標題: LMG的選擇 [打印本頁]

作者: driver33a    時間: 25-2-2015 18:43     標題: LMG的選擇

本人最近想入手一枝LMG,我所知有ca 同ares有出此槍,但在網上搵關於的知料極少,望各位師兄能給小弟多啲有關的意見.先謝各位師兄
----
作者: Dave    時間: 25-2-2015 19:18

ca 而家d lmg 特價通通2000 蚊左右甚至唔洗,非常抵買,用料比起a&k 的靚,值得一看,ca 基本上以m249 為主,雖然有支牌頭寫mk46,
但真槍mk46 是沒有匣井的但ca有,所以只能說是m249 改了,但買mk46 款起碼有齊ras,不然要散買真是有錢都難買齊。
注意ca的 lmg 都是用全量缸,加上摩打不慢,原裝塞11.1 v 大概可以有27 rps 但會即掃。想打快頻必須改。
g&p 的m249 用的是m4 波箱,外觀雖然是最靚,但槍底開洞上彈,彈箱亦只此一家gp 出的大箱 ( 沒有小箱 ),簡單來說是一碌放大加重的m4 1
ares 是全膠身的,輕是很輕大概3.5kg ,有朋友買過支ares m60 短版落場但用後感一般,詳細不記得。
a&k 的m249 copy ca 的,用料差一點,裝工差一點...
a&k 的m60 重不算很重,其實比m249 差不多,但彈箱左置非常頂手,而且越戰版太長了,重心極前,腰射還好,肩射基本上很痛苦,
短版稍為可接受。vn m60 買過,放了。

雖然在下常常拎lmg 落場玩,但說到底,這是大而無當的東西,說是自high 也不為過,
性能完全可以用一支彈箱p90 取代,加上金屬身的lmg 再輕量化也必然6kg 以上,請量力而為。
作者: driver33a    時間: 25-2-2015 19:44

先謝樓上師兄解答,其實本人以有一枝a&k的249,只係今次我是想入手係KAC Stoner LMG,但搵倒的知料實太少.之前發文寫得不太清楚,請見諒
作者: JFCP    時間: 25-2-2015 19:55

仲有星星出過249,不過
作者: sovietarmy2012    時間: 25-2-2015 20:57

RPK47/74
作者: m11.man    時間: 25-2-2015 21:25

HK21
作者: 051039    時間: 25-2-2015 21:37

梗係MG36啦,膠身夠哂輕
作者: sovietarmy2012    時間: 25-2-2015 21:51

引用:
原帖由 051039 於 25-2-2015 21:37 發表
梗係MG36啦,膠身夠哂輕
高人高見!咁都諗到!

作者: 051039    時間: 25-2-2015 21:55

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-2-2015 21:51 發表

高人高見!咁都諗到!
話明LMG,梗係要夠Light啦
作者: 051039    時間: 25-2-2015 22:26

引用:
原帖由 m11.man 於 25-2-2015 21:25 發表
HK21
如果有玩具就好啦
作者: m11.man    時間: 25-2-2015 23:03

引用:
原帖由 051039 於 25-2-2015 22:26 發表

如果有玩具就好啦
等睇師兄DIY
作者: sovietarmy2012    時間: 25-2-2015 23:14

引用:
原帖由 051039 於 25-2-2015 22:26 發表

如果有玩具就好啦
銀行唯一的秘密,整槍最強人物,正氣朋友,性格忠實...
http://wargamehk.com/cgf/viewthr ... hlight=%2Btango1997
作者: loveless    時間: 25-2-2015 23:16

引用:
原帖由 driver33a 於 25-2-2015 19:44 發表
先謝樓上師兄解答,其實本人以有一枝a&k的249,只係今次我是想入手係KAC Stoner LMG,但搵倒的知料實太少.之前發文寫得不太清楚,請見諒
Stoner LMG 係唔係只剩下 CA 可以買到?

10年前 airsoft surgeon 出過一支用3號波箱的, 貴到不得了...
作者: 051039    時間: 25-2-2015 23:19

引用:
原帖由 m11.man 於 25-2-2015 23:03 發表

等睇師兄DIY
禁複雜,禾邊搞得掂
作者: wai1009    時間: 26-2-2015 18:32

ares最失敗就係個彈壺上彈,除非自己識重新搞一個壺
作者: r19870118    時間: 27-2-2015 13:14

師兄,我有用開LMG,內件已改,只係無換精密管
彈盒得1200發,差唔多打2至3rounds game就要入定彈
主要原因係佢既彈盒入面同m249有好大分別
開左game先上彈就比較麻煩
仲有彈盒係上唔切彈,要改槍最好改埋彈盒
另外:lipo電我用G&P既11.1v,1100同1200mah長條
放入去就岩岩好無空位仲有啲迫,要輕輕壓入去
但都怕會過放電,所以我帶定3至4條電
我就用過a&k既mk46同ca 既lmg
當然lmg係比較輕少少,aim shoot的話就會好好多

另外一提,如果要買多個ca lmg彈盒,要係某外國網上先有
作者: jacko    時間: 27-2-2015 13:24

引用:
原帖由 loveless 於 25-2-2015 23:16 發表

Stoner LMG 係唔係只剩下 CA 可以買到?

10年前 airsoft surgeon 出過一支用3號波箱的, 貴到不得了...
G and P have a Stoner 63
作者: Dave    時間: 27-2-2015 13:28

引用:
原帖由 r19870118 於 27-2-2015 13:14 發表
師兄,我有用開LMG,內件已改,只係無換精密管
彈盒得1200發,差唔多打2至3rounds game就要入定彈
主要原因係佢既彈盒入面同m249有好大分別
開左game先上彈就比較麻煩
仲有彈盒係上唔切彈,要改槍最好改埋彈盒
另 ...
師兄想請教下,如果改mag 彈盒得唔得?見佢都係用條彈弓仔輸蛋,將插249 個m4 匣公頭拔走,換lmg 那個螺絲頭是否可以?
在下mag 盒推27 rps 仍是粒粒到位的,而且裝到3000 粒比較方便。
作者: r19870118    時間: 27-2-2015 13:31

師兄們:G&P出既係63
       ca果支係Knight 出既96
作者: r19870118    時間: 27-2-2015 13:35

我明白,我有考慮過改249既彈盒,不過未試過
師兄如果你改到可以教教細佬我
主要問題都係成個出彈匣同條喉一齊整
所以我唔敢博,都係果個問題,改唔到要shipping
除時要過成千港紙
LMG既彈匣頭係磁石頭既,同249唔同

根據e字頭氣槍網上價錢為$89.95美金

作者: driver33a    時間: 27-2-2015 15:18

昨日去槍街睇過,ca嗰枝賣$24××,ares賣$37××,兩槍都有marking,論槍身個人覺得ares做得好靚,但兩這上彈方式不同
作者: poloyau    時間: 27-2-2015 23:41

借問聲咁Knights Armament 果支史東那LMG其實係咪即是CA做?

http://www.airsoftgi.com/mobile/product_info.php?products_id=9775

作者: r19870118    時間: 28-2-2015 05:18

GI講果支係by CA

GI個youtube有講,係knights搵ares做左兩水
之後就搵ca 做!所以ares岩岩出果時,
ca有display但係無得買住
[p.s.上台灣氣槍網爬過文,果邊買ca lmg送硬槍盒,hihi]

作者: poloyau    時間: 28-2-2015 13:16     標題: 回覆 23# 的帖子

多謝師兄指教……雖然CA代工,但是做得幾好呀!
作者: r19870118    時間: 28-2-2015 14:10

我就諗,係唔係都要改,買支平改好過
再者ares 出左名parts爛左,好難配得返
如果兩個牌子先天都有問題爛左,買左ca都無咁赤

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0