要,別人的事還是別管太多.
最後我亦沒有再深究他鄰居的問題.

到了現在看到這宗慘劇,
我內心感到很難過,難過在於大家都漠視,
漠視慘劇慢慢的到來.

我覺得不能再漠視下去

作者: sovietarmy2012    時間: 6-6-2014 00:46

很多事未必去到報警層次,但足夠對小孩造成傷害...

不止是對待兒童,還有很多事情...

過於依賴社會保障網,過於依靠法律懲治,過於計算效果個人得失,嫌煩怕後果,迷信網絡上輿論公審的效果,是今日漠視的原因之一

為了社會和地球的可持續發展...我相信憑良心去行動,求是鬥非,那管力量微薄,做得一點得一點

共勉之
作者: T-800    時間: 6-6-2014 03:01

南無阿彌陀佛!
願求佛光接引亡者....
願求佛光加被守護可憐的傑仔...
願求佛光解救可憐的母親.....
作者: hang2    時間: 6-6-2014 08:58

引用:
原帖由 tango1997 於 5-6-2014 19:55 發表

抛妻棄子
彭x  李德x   而家尼個
加理未發生命案既
全部係包二奶.....衰咸濕
作者: rho837    時間: 6-6-2014 09:50

引用:
原帖由 tango1997 於 5-6-2014 19:55 發表

抛妻棄子
先衰鹹濕走去條女屋企住再搞大人個肚, 很住拋妻棄子, 為左再鹹濕又搞件易奶出來.......

香港政府應該立法捉呢類拋棄老婆仔女班麻甩佬去勞敎 !
作者: sovietarmy2012    時間: 6-6-2014 10:53

男剪女塡就啱嘞以正人心
作者: Tango1997    時間: 6-6-2014 11:25

引用:
原帖由 rho837 於 6-6-2014 09:50 發表

先衰鹹濕走去條女屋企住再搞大人個肚, 很住拋妻棄子, 為左再鹹濕又搞件易奶出來.......

香港政府應該立法捉呢類拋棄老婆仔女班麻甩佬去勞敎 !
你考似講緊。。。。。酸枝。。。。
作者: xyzchan    時間: 6-6-2014 12:27

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 6-6-2014 00:46 發表
很多事未必去到報警層次,但足夠對小孩造成傷害...

不止是對待兒童,還有很多事情...

過於依賴社會保障網,過於依靠法律懲治,過於計算效果個人得失,嫌煩怕後果,迷信網絡上輿論公審的效果,是今日漠視的原因之一

...
一齊努力啦
作者: WAIKO01    時間: 6-6-2014 12:36     標題: 回覆 22# 的帖子

嗯,我的回應比較涼薄的原因,大概和和我遇過的人有關吧

我有一個前同事,就是因為一時興起,而攪大肚。而最後因雙方意見不合而分手,而據他所說後來女方還誕下了一女兒,他說不用供養母女兩人,但據說會保持聯絡,而他現在則和新女友同居,繼續他的“打機生活“。

當時聽完我的第一反應是:甘都得!?
作者: WAIKO01    時間: 6-6-2014 12:43     標題: 回覆 37# 的帖子

我想起以前在電影聽過的“老鼠攪拌奶油“的故事,即使力量小,但只要以此為目標,一心不移的進行,最後也會有你想像不到的大成果。大家以此開始,由自己開始做起。
作者: WAIKO01    時間: 6-6-2014 12:46     標題: 回覆 36# 的帖子

這並不誇張,一個人頂多可以殺一千人,一個歪風可以殺一個民族。
作者: Hkpolice-Psu    時間: 6-6-2014 14:23

引用:
原帖由 Gato13108 於 6-6-2014 00:27 發表
可能講得有D誇張,但係我覺得今慘劇中殺了人的,是"漠視".
他們父妻感情出現問題,總有親朋好友看見吧.
殺女母親精神出現問題,總有左鄰右舍看見吧.
但是最後大家看到的不過是個不到肉的新聞.
因為大家都漠視了.

...
地球上我諗每一個人都總會因為怕麻煩而唔去行公義, 包括我自己在內...
作者: WAIKO01    時間: 6-6-2014 15:03

其實我們需要的是多關心,公義…………在這裡相信用不著………

尤其現在主流所提倡的那個版本…………

另外,我想說,現在的人不是迷信網絡公審的效果,而是濫用。

作者: Lolanto    時間: 6-6-2014 18:19

引用:
原帖由 WAIKO01 於 6-6-2014 12:46 發表
這並不誇張,一個人頂多可以殺一千人,一個歪風可以殺一個民族。
精句

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0