標題: [WE] AAC 300 MPW [打印本頁]

作者: ayaka    時間: 19-8-2014 01:24     標題: AAC 300 MPW

成4年幾無玩AR GBB了, 脫晒節...
之前未玩過我們牌, 聽講匣輕又幾穩定, 見RA全補品成槍又唔算貴, 一於試下
最近不少真槍廠出AR PDW
LWRC IC PDW 2013

LWRC IC PDW 2014

TROY PDW 5.56

TROY PDW 7.62

AAC HONEY BADGER

小弟又想砌下AR PDW款, 最重要係有個伸縮托, 今次用左TSC仿LWRC 2013的初型PDW STOCK

作者: poloyau    時間: 19-8-2014 08:10

摩零……師兄你支RA tech 好毒下喎……
作者: saswilliam    時間: 19-8-2014 08:40

到左啦!正吖,打得順唔順呢?
作者: rho837    時間: 19-8-2014 10:10

一於RA-Tach! 衰衰咁! 又好靚WOR!
作者: 2slow    時間: 19-8-2014 10:16

靚仔
請問尾托幾$$?
作者: saswilliam    時間: 19-8-2014 10:41

我訂果支影都未有,好善慕哦。
作者: ayaka    時間: 19-8-2014 11:57

原裝番黎好唔滿意,條骨未上緊,所以槍管有D 鬆
好在自己本身有URX TOOL可上緊(個nut 係仿真11牙)
BUFFER 已在尾通入面解體, 根本就頂住拉唔到bolt
都唔知有無TEST 左先寄貨既!!! 建議師兄們收到貨後check 真先好打
裝番好晒就ok,  幾順幾好打,後座不錯,rof 都
幾高,無咩白煙,trigger 幾輕行程又短

個尾好似7百幾, E記買入, 套KIT 有齊彈弓同膠BUFFER,
但個膠buffer 輕好多,後座減左不少
作者: RCman    時間: 19-8-2014 12:05

短小精悍
我唔係早前入手左套URX 8.0連鋼barrel set for WA
我都可能毒發
作者: ayaka    時間: 19-8-2014 12:11

引用:
原帖由 saswilliam 於 19-8-2014 10:41 發表
我訂果支影都未有,好善慕哦。
我支係上星期五寄出的
作者: ayaka    時間: 19-8-2014 12:12

引用:
原帖由 RCman 於 19-8-2014 12:05 發表
短小精悍
我唔係早前入手左套URX 8.0連鋼barrel set for WA
我都可能毒發
個尾WA,WE 都用到架
作者: rho837    時間: 19-8-2014 13:05

引用:
原帖由 ayaka 於 19-8-2014 11:57 發表
原裝番黎好唔滿意,條骨未上緊,所以槍管有D 鬆
好在自己本身有URX TOOL可上緊(個nut 係仿真11牙)
BUFFER 已在尾通入面解體, 根本就頂住拉唔到bolt
都唔知有無TEST 左先寄貨既!!! 建議師兄們收到貨後check 真 ...
喂! 條URX啲質素掂唔掂? Pics please!
作者: ayaka    時間: 19-8-2014 16:15

RA 上唔到真KAC TRIGGER GUARD, 下身 PIN位前面太長會頂住
同PTW身比較圖

作者: saswilliam    時間: 19-8-2014 16:25

GHK  M4個身都上唔到,
作者: ayaka    時間: 19-8-2014 17:01     標題: 回覆 13# 的帖子

都係PIN位前太厚頂住嗎?
作者: saswilliam    時間: 19-8-2014 17:10     標題: 回覆 14# 的帖子

隻trigger guard 好fit的,不過兩個洞都唔對位。如果係膠trigger guard,可以自行改為。metal造的就……
作者: ayaka    時間: 19-8-2014 17:32     標題: 回覆 15# 的帖子

宜家唔知改個TRIGGER 好定個下身好…
遲下試埋TROY隻trigger guard 先
作者: rho837    時間: 19-8-2014 21:59

引用:
原帖由 ayaka 於 19-8-2014 16:15 發表
RA 上唔到真KAC TRIGGER GUARD, 下身 PIN位前面太長會頂住
同PTW身比較圖
即係要自己再拾過個孔位啦!先保焊後鑽新孔!
作者: saswilliam    時間: 19-8-2014 22:38     標題: 回覆 17# 的帖子

好大工程,個finishing要再做過。
作者: ayaka    時間: 20-8-2014 01:36

引用:
原帖由 rho837 於 19-8-2014 13:05 發表

喂! 條URX啲質素掂唔掂? Pics please!
COPY URX 8.0造工OK, 但沙紋不及真品粗, 較令面

再一張簡單SETTING, 盡短, 剛剛只有22"長

作者: hawk2914    時間: 20-8-2014 09:28     標題: 回覆 7# 的帖子

作者: ayaka    時間: 20-8-2014 11:18     標題: 回覆 20# 的帖子

WE WA 都用得
作者: ayaka    時間: 20-8-2014 11:18     標題: 回覆 20# 的帖子

WE WA 都用得
作者: rho837    時間: 20-8-2014 14:48

引用:
原帖由 saswilliam 於 19-8-2014 22:38 發表
好大工程,個finishing要再做過。
工程就唔算大! 錢! 值得為個孔仔!
作者: rho837    時間: 20-8-2014 14:50

引用:
原帖由 ayaka 於 20-8-2014 01:36 發表

COPY URX 8.0造工OK, 但沙紋不及真品粗, 較令面

http://i243.photobucket.com/albu ... efung/20140820_0102 ...
條骨望落同珍品接近! 底玩!
作者: saswilliam    時間: 20-8-2014 17:09

引用:
原帖由 rho837 於 20-8-2014 14:48 發表

工程就唔算大! 錢! 值得為個孔仔!
如果保留黑色會好啲,染黑噴一噴都唔係好覺,如果其他顏色就麻煩啲。
作者: F_Fillet    時間: 20-8-2014 19:23     標題: 回覆 18# 的帖子

作者: rho837    時間: 20-8-2014 20:54

引用:
原帖由 saswilliam 於 20-8-2014 17:09 發表

如果保留黑色會好啲,染黑噴一噴都唔係好覺,如果其他顏色就麻煩啲。
如果做就再從新做一次!效果一樣!如果噴coating成千二蚊噴一次(成支噴施嘩曲)!好貴!
作者: ayaka    時間: 20-8-2014 21:28

最搞野係下身兩個PIN 位差得好少, PIN 位前面太突出先係主要問題
作者: saswilliam    時間: 20-8-2014 21:59

引用:
原帖由 ayaka 於 20-8-2014 21:28 發表
最搞野係下身兩個PIN 位差得好少, PIN 位前面太突出先係主要問題
PIN 位前面太突出係咩意思?
作者: ayaka    時間: 20-8-2014 22:59

引用:
原帖由 saswilliam 於 20-8-2014 21:59 發表

PIN 位前面太突出係咩意思?
頂住TRIGGER GUARD

圖片附件: 20140819_002234_01.jpg (20-8-2014 22:59, 130.78 KB) / 該附件被下載次數 226

圖片附件: 20491-1-2a.jpg (20-8-2014 22:59, 18.01 KB) / 該附件被下載次數 175

作者: rho837    時間: 21-8-2014 02:07

RA-Tach 食屎! 有意做錯來分真假! 以後唔幫親佢!

作者: gainax    時間: 21-8-2014 09:25

Post上台灣個邊, 搏下有冇機會換下一批改版?
之前佢既鋼1911有問題好似都有得換
作者: rho837    時間: 21-8-2014 10:05

第一批冇事! 第二批打後出事!
作者: saswilliam    時間: 22-8-2014 23:40     標題: 到了

靚得無話可說
作者: ayaka    時間: 23-8-2014 00:38     標題: 回覆 34# 的帖子

師兄個支條骨咁貼上身
作者: saswilliam    時間: 24-8-2014 00:17

玩左成日,覺得真係正過我支GHK......

作者: poloyau    時間: 24-8-2014 00:22     標題: 回覆 36# 的帖子

師兄,點樣正過ghk ar !? 好有興趣……
作者: saswilliam    時間: 24-8-2014 00:35     標題: 回覆 37# 的帖子

質感,表面處理,刻印,後坐力差唔多,連射更順。
睇照片見到aimpoint同個larue mount,同個上身的黑色係match的,鍛身的感覺比原裝WE個身實在差太遠。
好靚。
作者: saswilliam    時間: 24-8-2014 00:42

GHK個鋼bolt同RAtech個鋼bolt真係無得比,RAtech係finishing,質感方面全勝,硬度更加極遠拋離,比GHK貴唔到兩千,合理。匣輕,又比GHK便宜一半,一樣一雞full auto 鋼bolt清。當然,triggerbox係好穩定系統重要全鋼件,不過打開無GHK咁像真係真的。不過挑選多次,未必買GHK M4.
作者: poloyau    時間: 24-8-2014 08:41     標題: 回覆 39# 的帖子

多謝師兄意見……真是吾拎上手估唔到WE 系統比ra tech 可以改進到呢個地部,由槍身質感到鋼bolt暢順度,淨聽個bolt 嘅撞擊聲,真是引死人,ghk 同we 兩個系統嘅匣我都有,真是一個幾難嘅選擇
作者: gainax    時間: 24-8-2014 09:44

引用:
原帖由 saswilliam 於 24-8-2014 00:42 發表
GHK個鋼bolt同RAtech個鋼bolt真係無得比,RAtech係finishing,質感方面全勝,硬度更加極遠拋離,比GHK貴唔到兩千,合理。匣輕,又比GHK便宜一半,一樣一雞full auto 鋼bolt清。當然,triggerbox係好穩定系統重要全鋼 ...
到底係VVE有大進步定今次GXK M4做得麻麻地?
最近拎番支GK AK打番幾匣,個種超強氣化真心佩服,
M4應該有番咁上下? 一直未玩過成品搞到心思思但唔平唔想中伏
作者: wing383    時間: 24-8-2014 11:06

ak匣氣化好同size好有關係……
作者: saswilliam    時間: 24-8-2014 11:19

如果純係討論系統的順滑度,WE system係比GHK的反應快啲。
trigger的感覺,GHK的會好feel啲,感覺到個hammer打落個firing pin度個行程,而trigger的磅數會輕啲,軟啲,不過reset感覺就會模糊啲,不過一定係感到到的。連射係好順的不過會有時一兩下慢左有少少kick著可能對保養落油的要求會高啲......

WE的系統,現在買WE新槍已經tune得好好,一買即打好正。不過個bolt lock可能要攝隻aeg用的shim落條pin度,虛位少左,bolt lock會觸法得確實啲。
trigger就實啲,好似個on off掣咁,沒有slack的。感到唔到個mechanism點工作就打左,同時reset係好明亮的click一聲。唯一唔鍾意係全支槍的finishing,金屬料冧左啲。無噤有信心。不過3軍咩parts都有萬一要換好方便好便宜。

RA tech的成槍做得好好,全部位好fit無虛位,料實靜!
係完美WE系統的示範。好鍾意。不過無咩budget的玩家,2千頭一支WE M4,花少少心思研究個系統係點work的確,都會玩得一樣開心,穩定!
作者: gainax    時間: 24-8-2014 12:12

有關係,我試過GK AK叉氣一次6秒左右清兩匣40+40飛實在太強,
最重要係冇落油&完全冇執過先神奇。。。
講番M4,雖然冇咁大隻匣,不過清40飛是本份,
而家評價太兩極化,我都信性能無問題,只係有冇想像中個種爽度,信心有動搖
如果14F肯拎支成品出黎比人試打就正

VVE 有大進步都係好事,
RA野終於唔吊高黎賣
作者: poloyau    時間: 24-8-2014 12:46     標題: 回覆 43# 的帖子

Ra tech 淨睇槍身都赢咗……但是WE 匣係低温嘅表現,真是嚇親,試過一月時11,12度室內試槍,支槍好似冬眠咗咁,足足成個月……
作者: ayaka    時間: 30-8-2014 01:42

new mags arrived and some upgrades

作者: rho837    時間: 30-8-2014 11:42

咁靚仔!
作者: saswilliam    時間: 30-8-2014 20:43

nice barrel
作者: ayaka    時間: 30-8-2014 21:20

TSX 出品,標籤係7" 但係實際係8"
作者: gtoray    時間: 30-8-2014 21:33

原來依家WE都砌到咁多花款
作者: saswilliam    時間: 30-8-2014 21:47     標題: 回覆 50# 的帖子

係呀,現在我覺得WE係最正的GBB AR platform, 順,穩定,零件好容易搵,又好平!多左好多副廠出parts,又差唔多全部係美國數,超like!
作者: saswilliam    時間: 31-8-2014 21:56

不過,綱bolt lock已經衰左;了……
作者: biow    時間: 1-9-2014 00:15     標題: 回覆 52# 的帖子

求圖其真相及前因後果!
作者: saswilliam    時間: 2-9-2014 00:09

引用:
原帖由 biow 於 1-9-2014 00:15 發表
求圖其真相及前因後果!
Yes Sir!! 10匣only!

只能人手lock了,崩左
作者: rYaN    時間: 2-9-2014 02:20

始終都係鋼撞鋼,我就唔係咁鐘意用鋼bolt,
同埋RA係美國有好多苦主,死因打爆bolt
作者: saswilliam    時間: 2-9-2014 11:02     標題: 回覆 55# 的帖子

個bolt可硬!個bolt stop被佢削左一忽,哈哈。
到現在都無咩AR GBB的bolt stop 係耐用的。
唔知KWA系統bolt stop 如何?
作者: biow    時間: 2-9-2014 12:22     標題: 回覆 54# 的帖子

哦∼好在係崩左個bolt lock. 崩bolt就難救!
作者: biow    時間: 2-9-2014 12:29

其實最緊只匣頂個bolt lock頂得夠快夠確實,如果唔係無論咩系統幾硬都有機會死。
作者: diplomatique    時間: 9-9-2014 19:00

請問師兄懂得改裝這東西用的GBB bolt嗎?

圖片附件: image.jpg (9-9-2014 19:00, 121.72 KB) / 該附件被下載次數 196

作者: ayaka    時間: 9-9-2014 19:46     標題: 回覆 59# 的帖子

正喎NEA, 要加長BOLT CARRIER呢

作者: diplomatique    時間: 9-9-2014 19:49

我用落井井系統,不知道改短條bolt可以嗎?
作者: diplomatique    時間: 9-9-2014 20:06

轉自其他師兄改裝方法⋯
不知道可行嗎?

圖片附件: image.jpg (9-9-2014 20:06, 119.82 KB) / 該附件被下載次數 254

作者: ayaka    時間: 9-9-2014 20:13

TSC的用短BUFFER加短彈弓, 可以參考下
作者: diplomatique    時間: 9-9-2014 20:16

謝謝。
作者: diplomatique    時間: 9-9-2014 20:20

但recoil會太輕嗎?
作者: ayaka    時間: 9-9-2014 20:21

個人覺得改短BUFFER方便過改BOLT, 衰左都係蝕粒BUFFER ONLY
同埋真品入BOLT CARRIER長左, 拆身要拆晒前後PIN先得
作者: diplomatique    時間: 9-9-2014 20:33

明白。
作者: ayaka    時間: 9-9-2014 21:03

RECOIL 輕左不少,因BUFFER 用膠做又細粒
作者: gungungun    時間: 11-9-2014 04:15

用埋k grip仲正
作者: clay82    時間: 22-9-2014 00:08

師兄可否介紹一下個TSC尾?

例如感覺實唔實淨?
表面如何?

謝謝
作者: ayaka    時間: 30-9-2014 15:29

引用:
原帖由 clay82 於 22-9-2014 00:08 發表
師兄可否介紹一下個TSC尾?

例如感覺實唔實淨?
表面如何?

謝謝
除左個RELEASE BUTTON,SLING MOUNT係鋼, 其他全鋁制
係幾實淨的, SLING MOUNT同RELEASE BUTTON可以左右互換
作者: ayaka    時間: 30-9-2014 15:44

TROY GRIP! Very nice!!

作者: rho837    時間: 30-9-2014 16:45

支槍順唔順?
作者: ayaka    時間: 30-9-2014 17:03

順, 但TSC個氣RECOIL SPRING唔夠力, ROF好慢
作者: rho837    時間: 30-9-2014 17:53

好煩! 我支啲料齊灑準備砌! 但唔知砌得有冇你支咁順!
作者: Dave    時間: 8-10-2014 14:05

發財立品的廠,賺完會科水去做研發改善,值得一讚。
另外自己雖然對M4 冇興趣,不過呢支PDW 又幾好睇。
作者: gainax    時間: 8-10-2014 14:32

其實R@見過第一水散賣鍛身工整度低質感又肉酸,而家成槍見到工整左又靚咁多
都係個好選擇 , 不過佢既鋼料小弟玩過條CNC鋼bolt印像麻麻地,而家5k?全鋼料都算玩得過
唔知有冇機會出鍛身A1A2身?
作者: ayaka    時間: 8-10-2014 20:15

引用:
原帖由 gainax 於 8-10-2014 14:32 發表
其實R@見過第一水散賣鍛身工整度低質感又肉酸,而家成槍見到工整左又靚咁多
都係個好選擇 , 不過佢既鋼料小弟玩過條CNC鋼bolt印像麻麻地,而家5k?全鋼料都算玩得過
唔知有冇機會出鍛身A1A2身?
呢水個TRIGGER GUARD PIN 位都係錯數的
KAC, TROY TRIGHER GUARD 都不能直上呢…
鋼料好似改善左,硬過n年前條wa用鋼bolt
ra 手工都幾求其, 番黎好多野都未扭緊,好明顯係砌埋打得郁就算

不過5k 有晒補品又唔洗硬食d 粟米筒,kac 款ras 都係唔錯既

作者: heihei1995to    時間: 8-10-2014 22:28

正,型到
作者: diplomatique    時間: 29-10-2014 00:18

小弟既進行中⋯

圖片附件: image.jpg (29-10-2014 00:18, 56.99 KB) / 該附件被下載次數 163

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0