標題: CID 配槍 [打印本頁]

作者: 七點六二    時間: 23-10-2014 09:11     標題: CID 配槍

請問現時香港CID的佩槍是那一款呢? 可否提供相片? 謝謝
作者: 33tt    時間: 23-10-2014 10:17

SIG P250Dcc -  
http://zh.m.wikipedia.org/zh/SIG_P250%E6%89%8B%E6%A7%8D
作者: saswilliam    時間: 23-10-2014 10:59

呢支我玩過,hammer超重,double action only,隻grip唔好feel,仲有個mag release制好容易開槍的時候按到跌匣。唔鍾意...

SIG SAUER 大把其他型號好feel過佢。點解CID要用呢支咁既野。有人話因為個hammer似左輪double action果陣的重量。等警察開槍時係非常肯定要射擊,減少走火的可能性。

呢支玩具係無出的,不過有人造過啲dummy出黎玩。
作者: sovietarmy2012    時間: 23-10-2014 11:28

可能差佬貪佢夠簡單安全掛。。。
作者: rho837    時間: 23-10-2014 12:37

英國佬法例下所有CID新款式配槍都係DAO (Double Action Only)同拉機板磅數有規定! 一般以安全配帶為理由.......

P 2 5 O 可能係名牌中最唔掂既半自動(DAO)手槍! 平野冇好! 好野一定冇平! 下次好大機會改用 H and K!
作者: 七點六二    時間: 23-10-2014 12:58

多謝各師兄相助
作者: saswilliam    時間: 23-10-2014 13:38     標題: 回覆 5# 的帖子

係德國見到啲police用HK45,好型!!期實僅只係見到個蜘蛛網grip,不過好似係!
作者: mkmonkey    時間: 23-10-2014 14:28

引用:
原帖由 saswilliam 於 23-10-2014 13:38 發表
係德國見到啲police用HK45,好型!!期實僅只係見到個蜘蛛網grip,不過好似係!
反而我早排響德國見到有警察用 P7,好驚訝 ... 呢枝都可以算古董了吧?估唔到仲見到!
作者: 051039    時間: 23-10-2014 15:32

Let me tell u one thing, it was 3 buyers of P250. But the other 2 cancelled the order, HK is the only user of P250
http://en.wikipedia.org/wiki/SIG_Sauer_P250
作者: rho837    時間: 23-10-2014 16:13

當年一哥貪平! 就要左S I G個價! 後來比H & K發現S I G落標之標書文件內有誤導HKP成份! 跟著打官私告S I G廠, 䁫 ! 又比H & K告贏場官私! S I G每賣一支P 2 5 O比HKP就要賠償幾舊水美金給H & K作為因不公平杸標導致生意有損之補償費!

所以下次S I G唔會再買P 2 5 O比HKP! 支P 2 5 O - HKP版真係蜀一無易! 可惜唔咪好槍! 係就對班collectors為值錢玩具!
作者: 2slow    時間: 23-10-2014 16:25     標題: 回覆 10# 的帖子

咁當年H&K用邊把槍同佢競爭呢
作者: geoprotex    時間: 23-10-2014 17:16

當年投標係咪有Glock 19份,照計如果鬥平Glock應該無得輸
作者: gtoray    時間: 23-10-2014 17:20

引用:
原帖由 geoprotex 於 23-10-2014 17:16 發表
當年投標係咪有Glock 19份,照計如果鬥平Glock應該無得輸
好似話安全度唔夠
作者: jeffreywo    時間: 23-10-2014 17:26

g19 單動式板機,保守派覺得易走火……
(其實firearm嘅控制,成個部門都仲係好保守,除了特苦隊。)
作者: geoprotex    時間: 23-10-2014 17:33

引用:
原帖由 gtoray 於 23-10-2014 17:20 發表

好似話安全度唔夠
唔安全又派俾SDU/ASU/CTRU/小艇隊,咁算唔算雙重標準?
作者: sovietarmy2012    時間: 23-10-2014 17:49

拎過P250上手一次,一支安全到爆的傻瓜槍,硬係吾明仲會有人走火打大脾

所以派咁多槍出去,穏陣D好
作者: ethanwch    時間: 23-10-2014 17:54

係南韓打過一次P250,感覺上,個trigger action 係smooth過M10 ga wor~
作者: 七點六二    時間: 23-10-2014 18:45

引用:
原帖由 ethanwch 於 23-10-2014 17:54 發表
係南韓打過一次P250,感覺上,個trigger action 係smooth過M10 ga wor~
你就好啦, 試過打真槍...
作者: rho837    時間: 24-10-2014 08:17

Glock 19 當年唔便宜! Glock Safe Action 以經好安全但當上堂後有走火記錄但都是安全生性可挍作為conceal carry! 當年只係一哥對S I G情有蜀終! 支P226咁掂! 冇奶油支P 2 5 O會叉得去邊! 其他牌子有H & K ; 華凸 啲價錢好貴但"真係物有所值" !

我覺得支槍跟身一世! H & K 或 華凸! 當冇得換槍的話就一定冇得輸!
作者: stevechau    時間: 28-10-2014 10:52

當年H&K有槍比警隊試??? 係邊支呀???
作者: 2slow    時間: 28-10-2014 15:02

只大約記得當年一起投標既有Sig P250, Walter P99,  S&W 99及 Glock19 ?

話說佢條slide又真係好似USP

作者: bigdick    時間: 28-10-2014 15:32

SIG in fact made 3 sizes of the lower, the smallest grip module is mainly for the female or really small hands...
作者: T-800    時間: 28-10-2014 16:45

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-10-2014 17:49 發表
拎過P250上手一次,一支安全到爆的傻瓜槍,硬係吾明仲會有人走火打大脾

所以派咁多槍出去,穏陣D好
佢地走火主要係清鎗時鎗膛個粒出事,一般CID吾係鎗迷,多年来絶少接触半自動手鎗,好可能連半自動玩具手鎗都未玩過(尤其師姐),陀鎗全為開工,对支鎗唔熟所致....

HAPPY SHOOTING!

作者: T-800    時間: 28-10-2014 16:47

引用:
原帖由 ethanwch 於 23-10-2014 17:54 發表
係南韓打過一次P250DC.,感覺上,個trigger action 係smooth過M10 ga wor~
個人覺得p250 個trigger 一定smooth 過M10...,雖然支鎗質素好一般,但亦算好岩訓練時数較少的香港CID用...

HAPPT SHOOTING!

作者: T-800    時間: 28-10-2014 16:59

引用:
原帖由 geoprotex 於 23-10-2014 17:33 發表

唔安全又派俾SDU/ASU/CTRU/小艇隊,咁算唔算雙重標準?
SDU,ASU 等練鎗時数同對鎗嘅操作認識比一般PC,CID多好多....

作者: sovietarmy2012    時間: 28-10-2014 17:10

引用:
原帖由 T-800 於 28-10-2014 16:47 發表

個人覺得p250 個trigger 一定smooth 過M10...,雖然支鎗質素好一般,但亦算好岩訓練時数較少的香港CID用...

HAPPT SHOOTING!
三段貼文皆讚同!
作者: 2slow    時間: 28-10-2014 17:11

引用:
原帖由 T-800 於 28-10-2014 16:45 發表

佢地走火主要係清鎗時鎗膛個粒出事,一般CID吾係鎗迷,多年来絶少接触半自動手鎗,好可能連半自動玩具手鎗都未玩過(尤其師姐),陀鎗全為開工,对支鎗唔熟所致....

會唔會以為甩左匣就代表clear呢
作者: Lolanto    時間: 28-10-2014 20:04

引用:
原帖由 mkmonkey 於 23-10-2014 14:28 發表

反而我早排響德國見到有警察用 P7,好驚訝 ... 呢枝都可以算古董了吧?估唔到仲見到!
有乜咁奇,就好似家陣仲有PC用左輪一樣
作者: sovietarmy2012    時間: 28-10-2014 20:12

引用:
原帖由 2slow 於 28-10-2014 17:11 發表

會唔會以為甩左匣就代表clear呢
估:
支槍上左膛->返完工工回家->退匣清槍->咦!hammer又上左又未退ge->扣雞放hammer->咁就船王了

玩汽槍就一定吾會出事....fix slide除外
作者: matthong    時間: 28-10-2014 20:53

冇危險係唔需要ready支槍(即cock gun),所以平時使用只需入及退彈匣。另外check槍永遠都會unload先(即退匣),所以會比一般的曲尺手槍更為安全 有錯勿插。
不過講到現在都未知H&K用咩槍投?
作者: sovietarmy2012    時間: 28-10-2014 21:03

咁就真係世紀疑案了
作者: matthong    時間: 28-10-2014 21:34

唔知check唔check到
作者: Paul    時間: 28-10-2014 23:23

點看都好, SIG 以當年個情況勝出好合理,
好似當年試過想直接買GLOCK用, 但由於張政府單太大, 所以要照WTO會員條例公開國際投標
作者: mkmonkey    時間: 28-10-2014 23:48

引用:
原帖由 Lolanto 於 28-10-2014 20:04 發表

有乜咁奇,就好似家陣仲有PC用左輪一樣
嗯?乜唔係只有 CID 之類先轉 SIG,一般警員都仲係用緊左輪喎?
作者: gtoray    時間: 28-10-2014 23:54

引用:
原帖由 mkmonkey 於 28-10-2014 23:48 發表

嗯?乜唔係只有 CID 之類先轉 SIG,一般警員都仲係用緊左輪喎?
佢意思係, 你見到德國仲用緊P7
HKP何嘗又唔係用緊支老舊左輪
作者: Lolanto    時間: 28-10-2014 23:56

引用:
原帖由 mkmonkey 於 28-10-2014 23:48 發表

當年政府話全部換晒
當然更換的速度可快可慢
作者: 33tt    時間: 29-10-2014 00:45

引用:
原帖由 matthong 於 28-10-2014 08:53 PM 發表
冇危險係唔需要ready支槍(即cock gun),所以平時使用只需入及退彈匣。另外check槍永遠都會unload先(即退匣),所以會比一般的曲尺手槍更為安全 有錯勿插。
Matthong兄,當年好似只有 Walther, S&W, Sig 和 GLOCK 入標,好似冇 H&K

昨天、今天与明天——香港制式警用手枪历程_网易新闻中心 - http://war.163.com/07/1126/15/3U80ITA200011232_4.html
作者: mouselkm    時間: 29-10-2014 01:46

小弟無意中在床低找到相關資料,是2007年11月下 輕兵器 的昨天.今天与明天 香港制式警用手槍歷程  .等手機滿電馬上拍下照片
作者: mouselkm    時間: 29-10-2014 01:51     標題: 回覆 37# 的帖子

還是師兄快手一步   ,內文一樣  ,看來沒有拍照必要
作者: 33tt    時間: 29-10-2014 10:18     標題: 回覆 39# 的帖子

換新槍,當年是警隊大事,大家都有印象
作者: mkmonkey    時間: 29-10-2014 13:14

引用:
原帖由 gtoray 於 28-10-2014 23:54 發表

佢意思係, 你見到德國仲用緊P7
HKP何嘗又唔係用緊支老舊左輪
啊啊,原來會錯意,多謝指正!
作者: khkenny2    時間: 29-10-2014 13:31

引用:
原帖由 matthong 於 28-10-2014 08:53 PM 發表
正常吾係Chambered, safety on咩?
Unload應該係mag release, unchamber (拉slide退膛)跟住先hammer down
依家問題應該問題係有D新手吾記得自己chamber左然後扣雞......
作者: matthong    時間: 30-10-2014 11:50

引用:
原帖由 khkenny2 於 29-10-2014 13:31 發表

正常吾係Chambered, safety on咩?
Unload應該係mag release, unchamber (拉slide退膛)跟住先hammer down
依家問題應該問題係有D新手吾記得自己chamber左然後扣雞......
1)唔知有冇誤會你意思 本身之支槍冇safey,故冇需要嘅情況係唔會ready支槍.
2)理論上每次unload都要check clean支槍(有冇ready個都係咁做),不過唔明你呢句「unchamber (拉slide退膛)跟住先hammer down」,以小弟所知支槍在任何情況下個撞鎚都係down,就算ready咗支槍都係一樣,永遠都係要用十幾磅力雙動作才能發射,所以此槍非常安全可靠。另外如果走火,一定係程序出錯導致
作者: khkenny2    時間: 30-10-2014 15:32

引用:
原帖由 matthong 於 30-10-2014 11:50 AM 發表

1)唔知有冇誤會你意思 本身之支槍冇safey,故冇需要嘅情況係唔會ready支槍.
2)理論上每次unload都要check clean支槍(有冇ready個都係咁做),不過唔明你呢句「unchamber (拉slide退膛)跟住先hammer do ...
拿以下係個人見解:
其實你DAO既carry應該係保持combat carry,即係chambered, safety on(不過無safety/glock trigger safety就另計啦,但chambered系重點),因為你突發事件仲要再加一個動作先可以開槍就已經慢咗,而p250既設計亦安全到無得再安全,你手指唔入護弓基本上唔會開到槍。
啲accident discharge好大機會係啲人未操慣DA而存放果時又chamber著然後又唔press check/chamber check跟著一手多扣雞/入套勾到衫咪BOOM囉,但好難怪佢嘅,用慣左輪好難出咩意外,依家整支咁嘅新屎坑又未習慣treat all firearms as loaded咪咁樣囉(靠估mode

作者: matthong    時間: 30-10-2014 16:19

以小弟所知出勤時係唔需要ready支槍,有實際需要用最大武力先會做ready動作
作者: khkenny2    時間: 30-10-2014 16:53

引用:
原帖由 matthong 於 30-10-2014 04:19 PM 發表
以小弟所知出勤時係唔需要ready支槍,有實際需要用最大武力先會做ready動作
澳州住咗幾年已經習慣咗呢邊警察保持combat ready
其實M10嚴格嚟講都係combat ready架啦,DA mode一扣就開到槍… 都已經access左支槍仲要rack先開得槍嘅買DA嚟做咩喎
唔好話咩public safety,警察緊張嘅時侯仲要佢加個動作先開到槍保護市民先危險呀
作者: sovietarmy2012    時間: 30-10-2014 17:08

有hammer釋放掣係好D的
作者: 2slow    時間: 30-10-2014 17:37     標題: 回覆 46# 的帖子

其實佢DA既第一槍及第二槍trigger pull數都有分別... 可能更容易打歪左.....
作者: matthong    時間: 30-10-2014 17:41

引用:
原帖由 khkenny2 於 30-10-2014 16:53 發表

澳州住咗幾年已經習慣咗呢邊警察保持combat ready
其實M10嚴格嚟講都係combat ready架啦,DA mode一扣就開到槍… 都已經access左支槍仲要rack先開得槍嘅買DA嚟做咩喎
唔好 ...
因為香港係世界上其中一個最安全嘅城市
作者: khkenny2    時間: 30-10-2014 19:08

引用:
原帖由 2slow 於 30-10-2014 05:37 PM 發表
其實佢DA既第一槍及第二槍trigger pull數都有分別... 可能更容易打歪左.....
M10個pull數的確係差好遠下
個trigger pull distance都吾同
但個人個論點係,咩槍都好,always treat as loaded係重點,特別係field strip/出入storage...
作者: khkenny2    時間: 30-10-2014 19:11

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 30-10-2014 05:08 PM 發表
有hammer釋放掣係好D的
對field strip黎講絕對有好處,起碼吾洗扣雞先decock到
作者: saswilliam    時間: 30-10-2014 22:24

引用:
原帖由 2slow 於 30-10-2014 17:37 發表
所以P250係DAonly,無hammer去cock的。永遠DA個磅數。好差既射擊感。Sig 最正一定係XFive,試過就會愛上。
作者: augustus    時間: 30-10-2014 23:29

引用:
原帖由 matthong 於 30-10-2014 16:19 發表
i dont know where you got your information but i'm sorry to inform you that it's incorrect.
This pistol should be carried with a round inside the chamber
作者: khkenny2    時間: 30-10-2014 23:36

引用:
原帖由 saswilliam 於 30-10-2014 10:24 PM 發表

所以P250係DAonly,無hammer去cock的。永遠DA個磅數。好差既射擊感。Sig 最正一定係XFive,試過就會愛上。
正還正,HKP負擔吾起全部CID都用XFive
作者: matthong    時間: 31-10-2014 03:46

其實P250可以算係為警察而設,非常安全,相信走火情況一定係因為人違程序出錯所致,基本上冇可能機械故障出事

作者: rho837    時間: 31-10-2014 09:17

香港市區好安全! 其實用M10夠有凸! 不過有得用P226就一定最正!  

如果曰後立例去山林捉班PK斬樹黨! 應該用SR25! 見一個就X一個!
作者: gtoray    時間: 31-10-2014 09:23

引用:
原帖由 rho837 於 31-10-2014 09:17 發表
香港市區好安全! 其實用M10夠有凸! 不過有得用P226就一定最正!  

如果曰後立例去山林捉班PK斬樹黨! 應該用SR25! 見一個就X一個!
換槍好似因為原廠colt detective停產
後續維修保養問題
作者: ivan0819    時間: 31-10-2014 09:32

以香港火器管得咁嚴既CITY,冇咩需要換大火力既槍, 太多子彈都唔係好事

作者: sovietarmy2012    時間: 31-10-2014 11:11

引用:
原帖由 rho837 於 31-10-2014 09:17 發表

用AS-VAL...9mmx39,個龍大過厠所板
作者: sovietarmy2012    時間: 31-10-2014 11:12

引用:
原帖由 gtoray 於 31-10-2014 09:23 發表

後續維修保養問題
巴西金牛座有落標,但係
作者: khkenny2    時間: 31-10-2014 11:59

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 31-10-2014 11:11 AM 發表

AS-VAL中佐都未知幾時比人射
作者: rho837    時間: 31-10-2014 12:52

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 31-10-2014 11:11 發表

(9mm X 39mm)係啲東歐現代制式彈藥! "停"動物一流!

但係(7.62 X 51mm)NATO係全球通用制式彈藥! "停"獵物一流! 用來捉班ii斬樹黨! 因為香港有好多7.62NATO槍嗎!!!
作者: 051039    時間: 31-10-2014 13:44

引用:
原帖由 gtoray 於 31-10-2014 09:23 發表

後續維修保養問題
聽講係零件停產

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0