標題: [KSC/KWA] Mega AR15 gbb [打印本頁]

作者: wingo666    時間: 14-7-2014 15:58     標題: Mega AR15 gbb

嗰日係14樓試過枝PREMIUM版,好正,有啲心動,但知道初速太低。
另一方面,好多師兄都讚爆這枝。
見到E興趣做SPECIALP RICE,有冇師兄分享下心得?
作者: saswilliam    時間: 14-7-2014 16:03

買啦!好野嚟㗎
作者: wingo666    時間: 14-7-2014 16:56

引用:
原帖由 saswilliam 於 14-7-2014 16:03 發表
買啦!好野嚟㗎
我都知係好野呀,但我都有啲在意佢個力水
作者: N_G    時間: 14-7-2014 17:30

引用:
原帖由 wingo666 於 14-7-2014 16:56 發表
我都知係好野呀,但我都有啲在意佢個力水
曬曬下就勁加拿
作者: wingo666    時間: 14-7-2014 17:32

真心問,如果同LM4比較,邊枝好啲
作者: 不打狗夫    時間: 14-7-2014 20:07

唔係好鍾意支骨嘅,買lm4吧!
作者: 8609    時間: 14-7-2014 21:07

LM4上身係三件夾埋,雖然運作冇影響,心理上mega會硬淨D。
內膽原裝已經鋼bolt, LM4換要七百蚊。 除左mega係bolt殼比LM4短D,份飛機係共用,唯獨飛標彈弓mega偏軟來減火,換翻會…………
大致上兩支內涵係共用件,一樣原裝大量鋼部件,吾改都耐用
作者: gainax    時間: 14-7-2014 21:22

Lm4行亞鉛bolt ,執上黎打既爽度亞鉛bolt win,
耐用度mega一體槍身&鋼bolt win
老老實實,睇你追求爽度定耐用度
作者: ELSONQOO    時間: 14-7-2014 23:25

力度好易搞..
作者: wingo666    時間: 15-7-2014 00:37

多謝你地咁多寶貴意見,忍唔住買咗了,LM4 缺貨。。。
作者: happypony    時間: 15-7-2014 11:57

引用:
原帖由 gainax 於 14-7-2014 21:22 發表
Lm4行亞鉛bolt ,執上黎打既爽度亞鉛bolt win,
耐用度mega一體槍身&鋼bolt win
老老實實,睇你追求爽度定耐用度
耐用度Lm4亞鉛bolt no problem, i had my pts lm4 for 3 years went through at least 10000 rounds so far zero problem. For LM4 dont change 鋼bolt because the bolt catch is 亞鉛.

I dont like the looks of mega arms, in fact Mega arms having a problem to sell monolithic receiver now they go back to 2 piece set up
作者: wingo666    時間: 15-7-2014 16:57

意見之廣,學益良多
講真, 打落真係好爽, 後座力嘅回饋非常之好, 而且槍重比我想中輕好多, 釘槍仲要重差少
但我只係知道, KEYMOD有排UP, 但我的金錢並非無限.....

另想問問呢枝AR15可唔可以用到PMAG? E興趣話唔啱位

作者: 8609    時間: 15-7-2014 19:01

引用:
原帖由 wingo666 於 15-7-2014 16:57 發表
意見之廣,學益良多
講真, 打落真係好爽, 後座力嘅回饋非常之好, 而且槍重比我想中輕好多, 釘槍仲要重差少
但我只係知道, KEYMOD有排UP, 但我的金錢並非無限.....

另想問問呢枝AR15可唔可以用到PMAG? E興趣 ...
pmag會有D緊, 頂bolt catch件膠要磨底,否則打一槍lock 一次bolt
作者: wingo666    時間: 15-7-2014 22:42

唔該晒師兄!
作者: ELSONQOO    時間: 16-7-2014 01:20

呢枝真係好鬼正....
作者: Weapon    時間: 16-7-2014 02:22

正嘢
作者: mr.dizzle    時間: 16-7-2014 09:53

師兄們,搭單問下,KSC M4 如果想買骨,要買KSC專用定電槍用既尺寸呀
作者: wingo666    時間: 16-7-2014 11:18

唔知點解, BOLT位有啲水跡, 抺極都抺唔甩
作者: ERIC_LI    時間: 16-7-2014 12:24

引用:
原帖由 mr.dizzle 於 16-7-2014 09:53 發表
師兄們,搭單問下,KSC M4 如果想買骨,要買KSC專用定電槍用既尺寸呀
如果係想裝ris小心d買,我之前中過招,唔好買ERGO Z Rail,e興趣之前有出過呢隻 Installed既m4,跟住買諗住岩裝,點知完完全全唔岩
最後都係買gp ris裝到,但都係唔太fit
作者: happypony    時間: 16-7-2014 16:03

Madbull rail perfect fit
作者: wingo666    時間: 16-7-2014 17:25

引用:
原帖由 happypony 於 16-7-2014 16:03 發表
Madbull rail perfect fit
perfect for mega keymod?
作者: wingo666    時間: 17-7-2014 11:38

有冇師兄知道方榬有呢個HANDSTOP 賣?
EBAY 唔寄HK, 原廠寄又勁貴.....

圖片附件: $_12.jpg (17-7-2014 11:38, 31 KB) / 該附件被下載次數 135

作者: RCman    時間: 17-7-2014 12:15

引用:
原帖由 wingo666 於 17-7-2014 11:38 發表
有冇師兄知道方榬有呢個HANDSTOP 賣?
EBAY 唔寄HK, 原廠寄又勁貴.....
香港有得賣呀,我係兔兔買的。

圖片附件: 20140529_aad3c702090d0e6110985Y9GVBNjwhfc.jpg (17-7-2014 12:15, 130.08 KB) / 該附件被下載次數 137

作者: wingo666    時間: 17-7-2014 12:27

師兄可唔可以pm我地址呀
作者: wingo666    時間: 19-7-2014 00:51

啱啱裝完,真係廢盡心力
作者: o0ooo0oo    時間: 20-7-2014 12:33

引用:
原帖由 RCman 於 17-7-2014 12:15 發表

師兄可否pm我地址,thx~
作者: man13147    時間: 21-7-2014 20:34

啞鉛bolt我打左三年,已經裂左,已換鋼bolt
作者: fansonic    時間: 22-8-2014 10:52

引用:
原帖由 RCman 於 17-7-2014 12:15 發表

請PM我兔兔地址,thx
作者: Andres    時間: 23-8-2014 14:49

如果支MEGA ARMS 想加個鏡 裝邊支好呢?
作者: wingo666    時間: 2-9-2014 14:19

引用:
原帖由 Andres 於 23-8-2014 14:49 發表
如果支MEGA ARMS 想加個鏡 裝邊支好呢?
其實係咪即係M4加枝鏡呀
T1又得, M2又得, 倍數鏡都得, 你鐘意加咩都得架
作者: zmc1    時間: 2-9-2014 20:00

http://www.amazon.com/Rainier-Ar ... rms+Charging+Handle
請問下呢條野MEGA ARMS唔知用唔用到呢?
作者: vmlanniya    時間: 4-9-2014 02:40     標題: 回覆 31# 的帖子

PTS 唔係會出條比KWA/KSC 用既咩?

真品E個佔計WA 毒蛇 井井戈D先用到
作者: dickyan28    時間: 4-9-2014 04:08

引用:
原帖由 zmc1 於 2-9-2014 20:00 發表
http://www.amazon.com/Rainier-Ar ... rms+Charging+Handle
請問下呢條野MEGA ARMS唔知 ...
手上GBB能否用到?

在乎上機匣內的Charging Handle坑道有無開埋呢個入口位?

圖片附件: M4 Upper.jpg (4-9-2014 04:08, 48.13 KB) / 該附件被下載次數 173

作者: vmlanniya    時間: 4-9-2014 13:24

KSC/KWA M4 /meag arms 冇個E個入口位
作者: dickyan28    時間: 4-9-2014 17:16

引用:
原帖由 vmlanniya 於 4-9-2014 13:24 發表
KSC/KWA M4 /meag arms 冇個E個入口位
無呢個入口位而堅持要用真品(首要條件係內坑尺寸要適合), 只需要忍痛用挫刀磨平兩面唇邊就OK啦

圖片附件: Colt & Ino Charing Handle.jpg (4-9-2014 17:16, 43.82 KB) / 該附件被下載次數 140

作者: hotbox    時間: 4-9-2014 19:26

名位師兄 請問AR15幾錢
作者: mk17mod0    時間: 4-9-2014 21:57

ksc charging handle於gas tube孔上方有個凹位,
恐怕你磨平兩邊之後都用唔到...
作者: gainax    時間: 5-9-2014 09:23

同KSZM4一樣, T骨頭段係特規唔通用

作者: gainax    時間: 5-9-2014 09:25

引用:
原帖由 hotbox 於 4-9-2014 19:26 發表
名位師兄 請問AR15幾錢
三六××
作者: 2slow    時間: 5-9-2014 09:34     標題: 回覆 38# 的帖子

呢把野仲有咩係特規ga?
我只知條bolt
作者: hotbox    時間: 5-9-2014 12:40

引用:
原帖由 gainax 於 5-9-2014 09:25 發表

三六××
底玩
作者: dickyan28    時間: 5-9-2014 13:02

引用:
原帖由 mk17mod0 於 4-9-2014 21:57 發表
ksc charging handle於gas tube孔上方有個凹位,
恐怕你磨平兩邊之後都用唔到...
玩(砌)GBB玩具槍絕對有別於玩電腦, 唔係話就咁換件同一平台upgard parts就自動可以提升作業系統, 隨時買左件parts返來後先知原來係惡夢既開始........

原因玩具槍係出自五湖四海, 即使响同一AR平台上, 各家各派同一件外表一致既零件亦會有數值上偏差存在!

在下之前講既Charging Handle坑道係首要既必須條件, 因為呢個問題足以影響一切!! 要解決處理的話, 究竟係選擇law上身既坑道定係law條遠道而來既Charging Handle好呢??

至於後續既唇邊或其他細部問題, 只要肯付出耐心與手工的話, 要解決並非天方夜譚之想, 即使真品Charging Handle原材料係航空鋁, 但面對鋼製工具時候還是要俯首稱臣的.

借圖參考一用, 左起: Viper, KWA, VFC, WE, KJ 若是再加上近期當紅的GHK, 應該會更有參考價值

圖片附件: Viper_KWA_VFC_WE_KJ_CH.jpg (5-9-2014 13:02, 74.06 KB) / 該附件被下載次數 152

作者: gainax    時間: 5-9-2014 17:39     標題: 回覆 40# 的帖子

師兄係指T骨選擇掣彈匣扣配件個啲?應該好多都係KSZ專用
如是同M4比下面有簡介
https://www.face書.com/notes/taf ... /10152538334046521/

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0