標題: 如果恐怖活動發生? [打印本頁]

作者: rho837    時間: 28-8-2014 15:51     標題: 如果恐怖活動發生?

近期見到世界各地都發生一連串恐怖活動.......

大家身在香港有沒有想到如果有一天乜乜IX....L同類活動發身係你身邊而香港政府及警察不能保護你! 你有沒想到現在可以預備什麼?

記住:- 我地平民百姓, 冇真槍, 冇接受過軍訓....... 連警察都唔係!

有什麼方法可以提升大家自我保護能力及危機應對能力! 政府可否幫我們提供一些服務(捈左Osc Police).......例如:- Private security training, reserve army training, 大形民用靶場.......etc.

作者: gtoray    時間: 28-8-2014 16:06

香港彈丸之地,警力覆蓋足夠
以現時香港的情況
不太可能亦不需要推行任何全民自保計劃
與其全民武裝,好似以色列
倒不如做好防範及應對計劃
以一小撮精銳人員應付,比起全民嘍囉看來比較好
作者: kimberCDP    時間: 28-8-2014 16:12

比埋枝槍你又如何,點樣分別邊個恐怖份子先係真正難題,就算連官方都未必可以百分百做到,真係派枝槍比市民就可以解決問題,美國就已經唔會發生911。
作者: rho837    時間: 28-8-2014 16:24

聽落OK! 但如果有一天有幾個狂熱份子行入公眾地方如地鐵及教堂突然揮刀狅劈, 擲氣油彈等等自殺式恐怖行動.......講笑如果你成家人在場! 點解決........比著我真係唔知點做!
作者: gtoray    時間: 28-8-2014 16:33

引用:
原帖由 rho837 於 28-8-2014 16:24 發表
聽落OK! 但如果有一天有幾個狂熱份子行入公眾地方如地鐵及教堂突然揮刀狅劈, 擲氣油彈等等自殺式恐怖行動.......講笑如果你成家人在場! 點解決........比著我真係唔知點做!
我當你係休班 navy seals, well trained, 又可以點?
呢個情形下只有布斯韋利仕可以一人解決仲救曬全部人

你除左可以逃走,執生,
報警,等專業人員對付
都冇乜可以點
作者: kimberCDP    時間: 28-8-2014 16:49

引用:
原帖由 rho837 於 28-8-2014 16:24 發表
我可以答你,各安天命,走得就走。
恐怖份子行動得除左用炸彈,如果用槍或刀一定幾個人,比你有SMG加手槍係身,但邊個同黨?同黨係唔係你隔離,無人知,要你死無難度。
香港好特別,就係就街都係警察,依樣唔係我講,係個個鬼佬/遊客講,起碼有事到場,一定唔會遲過外國。
放寬比市民有槍,等同放寬比埋敵人,因為恐怖份子未"現身"前,同遊客/市民外表無異,所以現時較緊槍械管制係較好。
作者: geoprotex    時間: 28-8-2014 16:56

喺公眾場所其實真係要時刻提高警覺,可能因為打game習慣,我去到任何地方都會沿途留意有無緊急逃生路線,如果有事發生離開現場為上算。萬一無路走焗住打就睇吓身上或周圍有無嘢可以當武器,盡量打開缺口走人。
作者: reniless    時間: 28-8-2014 17:01

習武,作為生存最終手段,為你家人挺身而戰。
作者: 0v0    時間: 28-8-2014 17:07

樓主有冇興趣買番枝戰術筆?
平時可以用嚟寫
有事時可以用嚟爆玻璃/督人
作者: Tango1997    時間: 28-8-2014 17:26

我有CQC大鉄扣腰帶夠了
作者: ohnavi    時間: 28-8-2014 18:33

近年我都電筒,戰術筆跟身,
想搵緊一把吾犯法又輕便又可靠既摺刀,
不過真係有事如非必要相信都係速逃
作者: 0v0    時間: 28-8-2014 18:43     標題: 回覆 11# 的帖子

師兄有冇望過
Swiss Soldier's knife 08?
好似瑞士軍隊都有公發,應該唔錯
作者: T-800    時間: 28-8-2014 18:58

引用:
原帖由 ohnavi 於 28-8-2014 18:33 發表
香港地....無合理辨解下,幾乎無乜野"工具" 帶出街係吾犯法架喎....

HAPPY SHOOTING!

作者: sovietarmy2012    時間: 28-8-2014 19:04

引用:
原帖由 rho837 於 28-8-2014 15:51 發表

大家身在香港有沒有想到如果有一天乜乜IX....L同類活動發身係你身邊而香港政府及警察不能保護你! 你有沒想到現在可以預備什麼?

記住:- 我地平民百姓, 冇真槍, 冇 ...
你想借佔中起義呀?

作者: sovietarmy2012    時間: 28-8-2014 19:10

佢有心做野,一般人防得幾多
作者: tinyau1134    時間: 28-8-2014 20:02

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-8-2014 19:10 發表
佢有心做野,一般人防得幾多
冇錯,有心一定計劃好!除非係痴線佬周街斬人,就算係,就更加冇可能避
作者: 0o0p    時間: 28-8-2014 20:10

其實遇到恐怖襲擊 如果你識得少林派的獨孤九劍
唔止恐襲 遇到街頭斬人 亦能適當應對 幫到自己幫到人
作者: gtoray    時間: 28-8-2014 20:14

引用:
原帖由 0o0p 於 28-8-2014 20:10 發表
其實遇到恐怖襲擊 如果你識得少林派的獨孤九劍
唔止恐襲 遇到街頭斬人 亦能適當應對 幫到自己幫到人
識揀一定係練金鐘罩!

作者: kimberCDP    時間: 28-8-2014 20:19

引用:
原帖由 gtoray 於 28-8-2014 20:14 發表

識揀一定係練金鐘罩!
我就話……天外飛仙……最強
作者: sovietarmy2012    時間: 28-8-2014 20:42

引用:
原帖由 tinyau1134 於 28-8-2014 20:02 發表
冇錯,有心一定計劃好!除非係痴線佬周街斬人,就算係,就更加冇可能避
yeah

城市獵人咩,有殺氣偵測功能...比全香港得你一個人出牌有支P226行街無限彈兼亂射無事,"無謂值"的計算公式是:365日x N年x 裝備重量x 與遇上襲擊的概率

佢連命都可以吾要,他們唯一的考慮只是交換比和公眾關注度,平常人又點去計佢條數...再簡單,做古惑仔的機會成本是我們平常人不能接受,照樣有人做.

我以前研究所謂的全球恐怖分子名單,除了少數分離主義同極端宗教組織外,八成是共產主義同伊斯蘭組織,911後呈四六比...不過全球所有恐怖分子八成係綱領上是反美的,反恐又是反誰的恐,若無美佬搞局和資助,亦無美資控制全球而引致的貧困,恐怖主羲消除有望.試問過有希望的生活,誰願做人肉炸彈?!
作者: jacko    時間: 28-8-2014 20:53

引用:
原帖由 ohnavi 於 28-8-2014 18:33 發表
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 2060&highlight=
電筒戰術筆等等我都帶左兩三年,怕嘅唔係恐怖活動,而係想有意外時可以自救及救家人,自從早年沉船意外後,我成日諗-如果當其時我喺現埸,我起碼有把刀仔割繩割安全帶,有支戰術筆/電筒可以打玻璃⋯⋯⋯生存機會應該大好多⋯⋯⋯當然,要夠冷靜及熟悉使用自己嘅工具先得啦

作者: sovietarmy2012    時間: 28-8-2014 22:27

沉船太快,炒車倒可以一博....

其實:
一把萬用鉗,日常生活真係好幫手...
一把三縮纖維骨遮,擋刀擋雨,
一支水,洗傷口或飲用亦得,
一把紙巾,抹嘴抹汗...

帶齊都市四寶,溝女,自救,勝人一籌
作者: jacko    時間: 28-8-2014 22:34

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-8-2014 22:27 發表

其實:

之前沉船意外,係有一小段時間自救的,反而我覺得抄車先難救........
作者: WAIKO01    時間: 28-8-2014 22:59

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-8-2014 20:42 發表

yeah

城市獵人咩,有殺氣偵測功能...比全香港得你一個人出牌有支P226行街無限彈兼亂射無事,"無謂值"的計算公式是:365日x N年x 裝備重量x 與遇上襲擊的概率

佢連命都可以吾要,他們唯一的考慮只是交換比和公 ...
2010年之後的國際新聞,不乏抄考“個案“
作者: WAIKO01    時間: 28-8-2014 23:02

引用:
原帖由 rho837 於 28-8-2014 15:51 發表

香港太小了,袋鼠國就有可能。
作者: JOHN2    時間: 28-8-2014 23:08

香港咁細已經有三萬三千個差人,恐襲成功機率超低…………
作者: WAIKO01    時間: 28-8-2014 23:15

引用:
原帖由 geoprotex 於 28-8-2014 16:56 發表
喺公眾場所其實真係要時刻提高警覺,可能因為打game習慣,我去到任何地方都會沿途留意有無緊急逃生路線,如果有事發生離開現場為上算。萬一無路走焗住打就睇吓身上或周圍有無嘢可以當武器,盡量打 ...
警覺意識比帶什麼裝備,受什麼訓練來的重要,因為就算帶滿裝備,但因警覺意識不足而被放倒了,那就……
作者: 051039    時間: 28-8-2014 23:36

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-8-2014 22:27 發表

其實:

你說出了重點
作者: sovietarmy2012    時間: 29-8-2014 01:34

引用:
原帖由 jacko 於 28-8-2014 22:34 發表

之前沉船意外,係有一小段時間自救的,反而我覺得抄車先難救........
海難睇沉船速度...南丫島單野就係太快了,你救到幾多人?

炒車則睇命數,吾死ge先考慮用吾用得著工具

J兄的工具防的不是第一刻,係下一刻漂流荒島或炒左車仲可以救其他人

遇事最緊要冷靜同勇氣....係"JSA安全地帶"教ge
作者: sovietarmy2012    時間: 29-8-2014 01:41

引用:
原帖由 JOHN2 於 28-8-2014 23:08 發表
香港咁細已經有三萬三千個差人,恐襲成功機率超低…………
恐襲成功機率不同於普通案件,有心做一定得,一個吾要命的葉繼歡一定能夠打劫一樣...

不過...

如果係電話搖控炸彈...咁一定低....

因為cheap機無得裝小熊來電...低息貸款一早係恐怖分子手上同市民引爆左
作者: sovietarmy2012    時間: 29-8-2014 01:43

引用:
原帖由 051039 於 28-8-2014 23:36 發表

你說出了重點
帶工具鉗,雨傘有印象分

帶水,紙巾有清潔分

當然儀表,口試同操行要好
作者: F_Fillet    時間: 29-8-2014 02:09

作者: Tango1997    時間: 29-8-2014 03:37

我覺得在香港發生最恐怖既活動係。。。。

入境處掃黃行動 。。。。北方佳麗呀
作者: 0o0p    時間: 29-8-2014 09:30

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-8-2014 10:27 PM 發表

其實:

電視廣告都有教 遇上突然事情 身上有一張v耍 萬事包搞掂
作者: ohnavi    時間: 29-8-2014 09:50

引用:
原帖由 0v0 於 28-8-2014 18:43 發表
師兄有冇望過
Swiss Soldier's knife 08?
好似瑞士軍隊都有公發,應該唔錯
有看+想過,想買德軍版
作者: ohnavi    時間: 29-8-2014 09:51

引用:
原帖由 T-800 於 28-8-2014 18:58 發表

香港地....無合理辨解下,幾乎無乜野"工具" 帶出街係吾犯法架喎....

HAPPY SHOOTING!
多謝軍醫提點,所以想找到把可以“合理解釋”架羅
作者: ohnavi    時間: 29-8-2014 09:54

引用:
原帖由 jacko 於 28-8-2014 20:53 發表

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 2060&highlight=
電筒戰術筆等等我都帶左兩三年,怕嘅唔係恐怖活動,而係想有意外時可以自救及救家人,自從早年沉船意外後,我成日諗-如果當其時我 ...
對呀jacko兄我都是為意外準備,
恐怖活動果D就吾到我黎啦做戲先有
作者: rho837    時間: 29-8-2014 11:29

其實香港發生有計畫恐怖活動機會高唔高?
作者: sovietarmy2012    時間: 29-8-2014 12:31

一向都有,但吾係泥搞事
作者: reniless    時間: 29-8-2014 12:52     標題: 回覆 38# 的帖子

高,香港蠢人多,各方面嘅蠢人都夠晒多。
作者: cccarlos    時間: 29-8-2014 13:15     標題: 回覆 40# 的帖子

+ (可能離題) 係一個人比人話生活不如意, 佢又去信足嘅時侯呢個世界有兩種人: 一種叫你戰勝自己, 一種叫你摧毀別人. 係社交媒體同傳媒特登定唔覺意嘅影響下, 後者聲音不斷被放大, 好似病毒噤愈傳愈多.
作者: sam524    時間: 29-8-2014 13:18

引用:
原帖由 cccarlos 於 29-8-2014 13:15 發表
+ (可能離題) 係一個人比人話生活不如意, 佢又去信足嘅時侯呢個世界有兩種人: 一種叫你戰勝自己, 一種叫你摧毀別人. 係社交媒體同傳媒特登定唔覺意嘅影響下, 後者聲音不斷被放大, 好似病毒噤愈傳愈多.
說到底都係魚蛋理論
作者: WAIKO01    時間: 29-8-2014 14:35

引用:
原帖由 cccarlos 於 29-8-2014 13:15 發表
這不算離題,你道出了“動力“是如何產生出來 ,而這股“動力“多是邪教和分離份子所愛用,甚至可能就是製做者。

以前它們可能要拥有一兩份報紙,或者電台,甚至電視台才能完成的事,現在只要在網絡的社交,分享媒體中開一個帳戶就可以了

遺憾的是,傳播媒體進步了,但人們的判斷力不但沒有進步,反而出現倒退現象。

說回香港,香港唯一幸運的是,即使是形成了這類“動力“,也不可能演變成什麼“大單野“,因為有中國人的劣根性為我們把關
“沒著數既,睬你有味“………所以再大的口號恐嚇,最後也只會停在口頭上。

可惜的是,我們這些想過平穩生活的普通人,就真的“多得佢地吾少“………

作者: geoprotex    時間: 29-8-2014 16:45

引用:
原帖由 rho837 於 29-8-2014 11:29 發表
其實香港發生有計畫恐怖活動機會高唔高?
可以話係極高,而且經常發生,喺中央嘅角度黎睇個個星期日嘅遊行示威都係有組織恐怖活動。
作者: mujiadam    時間: 29-8-2014 16:49

引用:
原帖由 geoprotex 於 29-8-2014 16:45 發表

可以話係極高,而且經常發生,喺中央嘅角度黎睇個個星期日嘅遊行示威都係有組織恐怖活動。
睇恐怖片都係恐怖既一種
作者: geoprotex    時間: 29-8-2014 16:53

引用:
原帖由 mujiadam 於 29-8-2014 16:49 發表

睇恐怖片都係恐怖既一種
成班fd約埋一齊睇恐怖片 = 有組織恐怖活動
強烈要求CTRU駐守各大戲院
作者: F_Fillet    時間: 29-8-2014 17:45

作者: 進擊的Chun    時間: 29-8-2014 20:56

引用:
原帖由 F_Fillet 於 29-8-2014 17:45 發表

咁年年10月海馬公園有超大型有組織恐怖活動, 仲賣晒廣告宣傳
CTRU都唔夠用
迪士尼and海洋公園都係
作者: M1616    時間: 29-8-2014 23:08

引用:

如果恐怖活動發生?.....守先要估計最有可能係乜國家既人發動呢

作者: gtoray    時間: 29-8-2014 23:15

引用:
原帖由 M1616 於 29-8-2014 23:08 發表

如果恐怖活動發生?.....最有可能係乜國家既人發動呢
強國人
生化襲擊
作者: 0o0p    時間: 30-8-2014 09:30

引用:
原帖由 M1616 於 29-8-2014 11:08 PM 發表

如果恐怖活動發生?.....守先要估計最有可能係乜國家既人發動呢
本地人 如果李家棟樓唔係有匯窿擋住 早就俾747撞左
作者: M1616    時間: 30-8-2014 12:42

如果恐怖活動發生後:
強國人唔來住
股市跌.樓價跌.舖價跌.
港人離港.機票加價
超市搶貨.糧食價又急升(無事都急升)....
作者: hang2    時間: 30-8-2014 14:07

50年代 住塔門居民可組織自衞隊
並獲政府分發槍枝   以防海盜
作者: rho837    時間: 30-8-2014 14:48

請盡量正經回答後致搞笑!

(唔好假設點上巴士點夾巴士之颣問題)     如果有幾名包頭黑衣狂熱人用自殺式劫持一架九巴! 無槍! 只有刀(軍刀, 開山刀), 但有十幾支"大氣水樽"氣油, 身上有五支氣油彈及手拿一支石油氣火倉,  有鐡錬鎖住車門及逃生門, 九成人都比電缐索要索在椅頂位置或柱子! 三個鐘內要米角政府放人如果唔咪就自殺燒車.......

你在車內! 點掂!

凹警凸警乜乜長狙中狙短狙通通到場戒備.
作者: T-800    時間: 30-8-2014 14:58

引用:
原帖由 hang2 於 30-8-2014 14:07 發表
50年代 住塔門居民可組織自衞隊
並獲政府分發槍枝   以防海盜
海盜一般直接謀財害命多,而且有跡可尋。。。而恐怖活動一般是毀滅性的行動,手法太多變化,突發性難搞好多。。。。

Happyshooting!
作者: T-800    時間: 30-8-2014 15:02

引用:
原帖由 rho837 於 30-8-2014 14:48 發表

(唔好假設點上巴士點夾巴士之颣問題)     如果有幾名包頭黑衣狂熱人用自殺式劫持一架九巴! 無槍! 只有刀(軍刀, 開山刀), 但有十幾支"大氣水樽"氣油, 身上有五支氣油彈及手拿一 ...
祈禱。。。
都比佢扎住左,重有乜野可以做。。。。?
Happy shooting!

作者: sovietarmy2012    時間: 30-8-2014 16:15

引用:
原帖由 rho837 於 30-8-2014 14:48 發表

(唔好假設點上巴士點夾巴士之颣問題)     如果有幾名包頭黑衣狂熱人用自殺式劫持一架九巴! 無槍! 只有刀(軍刀, 開山刀), 但有十幾支"大氣水樽"氣油, 身上有五支氣油彈及手拿一 ...
祈禱~
念心經都得~

美政府是不會和恐怖分子談判的

最多開完槍,射消防泡沫搏未燒死
作者: reniless    時間: 30-8-2014 16:55

等死,最好好似俄佬咁,用不明氣體攻擊,大家無痛苦之下長眠。
---
可能有一兩個救得返醒話。

作者: gtoray    時間: 30-8-2014 19:54

引用:

除非你係自己友
或者係識瞬間轉移
一係成班人一齊發難博一博
作者: 0o0p    時間: 30-8-2014 19:55

引用:
原帖由 rho837 於 30-8-2014 02:48 PM 發表

果幾個移動得咁慢既賊未上巴士都俾司機拒絕左上車
巴士上層車尾有太平門 你夠膽跳 無槍佢無得追..
作者: reniless    時間: 30-8-2014 20:10

引用:
原帖由 0o0p 於 30-8-2014 19:55 發表

果幾個移動得咁慢既賊未上巴士都俾司機拒絕左上車
巴士上層車尾有太平門 你夠膽跳 無槍佢無得追..
喺下層爆玻璃走就得啦。
作者: 0o0p    時間: 30-8-2014 20:22

下層爆玻璃/太平門出去太顯眼 佢亦可以用萬歲衝鋒出黎追你
上層車尾跳/跌落去 有部冷氣做成盲點
不過如果佢願意俾幾個鐘頭要求阿美利堅放人 佢又願意花時間去綁住d阿婆同師奶 期間總有幾個b呢叭喇
你最好唔好等佢綁到你先黎應對 行動迅速就可以
恐怖份子遇上阿婆師奶 注定恐襲失敗

作者: sovietarmy2012    時間: 30-8-2014 20:32

諗下點寫遺囑吧,諗得泥都無事了
作者: T-800    時間: 30-8-2014 20:58

终于有人回下post...成3個鍾D post 都未郁過咁滞,小弟真係以為有恐襲.....

happy shooting!

作者: M1616    時間: 30-8-2014 23:57

引用:

想先問架九巴上有幾多人,巴士係乜位置,行駛中or停下?
作者: F_Fillet    時間: 31-8-2014 00:35

作者: gtoray    時間: 31-8-2014 01:25

引用:
原帖由 F_Fillet 於 31-8-2014 00:35 發表

諗下菲律賓旅遊巴事件, 條友一戇居居背向所有人企係車門咁X耐, 成車人結果做左D乜, 結局如何...
但都有成功例子
當然,唔排除可能你一個衝出後成班怕死
不過,驚係好正常
作者: T-800    時間: 31-8-2014 01:48

引用:
原帖由 F_Fillet 於 31-8-2014 00:35 發表

諗下菲律賓旅遊巴事件, 條友一戇居居背向所有人企係車門咁X耐, 成車人結果做左D乜, 結局如何...
有早知....冇得醫,我反而覺得D乘客比佢误導左,以為乖乖合作一定無事,结果.....如果一早知佢會大屠殺,可能已经合力突圍了...

又如911事件,如果有人早少少知道個劫机者要撞大厦,話知佢身上有核蛋,一樣合力博命....
呢個亦是最恐怖之處,未到最後係唔知佢想点....

作者: 0o0p    時間: 31-8-2014 04:08     標題: 回覆 67# 的帖子

確實當第一槍後有人衝前 死左邊個可能大家都有印象
香港人特色之一:不敢羲生
如果唔係借助俾擊倒人既重量壓過去 事件一樣提早結束…
唔敢冒險 唔想有任何損傷 大部份人都係咁諗 咪只有坐以待斃
作者: JOHN2    時間: 31-8-2014 12:48

而家d航拍雲台咁方便,有gps外負重亦可以達到3∼4kg,只要班恐襲狂人肯花錢研究改良炸彈引信精度,將來既恐怖襲擊模式成為人囗集中地點精確多波次空爆已經係—種現實威脅

如果雲台有地貌辯認或慣性導航就更可怕
作者: Tango1997    時間: 1-9-2014 01:09

今晚最恐怖既活動發生了。。。。。MISS HONG KONG 2014
作者: 0o0p    時間: 1-9-2014 03:53

你仲有睇電視
作者: ACAB    時間: 1-9-2014 04:13

Final Fantasy
作者: 2slow    時間: 1-9-2014 09:12

引用:
原帖由 tango1997 於 1-9-2014 01:09 發表
今晚最恐怖既活動發生了。。。。。MISS HONG KONG 2014
恐怖...

今屆香港小姐結果已經新鮮出爐,冠軍由15號邵珮詩奪得,而9號王卓淇奪得亞軍。不過,網民隨即起底並指,王卓淇是新移民
http://nextplus.nextmedia.com/news/ent/20140831/74700
作者: WAIKO01    時間: 1-9-2014 09:40     標題: 回覆 74# 的帖子

單看報導標題,我還以為未拿三粒花,就去參選當選

那個“網民“,大概又是“起底組“吧。
作者: sovietarmy2012    時間: 1-9-2014 10:55

講血統…選狗咩
作者: F_Fillet    時間: 1-9-2014 11:18     標題: 回覆 76# 的帖子

作者: sovietarmy2012    時間: 1-9-2014 11:21

佢有身份證咪參加得咯
作者: F_Fillet    時間: 1-9-2014 11:29

作者: Tango1997    時間: 1-9-2014 11:36

引用:
原帖由 F_Fillet 於 1-9-2014 11:29 發表

講開又講, 香港咁多各國永久居民, 又未見過有人入到港姐圍
上圍唔夠大
作者: sovietarmy2012    時間: 1-9-2014 11:41

引用:
原帖由 F_Fillet 於 1-9-2014 11:29 發表

講開又講, 香港咁多各國永久居民, 又未見過有人入到港姐圍
一定係土共陰謀啦
作者: 2slow    時間: 1-9-2014 11:43

但個樣真係好一般lor
作者: Tango1997    時間: 1-9-2014 12:00

引用:
原帖由 2slow 於 1-9-2014 11:43 發表
但個樣真係好一般lor
求其係中環D巴士站等車D女刀正過佢
作者: sovietarmy2012    時間: 1-9-2014 12:07

真正靚的吾會選,無人脈先去選

時代變了
作者: F_Fillet    時間: 1-9-2014 12:22

作者: F_Fillet    時間: 1-9-2014 12:26

作者: kimkileo    時間: 1-9-2014 12:26

我反而覺得自由行左咁耐一街手拉車,旅行筴......
咁易拖住炸彈毒氣周圍行點解仲未有一單係香港發生.....
作者: rho837    時間: 1-9-2014 12:35

引用:
原帖由 2slow 於 1-9-2014 09:12 發表

恐怖...

今屆香港小姐結果已經新鮮出爐,冠軍由15號邵珮詩奪得,而9號王卓淇奪得亞軍。不過,網民隨即起底並指,王卓淇是新移民。
http://nextplus.nextmedia.com/news/ent/20140831/74700
以後繼續有好多SUNYEEMAN都係講姐講男做明星!
個個未來港以經係呀公啲FANZ!
作者: rho837    時間: 1-9-2014 12:51

引用:
原帖由 0o0p 於 30-8-2014 20:22 發表
下層爆玻璃/太平門出去太顯眼 佢亦可以用萬歲衝鋒出黎追你
上層車尾跳/跌落去 有部冷氣做成盲點
不過如果佢願意俾幾個鐘頭要求阿美利堅放人 佢又願意花時間去綁住d阿婆同師奶 期間總有幾個b呢叭喇;b0 ...
上次我在雪梨火車站等車! 架車停止跟著好快有TRG帶K9上一段車卡, 乘客好合作又好快離開該車卡......就聽到報告講反恐人員執行任務......! 原來有人打電話報警見到有個冇人認領背包以為係炸彈.......

香港政府可以學外國做法, 政府定立方向指引再派人員去學校, 公司, 醫院.......講述及交流有關國安資訊等等!
作者: sovietarmy2012    時間: 1-9-2014 13:18

引用:
原帖由 F_Fillet 於 1-9-2014 12:22 發表

你有理據就講出黎聽下
等你講下嘛
作者: sovietarmy2012    時間: 1-9-2014 13:25

引用:
原帖由 rho837 於 1-9-2014 12:51 發表

上次我在雪梨火車站等車! 架車停止跟著好快有TRG帶K9上一段車卡, 乘客好合作又好快離開該車卡......就聽到報告講反恐人員執行任務......! 原來有人打電話報警見到有個冇人認領背包以為係炸彈.......

香港政府 ...
澳洲好似未試過恐襲

講消防安全咁簡單都用左廿年,反恐咁複雜市民點報get到...可能一般警察都處理吾到,所以有CTRU
作者: rho837    時間: 1-9-2014 20:05

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-9-2014 13:25 發表

澳洲好似未試過恐襲

講消防安全咁簡單都用左廿年,反恐咁複雜市民點報get到...可能一般警察都處理吾到,所以有CTRU
YES
作者: sovietarmy2012    時間: 1-9-2014 20:17

你想整安全屋定安全公司先?

如果我係有錢佬:

公眾地方遇襲只能自嘆倒霉,誰叫你shopping去窮鬼的MK之類的地方.

我只會揀一到近海的屋,一架防彈四驅同一隻游艇....這是走佬的最佳方法.方案是從一個印尼大亨排華逃亡的故事參考的.飛行器又貴,場地要求高又難揸.

係有錢佬,一定有大把人同佢分析形勢講消息,社會大變前怎會不走/走不了?!

有錢佬不立危牆之下也!
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 1-9-2014 23:37

點解cut左嘅?
作者: gtoray    時間: 1-9-2014 23:45

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 1-9-2014 23:37 發表
點解cut左嘅?
同本文無關之鬥嘴文
作者: Tango1997    時間: 2-9-2014 00:42

錯過了。。。文鬥???
作者: F_Fillet    時間: 2-9-2014 00:56

作者: WAIKO01    時間: 2-9-2014 01:18

引用:
原帖由 tango1997 於 2-9-2014 00:42 發表
錯過了。。。文鬥???
大概是了,不過我從爬文和反應來猜測,範圍大概是華姐的血統和共黨的入侵大陰謀,再到討論區不應有板主之類吧
作者: F_Fillet    時間: 2-9-2014 01:39

作者: gtoray    時間: 2-9-2014 02:58

講返主題, thx

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0