標題: [KJ] KP05 一問 [打印本頁]

作者: kongchak    時間: 15-12-2014 00:58     標題: KP05 一問

各位師兄.我早兩日買左枝KJ KP05
因為我用開KSC G17 本身我枝G17一後定reload拉一拉個滑架個滑架就會自己上彈...
但係我枝KP05,無法好似G17咁樣自己上彈...我懷疑係要將下圖既野(紅圈)磨走先可以?唔該各位師兄.

作者: Tango1997    時間: 15-12-2014 01:02

。。。有D咁既事?
作者: kongchak    時間: 15-12-2014 01:19

引用:
原帖由 tango1997 於 15-12-2014 01:02 發表
。。。有D咁既事?
師兄-0- 咁夜仲未OFF....
如圖所示,冇彈令滑套後定既零件係35號,當冇彈時35號受到彈匣81號而令推上令滑套後定..但係我reload時唔想禁35號怕用得多令零件受損.. 但係我拉滑套佢又唔識自己上彈... 我懷疑係紅圈物壓住35號...令佢唔識自己因拉滑套而受重力解除後定...我應該如何解決? 謝謝師兄回覆.

作者: Tango1997    時間: 15-12-2014 01:35

你所指紅圈物係48。。。無左佢35打打下會走位。。。甚至飛出泥

你指嗰兩枝玩具槍都係彷真操作。。。正常
反而你講枝KSC。。glock既操作方法係錯誤。。。如你所希望既操作狀態。。。手槍我只見過P.08。。。或P7之類
作者: kongchak    時間: 15-12-2014 01:42

引用:
原帖由 tango1997 於 15-12-2014 01:35 發表
你所指紅圈物係48。。。無左佢35打打下會走位。。。甚至飛出泥

反而你講枝KSC。。glock既操作方法係錯誤。。。如你所希望既操作狀態。。。手槍我只見過P.08。。。 ...
哦.....原來如此...受教了! 唔該晒師兄. 感謝
作者: tf141    時間: 15-12-2014 02:21

引用:
原帖由 tango1997 於 15-12-2014 01:35 發表

反而你講枝KSC。。glock既操作方法係錯誤。。。如你所希望既操作狀態。。。手槍我只見過P.08。。。 ...
佢講緊power  stroke咋喎
真鎗Glock一定做到, 點會錯誤???

1911就真係唔係枝枝有, 不論真鎗定玩具, 不過KP-05我以為有.....
作者: Tango1997    時間: 15-12-2014 07:43

引用:
原帖由 tf141 於 15-12-2014 02:21 發表

佢講緊power  stroke咋喎
真鎗Glock一定做到, 點會錯誤???

1911就真係唔係枝枝有, 不論真鎗定玩具, 不過KP-05我以為有.....
好似係
作者: F_Fillet    時間: 15-12-2014 12:15

作者: kongchak    時間: 15-12-2014 16:45

引用:
原帖由 F_Fillet 於 15-12-2014 12:15 發表

kj都係抄馬記Hi-capa, power stroke應該無問題, 我枝06都得

原PO你意思係reload左有彈既新匣, 拉silde之後個slide仍然lock住歸唔到位?

咁退番個匣出黎再拉又得唔得?

你試下係35(slide stop)果枝棍落少少 ...
師兄你好.
唔該你既回覆先..
落左油了.入過有彈既甲 同 冇甲.
48號件仲係頂住35號.

作者: ohmydie    時間: 15-12-2014 17:15

我支kjkp06都做唔到power stroke
slide lock要有彈弓壓翻佢落去先會做到
作者: 0v0    時間: 15-12-2014 17:30

師兄我支kp08都做唔到power stroke架
最後我學台灣啲師兄咁加咗塊膠片喺
條slide條坑(slide release頂住嗰個位)度
整到淨係啱啱好fit到個slide release
咁樣就可以slide lock之後
拉一拉條slide頂番粒slide release落去ga la
作者: kongchak    時間: 15-12-2014 17:54

引用:
原帖由 0v0 於 15-12-2014 17:30 發表
咁樣就可以slide lo ...
師兄.
可以影張圖比小弟嗎?
作者: kongchak    時間: 15-12-2014 18:04

引用:
原帖由 0v0 於 15-12-2014 17:30 發表
咁樣就可以slide lo ...
找到了....
http://www.arms-cool.net/forum/thread-157123-1-6.html
唔該師兄先...其實應該係48號令到power stroke 唔到?
不如真接磨走48號?
作者: geoprotex    時間: 15-12-2014 18:43

不如先試吓將49號件換成一條無咁硬嘅彈弓,總好過執完48號之後返唔到轉頭
作者: T-800    時間: 15-12-2014 18:50

引用:
原帖由 kongchak 於 15-12-2014 01:19 發表

師兄-0- 咁夜仲未OFF....
如圖所示,冇彈令滑套後定既零件係35號,當冇彈時35號受到彈匣81號而令推上令滑套後定..但係我reload時唔想禁35號怕用得多令零件受損.. 但係我拉滑套佢又唔識自己上彈... 我懷疑係紅圈物壓 ...
第35号件"Slide Release" 禁得多怕令零件受損.....
軍醫打kp05打左好一段時間,一向係禁"Slide Release"制,又無乜受損喎, 又唔洗咁担心嘅...
真係無"Slide Release"制或"Slide Release"制太細嘅鎗我至會Powerstroke.....

夾硬執支kp05来玩Powerstroke尼個動作.....少心得不償失...

不過"Powerstroke"世有ー定好處: 如果用慣左,用"Powerstroke"可以一直保持一個握實支槍既姿勢,同埋不論攞住支セ野槍在手都唔洗專登去找個Slide Release制....

happy shooting!

作者: kongchak    時間: 15-12-2014 20:09

引用:
原帖由 geoprotex 於 15-12-2014 18:43 發表
不如先試吓將49號件換成一條無咁硬嘅彈弓,總好過執完48號之後返唔到轉頭
好的.咁又係既....
唔該晒師兄!
作者: kongchak    時間: 15-12-2014 20:10

引用:
原帖由 T-800 於 15-12-2014 18:50 發表

第35号件"Slide Release" 禁得多怕令零件受損.....
軍醫打kp05打左好一段時間,一向係禁"Slide Release"制,又無乜受損喎, 又唔洗咁担心嘅...
真係無"Slide Release"制或"Slide  ...
好既師兄.唔該晒.
咁我就用住先啦...
損左先換.
作者: F_Fillet    時間: 15-12-2014 20:42

作者: kongchak    時間: 15-12-2014 21:27

引用:
原帖由 F_Fillet 於 15-12-2014 20:42 發表

師兄你地D KJ咩時候買? 我枝06係一年前左右, 可能改過版
06就肯定有改過版, 下身內部唔同左

而我睇番, 馬記(數)slide stop(no.35) 有做一個斜面, 條retaining pin(no.48) hold住佢之餘會將佢向下推
我手上個 ...
好的.我聽日去問下.
唔該晒師兄!
作者: tf141    時間: 15-12-2014 21:32

KJ鎗我得一枝,就係CZ75 (KP-09)
都係冇得power stroke, 不過我唔知真鎗是否都係咁……
作者: F_Fillet    時間: 15-12-2014 23:44

作者: kongchak    時間: 16-12-2014 01:00

引用:
原帖由 F_Fillet 於 15-12-2014 23:44 發表
我特登將枝KP06同馬記拆番原裝黎試...

KP06 => 一時時
Marui Hi-cap=> ok

馬記hi-cap slide stop 上KP06 => 唔得
KP06 slide stop 上馬記 hi-cap=> 又得喎?

KP06 slide stop 上tercel(馬記數) 1911 => 得 ...
好既.
唔該晒師兄.咁用心拆槍泥試.

作者: NCP013    時間: 16-12-2014 11:51

引用:
原帖由 tf141 於 15-12-2014 21:32 發表
KJ鎗我得一枝,就係CZ75 (KP-09)
都係冇得power stroke, 不過我唔知真鎗是否都係咁……
KP-09其實係可以, 不過零件之間磨擦大, 執一執就可以
作者: kongchak    時間: 18-12-2014 18:49

經0v0師兄啟發我今日買左d料,加左舊木係個slide條坑度...
因為我爬左好多文都未見有師兄出圖比個流程所以自己搞左個..希望日後有師兄有同樣問題可以參考.感謝大家...
準備以下材料.

用鉛筆度位.希望係以線之間做個斜面

用白紙複製個坑.

複製至木材

用aa超能膠把木材複製至坑位.再用鑽石銼輕力磨平.

完成了...大約用左1個鐘左右.

感謝各位師兄!
作者: 4jai    時間: 19-12-2014 02:29

引用:
原帖由 kongchak 於 15-12-2014 18:04 發表

找到了....
http://www.arms-cool.net/forum/thread-157123-1-6.html
唔該師兄先...其實應該係48號令到power stroke 唔到?
不如真接磨走48號?
因為佢限制左滑架行程(或出廠行程唔夠長
所以先power stroke唔到

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0