標題: 對香港人黎講。。。睇電視真係好重要 [打印本頁]

作者: geoprotex    時間: 22-9-2014 15:10     標題: 對香港人黎講。。。睇電視真係好重要

一名持刀男子中午前闖入荃灣有線電視大樓,一名保安員被斬傷,另兩名有線員工受輕傷。警方說,疑兇持有兩把刀,其中一把是十八吋長的開山刀,他因為客戶合約問題,聲稱到場找一名員工,闖入大堂時遭到保安員阻止,於是斬傷保安,保安的手及頭部受傷,另外兩名路過的員工在協助保安時,亦受輕傷。警方到場後到停車場梯間找到約二十歲的疑兇,他赤裸上身,初時用刀指向自己,初時不願合作,經過警方近一小時游說才願意放下利刀投降,警方以傷人罪名拘捕他,他手部受傷。警方正調查涉嫌男子行兇動機。
----------------------------------

斬人點都講唔通,不過講句公道說話,Cable嘅CS又真係差到無朋友。。。
作者: carl    時間: 22-9-2014 15:18

https://www.youtube.com/watch?v=UGCexulpHvY
作者: RCman    時間: 22-9-2014 15:50

基本上,"友線"及"3之"呢兩間怪獸公司都係一樣
叫你Join就電話答幾樣簡單問題就得,到你要cut佢台就難過上火星!
呢兩間怪獸公司免費試用都唔好制!死路一條!
作者: sovietarmy2012    時間: 22-9-2014 16:03

cut吾到有線?
作者: Tango1997    時間: 22-9-2014 16:04

引用:
原帖由 carl 於 22-9-2014 15:18 發表
https://www.youtube.com/watch?v=UGCexulpHvY
。。。笑死朕
作者: sovietarmy2012    時間: 22-9-2014 16:05

引用:
原帖由 carl 於 22-9-2014 15:18 發表
留意1:30
作者: 0o0p    時間: 22-9-2014 16:11

以後要cut佢個服務可能會因為保安理由更加難
作者: sam524    時間: 22-9-2014 16:53

我11月滿約就cut佢上網
果時有得揀我都唔q用佢
作者: Dave    時間: 22-9-2014 16:57

斬人唔岩既.. 不過可以理解
作者: RCman    時間: 22-9-2014 17:02

幾年前出過"衫"的數據卡plan
一年約....去到第10個月...我打左好耐最終成功同到個真人講我滿約即走,
果時個sells 話你試下先啦.....免多我3個月....我話送都唔要
易請難送......同鬼一樣.....
作者: 0o0p    時間: 22-9-2014 17:44

引用:
原帖由 sam524 於 22-9-2014 04:53 PM 發表
我11月滿約就cut佢上網
果時有得揀我都唔q用佢
你最好依家開始打電話 打得黎應該差唔到到期
佢地要cut服務連一d專業人仕都唔太識搞 最後要搵朋友發律師信等佢地打返黎

剛剛係度諗 條友似乎最後就算有好多警察走去同佢講係黎幫佢 但結果都係cut唔到

作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 22-9-2014 19:11

http://youtu.be/dAFbbyzpk-8
作者: reniless    時間: 22-9-2014 19:26

我淨係睇無線免費台。
作者: gtoray    時間: 22-9-2014 20:06

我幾年前續約, 之前有個乜q寛頻電話解碼器比左我, 但我一直無用
諗住免費就由佢
點知續約佢就話舊野要收錢
咁我咪唔用囉
佢就話要限期內親自還
嘩!大佬,我都同你續約啦, 咁玩我?
咁我話唔續約啦, 佢又話要30日前通知

結果嘈完一大輪我都係續約, 舊垃圾就親自送去為數不多既門市

我今日睇到新聞
有一段時間都諗條友係咪cut唔到台....
作者: gtoray    時間: 22-9-2014 20:27

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 22-9-2014 19:11 發表
http://youtu.be/dAFbbyzpk-8
唔係講笑, 內容真係無誇大....
斬人絕對係錯
但有線cut 服務既安排真係測試緊人類理性底線
個人都親自來左總公司
夠膽死安排間房叫佢打上熱線....
作者: joey    時間: 22-9-2014 20:37

幾年前,我家裝修,有條"有線男"走入黎!

話幫全棟樓安裝緊"有線電視"師父向下一層樓裝緊!轉頭會到!

大大聲話免費!跟住就鬼食泥細細聲講"頭3個月免費!

跟手我問:"咁3個月之後點?"

佢就炸聽唔到,又講多一次上面堆野!

我就大聲問:"咁完左3個月免費之後會點呀!!!??"

佢死死地氣講:"咁當然要俾月費啦!"

我笑笑口同佢講:"我諗諗先丫"

PS:毛記都用過咁上下手法!
作者: carl    時間: 22-9-2014 20:43     標題: 回覆 16# 的帖子

毛記我差唔多要報警果2條友先走.
作者: joey    時間: 22-9-2014 20:51

上次毛記2條友,關左門再拍門,再關門,重拍門!!!傻架!!!!!

重好惡話:你無電視睇!我地唔負責架!!!
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 22-9-2014 20:55

引用:
原帖由 gtoray 於 22-9-2014 20:27 發表

斬人絕對係錯
個人都親自來左總公司
短片已經五年,前五年後既今日都係咁!

我老友喺冇線電視台做都唔膽用!你就知到乜野叫做"CUT冇線你可以去到幾盡!"

作者: gtoray    時間: 22-9-2014 20:56

引用:
原帖由 joey 於 22-9-2014 20:51 發表
上次毛記2條友,關左門再拍門,再關門,重拍門!!!傻架!!!!!

重好惡話:你無電視睇!我地唔負責架!!!
好似人地收樓咁....
作者: sovietarmy2012    時間: 22-9-2014 21:13

毛記
作者: gtoray    時間: 22-9-2014 21:22

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-9-2014 21:13 發表
毛記
毛腺修癈電視
作者: Tango1997    時間: 23-9-2014 00:22

有線定痴線?
作者: nec338    時間: 23-9-2014 09:31

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 22-9-2014 20:55 發表

短片已經五年,前五年後既今日都係咁!

我老友喺冇線電視台做都唔膽用!你就知到乜野叫做"CUT冇線你可以去到幾盡!"
5年 點至阿
我重讀緊書的年代05年果陣 佢地已經係咁做
我cut左4個月先cut到
作者: 2slow    時間: 23-9-2014 10:19

引用:
原帖由 gtoray 於 22-9-2014 20:27 發表

斬人絕對係錯
個人都親自來左總公司
真係安排間房叫佢打上熱線喎

【本報訊】19歲大專生疑因其母與有線寬頻的合約終止一個月後,仍三番四次被催繳600元欠款,昨晨決定「代母出頭」,身懷四種武器踩上荃灣有線電視大樓「講數」,其間亮出長雙刀大叫:「我要搵吳天海(有線寬頻主席)!」之後斬傷一名保安員及打傷兩名員工,再負傷持刀與警對峙,擾攘一小時才投降被捕。
記者:劉永明 詹家志

疑兇姓吳(阿文),與家人居於黃大仙下邨,正於職業訓練局青年學院(YC)就讀。消息稱,吳家於07年開始以吳母名義使用月費150元的有線寬頻上網,上月底約滿,吳母「cut單」不續約,但事後一直被「有線」催繳300元欠款,輾轉更滾至600元,阿文多番交涉無果,氣憤難平。
員工擲篋反擊 與警對峙

昨晨約11時,他用背囊藏着一呎半長開山刀、一呎長蝴蝶刀、一柄彈弓刀及一個鐵蓮花,親往荃灣海盛街9號有線電視大樓交涉。
阿文雖獲安排於大堂房間等候,但職員仍是着他致電熱線電話查詢,半小時後他終「忍夠」爆發,右手拿出有刀套的開山刀,左手持蝴蝶刀,在大堂衝向姓曾(52歲)保安員高呼:「我要搵吳天海!吳天海!」保安詢問期間突遭阿文持刀狂斬,頭部及雙手受傷,當時在場姓譚(34歲)員工見狀,大驚用載有器材的行李篋扔向阿文頭部,阿文被擊至眼鏡飛脫。
阿文狂性大發轉身面向姓譚員工,譚則拿起三腳架自衞,混亂間他被阿文用刀柄砸頭,另一名營業部姓倪(41歲)男職員在制止時亦扭傷腳,阿文傷人後衝上一樓,在一樓一名20餘歲女職員當場被嚇至腳軟蹲低,當譚偕保安追至時,她驚魂未定指着其中一部升降機,示意阿文已經登樓。消息稱,阿文在五樓出後與姓莊男職員相遇,其後再上落八樓及三樓,其後走到停車場。
大批全副武裝警員趕至搜捕,至中午12時終在停車場二至三樓梯間將阿文截獲,當時阿文赤膊上身,雙手染血拿着蝴蝶刀指向自己胸口與警對峙,警方不停勸喻:「我哋咁多人可以幫到你㗎!」但阿文只是搖頭,無動於衷,35分鐘後,他終放下武器投降,當場被捕,警方在其褲袋再尋獲其他武器。
有線:疑兇要求豁免欠款

阿文手腕受傷,黑布蒙頭送院治理後情況穩定;三名遇襲職員同樣傷勢無礙。有線主席吳天海事後探望姓曾保安,只稱:「佢未有咁快出院,有心!」荃灣警區行動部總督察張立灝稱,初步了解疑兇因客戶服務合約問題犯案。荃灣警區重案組已接手跟進。
有線電視發言人稱對事件深表震驚,並對三名受傷員工致以慰問,初步顯示疑兇要求為另一人豁免其已終止服務之賬戶的欠款,但未能提供該客戶私人資料核實,基於私隱問題,客戶服務主任建議疑兇稍後提供資料或邀請該客戶親身辦理;有關終止服務事宜,客戶可以電話、傳真、郵寄、網站,或親身到各專門店及有線電視大樓辦理。
作者: 2slow    時間: 23-9-2014 10:49

引用:
原帖由 tango1997 於 23-9-2014 00:22 發表
有線定痴線?
破產、離婚、cut有線,搵業蔗X律師樓啦...
不成功不收費
作者: RCman    時間: 23-9-2014 11:14

呢D不良消售手法又何止AV界呢
運動界的更青出於藍,找一兩個職員劫你入房,
精神炸爆你.....羅曬你D卡去look爆為目的。

https://www.facebook.com/video.p ... ;type=2&theater
大埔舒X堡要受害人附2萬幾約36個月的費用,受害人告知不夠錢,經多次減價至1萬多,受害人覺得推銷手法有問題,不想入會……受害人於是告知身上只有100元,希望脫身,無良職員取了受害人身上最後的100元 ,再取受害人信用卡刷嘗試交易,信用卡在短時間多次高價交易,最終卡被停用,男職員刷爆了受害人信用卡,交易未能成功,男職員說受害人用無效信用卡要報警拉人,之後再用壓印卡印收據迫受害人簽名,表示卡重開之後會幫受害人找數,受害人堅持不簽,最後他們放棄,職員拒絕交還受害人的登記的個人資料,受害人離開時身份證亦沒有歸還給,要再回去取回身分證...……受害人即時到信用卡屬下銀行查詢 ,才知道卡被刷幾萬……幸好沒成功交易!

無良經理屈客招數!
https://www.youtube.com/watch?v=DcM7SZvKdbM&feature=youtu.be

呢D試練,完完全全係要試出一個人的容忍度有幾大

作者: Tango1997    時間: 23-9-2014 11:22

一呎長蝴蝶刀?。。。。未見過
作者: Tango1997    時間: 23-9-2014 11:24

係咪六寸柄開左+六寸刀刃=1呎長呀?
作者: sovietarmy2012    時間: 23-9-2014 11:45

客戶服務主任建議疑兇稍後提供資料或邀請該客戶親身辦理;有關終止服務事宜,客戶可以電話、傳真、郵寄、網站,或親身到各專門店及有線電視大樓辦理

又係咁
作者: Tango1997    時間: 23-9-2014 12:40

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-9-2014 11:45 發表
客戶服務主任建議疑兇稍後提供資料或邀請該客戶親身辦理;有關終止服務事宜,客戶可以電話、傳真、郵寄、網站,或親身到各專門店及有線電視大樓辦理

又係咁
今次帶槍
作者: skylau    時間: 23-9-2014 14:03

http://m.unwire.hk/2014/09/23/cable-online-service/fun-tech/
希特拉可以抖抖鳥
作者: sovietarmy2012    時間: 23-9-2014 14:13

引用:
原帖由 tango1997 於 23-9-2014 12:40 發表

今次帶槍

設計對白:我要見客戶服務經理!!!

作者: RCman    時間: 23-9-2014 14:19

知道自己身有屎.......做番D野

圖片附件: cable11-590x461.jpg (23-9-2014 14:19, 63.92 KB) / 該附件被下載次數 147

作者: joey    時間: 23-9-2014 14:40

呢獲野一定好多人cut線!

難得開閘,有得走好走!
作者: RCman    時間: 23-9-2014 15:13

直頭係逃亡潮
作者: sam524    時間: 23-9-2014 15:27

立即快快手手上網申請cut佢上網服務
作者: geoprotex    時間: 23-9-2014 15:58

斬人果位哥仔即刻被封為烈士
作者: 2slow    時間: 23-9-2014 16:01

小弟十分慶幸從未試過[i 雞保]
作者: sovietarmy2012    時間: 23-9-2014 16:22

引用:
原帖由 geoprotex 於 23-9-2014 15:58 發表
斬人果位哥仔即刻被封為烈士
我好尊敬佢,俠者,以武犯禁...雖然郁錯人,但係盡孝道,尋公理,先禮後兵,荆柯刺秦皇般大無畏,最後仲有一死以明志的心,相中人簡直係刺馬中的狄龍咁......比起剃髪爭乜乜得個講字好得多

政治不正確,勿插
作者: 怒人甲    時間: 23-9-2014 18:03

幾年前CUT 有線打4 個鐘先CUT 到
作者: sovietarmy2012    時間: 23-9-2014 19:26

何其相似

圖片附件: JAA_01_a_20140923_L.jpg (23-9-2014 19:26, 44.68 KB) / 該附件被下載次數 137

圖片附件: 0.jpg (23-9-2014 19:26, 57.17 KB) / 該附件被下載次數 155

作者: nec338    時間: 23-9-2014 20:54

引用:
原帖由 RCman 於 23-9-2014 14:19 發表
知道自己身有屎.......做番D野
少年你太年青了
你真係以維 有線咁易俾你CUT單
睇下啦
https://hk.celebrity.yahoo.com/n ... C%9F-072634093.html
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 23-9-2014 21:00

http://youtu.be/PhPC5T1X4vg

五個月前
作者: sovietarmy2012    時間: 23-9-2014 21:41

有線一放鬆就有大規模退出潮,包括上退好耐同驚退吾到的人,仲有嚇怕潛在客戶,廣告商則會抽起廣告.財政減少連累買片及製作,重有...無錢買獨家轉播球賽,免費電視牌照亦會受連累.

放鬆亦等於承認以往錯誤,這是致命的公關災難

我反而想睇王生點入位,而這是公眾同傳媒未有注意的事
作者: WAIKO01    時間: 23-9-2014 22:27

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-9-2014 16:22 發表

我好尊敬佢,俠者,以武犯禁...雖然郁錯人,但係盡孝道,尋公理,先禮後兵,荆柯刺秦皇般大無畏,最後仲有一死以明志的心,相中人簡直係刺馬中的狄龍咁......比起剃髪爭乜乜得個講字好得多

政治不正確,勿插 ...
你點可以欏d只用口號目標來聚眾,但根本吾想目標達成既人黎比
作者: WAIKO01    時間: 23-9-2014 22:31

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-9-2014 21:41 發表
有線一放鬆就有大規模退出潮,包括上退好耐同驚退吾到的人,仲有嚇怕潛在客戶,廣告商則會抽起廣告.財政減少連累買片及製作,重有...無錢買獨家轉播球賽,免費電視牌照亦會受連累.

放鬆亦等於承認以往錯誤,這是致命的公 ...
係喎 論背景,論招牌,同“牌已到手“這點來看,魔童絕對有動機出手。

但首先要推論成事才有機會。
作者: sovietarmy2012    時間: 23-9-2014 22:47

魔童搞番收費就work la,從良一陣再爭過.家陣睇定D先,等司法覆核,同時叫D人上網唱衰有缐,做定勢差不多了.

不利因素:
1.其他對手都想瓜分有線市場又有貨過王生,但王生插番隻腳埋泥比有線瓜左還要壞
2.政府吾想有線瓜=比機會王生
3.忠義之士對决邪惡之中,正在集合全力宣傳和動員,無暇分兵支援

香港人對大事的專注力只有一個星期,若事情無乜新發展同谷一谷,就會淡忘了.

就睇一個星期la
作者: WAIKO01    時間: 23-9-2014 23:08     標題: 回覆 48# 的帖子

其實我到而家都吾明魔童衰咩? 衰囂張?衰反共?定係衰班口號人渣幫佢出頭?
作者: 暈又暈    時間: 23-9-2014 23:40

引用:
原帖由 WAIKO01 於 23-9-2014 23:08 發表
其實我到而家都吾明魔童衰咩? 衰囂張?衰反共?定係衰班口號人渣幫佢出頭?
大膽假設,不求證
衰唔記得埋堆
應該係唔記得有個利益集團,如果咁多間電視台一直都冇同官員打過"交道",信唔信?
一係就王生踩地雷,果份唔知咩報告,如果唔係為電台涉足免費電視舖路,就係為持份者而設,從來冇預過有外人入黎玩
作者: sovietarmy2012    時間: 23-9-2014 23:54

有人會驚佢破壞穩定,有人會驚佢破壞市場,有人會驚佢破壞行規,有人會驚佢改變風氣,視乎邊個的利益而定.

所有吾喜歡佢ge人都覺得佢會不擇手段地不理他人去獲取私利.簡稱搞事.

所有喜歡佢ge人都喜歡佢會搞事.

例子,最初D人選長毛因為佢會入立法會搞事,吾選長毛的人亦因為佢會入立法會搞事
作者: sam524    時間: 23-9-2014 23:55

引用:
原帖由 WAIKO01 於 23-9-2014 23:08 發表
衰囂張就梗嫁啦

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0