標題: 散彈一問 [打印本頁]

作者: ContractKiller    時間: 27-2-2015 19:33     標題: 散彈一問

想請教下C兄打WARGAME如果用散彈好吾好用?
入氣會好過手拉好多??

THX^^
作者: gtoray    時間: 27-2-2015 19:35

用黎打 cqb,都係玩個feel
作者: m11.man    時間: 27-2-2015 19:45

睇下你買邊支啦,用彈匣個種打CQB殺傷力幾勁下,但如果用彈殻個d都唔知打一下執返定完game先執
作者: loveless    時間: 27-2-2015 20:24

話之佢好唔好用
照買啦, 橫掂遲早都係會買...
落場的話親身試過自然有答案

如果有時間我想整呢支添

作者: 051039    時間: 27-2-2015 21:56

引用:
原帖由 loveless 於 27-2-2015 20:24 發表
話之佢好唔好用
照買啦, 橫掂遲早都係會買...
落場的話親身試過自然有答案

如果有時間我想整呢支添
我就話呢枝好玩D

作者: rho837    時間: 27-2-2015 21:58

打室內場時由得啲殻周圍飛!打完每場致拾!咁致爽呀!
作者: ContractKiller    時間: 27-2-2015 22:14

C兄D散彈真型.....我想問下簡單果D Jei....
作者: m11.man    時間: 27-2-2015 22:35

引用:
原帖由 rho837 於 27-2-2015 21:58 發表
打室內場時由得啲殻周圍飛!打完每場致拾!咁致爽呀!
最慘唔係自己友打,join唔識個d,一係比人執咗,一係比人折磨
作者: loveless    時間: 27-2-2015 22:38

引用:
原帖由 ContractKiller 於 27-2-2015 22:14 發表
C兄D散彈真型.....我想問下簡單果D Jei....
我諗好視乎你要唔要用彈殼, 及決定用邊種發射系統

散彈槍由手拉一下射一粒BB, 到入C02 彈殼, 有好多唔同發射系統
"簡單"唔算係好具體化既形容詞
好難比意見
作者: ContractKiller    時間: 28-2-2015 00:13

引用:
原帖由 loveless 於 27-2-2015 22:38 發表

我諗好視乎你要唔要用彈殼, 及決定用邊種發射系統

散彈槍由手拉一下射一粒BB, 到入C02 彈殼, 有好多唔同發射系統
"簡單"唔算係好具體化既形容詞
好難比意見
我見有手拉一射三如Spark12,有支好似一射12,不過吾記得係咩
作者: ContractKiller    時間: 28-2-2015 00:14

引用:
原帖由 m11.man 於 27-2-2015 22:35 發表

最慘唔係自己友打,join唔識個d,一係比人執咗,一係比人折磨
好慘.....==
作者: Dave    時間: 28-2-2015 00:26

引用:
原帖由 ContractKiller 於 28-2-2015 00:13 發表

我見有手拉一射三如Spark12,有支好似一射12,不過吾記得係咩
MARUI 研發的東西,手拉彈弓打1J 都冇但已經拉到叫救命,後來國狗有COPY
今時今日如果玩拉一打三應該玩MARUI GAS SHOTGUN,直飛距離足30 米

至於想玩超散的就是APS 跳殼,一次飛十粒BB出黎以上,但打唔遠
作者: jn_jona    時間: 28-2-2015 00:44

我諗pps果隻用跳殼應該都唔會太散
因為佢有內管既

到依家都好似冇咩人幫呢枝野做開箱
作者: gtoray    時間: 28-2-2015 01:32

引用:
原帖由 jn_jona 於 28-2-2015 00:44 發表

到依家都好似冇咩人幫呢枝野做開箱
因為未出糧~
作者: 051039    時間: 28-2-2015 07:43

其實老馬個枝好抵買
點解?
因為佢接近甚至超越真槍射程囉
利申:想買PPS
作者: kai_matt    時間: 28-2-2015 09:24     標題: 回覆 13# 的帖子

岩岩返香港想入手既
但有幾個fd玩一陣就有問題
放棄左
照計抄田中應該有得搞架
作者: RYODLi    時間: 28-2-2015 10:10

講真唔計跳殼既話, 馬記出果支gas 870用黎打cqb巳經非常好玩
有得chok又有得入下彈咁(雖然換果下好煩)
作者: Dave    時間: 28-2-2015 12:40

引用:
原帖由 RYODLi 於 28-2-2015 10:10 發表
講真唔計跳殼既話, 馬記出果支gas 870用黎打cqb巳經非常好玩
有得chok又有得入下彈咁(雖然換果下好煩)
之前見過個日本仔玩拉一打三彈弓MARUI SUPER 90 ,SPEED RELOAD 係做到2 秒,
想搵番條片都不見了,新版GAS 個MAG RELOAD 轉左去左邊,UNLOAD 時隻手要微微移前才可按,會慢一點,
也有師兄將MARUI 那個SHELL 蓋拆掉,做少了一個動作也是可以加速RELOAD。
自己沒拿這槍落場,上彈比較生疏,但用TACTICAL RELOAD 仍可做出 4 秒之內的速度,算是可接受的時間消耗。
( 其實叫不叫TACTICAL LOAD 都成問題,因為真槍不是在這位置跌彈的,當它是「彈匣」來RELOAD 好了 )

圖中紅綠的是韓仔 K 字頭出的殼,一百蚊左右有六粒,是在下用過唯一一隻可以上30 粒+上彈順暢的COPY 殼 )

??TACTICAL RELOAD ??
https://www.youtube.com/watch?v=c967W0ABips

SPEED RELOAD
https://www.youtube.com/watch?v=wg9De8VJ1Iw

作者: jn_jona    時間: 28-2-2015 12:42

引用:
原帖由 kai_matt 於 28-2-2015 09:24 發表
岩岩返香港想入手既
但有幾個fd玩一陣就有問題
放棄左
照計抄田中應該有得搞架
可以講下咩問題嗎?
Thx
作者: kai_matt    時間: 28-2-2015 17:24     標題: 回覆 19# 的帖子

two of them got jamming problem
one got very poor shooting range from time to time
作者: ~~方~~    時間: 28-2-2015 18:14

引用:
原帖由 gtoray 於 28-2-2015 01:32 發表

因為未出糧~
災情文反而又見唔少~
作者: ContractKiller    時間: 1-3-2015 13:05

引用:
原帖由 Dave 於 28-2-2015 12:40 發表

之前見過個日本仔玩拉一打三彈弓MARUI SUPER 90 ,SPEED RELOAD 係做到2 秒,
想搵番條片都不見了,新版GAS 個MAG RELOAD 轉左去左邊,UNLOAD 時隻手要微微移前才可按,會慢一點,
也有師兄將MARUI 那個SHELL  ...
依支我以前有過,不過果時無打Wargame,自High多,不過搬屋果時比左朋友.../_\
作者: Dave    時間: 1-3-2015 15:06

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 28-2-2015 18:14 發表

災情文反而又見唔少~
不是災情,是需磨合
作者: Dave    時間: 1-3-2015 15:09

引用:
原帖由 ContractKiller 於 1-3-2015 13:05 發表

依支我以前有過,不過果時無打Wargame,自High多,不過搬屋果時比左朋友.../_\
如果是若干年前的,恐怕是雙鷹OR MARUI SUPER 90 之類,一次拉3 條彈弓打出來0.7J 的拉一打三,
好玩但實戰殘念,因為那個PUMPING 力度實太重,有D 肌肉都好,拉20 , 30 下都手軟。
作者: kai_matt    時間: 1-3-2015 15:41     標題: 回覆 23# 的帖子

咁枝pps入得過麻?
二手市場又見到不少人賤放
作者: ContractKiller    時間: 1-3-2015 15:41

引用:
原帖由 Dave 於 1-3-2015 15:09 發表

如果是若干年前的,恐怕是雙鷹OR MARUI SUPER 90 之類,一次拉3 條彈弓打出來0.7J 的拉一打三,
好玩但實戰殘念,因為那個PUMPING 力度實太重,有D 肌肉都好,拉20 , 30 下都手軟。
應該係依支!
作者: ContractKiller    時間: 1-3-2015 15:43

好想買番支,見打機D主角一定會有一把散陣...
作者: Dave    時間: 1-3-2015 16:05

引用:
原帖由 kai_matt 於 1-3-2015 15:41 發表
咁枝pps入得過麻?
二手市場又見到不少人賤放
冇玩過丫,雖然有D興趣,最主要唔係性能如何,而係1700 蚊有支跳殼真係有得諗,
不過最大問題佢個長度怪怪雞雞的,沒入手,如是正常長度長彈倉LOOK 應該已買了。佢而家個尾柄是長的,槍管說短不是短說長又不是長...
作者: Dave    時間: 1-3-2015 16:07

引用:
原帖由 ContractKiller 於 1-3-2015 15:43 發表
好想買番支,見打機D主角一定會有一把散陣...
WARGAME 的散彈其實不太散,殺傷力也不高,射程也不遠,
跟TV GAME 是背道而馳的,WARGAME SG 的存在感跟手槍差不多
作者: kai_matt    時間: 1-3-2015 16:09     標題: 回覆 28# 的帖子

對,千幾蚊本身真係無乜野考慮,但如果好快壞又無癮
個身造工我接受到,但你講得岩,個長度好怪,希望佢會出其他version
而家還掂唔係香港,再觀望下
作者: jn_jona    時間: 1-3-2015 16:37

引用:
原帖由 kai_matt 於 1-3-2015 16:09 發表
對,千幾蚊本身真係無乜野考慮,但如果好快壞又無癮
個身造工我接受到,但你講得岩,個長度好怪,希望佢會出其他version
而家還掂唔係香港,再觀望下
我都等緊佢枝沙色tactical,仲有更多既開箱文
依家都心思思想買枝二手玩玩
作者: kai_matt    時間: 1-3-2015 16:53     標題: 回覆 31# 的帖子

oh so they got tactical version in tan color, wow
do u know when they will be selling that?
any photos, haha

作者: Dave    時間: 1-3-2015 16:57

引用:
原帖由 kai_matt 於 1-3-2015 16:53 發表
oh so they got tactical version in tan color, wow
do u know when they will be selling that?
amy photos, hah
聲稱全款式已在生產線上,只是新年休息未能上市而已 ( 店家話... )
在下最喜歡的款式是長槍管+加長彈倉,槍咀跟彈倉是平頭的最有型。手柄就RIFLE 柄或 手槍柄也接受

暫時見最常見災情係斷HAMMER,似乎因HAMMER 彈弓太大力。
而而家呢支是膠BOLT 的,遲D 出女BOLT ( 咁可能近2000 蚊了.. )

圖片附件: 1782147_921798304506288_1917376637678705970_n.jpg (1-3-2015 16:57, 73.47 KB) / 該附件被下載次數 192

作者: jn_jona    時間: 1-3-2015 16:59

引用:
原帖由 kai_matt 於 1-3-2015 16:53 發表
amy photos, hah
http://youtu.be/hukAPo-vep4
留意背景
Arms cool講pps m870果個post有張圖列出會出既款
但我唔識轉貼lol

仲有銀色marine版,都唔知揀咩色做base好
黑色可以裝木扮classic,沙色又夠tactical,銀色又好靚
作者: kai_matt    時間: 1-3-2015 17:04     標題: 回覆 33# 的帖子

thx for the photo
that's sweet
i dunno it's plastic bolt right now
can it take top gas for now....? 134a is so lame
作者: jn_jona    時間: 1-3-2015 17:04

另外呢,pps彈殼'come'唔'come'跌?
會唔會好易漏氣?
作者: kai_matt    時間: 1-3-2015 17:06     標題: 回覆 34# 的帖子

arrrgggg
they all look so cool; i think I will go for the lower right or the tan one
hmmmm, maybe i will grab several eventually
作者: Dave    時間: 1-3-2015 17:06

引用:
原帖由 kai_matt 於 1-3-2015 17:04 發表
i dunno it's plastic bolt right now
can it take top gas for now....? 134a is so lame
見D 人拍片都是TOPGAS,膠殼比較會漏,但鋁殼是沒大問題。
BTW 在下覺得膠殼似SG SHELL多D 。。 奈何膠殼入得3 粒
作者: jn_jona    時間: 1-3-2015 17:07

引用:
原帖由 kai_matt 於 1-3-2015 17:04 發表
應該唔怕,tanaka都好似係膠bolt
出鋁bolt幾好啊,平平地
作者: kai_matt    時間: 1-3-2015 17:11     標題: 回覆 39# 的帖子

aluminum bolt sounds more solid
作者: kai_matt    時間: 1-3-2015 17:24     標題: 回覆 34# 的帖子

those mosin in the background
作者: 051039    時間: 1-3-2015 18:19

引用:
原帖由 kai_matt 於 1-3-2015 17:24 發表
those mosin in the background
我睇都係Zeta延續
作者: F_Fillet    時間: 1-3-2015 20:30

作者: sovietarmy2012    時間: 1-3-2015 21:24

引用:
原帖由 051039 於 1-3-2015 18:19 發表

我睇都係Zeta延續
佢似係同red fire有關係
作者: NCP013    時間: 2-3-2015 00:11

齊靠兩粒機米鎖實成揪前擔(管同彈倉),支槍而家會上下搖頭,佢外管頂應要加粒螺絲先解決到!
作者: kai_matt    時間: 2-3-2015 09:30

岩岩fb又見人賤賣彈殼
44粒500蚊,有膠有金屬有狂牛制
作者: loveless    時間: 2-3-2015 10:39

引用:
原帖由 kai_matt 於 2-3-2015 09:30 發表
岩岩fb又見人賤賣彈殼
44粒500蚊,有膠有金屬有狂牛制
呵Tim大佬放野一向都好似聖誕老人o甘
作者: kai_matt    時間: 2-3-2015 11:10     標題: 回覆 47# 的帖子

笠兄識架?
真係好似派禮物咁-0-
尋晚都有人勁平放race gun
流哂口水
作者: loveless    時間: 2-3-2015 11:31     標題: 回覆 48# 的帖子

那位師兄都非常資深了
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... highlight=pps%2B870
作者: kai_matt    時間: 2-3-2015 13:05     標題: 回覆 49# 的帖子

要問下個位師兄點解咁快咁平放
係咪有乜問題
作者: Dave    時間: 2-3-2015 13:28

引用:
原帖由 kai_matt 於 2-3-2015 13:05 發表
要問下個位師兄點解咁快咁平放
係咪有乜問題
在於商業既角度黎講... 師兄咁問...

在於老友角度來講另計
作者: kai_matt    時間: 2-3-2015 13:41     標題: 回覆 51# 的帖子

打聽下打聽下

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0