標題: 一名老翁何文田疑遭氣槍射傷 警到場搜查  [打印本頁]

作者: kaige321    時間: 6-8-2014 11:37     標題: 一名老翁何文田疑遭氣槍射傷 警到場搜查 

一名老翁在何文田懷疑遭氣槍射擊受傷,送院治理。

事發於早上近7時,該名年約80多歲的老翁行經常樂街時,懷疑遭人用氣槍射擊,他胸口受傷,送院時清醒。

現場消息指,大批穿上避彈衣的警員,手持盾牌及爆破工具到何文田邨采文樓搜查。
害群之馬
作者: kirk123    時間: 6-8-2014 11:52

点解時不時都有這些新聞? 唔通真係想... :-(
作者: xyzchan    時間: 6-8-2014 11:55

引用:
原帖由 kirk123 於 6-8-2014 11:52 發表
点解時不時都有這些新聞? 唔通真係想... :-(
因為好多人買咗槍但係唔會打wargame,咁佢地就覺得,有啲咩可以射呢。。。。。。
作者: cccarlos    時間: 6-8-2014 11:56

"... 事發現場留有兩灘血漬,有指示牌滿布彈孔。""

... 應該唔係玩具氣槍

作者: gtoray    時間: 6-8-2014 12:01

引用:
原帖由 cccarlos 於 6-8-2014 11:56 發表
"...事發現場留有兩灘血漬,有指示牌滿布彈孔。""

... 應該唔係玩具氣槍
應該唔係一般玩具氣槍.....
可能係PCP果類?

高度讚揚警方閃電拉人!!
作者: cato    時間: 6-8-2014 12:04

有次行入槍街專買呢類氣槍既鋪頭,聽到老細話去西貢外島到打雀。
又話睇住射穿隻雀,我好吾欣賞
作者: cccarlos    時間: 6-8-2014 12:05

引用:
原帖由 gtoray 於 6-8-2014 12:01 發表

應該唔係一般玩具氣槍.....
可能係PCP果類?

高度讚揚警方閃電拉人!!
.22可以用氣, 6mm又可以用氣, 支野係用黎打獵定打game都未知就有人話係我地玩開個D

作者: ERIC_LI    時間: 6-8-2014 12:08

新聞話由30幾樓射落去,伯伯旁邊個鐵路牌都射穿,跟本係支真槍一樣…
作者: gtoray    時間: 6-8-2014 12:09

引用:
原帖由 cccarlos 於 6-8-2014 12:05 發表

.22可以用氣, 6mm又可以用氣, 支野係用攞打獵定打game都未知就有人話係我地玩開個D
響一般人心目中, 氣槍就是打wargame的
作者: gtoray    時間: 6-8-2014 12:10

引用:
原帖由 ERIC_LI 於 6-8-2014 12:08 發表
新聞話由30幾樓射落去,伯伯旁邊個鐵路牌都射穿,跟本係支真槍一樣…
好似唔係穿, 係有D凹
作者: gtoray    時間: 6-8-2014 12:12

引用:
原帖由 cato 於 6-8-2014 12:04 發表
有次行入槍街專買呢類氣槍既鋪頭,聽到老細話去西貢外島到打雀。
又話睇住射穿隻雀,我好吾欣賞
我諗我一定即場屌到佢反艇...
BTW. 從來唔會入呢間舖
作者: Dave    時間: 6-8-2014 12:26

比較想知呢位搵槍射到人標哂血的敗累係唔係坐監?
通常拉完都唔知點判... 唔會警戒了事卦
作者: ERIC_LI    時間: 6-8-2014 12:26

陰謀論:係咪大陸政府做,想禁槍
作者: sam524    時間: 6-8-2014 12:29

引用:
原帖由 Dave 於 6-8-2014 12:26 發表
如果槍係合法力
最多告傷人?
作者: cccarlos    時間: 6-8-2014 12:29

引用:
起碼都傷人啦話
引用:
原帖由 ERIC_LI 於 6-8-2014 12:26 發表
陰謀論:係咪大陸政府做,想禁槍
係外星人想毀滅人類先真
作者: gtoray    時間: 6-8-2014 12:30

引用:
傷到人,仲要過蕉
一定要坐啦
上次天水圍果個人渣坐緊
作者: 0v0    時間: 6-8-2014 12:34     標題: 回覆 6# 的帖子

唔知師兄系咪講緊
間鋪入面有一邊差不多全部都系賣'家毛'果間?
作者: MANKF    時間: 6-8-2014 12:34     標題: 回覆 16# 的帖子

Angry    
作者: Lolanto    時間: 6-8-2014 12:55

可能個射手想射個牌但眼界屎射中個亞伯

眼界屎就射橡筋啦
作者: cccarlos    時間: 6-8-2014 13:02     標題: 回覆 19# 的帖子

唔好呀, 比報紙佬炒幾炒橡根都禁
作者: sovietarmy2012    時間: 6-8-2014 13:04

引用:
原帖由 0v0 於 6-8-2014 12:34 發表
唔知師兄系咪講緊
間鋪入面有一邊差不多全部都系賣'家毛'果間?
有幾間喎

拉都無用,表面上吹佢吾脹
作者: rho837    時間: 6-8-2014 13:16

快快捉佢翻傞官!
作者: xyzchan    時間: 6-8-2014 14:02

引用:
原帖由 gtoray 於 6-8-2014 12:12 發表

我諗我一定即場屌到佢反艇...
BTW. 從來唔會入呢間舖
Me too, 呢啲槍冇興趣,亦無用武之地。
作者: xyzchan    時間: 6-8-2014 14:06

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 6-8-2014 13:04 發表

有幾間喎

拉都無用,表面上吹佢吾脹
我最討厭係有間舖經常鼓吹人地改過J, 我差唔多每次入佢舖都聽到佢用國語講點改過J 槍,老實講,我寧願佢被拉人封舖都好過槍街有佢呢間舖存在。
作者: ERIC_LI    時間: 6-8-2014 14:06

原來仲未捉到。。。。
伯伯係深切治疗部
作者: 蛇    時間: 6-8-2014 14:19

路牌都打成咁,仲咩氣槍丫… 跟法例計當真槍論,入謀殺先啱!
作者: joeyjordisonhin    時間: 6-8-2014 14:27

呢D人渣要重判!!!!
作者: 2slow    時間: 6-8-2014 14:41

咩槍可以噴血咁堅呀
鋼珠??

【途人當活靶】晨運阿伯「中槍」 心口噴血倒地
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20140806/52767081?top=4h

作者: 2slow    時間: 6-8-2014 14:44

應該係co2長槍喇

警方九龍城警區刑事總督察高玉儀表示,醫生成功為鍾伯完成手術,在他左上胸肩胛骨,取出一粒好細的鉛珠,「豆豉咁大」,鉛珠沒傷及內臟,鍾伯目前沒有生命危險。高續稱,根據路徑相信鉛珠是由采文樓射出。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20140806/52768028
作者: cccarlos    時間: 6-8-2014 15:06

作者: Tango1997    時間: 6-8-2014 15:15

痴線。。。捉佢比差人練FX。。。比做眼罩佢
作者: ea4101    時間: 6-8-2014 15:20

係唔係變態嫁…

不過響罵人既同時,我地game 友可以做啲咩去同呢班人粉劃清界線?
作者: sam524    時間: 6-8-2014 15:35

其實鋼珠槍係咪唔屬"Airsoft gun" 而係"air gun"?
作者: Contingency    時間: 6-8-2014 16:10

唉...又連累業界...
作者: 0o0p    時間: 6-8-2014 19:27

30幾樓射落去有可能因為位能影響 支槍未必過焦
作者: gtoray    時間: 6-8-2014 19:36

有線搵左kevin Chau訪問
總算為大家說明左一d 時實
作者: cccarlos    時間: 6-8-2014 19:59

引用:
原帖由 0o0p 於 6-8-2014 19:27 發表
30幾樓射落去有可能因為位能影響 支槍未必過焦
對於合法氣槍0.2g 6mm BB彈, 空氣粘度比地心吸力嘅影響大, 子彈由直飛到向下直跌唔駛幾秒, 而向下跌嘅終速大約16.660m/s (當Cd=0.5), 姐係0.03焦都冇... 加埋風其實粒彈應該唔知飛左去邊

...
大前題係正常距離對住心口full都唔會地下兩灘紅啦...

---
拉左

作者: 0o0p    時間: 6-8-2014 21:00     標題: 回覆 37# 的帖子

新聞話係鉛彈 有可能係8mm/磨菇頭
作者: cccarlos    時間: 6-8-2014 21:10     標題: 回覆 38# 的帖子

我意思係唔過焦好難做到30樓地下兩灘血...
作者: sovietarmy2012    時間: 6-8-2014 21:19

玩到爆血,今次可能修例了
作者: nishi    時間: 6-8-2014 21:43

https://hk.news.yahoo.com/%E9%BB ... 4%9E-050400918.html

距離禁汽槍又近一步
作者: 0o0p    時間: 6-8-2014 21:49

修例:街上使用氣槍傷人判打藤
作者: gtoray    時間: 6-8-2014 21:51

引用:
原帖由 nishi 於 6-8-2014 21:43 發表
https://hk.news.yahoo.com/%E9%BB ... 4%9E-050400918.html

距離禁汽槍又近一步
大家應該同人渣敗類劃清界線
而唔應該杞人憂天講埋D咁既說話
作者: nishi    時間: 6-8-2014 21:59

引用:
原帖由 gtoray 於 6-8-2014 21:51 發表

大家應該同人渣敗類劃清界線
而唔應該杞人憂天講埋D咁既說話
都係既,安全合法玩汽槍係我地應有既權利, 冇理由比班人搞到咁就冇左
不過加陣香港人似乎對"暴力"呢樣野過份敏感...
作者: Contingency    時間: 6-8-2014 22:10

唉,黑狗偷食,白狗當災…
作者: sam524    時間: 6-8-2014 22:12

其實係立法就應該先分開"airgun"同"airsoft gun"
"airsoft gun"以現時法例已經夠
"airgun"係香港只有打target作用 多次犯案用槍都係"airgun"
如怕改裝及傷人就應收緊"airgun" 最簡單為實名登記
作者: queen    時間: 6-8-2014 22:13

真係要嘅, 揾人每兩日報警話果D Airgun 鋪有超J槍, 等警察每三幾日去拜候吓佢.......
作者: gtoray    時間: 6-8-2014 22:14

應該要取締左果幾間舖先....
作者: queen    時間: 6-8-2014 22:16

引用:
原帖由 gtoray 於 6-8-2014 22:14 發表
應該要取締左果幾間舖先....
呢次又估吓係邊間舖賣吖嗱...
作者: gtoray    時間: 6-8-2014 22:22

引用:
原帖由 queen 於 6-8-2014 22:16 發表

呢次又估吓係邊間舖賣吖嗱...
邊間舖賣都未必入到ga啦
佢賣果時全部唔過J, 你吹咩?
作者: N_G    時間: 6-8-2014 22:34

引用:
原帖由 queen 於 6-8-2014 22:13 發表
真係要嘅, 揾人每兩日報警話果D Airgun 鋪有超J槍, 等警察每三幾日去拜候吓佢.......
人地搵到可以開分店,黑市槍E家野佢要賣幾多支
作者: kaige321    時間: 6-8-2014 22:34

唔知你地覺唔覺,多左槍舖賣airgun
作者: cccarlos    時間: 6-8-2014 22:42     標題: 一日兩劑

作者: N_G    時間: 6-8-2014 22:45

引用:
原帖由 kaige321 於 6-8-2014 22:34 發表
唔知你地覺唔覺,多左槍舖賣airgun
應該都係得唔比影相? 佢好似一條槍街有兩間鋪?
作者: sovietarmy2012    時間: 6-8-2014 22:49

法律上好難抽稱到佢,佢若果只賣過J槍比熟客或者大6客,你點放蛇?

吾好話正義的槍友,大6都想除之以後快...

佢做得呢行,你咬佢食?!

另一個問題,點解多左咁多高調的傻佬???
作者: N_G    時間: 6-8-2014 22:51

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 6-8-2014 22:49 發表
法律上好難抽稱到佢,佢若果只賣過J槍比熟客或者大6客,你點放蛇?

吾好話正義的槍友,大6都想除之以後快...

佢做得呢行,你咬佢食?!

另一個問題,點解多左咁多高調的傻佬???
佢都唔係第一日比人封鋪la,封一次無事,封兩次都無事,下次開係差管門口都得
作者: sovietarmy2012    時間: 6-8-2014 22:52

普通市民吾識分先攞命

正如陳冠A又唱過rap,普通市民吾識分邊D先係真正rapper一樣
作者: sovietarmy2012    時間: 6-8-2014 22:53

引用:
原帖由 N_G 於 6-8-2014 22:51 發表

佢都唔係第一日比人封鋪la,封一次無事,封兩次都無事,下次開係差管門口都得
佢都預左

夜總會夠成日查牌la,咪又係度
作者: queen    時間: 6-8-2014 22:59

放唔放到蛇捉唔捉到人, 睇吓警察有無心捉啫.....

放蛇放夠佢一年半載, 買到生客變熟客...............
作者: kaige321    時間: 6-8-2014 23:05

引用:
原帖由 N_G 於 6-8-2014 22:45 發表

應該都係得唔比影相? 佢好似一條槍街有兩間鋪?
國九入面都見到支談罐仔
作者: sovietarmy2012    時間: 6-8-2014 23:05

要睇預算,入罪機率同判刑

始終吾係毒品
作者: T-800    時間: 6-8-2014 23:34

引用:
原帖由 sam524 於 6-8-2014 22:12 發表
其實係立法就應該先分開"airgun"同"airsoft gun"
"airsoft gun"以現時法例已經夠
"airgun"係香港只有打target作用 多次犯案用槍都係"airgun"
如怕改裝及傷人就應收緊"airgun" 最簡單為實名登記
sam 哥:您見過當年 MGC auto9 airsoft gun 改到XXXX??您又見過KJ M7OO airsoft gun 改到XXX未??
總之過J或傷人就拉得!根本吾關"airgun"、"airsoft gun"事架!
至於實名登記:作為一個不幸既香港人,軍醫本人沒意見………但果D槍店最希望係賣比大陸人…………
氣槍本身真係無罪的,最賤格係果D非法改裝来傷人既人渣!!!見一個拉一個乃係上策………人在做天在看,天網恢恢,上得山多一定走吾甩………!!!
請勿分化"airgun"、"airsoft gun",本来同一家,何必您我他……?

今次30楼打到路牌凹到穿咁滯,絶對有可能吾止5J!實在太可悪!拉一個坐監一個!!!
作者: rho837    時間: 6-8-2014 23:47

一望個路牌就知係比Air Gun射!打傷人個條PK大X鑊!
作者: gtoray    時間: 6-8-2014 23:53

引用:
原帖由 T-800 於 6-8-2014 23:34 發表

sam 哥:您見過當年 MGC auto9 airsoft gun 改到XXXX??您又見過KJ M7OO airsoft gun 改到XXX未??
總之過J或傷人就拉得!根本吾關"airgun"、"airsoft gun"事架!
至於實名登記:作為一個不幸既香港人,軍醫本 ...
正解!
奈何對比起要將一支本來設計就只得0.7-1.9 J既airsoft 來講
一D降火airgun要JJJ實在太易
作者: sam524    時間: 7-8-2014 00:38

引用:
原帖由 T-800 於 6-8-2014 23:34 發表

sam 哥:您見過當年 MGC auto9 airsoft gun 改到 7.5j打穿半本黄頁未??您又見過KJ M7OO airsoft gun 改到9j,打穿5分強化玻璃未??
總之過J就拉得!根本吾關"airgun"、"airsoft gun"事架!
至於實名登 ...
當然我都覺得2j法例已經夠玩 都咁多年
airsoft同airgun都可以改到好過份 犯法過j就一定係要拉
但我唔同意airsoft airgun本是同根
始終兩者實際作用不同 用既場合亦唔同
airsoft本意就係用作合乎意願地互相對射既wargame遊戲
本身用料設計係打1j左右 要改大力度困難較大 特別係aeg gbb  而kj喱類bolt action槍 道氣直出改大會比較易
airgun本意係用作比賽 射擊運動 打獵
本身亦設計用較大火力 只係來港要飲涼茶 改槍可以免除用料既顧忌 相比係易改大力 如果唔係都唔會近期見咁多
當然無人想見到修例 玩玩具大家都想開開心心
過jj 傷人就拉對我地而言當然係無問題
但一定又好多人覺得要等人犯法之前有一重阻礙 萬一有日提出一定要修例
或者可以係等人無咁易回復番"正常"火力
又唔一定改過2j既penalty 而係買之前有d咩特別事項必須要做 e.g.登記/上堂/冷靜期 一定阻到某d有錢貪得意就買之後原來係射人既人
又或許可以考慮下更仔細分類 正如美國 RS airgun airsoft 三種槍都有齊 但用3類法律去規管3種槍

作者: T-800    時間: 7-8-2014 02:07

引用:
原帖由 gtoray 於 6-8-2014 23:53 發表 [url的槍http://www.wargamehk.com/cgf/red ... 769&ptid=136849][/url]

正解!
奈何對比起要將一支本來設計就只得0.7-1.9 J既airsoft 來講
一D降火airgun要JJJ實在太易
阿公:
咁多年來,軍醫不斷絞盡腦汁去尋求一些方法尋找一些低火力AIR GUN 以達至香港標準但又不失準確度的槍返來玩。。真係好奈才出現ㄧ支真係work既。。。而有些人渣就不斷用AIR GUN來犯案。。。奈何。。。。什麼世界?!

Ps:最近用來傷人的絕大多數不是所謂〝降火AIRGUN〞,而根本沒有改低過任何火力!大多只是走法律la....拿掉部分零件夾硬射吾出就當合法賣,(因該類AIRGUN根本很難改至2J而又可以正常射擊的。。。尤其5.5mm的。。。)出售後只要收錢就另外提供零件比客人。。。。為賺錢根本一早就立心犯法!其心可誅!

作者: 0o0p    時間: 7-8-2014 02:22

改成airgun要拎牌 而airsoft gun改成無火力限制 不過以後只俾用面粉彈
作者: T-800    時間: 7-8-2014 02:33

引用:
原帖由 sam524 於 7-8-2014 00:38 發表

當然我都覺得2j法例已經夠玩 都咁多年
airsoft同airgun都可以改到好過份 犯法過j就一定係要拉
但我唔同意airsoft airgun本是同根
始終兩者實際作用不同 用既場合亦唔同
airsoft本意就係用作合乎意願地互相對射 ...
1.70年代頭日本仔第ㄧ枝AIRSOFT GUN並不是本意就作wargame 用,亦只係作打靶用。。。當時未流行wargame,直至SS9000亦只是設計用來打靶,只係個別D友仔不生性用來貪玩射人後來才發展出wargame活动..當時AIRGUN,AIRSOFT GUN大家絕大多數都是打靶AIRGUN ,AIRSOFT GUN。
還有,AIRSOFT GUN 亦有Aps,IPSC AIRSOFT等。。,也不是互射打人的。。所以是同根不同源.....(嚴格來說:《恕我直言》其實拿槍來互射的wargame其意識甚至相比AIRGUN打靶更不太健康。。。因任何槍最終嚴格來說是不鼓勵當玩具用來互射嬉戲的,不過多年來習以為常而已。。。哈...當然包括我自己...)
2.AIRGUN也有好多種,有很多AIRGUN根本不是改低火力。。。不少天生出廠就少於2j

作者: T-800    時間: 7-8-2014 03:17

引用:
原帖由 0o0p 於 7-8-2014 02:22 發表 [url=h無上限tp://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1149783&ptid=136849][/url]
改成airgun要拎牌 而airsoft gun改成無火力限制 不過以後只俾用面粉彈
極好!修例Airgun 上限5-6j(跟運動會標準),但全部要领牌,wargame也上限5j(不能無上限,。。。),但只准打printball / RAM ....理想呀!

Happy shooting!
作者: sovietarmy2012    時間: 7-8-2014 07:18

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B3 ... 8%8B-222020740.html
https://hk.news.yahoo.com/%E9%80 ... D%BB-222020354.html

shit
作者: Dave    時間: 7-8-2014 08:47

引用:
原帖由 sam524 於 6-8-2014 12:29 發表

如果槍係合法力
最多告傷人?
尋日睇tvb ,講番當日天水圍中出少女果位槍手,判左坐2 年
作者: 2slow    時間: 7-8-2014 09:02

癡線, 肯定過晒JJ, google map 睇返個P牌都有彈痕

https://www.google.com.hk/maps/@22.316918,114.183076,3a,15y,78.35h,92.87t/data=!3m4!1e1!3m2!1sqLXlGWCR2iYbiwS8OBL1ZQ!2e0
作者: Dave    時間: 7-8-2014 09:07

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 7-8-2014 07:18 發表
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B3 ... 8%8B-222020740.html
https://hk.news.yahoo.com/%E9%80 ... B4%BB%E9%9D%B6%E4%B ...
改槍零難度 都幾yes

但改到真槍.. 手槍幾百j ,步槍過千..

同一支打 2 j 以下的bb 槍比.. 又係吹得就吹.. 但試問門外漢又豈能分易非。

然而管制非我輩所願,但卻不得不正視,好話唔好聽,單靠wargame 友自律,現實話比大家聽冇用,
周不五時又黎單傷人案,有潔身自愛者話「此鼠輩非我族類也」,然而對局外人來說,
槍又係槍,我理得你射paintball , bb 彈,鐵豬,談罐仔etc,不會分,亦不懂分,亦不需要分。
玩槍就是同一類人,毫無分別,最起碼大多數香港人認為係。

至於此件事件,問題恐怕在於人多於物,只是「物」提供了一種更佳的範罪環境,更易於改到犯人心目中的「需要」而已。
網上亦見過有些外國人用bb 槍打狗,身中百槍,同樣是成隻狗成身都係血,分別在於泰臣打你一拳右勾拳定係葉問打你肚同一位置十拳。
bb 槍要離譜亦是做到,但比較難,然而不代表不能。只是犯人取易不取難。
作者: Dave    時間: 7-8-2014 09:09

講一個故事,話說我朋友去JOIN 散團,
1.5 J 的GAME RULE ,去到又有人1.9 快貧更有人過兩隻,
我問番我朋友當時HOST 點做,答曰叫超火友收埋佢,唔好拎出黎玩。

我話唔考慮報警?朋友曰報警大家冇得玩,場地所有槍都拎番哂去驗云云...
雖然如果設身處地,我朋友的想法亦可能會在我自己腦中出現,但如果知而不報,其實一定程度在助長風氣。
作者: sovietarmy2012    時間: 7-8-2014 09:46

疑犯四十歲人做乜咁低能去做D咁ge事,噹噹聲咁嚮會無人知?!
作者: joeyjordisonhin    時間: 7-8-2014 10:11

我都唔鍾意改大力同快頻, 完全冇意思. 我見好多真係高手,好多時槍都唔駛點開就BINGO人.
下下大力快頻加尻衝(一係唔駛行,因為支嘢射到九千里遠,加埋快頻已經可以CAM住唔駛郁)
作者: Dave    時間: 7-8-2014 10:35

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 7-8-2014 09:46 發表
疑犯四十歲人做乜咁低能去做D咁ge事,噹噹聲咁嚮會無人知?!
應該積犯吧...第一次..  打一槍.. 望好耐怕人知

之後...
作者: 2slow    時間: 7-8-2014 11:42

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 7-8-2014 10:11 發表
我都唔鍾意改大力同快頻, 完全冇意思. 我見好多真係高手,好多時槍都唔駛點開就BINGO人.
下下大力快頻加尻衝(一係唔駛行,因為支嘢射到九千里遠,加埋快頻已經可以CAM住唔駛郁)
係呀, 玩COD或battlefield時玩刀過癮好多
作者: gungungun    時間: 7-8-2014 12:03

airgun應該要攞牌,同airsoft分開黎監管,起碼有事都唔會俾d人可以吹到所有airgun airsoft wargame友都係點點點大造文章
就算係同根宜家airgun同airsoft都發展到大家完全唔同,airsoft d構造點改都冇可能打到咁傷/打死人,反而airgun本身就可以用黎打獵,降完火要改返上去話咁易,兩者差好遠,已經唔可以當係同一件事黎睇
作者: sovietarmy2012    時間: 7-8-2014 12:41

法律上可行的:

有D airgun口徑係打獵用,禁左佢咪得lor

有幾間廠D専出 airgun,發出乙類牌照,由經警方批準的店家出售,進出口要申報,買家要有效地址身份證給店家代為向警方登記,轉譲或損毀需向警方登記或注銷。買家不需持牌,但禁止改裝。

咁又玩得又吾煩,店家無咁一半,兼不敢走私。差佬又無乜
野做
作者: rho837    時間: 7-8-2014 13:55

引用:
原帖由 Dave 於 7-8-2014 08:47 發表

尋日睇tvb ,講番當日天水圍中出少女果位槍手,判左坐2 年
聽翻來! 可能吹牛...........

條漆頭用支槍係無牌子自製 1022M 或 22 AR-15 conversion kit ??????? O記跟到現在都未跟完???????

粒子彈係入一半骨 ???????

如有人知別一個估仔! 講來聽聽.......
作者: gungungun    時間: 7-8-2014 13:58

咁落去好易俾d有心既人乘機話要禁槍,社會又會有偏見,到時大家都冇得玩
作者: 0o0p    時間: 7-8-2014 14:16

我認為用焦耳黎理解傷害性唔係完全正確 反而助長左一d人偷偷摸摸既心態
細個時用文具舖買返黎既一支30多元沙漠之鷹 使用實體撞擊bb彈型式射出
支槍0.5j都唔會有 不過試過放圓規支針入去射 近距離一樣可以射穿汽水鑵

而且靠焦耳管制在執法上有難度 在這個情況下控制氣槍射出物防止貫穿性反在執法上反而變得可行
絕可以在進口及零售監管上控制氣槍對他人造成既影響
假如以放寬焦耳限制改為以控制射出物為前題
基於類似面粉彈結構 如果回膛彈弓過硬本身就會碎彈
唔太可能大大力+快頻(以一般改槍技術計) 咁或者可以令處於歪道既槍友重回研究氣槍穩定而非火力上
作者: joeyjordisonhin    時間: 7-8-2014 16:24

我唔得...冇咁勁...
引用:
原帖由 2slow 於 7-8-2014 11:42 發表

係呀, 玩COD或battlefield時玩刀過癮好多

作者: sovietarmy2012    時間: 7-8-2014 16:47

引用:
原帖由 rho837 於 7-8-2014 13:55 發表

聽翻來! 可能吹牛...........

條漆頭用支槍係無牌子自製 1022M 或 22 AR-15 conversion kit ??????? O記跟到現在都未跟完???????

粒子彈係入一半骨 ???????

如有人知別一個估仔! 講來聽聽.......
.22打出街?吾係咁癲下嘛
作者: M1616    時間: 7-8-2014 18:17

咁落去槍街D金屬彈槍又跌價喎? 又冇2手市場? 唔知有無平野執呢!
作者: kirk123    時間: 7-8-2014 19:14

引用:
原帖由 M1616 於 7-8-2014 18:17 發表
咁落去槍街D金屬彈槍又跌價喎? 又冇2手市場? 唔知有無平野執呢!
非常時期,非一般價格啦!
作者: 0o0p    時間: 7-8-2014 19:29

引用:
原帖由 M1616 於 7-8-2014 06:17 PM 發表
小心買完行出舖頭就俾幾個彪形大嬸跟蹤到你屋企
作者: kirk123    時間: 7-8-2014 19:35

好多蛇ah!
作者: yiuyiusiu    時間: 7-8-2014 20:25

基本上唔洗理,呢D社會渣滓,鬼鬼鼠鼠係窗口射,仲要係射阿伯,不知所謂,有膽既光明正大凌晨拎落街去大排檔射下D大漢!夠膽做唔夠膽認,係人格上既問題。

講到禁槍,根本末倒置!我地金錢上既消費,興趣上既娛樂要帔法律沒殺,咁不如禁埋渣車啦,都係同樣道理姐,日日都有人飛車,日日都有意外撞到人撞到車,香港人唔渣車唔會死架,全數行公共交通工具囉,無問題架,係法律上既唔完善,要市民遷就法律,笑話,法律係用黎保障市民,錯九晒!
作者: sovietarmy2012    時間: 7-8-2014 20:35

報紙話兇徒楝樓旁邊係山坡,山坡平台上有人晨運

我懷疑條友打緊路牌,射歪左,咁岩阿伯行過
作者: magichour    時間: 7-8-2014 20:47

引用:
原帖由 Dave 於 2014-8-6 12:26 發表
只要無牌擁有槍械已經可以判最多 14 年.
印象之前有人認呢條罪 (但無用呢支槍犯案, 亦無借呢支槍俾其他人犯案), 判 2 年.
但呢個犯法者有嚴重傷人, 應該判重得多.
而嚴重傷人呢條罪又可另判, 可分期執行或同期執行.
作者: magichour    時間: 7-8-2014 20:55

引用:
原帖由 Dave 於 2014-8-7 08:47 發表

判咁少??
作者: T-800    時間: 7-8-2014 21:35

其實禁鉛彈AIRGUN都無用,何解?因為有好多真係犯案果D強力PCP、彈弓AIRGUN(C02未入流....),賣果陣跟本就不是ㄧ支槍,因為好多被槍店搞到冇左發射力,(不是降火,而是無左某D件,故此根本打唔出。。。。)只當裝飾品咁賣,就算被差人搜到也只是裝飾擺設一件,吾當係槍,如何禁?重要零件分開賣你自己搞掂,所以差人次次搜什麼"槍淋XX" 果D店,最後都吹佢地吾漲...放蛇亦無乜用,因賣埋零件比你又如何?佢地絕對吾會教你裝,你識搞就自己搞,同槍店無關。。。買得呢類槍既人好大程度係一開始就立心要JJJJ...犯法既識途老馬自己友....自己有組裝能力或者有朋友識搞。。。。
Airgun同真火器軍火不同,火葯槍就算打吾出,只要是有其某些部件仍算是〝一支真槍",一樣拉得!但AIRGUN因未有相關類似法例,故只要〝打唔出〞即時變成裝飾品(或仿真槍)而已,既然不再是"槍",如何禁?除非香港政府立例指名道姓列出那一支型號為違禁品,但要列晒咁多,搞咁多野有可能嗎...?除非好似強國咁凡"似槍"既野都禁晒佢(包括所有AIR SOFT GUN),否則短期之內都幾難阻塞漏洞。。。。
即捕即殺,似乎乃係目前唯一比較可行的方法。。。。

HAPPY SHOOTING!

作者: sovietarmy2012    時間: 7-8-2014 22:03

引用:
原帖由 T-800 於 7-8-2014 21:35 發表
[qu鉛J彈te]原帖由 sovietarmy2012 於 7-8-2014 12:41 發表 http://www.wargamehk.c地m/cgf/images/common/back.gif
法律上可行的:

有D airgun口徑係打獵用,禁左佢咪得lor

有幾間廠D専出 airgun,發出乙 ...
咁吹佢吾脹...除非定義個幾間airgun槍廠的東西為法律上的"武器"
作者: T-800    時間: 7-8-2014 22:21

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 7-8-2014 22:03 發表

咁吹佢吾脹...除非定義個幾間airgun槍廠的東西為法律上的"武器"
咁即係要大幅度改晒D相關法例...有難度的...
而且可以出大火力AIRGUN的牌子可以好多,不可能厚此薄彼....一係修例,同眞槍一樣:"只要是有其某些AIRGUN的部件、外殻也算是犯法、拉得!"
但咁麻煩,政府根本無必要為我地一少群WARGAME人著想,最後索性一刀切禁晒所有"仿眞槍"無咁嬲了...

作者: sovietarmy2012    時間: 7-8-2014 23:35

我的構想中沒有禁痰罐仔同4.5,因為有比賽用途同埋涉及埋airsoft廠,把責任推比持牌商人係防止因政府嫌煩一刀切禁晒所有"仿眞槍"

要麽弄過名册禁絕(像危險藥物條例),要麽禁止汽缸容積(像汽車)

其實點去執法最重要...

政府最可能做的是提高刑罰

悲哀的是本帖所有建言都係吹班友吾脹,只能加大他們犯法的成本而已
作者: T-800    時間: 7-8-2014 23:54

加强刑罰,加强檢控也是良策,试想如果今次是一支火药真槍打傷人會点判法....?

作者: 0o0p    時間: 8-8-2014 00:02

要管制氣槍都得既 睇下會唔會搞到好似運輸署咁
氣槍/零件入口先通過審批(好似好多外國新式交通公具都俾運輸署拒絕左入口咁 )
然後買完仲要定期交去驗...
作者: T-800    時間: 8-8-2014 00:22

引用:
原帖由 0o0p 於 8-8-2014 00:02 發表
要管制氣槍都得既 睇下會唔會搞到好似運輸署咁
氣槍/零件入口先通過審批(好似好多外國新式交通公具都俾運輸署拒絕左入口咁 )
然後買完仲要定期交去驗...
唉。。!係可以。。問題係我諗政府真係無咁得閒咁做,槍,香港政府根本一向唔太鼓勵市民自己随便玩,尤其回歸強國後,偉大既黨中央見到民間逢有槍型物件都已經唔多老like...我諗佢真係無咁得閒同您分咁多類,搞咁多野,一唔高興咪全部河蟹Law..

Happy shooting!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0