標題: 「3」字頭港女 每3個1未嫁 [打印本頁]

作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2014 13:03     標題: 「3」字頭港女 每3個1未嫁

【經濟日報專訊】「3」字頭港女仍嫁杏無期被視為響起警號,統計處最新數字顯示,「3」字頭港女未嫁人數節節上升,達16.8萬人,即每3名「3」字頭港女,有1人未嫁。

有配對公司負責人指,女性32歲是一條警戒綫。

統計處出版「香港的女性及男性主要統計數字2014年」顯示,2001年「3」字頭未嫁港女有13.5萬多人,按當時全港逾60萬名「3」字頭港女計,未嫁率為22%,即每5個有1人未嫁。

不過「3」字頭港女未嫁率進一步擴大,去年全港有52萬多名「3」字頭港女,有16.8萬人從未結婚,未嫁率為32%,相等於每3人有1人未嫁。

女律師「被迫遲婚」 歎只求開心

任律師的徐小姐現年31歲,居於半山。她原計劃27歲前結婚,如今有「被迫遲婚」的感覺。她慨歎:「我又不是要求對方有相若學歷,只求開開心心。」但一直未有合適對象。又表示過去亦曾找到合心意的異性,但家人不喜歡,最終仍未開花結果。不過她直言自己有點「大小姐脾氣」,亦是致現在仍是單身的原因。

配對公司創辦人容靜儀指,女性32歲是「警戒綫」:「35歲後生子屬高齡產婦,向前推算,若拍拖一年半載決定結婚,籌備婚禮需一年,結婚後再過一年二人世界,這樣計算,32歲就應好好考慮婚姻問題。」

極速約會公司負責人黃新發表示,部分男士學歷、收入也較女性遜色,未必符合女士要求;而港男亦對女士有要求,「如近期電視都講『沒女』,即是無樣貌、無身材、無專長、性格又差的女士。」

內地男如「人民幣」 具升值潛力

港女嫁內地男數字持續上升,去年達7,507人,創歷年新高。婚禮顧問董事歐惠芳建議港女可考慮內地男,內地男多女少,而港女在內地相當吃香,因港女洋化、高學識及視野廣闊的形象,把不少內地男「迷倒」。她又以「人民幣」來比喻內地男,指甚有升值潛力,以往內地人「老套」、「沒禮貌」的形象已不合時宜,反而內地現時不少有學歷及財力的「筍盤」。

港大社會工作及社會行政學系教授葉兆輝稱,女士趨向單身,長遠會影響社會結構,年老後直系親屬減少,影響家庭支援,同時增加社會對老人照顧負擔。「港人趨向小家庭,長者及單身人士增加,都會增加房屋需要。」

其實香港女人幾多歲諗結婚?
作者: Lolanto    時間: 1-8-2014 14:04

好港女都想三十歲前嫁
但太揀擇而搞到三十歲都未嫁
作者: RCman    時間: 1-8-2014 14:47

講開港女嫁內地人,
我公司都有一個,長期在內地工作,
也因工作上認識內地男朋友而結婚。
作者: reniless    時間: 1-8-2014 16:05

好多女唔恨嫁,亦唔自在。
媒人公司要開飯,先多故仔作。
作者: xyzchan    時間: 1-8-2014 17:18

引用:
原帖由 reniless 於 1-8-2014 16:05 發表
好多女唔恨嫁,亦唔自在。
媒人公司要開飯,先多故仔作。
同意~

當然其中一個原因係, 而家好多男人都唔爭氣, 有好多都唔似男人.......
作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2014 17:50

點先叫爭氣和似個男人呢?
作者: reniless    時間: 1-8-2014 18:13

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-8-2014 17:50 發表
咁就要睇佢一次性交多長時間先知。
作者: 暈又暈    時間: 1-8-2014 21:24

引用:
原帖由 reniless 於 1-8-2014 18:13 發表

會有被囡囡射番轉頭既風險喎
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=136189&extra=page%3D1
難怪而家都要收收埋埋
作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2014 21:28

引用:
原帖由 reniless 於 1-8-2014 18:13 發表

你今日比野上左身?
作者: reniless    時間: 1-8-2014 22:21

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-8-2014 21:28 發表

你今日比野上左身?
蘇師傅唔係一直對此事感到非常困惑嗎。

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D1
作者: sovietarmy2012    時間: 1-8-2014 22:51

匿名 該用戶匿名發帖

可能係表哥
作者: Lolanto    時間: 2-8-2014 02:43

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-8-2014 17:50 發表
拜金主意的港女會認為係賺到錢
作者: poloyau    時間: 2-8-2014 10:10

吾知四字頭港女未嫁又有幾多人呢……
作者: Tango1997    時間: 2-8-2014 11:02

引用:
原帖由 poloyau 於 2-8-2014 10:10 發表
吾知四字頭港女未嫁又有幾多人呢……
27.1萬
作者: xyzchan    時間: 2-8-2014 12:17

簡單啲講,而家兩性都趨向中性,女人越來越似男人,男人越來越似女人。
相方都會覺得對方難相處。呢啲社會現象我認為係社會追求男女平等,但係男女其實天生就唔應該平等,例如男性喺處理數據,判斷上先天會比女性好,而女性就喺溝通能力上比男性好。
呢啲係人類源自石器時代已經產生嘅行為,男性出外打獵,女性喺村落/洞穴照顧家庭。
作者: xyzchan    時間: 2-8-2014 12:17

好似拉到好遠
作者: sovietarmy2012    時間: 2-8-2014 12:37

引用:
原帖由 Lolanto 於 2-8-2014 02:43 發表

拜金主意的港女會認為係賺到錢
吾怪得佢地,動物繁殖都選個叻D啦!

雄性要揾一個基因好,生育強同肯照顧下一代的

雌性要揾一個基因好,有能力覓食和保護下一代的

不過社會進化K型,同自然定律有落差
作者: sovietarmy2012    時間: 2-8-2014 12:40

社會不需體力勞動,又無天災人禍,學歷為先,男人仲有D乜揾食優勢?

無眼睇
作者: xyzchan    時間: 2-8-2014 21:38

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2-8-2014 12:40 發表
社會不需體力勞動,又無天災人禍,學歷為先,男人仲有D乜揾食優勢?

無眼睇
除非打仗,打仗就會變翻偏重原始嘅暴力,同埋男人擅長嘅分析
作者: sovietarmy2012    時間: 2-8-2014 23:48

好多女ar head都好擅長分析ga wor

唉!得條X

睇埋馬菜玩假X,今曰社會有真X都無用
作者: xyzchan    時間: 2-8-2014 23:56

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2-8-2014 23:48 發表
好多女ar head都好擅長分析ga wor

唉!得條X

睇埋馬菜玩假X,今曰社會有真X都無用
就係因為現今社會造成所謂嘅男女平等,但試諗吓,擅長分析嘅女性係性格本質上仲似唔似女性?會唔會反而缺少咗女性應有嘅性格?

然而,擅長分析同擅長溝通只係我簡略咁講,喺同性或者異性之間去比較都一定會存有高低差異,不過起碼喺科學同醫學證實,男女腦部嘅結構本來就唔同,所以會令男女各有所長。
作者: jn_jona    時間: 3-8-2014 00:01

依家連summer job都係請女仔多,
除非搬搬抬抬
作者: sovietarmy2012    時間: 3-8-2014 00:36

人是社會性動物,以前人類的行為有社會的約束,人也願意遵重物種的規律和責任

今日享樂消費為利是圖的社會,講自由,個人,享樂,人類為了享樂疲於奔命,放棄社會責任.

婚姻不就是給自私,自由,個人,享樂摧毁了,那個會懂體諒尊重和犧牲?!

愛情只是浪漫化和商品化的多巴胺分泌現象,女性卻信以為實,追求永遠,也就是很多人感情缺失的原因.

一個人要智慧算是難辦,兩口子彼此有智慧只能靠緣份了
作者: sovietarmy2012    時間: 3-8-2014 00:37

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-8-2014 00:01 發表
依家連summer job都係請女仔多,
除非搬搬抬抬
女仔係擔,男仔係抬
作者: gtoray    時間: 3-8-2014 00:43

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-8-2014 00:36 發表
人是社會性動物,以前人類的行為有社會的約束,人也願意遵重物種的規律和責任

今日享樂消費為利是圖的社會,講自由,個人,享樂,人類為了享樂疲於奔命,放棄社會責任.

婚姻不就是給自私,自由,個人,享樂摧毁了, ...
咁才子既?!
作者: Tango1997    時間: 3-8-2014 10:19

引用:
原帖由 xyzchan 於 2-8-2014 21:38 發表

除非打仗,打仗就會變翻偏重原始嘅暴力,同埋男人擅長嘅分析
我等緊哩日
作者: reniless    時間: 3-8-2014 18:13

引用:
原帖由 tango1997 於 3-8-2014 10:19 發表

我等緊哩日
X2
養兵千日,等緊表哥密令

作者: sovietarmy2012    時間: 3-8-2014 22:34

其實有機會搞冧互聯網就得……可惜今日的互聯網係搞不冧的

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0