標題: [認真] 好書推薦 [打印本頁]

作者: max282    時間: 17-9-2014 00:12     標題: 好書推薦

請問各位有沒有好書推薦 ?
想要看一些講講道理的, 最好是小說類
故事中有講道理, 不會太悶

不過如果有一些只講道理的, 大家覺得好的也請推薦
作者: L    時間: 17-9-2014 00:18

作者: sovietarmy2012    時間: 17-9-2014 00:21

莊子,伊索寓言,聊齋
作者: max282    時間: 17-9-2014 00:23

有現代一點的嗎 ???
我怕看不懂....
作者: reniless    時間: 17-9-2014 00:25

查泰萊夫人的情人

作者: L    時間: 17-9-2014 00:29

作者: max282    時間: 17-9-2014 00:32

引用:
原帖由 於 17-9-2014 00:29 發表
其實老子好易明 但思考空間好大 係一本對我有極深遠影響既書
樓主本身有無話睇開咩書 LIST下D書名 咁再推薦差不多類型既書 交流下
我本身不睇書的, 所以想睇的時候無從入手
忘記說, 我想找公共圖書館可以借的, 我不想買書

老子有沒有白話文版本 ?
文言文我看不懂
作者: sovietarmy2012    時間: 17-9-2014 00:35

引用:
原帖由 reniless 於 17-9-2014 00:25 發表
查萊泰夫人的情人
睇得明英文版就好叻叻了
作者: sovietarmy2012    時間: 17-9-2014 00:36

引用:
原帖由 max282 於 17-9-2014 00:32 發表

我本身不睇書的, 所以想睇的時候無從入手
忘記說, 我想找公共圖書館可以借的, 我不想買書

老子有沒有白話文版本 ?
文言文我看不懂
蔡子忠的漫話版,莊子好睇,老子都有,你要可免費
作者: rho837    時間: 17-9-2014 02:03

可以翻睇以下書本
1) 老爺車
2) 藏春閣
3) 龍虎豹
一啲都唔悶! 重權權到肉! Lay入廁所睇重可以介甩玩手機癮!
都有啲教做人既道理學! 但唔多! 來來去去都係個幾式! 小說都係來來去去個幾飯野!
作者: L    時間: 17-9-2014 02:05

作者: tf141    時間: 17-9-2014 02:06

飛雪連天射白鹿   笑書神俠倚碧鴛
作者: sovietarmy2012    時間: 17-9-2014 07:35

引用:
原帖由 rho837 於 17-9-2014 02:03 發表
可以翻睇以下書本
1) 老爺車
2) 藏春閣
3) 龍虎豹
一啲都唔悶! 重權權到肉! Lay入廁所睇重可以介甩玩手機癮!
都有啲教做人既道理學! 但唔多! 來來去去都係個幾式! 小說都係來來去去個幾飯野 ...
如果學修辭手法,睇龍苦豹係work ga,不過我建議睇火皮潤,因為D女靚D
作者: sovietarmy2012    時間: 17-9-2014 07:37

引用:
原帖由 於 17-9-2014 02:05 發表

YES 市面有好多原文加語譯版本 可以睇下譯者背景介紹 再揀自己岩既版本睇

BTW 莊子呢個痴線佬都好過癮 不過未睇佢師傅之前 咁快睇痴線佬版本 真係會痴線 HAHA
禾一開始就係睇莊子。老子吾夠莊子生鬼
作者: reniless    時間: 17-9-2014 08:12

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 17-9-2014 07:37 發表

禾一開始就係睇莊子。老子吾夠莊子生鬼
莊子應該係史上最惡搞嘅人。
作者: sovietarmy2012    時間: 17-9-2014 08:23

引用:
原帖由 reniless 於 17-9-2014 08:12 發表

莊子應該係史上最惡搞嘅人。
算係,老婆死左佢就玩drum set.佢個fd正常好多
作者: Dave    時間: 17-9-2014 17:55

金庸全集...

有中國式文化。

另,其實想學做人.. 除左睇書,更重要係虛心,路邊坐在石椅發呆的老人,往往夠教你做人有餘。
作者: reniless    時間: 17-9-2014 18:12

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 17-9-2014 08:23 發表

算係,老婆死左佢就玩drum set.佢個fd正常好多
樂器都畀佢玩壞。
作者: gonkuzet    時間: 18-9-2014 13:53

睇聖經
作者: rho837    時間: 18-9-2014 14:43

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 17-9-2014 07:35 發表

如果學修辭手法,睇龍苦豹係work ga,不過我建議睇火皮潤,因為D女靚D
火其輪掂.......
作者: sovietarmy2012    時間: 18-9-2014 15:53

引用:
原帖由 rho837 於 18-9-2014 14:43 發表

火其輪掂.......
小,原來全部係A4U的泰妹,吾駛買書睇
作者: xyzchan    時間: 18-9-2014 16:15

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 17-9-2014 00:36 發表

蔡子忠的漫話版,莊子好睇,老子都有,你要可免費
Good advice~

我本身都唔睇書, 直至廿年前嘅侏羅紀公園小說,到後來嘅村上春樹小說撻著咗我, 之後一發不可收拾, 軍事、經濟、文學、心理學、寵物、攝影......乜都睇乜都研究吓, 發展成而家一年睇超過50本文字書, 出街個袋裡面一定有書睇~

睇書最好搵自己有興趣嘅嚟睇咗先, 例如近排我就建議睇《男人唔可以窮》

by the way, 中小學時我睇好多漫畫, 到而家仲睇緊《古惑仔》~其實睇任何書都會有得著, 就算係《古惑仔》都一樣~
作者: rho837    時間: 18-9-2014 16:29

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 18-9-2014 15:53 發表

小,原來全部係A4U的泰妹,吾駛買書睇
Tai Muk very nice!
作者: sovietarmy2012    時間: 18-9-2014 16:40

火武耀揚好睇,有電影感,講社會講人性

我一星期刨足三四本大陸軍事書,未計其他書同網上資料...又係乜都睇乜都研究吓

閲讀係一個習慣,係資訊社會你不怕文字,就赢人半條街.仲有係保持批判精神同好奇心,例如凹兄.至於閲歷,就要靠睇人吾係睇書,當然聽人地講故仔係速成的方法,我建議睇心情告解區的匿名(表哥)

男人窮唔窮要睇八字同紫微,無得強求
作者: sovietarmy2012    時間: 18-9-2014 16:41

引用:
原帖由 rho837 於 18-9-2014 16:29 發表

Tai Muk very nice!
Yeah! Give me five
作者: xyzchan    時間: 18-9-2014 17:06

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 18-9-2014 16:40 發表

我一星期刨足三四本大陸軍事書,未計其他書同網上資料...又係乜都睇乜都研究吓

閲讀係一個習慣,係資訊社會你不怕文字,就赢人半條街.仲有係保持批判精神同 ...
<男人唔可以窮>係借萬惡嘅金錢嚟講故事,主要係帶出親情,友情同愛情。
呢個係高登入面連載嘅故事,後來最書成為最暢銷書,到而家拍埋電影。呢啲好啱新手閱讀
作者: xyzchan    時間: 18-9-2014 17:18

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 18-9-2014 16:40 發表

閲讀係一個習慣,係資訊社會你不怕文字,就赢人半條街.仲有係保持批判精神同 ...
我最鍾意就係聽上咗年紀嘅人講佢嘅故事,人地花咗一生幾十年時間去經歷去學懂嘅嘢,你可能用少少時間就得到佢嘅智慧,絕對值得。
曾經我有個朋友講關於孫子兵法:『人地當年打生打死,為咗爭呢本書死幾多人,而家幾十蚊就買到,你仲唔睇!?』
作者: sovietarmy2012    時間: 18-9-2014 17:46

寫書的人往往比網上寫的人要叻要認真(香港95年後的除外)

我都鍾意就係聽人講故事,就算佢9up你都無損失,反正吹水來咪吹水去咯

莫論老幼貧富,不竟每個人的際遇各不同,一個靚仔爆旋陀螺可能精過你,你聽佢吹,可能下次同另一個靚仔好快傾到計呢...然後溝到佢家姐,外父打本比你做生意,一不留神發左

講/寫ge人永遠付岀比睇ge人要多
作者: reniless    時間: 18-9-2014 18:07

兩個孫子,學邊個好。
作者: sovietarmy2012    時間: 18-9-2014 19:25

鬼谷子啦
作者: louisli    時間: 19-9-2014 00:23

The Walking Dead
作者: jn_jona    時間: 19-9-2014 00:38

引用:
原帖由 xyzchan 於 18-9-2014 17:06 發表

係借萬惡嘅金錢嚟講故事,主要係帶出親情,友情同愛情。
呢個係高登入面連載嘅故事,後來最書成為最暢銷書,到而家拍埋電影。呢啲好啱新手閱讀
第一集真係好好睇!
第二集劣評比較多,依家仲未睇
電影版我唔多睇好,好難係一百幾十分鐘描寫到主角心態變化
作者: L    時間: 19-9-2014 04:13

作者: reniless    時間: 19-9-2014 19:04

以咸書嚟講,覺得筱山纪信拍嘅咸書好睇過荒木經惟同森山大道。
作者: mujiadam    時間: 20-9-2014 10:31

引用:
原帖由 於 17-9-2014 00:29 發表
其實老子好易明 但思考空間好大 係一本對我有極深遠影響既書
樓主本身有無話睇開咩書 LIST下D書名 咁再推薦差不多類型既書 交流下
老子就是老子!!
作者: xyzchan    時間: 22-9-2014 15:47

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-9-2014 00:38 發表

第一集真係好好睇!
第二集劣評比較多,依家仲未睇
電影版我唔多睇好,好難係一百幾十分鐘描寫到主角心態變化
同感,不過我都未睇第二集
作者: xyzchan    時間: 22-9-2014 15:48

引用:
原帖由 reniless 於 19-9-2014 19:04 發表
以咸書嚟講,覺得筱山纪信拍嘅咸書好睇過荒木經惟同森山大道。
荒木經惟...... 以攝影角度而言,我真係唔識欣賞
作者: reniless    時間: 22-9-2014 22:26

引用:
原帖由 xyzchan 於 22-9-2014 15:48 發表

荒木經惟...... 以攝影角度而言,我真係唔識欣賞
人越大越唔想講日本仔嘅嘢,
人越大睇荒木經惟咸書越覺傷感。
---

風中雨點 沾濕了身長夜已降臨
延續了苦困 不知道原因 
只想再等 然後你飄至 仍帶來傷感
---
得閒睇返“少女館”自覺後生返廿五年,過多十年八載都阿囡拍返輯少女館先得。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0