標題: [VFC] 新人關於VFC HK416的問題請教 [打印本頁]

作者: zsuc-04    時間: 2-12-2014 14:22     標題: 新人關於VFC HK416的問題請教

各位師兄,小弟係槍界新仔,想入手VFC既HK416,但關於VFC哩只牌子有D搞唔明,想向各位師兄請教,好多人都推薦VFC,亦有好多人都話VFC唔好,請問好係邊?唔好係邊?想請教嚇VFC係咪台灣貨?市面上好似仲有款叫Umarex既HK416亦叫VFC,但據聞Umarex係德國貨,請問大家口中平時所講既VFC同Umarex係咪同一個牌子同一款?因為我見平時大家講既都係VFC,好少有人提Umarex哩個牌子,所以搞唔明區地係咪同一款,先講講我對HK416既要求,第一要素係仿真度,其次先係玩得爽唔爽,容唔容易卡彈或爆倉,或者各位師師兄有咩其它牌子更好既推薦?thanks
作者: 閒雜人等    時間: 2-12-2014 17:17

Umarex 係一間持有某D真槍廠商既玩具槍版權既公司
你要用佢D槍款生產玩具,就要比錢佢
而佢本身冇生產玩具,只係將其他廠商生產既玩具槍用自己(Umarex)既名義推出市場
VFC既HK系槍族就係其中之一
作者: zsuc-04    時間: 3-12-2014 09:58     標題: 回覆 2# 的帖子

唔該師兄,甘即係話大家口中所講既VFC即係Umarex啦?
作者: kai_matt    時間: 3-12-2014 10:18     標題: 回覆 3# 的帖子

唔可以咁講,樓上講得好清楚啦……
有vfc g17, 無umarex g17
有vfc mp7同時又有umarex mp7
作者: RCman    時間: 3-12-2014 10:22

其實唔雖要理會係VFC定係Umarex,
你買的都係同一間廠吧!
作者: f22a    時間: 3-12-2014 11:32

V 社416 GBB 用家揮揮手......

圖片附件: HK 416.jpg (5-12-2014 16:07, 175.46 KB) / 該附件被下載次數 394

作者: 閒雜人等    時間: 3-12-2014 16:44

引用:
原帖由 zsuc-04 於 3-12-2014 09:58 發表
唔該師兄,甘即係話大家口中所講既VFC即係Umarex啦?
首先唔係所有Umarex既玩具槍都一定係VFC生產的,VFC只係其中一間合作廠商,佢地係兩間獨立既公司
如果只係講Umarex HK416 GBB,係VFC生產的

作者: 0050100    時間: 3-12-2014 18:42

[quote]原帖由 f22a 於 3-12-2014 11:32 發表

YoYoYoo.

圖片附件: image-03-12-14-06-29_副本.jpg (3-12-2014 18:42, 144.82 KB) / 該附件被下載次數 293

作者: sealsman    時間: 3-12-2014 20:35

引用:
原帖由 f22a 於 3-12-2014 11:32 發表

?oh=77f91841c07fb3e15ae6a8a57305e4e0&oe=54806978&__gda__=14 ...
宜家呢個天氣d 匣氣化如何?
作者: stone515    時間: 3-12-2014 23:47     標題: 回覆 6# 的帖子

F22 兄

416 14版唔換件就咁落場打 O唔OKAY

後庭力比GHK M4 如何
作者: xyzchan    時間: 4-12-2014 01:09

YO∼
引用:
原帖由 0050100 於 3-12-2014 18:42 發表
[quote]原帖由 f22a 於 3-12-2014 11:32 發表

YoYoYoo.

圖片附件: IMAG0572_3-1.jpg (4-12-2014 01:09, 204.2 KB) / 該附件被下載次數 641

作者: katotaka    時間: 4-12-2014 10:41

首先要攪清楚啲公司同品牌有咩關系

舉個例,車廠法拉利生產真正坐得人、行得嘅跑車
「雙星」田宮、Autoart 之類嘅模型公司,如果想生產法拉利車款,就要俾錢買佢品牌、設計之類嘅使用權;否則就係未授權產品,老翻也

咁如果有間新公司,叫住做「牡丹樓」先,不事生產,純綷做「版權」生意,即係類似:

先同車廠 deal 咗「嗱,你齋收錢就得,賣版權嘅麻煩嘢我攪...」
再向模型公司收錢「你地每生產一架車仔就要俾幾多幾多錢我...」甚至係「車仔你地照整,不過我包晒嚟賣,全部都落我個嘜頭...」

中間就可以過河濕腳,做大咗個名就向其他車廠埋手,如是者林寶、波子等等嘅版權都經由佢代理。

原本田宮造嘅模型車「田宮 法拉利 LaFerrari 一比十電動遙控車」就會變成「牡丹樓 法拉利 LaFerrari 一比十電動遙控車」,一直玩開嘅玩家,一睇就知係田宮生產嘅,所以會照叫返做田宮

再睇返槍,「H&K MP7A1」呢枝嘢嘅氣動玩具槍我地都會分 KSC、KWA 同埋 VFC 生產,但大家都會係 Umarex 牌子,除咗 H&K 之外仲有 Walther 嘅槍款都會有呢個情況(如 PPQ)
但 Marui 生產嘅 MP7A1 GBB 就唔係了

同樣道理套用返上 416 度都好易明

作者: ?老虎仔?    時間: 4-12-2014 11:22

作者: zsuc-04    時間: 4-12-2014 11:43

明白晒,唔該晒樓上各位師兄,同問如果VFC既416想爽玩,需要換D咩parts呢
作者: zsuc-04    時間: 4-12-2014 11:50

同係VFC,我見有的個marking印住made in Taiwan,有的印住made in Germany,甘係因為唔同批次既原因,定係新既2014版先會印made in Germany?而以前嗰D都係made in Taiwan?
作者: zsuc-04    時間: 4-12-2014 11:57     標題: 回覆 6# 的帖子

師兄哩把好靚仔啊,有沒換過咩parts?落場可唔可以爽打?
作者: wtapssss    時間: 4-12-2014 14:49     標題: 回覆 15# 的帖子

made in Germany係真鐵marking
作者: L    時間: 4-12-2014 22:35

作者: queen    時間: 5-12-2014 01:44

我想問,舊版 VFC 416 身上尾通個位係咪做錯咗,令條尾通會有輕微同下?
作者: L    時間: 5-12-2014 08:33

作者: zsuc-04    時間: 5-12-2014 10:35     標題: 回覆 17# 的帖子

意思即係話真槍就統一印made in Germany,而玩具槍就統一印made in Taiwan?
作者: Darkey    時間: 5-12-2014 10:48

made in taiwan係一張貼紙…新槍時係用嚟遮住左made in germany
作者: stone515    時間: 5-12-2014 12:48

岩岩係14入左支。。。。個MIT 是但貼上去,冇遮住MIG
作者: zsuc-04    時間: 5-12-2014 14:12

引用:
原帖由 stone515 於 5-12-2014 12:48 發表
岩岩係14入左支。。。。個MIT 是但貼上去,冇遮住MIG
請問師兄入既係2014版,定係以前舊版?邊間店啊?
作者: queen    時間: 5-12-2014 15:38

引用:
原帖由 於 5-12-2014 08:33 發表

輕微向下??
係呀,我朋友拎枝舊版416去某舖整,間舖話舊版下身係有小小做錯,條尾通係向下,所以要換新版身,佢問我係咪但我又唔識,咪上嚟求証囉……
作者: f22a    時間: 5-12-2014 16:23

引用:
原帖由 queen 於 5-12-2014 15:38 發表

係呀,我朋友拎枝舊版416去某舖整,間舖話舊版下身係有小小做錯,條尾通係向下,所以要換新版身,佢問我係咪但我又唔識,咪上嚟求証囉……
我哩把 416D 係第一水最初代版,尾通牙係自家數早已確認,但又唔多覺尾通下垂喎....

圖片附件: 10499722_10203169778717376_461897292_o[1].jpg (5-12-2014 16:34, 207.42 KB) / 該附件被下載次數 183

作者: queen    時間: 5-12-2014 18:13

引用:
原帖由 f22a 於 5-12-2014 16:23 發表

我哩把 416D 係第一水最初代版,尾通牙係自家數早已確認,但又唔多覺尾通下垂喎....

我老友嗰枝都係第一水,咁即係個身無做錯尾通唔會下垂,亦無乜必要換新版身,對嗎?
作者: f22a    時間: 5-12-2014 18:29     標題: 回覆 27# 的帖子

2014版,身同尾通牙都改咗真數,方便好多,而且老原已經有鋼鎚鋼司牙,Bolt Set 又係新版效能爽好多,所以與其Upgrade 舊版,倒不如買過把新版乾手淨腳……

作者: stone515    時間: 5-12-2014 19:16

係14F 買......暫時未有空閒時間試

V記416 外觀、質感 確是其他數一數二, V V E 是沒得比。

係買果陣試, 後坐力一般,遲D得閒架話換後坐套件會好D。

另外有冇CHING可以話我知416 GBB點保養????,係邊要落油,第一次入手。
作者: f22a    時間: 5-12-2014 19:23     標題: 回覆 29# 的帖子

如果想把槍襟玩啲,千祈咪亂加補品,適得其反……
作者: Alecela    時間: 6-12-2014 02:35

引用:
原帖由 f22a 於 5-12-2014 18:29 發表
2014版,身同尾通牙都改咗真數,方便好多,而且老原已經有鋼鎚鋼司牙,Bolt Set 又係新版效能爽好多,所以與其Upgrade 舊版,倒不如買過把新版乾手淨腳……
想問問416c 2014版是否都一樣:"身同尾通牙都改咗真數,方便好多,而且老原已經有鋼鎚鋼司牙,Bolt Set 又係新版"。
作者: zsuc-04    時間: 6-12-2014 17:33

[quote]原帖由 f22a 於 5-12-2014 19:23 發表
如果想把槍襟玩啲,千祈咪亂加補品,適得其反…… [/quo

師兄,咁如果想爽打要換的咩parts啊?聽講原廠會容易出問題
作者: stone515    時間: 10-12-2014 18:16     標題: 回覆 28# 的帖子

F22兄, 416尾托是特別的嗎?

我用MAGPUL 托上2014版,上到,但係有點鬆,可以左右旭少少咁?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0