標題: [WE] MK18MOD0終於完成啦 [打印本頁]

作者: rYaN    時間: 5-3-2015 02:36     標題: MK18MOD0終於完成啦

上年年尾冇啦啦手痕想整返枝MK18MOD0...
左plan右plan,都係想用返WE SYSTEM做底,
又想像真d,之前見過txx有出過mk18cnc,不過睇返字型又錯
位又錯,最後都係貴少少做左個深刻身,放低一個星期左右就搞掂,
本來要自定編號要加錢,好彩佢地記得我枝416C都係搵佢地做所以就免左我附加費
即刻拎返屋企裝返d配件襯下先

圖片附件: 10393736_10153797599062715_1348168865605820644_n.jpg (5-3-2015 02:36, 34.19 KB) / 該附件被下載次數 199

圖片附件: 11021244_10153797598992715_6334328156393360451_n.jpg (5-3-2015 02:36, 32.13 KB) / 該附件被下載次數 208

圖片附件: 10435071_10153797598652715_8908161181410817629_n.jpg (5-3-2015 02:36, 53.09 KB) / 該附件被下載次數 207

圖片附件: 11044945_10153797598912715_55569131025847054_n.jpg (5-3-2015 02:36, 56.76 KB) / 該附件被下載次數 231

圖片附件: 10996511_10153797598597715_2060891624399551028_n.jpg (5-3-2015 02:36, 55.25 KB) / 該附件被下載次數 212

作者: xyzchan    時間: 5-3-2015 03:05

very nice~ 我都諗過砌翻支we mk18
作者: rYaN    時間: 5-3-2015 04:58

砌啦
作者: kai_matt    時間: 5-3-2015 05:26     標題: 回覆 1# 的帖子

師兄用邊間?run in workshop?
作者: sovietarmy2012    時間: 5-3-2015 08:09

nice diy
作者: goodsmile    時間: 5-3-2015 09:50

用得SW02吾差在用埋肥仔951 OR 962
作者: saswilliam    時間: 5-3-2015 10:39

靚槍!  I like MK18MOD0
作者: rYaN    時間: 5-3-2015 11:17

引用:
原帖由 kai_matt 於 5-3-2015 05:26 AM 發表
師兄用邊間?run in workshop?
冇錯
作者: rYaN    時間: 5-3-2015 11:18

引用:
原帖由 goodsmile 於 5-3-2015 09:50 AM 發表
用得SW02吾差在用埋肥仔951 OR 962
好難搵呀
作者: rho837    時間: 5-3-2015 11:22

我都找齊全套珍品料!只係個身Marking 未搞得清楚致停工!當時只得五十支生產!我個number 係51
作者: 2slow    時間: 5-3-2015 12:27

唔錯喎, 咁即係個身是什麼牌子的?
作者: hypocrite777    時間: 5-3-2015 13:10

I like the m16 lower!!
作者: rYaN    時間: 5-3-2015 13:33

引用:
原帖由 2slow 於 5-3-2015 12:27 PM 發表
唔錯喎, 咁即係個身是什麼牌子的?
WE
作者: loveless    時間: 5-3-2015 13:44

wow去邊鼠班到粒SW02番來?
作者: rYaN    時間: 5-3-2015 13:50

引用:
原帖由 loveless 於 5-3-2015 01:44 PM 發表
wow去邊鼠班到粒SW02番來?
好耐之前買既啦
作者: goodsmile    時間: 5-3-2015 14:19

引用:
原帖由 rYaN 於 5-3-2015 11:18 發表

好難搵呀
肥仔吾算難揾姐~

圖片附件: sf.jpg (5-3-2015 14:19, 133.62 KB) / 該附件被下載次數 182

作者: gtoray    時間: 5-3-2015 15:24

個4位數字打落去?
作者: rYaN    時間: 5-3-2015 15:25

引用:
原帖由 gtoray 於 5-3-2015 03:24 PM 發表
個4位數字打落去?
都係新技術深刻,
問過run in ,佢話WE個身頂未必頂得順架
作者: kai_matt    時間: 5-3-2015 15:30     標題: 回覆 8# 的帖子

質素的確唔錯!
作者: gtoray    時間: 5-3-2015 15:59

引用:
原帖由 rYaN 於 5-3-2015 15:25 發表

都係新技術深刻,
堅似打落去!
作者: jn_jona    時間: 5-3-2015 17:21

引用:
原帖由 rYaN 於 5-3-2015 15:25 發表

都係新技術深刻,
真係好深wor
請問佢地係咪包埋修返平d字邊同上色ga?
一直都想搞枝we mk25
作者: rYaN    時間: 5-3-2015 17:46

引用:
原帖由 gtoray 於 5-3-2015 03:59 PM 發表

堅似打落去!
真既係打落去,不過WE身未必頂得順打落去……
作者: rYaN    時間: 5-3-2015 17:48

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-3-2015 05:21 PM 發表

真係好深wor
請問佢地係咪包埋修返平d字邊同上色ga?
一直都想搞枝we mk25
新技術已經冇毛邊仲滑手tim,當然個價係包埋上色啦
作者: jn_jona    時間: 5-3-2015 18:02

引用:
原帖由 rYaN 於 5-3-2015 17:48 發表

新技術已經冇毛邊仲滑手tim,當然個價係包埋上色啦

咁師兄呢到搞左幾多錢啊?
作者: garyyanykw    時間: 5-3-2015 18:11

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-3-2015 18:02 發表

師兄,我都想知
作者: kai_matt    時間: 5-3-2015 19:37     標題: 回覆 25# 的帖子

Gary Ching, fb search Run in Workshop, and direct contact them la haha
作者: hung    時間: 5-3-2015 22:28

最近見有師兄放支肥仔 951 , 仲係尾制出一條線 ( 好似上面位師兄圖嗰款 ) , 價錢仲好抵
作者: rYaN    時間: 6-3-2015 00:26

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-3-2015 06:02 PM 發表

1k有找
作者: rYaN    時間: 6-3-2015 00:27

引用:
原帖由 hung 於 5-3-2015 10:28 PM 發表
最近見有師兄放支肥仔 951 , 仲係尾制出一條線 ( 好似上面位師兄圖嗰款 ) , 價錢仲好抵
財散人安樂左啦
作者: garyyanykw    時間: 6-3-2015 00:34

引用:
原帖由 kai_matt 於 5-3-2015 19:37 發表
Gary Ching, fb search Run in Workshop, and direct contact them la haha
剩係問價唔做好似唔係幾好
作者: garyyanykw    時間: 6-3-2015 00:36

引用:
原帖由 rYaN 於 6-3-2015 00:26 發表

1k有找
1k有找係成個lower所有marking嗎?thx
作者: rYaN    時間: 6-3-2015 01:56

引用:
原帖由 garyyanykw 於 6-3-2015 12:36 AM 發表

1k有找係成個lower所有marking嗎?thx
唔連lower,
我搵佢地報價果陣都覺得貴,不過佢地叫我上去佢到睇左樣辦先決定,
上到去咁岩佢地有個客岩岩做左隻ghk身 warsport,睇左一睇摸左幾摸就落單啦

作者: jn_jona    時間: 6-3-2015 09:07

引用:
原帖由 rYaN 於 6-3-2015 01:56 發表

唔連lower,
我搵佢地報價果陣都覺得貴,不過佢地叫我上去佢到睇左樣辦先決定,
上到去咁岩佢地有個客岩岩做左隻ghk身 warsport,睇左一睇摸左幾摸就落單啦
哇都幾貴wor
但見到好似同safety d字咁深都可以一戰
作者: rYaN    時間: 6-3-2015 11:17

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-3-2015 09:07 AM 發表

哇都幾貴wor
但見到好似同safety d字咁深都可以一戰
用返佢地果句答你,上去睇左先決定,唔會令你失望既
作者: rYaN    時間: 8-3-2015 21:03

已經決定下星期搵日上去做枝full marking mk25
作者: garyyanykw    時間: 8-3-2015 21:06

我想整支靚仔版M203,唔知會唔會好白痴呢
作者: garyyanykw    時間: 8-3-2015 21:10

因為我想整到咁

圖片附件: m203sn.jpg (8-3-2015 21:10, 35.68 KB) / 該附件被下載次數 151

作者: kai_matt    時間: 8-3-2015 21:28     標題: 回覆 34# 的帖子

doing full marking we 416c only #))
we m84 only ^))
i got a lot to finish next time im back!!!
作者: garyyanykw    時間: 8-3-2015 21:39     標題: 回覆 38# 的帖子

問咗佢哋話整唔到喇

作者: jn_jona    時間: 8-3-2015 22:07

引用:
原帖由 rYaN 於 8-3-2015 21:03 發表
已經決定下星期搵日上去做枝full marking mk25
有冇問價啊?
作者: kai_matt    時間: 8-3-2015 22:16     標題: 回覆 39# 的帖子

ohhhh T.T
too small?
作者: garyyanykw    時間: 8-3-2015 22:19     標題: 回覆 41# 的帖子

本身有laser marking做唔到,除非我自己打咗沙做埋色先得
作者: rYaN    時間: 9-3-2015 00:16

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-3-2015 10:07 PM 發表

有冇問價啊?
未呀~過2日先問
作者: kai_matt    時間: 9-3-2015 06:39     標題: 回覆 42# 的帖子

好貴wor咁…
作者: garyyanykw    時間: 9-3-2015 08:59     標題: 回覆 44# 的帖子

唯有作罷
作者: rYaN    時間: 9-3-2015 11:36

引用:
原帖由 garyyanykw 於 8-3-2015 10:19 PM 發表
本身有laser marking做唔到,除非我自己打咗沙做埋色先得
你噴完沙搵佢地做,做完自己噴黑色唔得咩?
作者: garyyanykw    時間: 9-3-2015 12:03     標題: 回覆 46# 的帖子

自己噴返色會唔會好易甩呀?
作者: rYaN    時間: 9-3-2015 13:27

引用:
原帖由 garyyanykw 於 9-3-2015 12:03 PM 發表
自己噴返色會唔會好易甩呀?
噴薄d,噴完一層用風筒吹,干左再噴一層,去到4,5層就會好少少
作者: garyyanykw    時間: 9-3-2015 20:12     標題: 回覆 48# 的帖子

唔該Ryan兄,咁我搵其他嘢做吓實驗先
作者: hung    時間: 10-3-2015 23:33

rYaN 兄 ~ 好ㄧ句財散人安樂 , 但無咗呢支尾襟掣之 Surefire 961c或 962c 或 951 剩尾出線真係欠缺咗特色 .......值得投資的
作者: rYaN    時間: 11-3-2015 00:21

引用:
原帖由 hung 於 10-3-2015 11:33 PM 發表
rYaN 兄 ~ 好ㄧ句財散人安樂 , 但無咗呢支尾襟掣之 Surefire 961c或 962c 或 951 剩尾出線真係欠缺咗特色 .......值得投資的
整埋枝MK25先
作者: Willard    時間: 12-3-2015 14:53

看完樓主的照片後我都有上去睇板,效果真的不錯。
我那枝MK18是蛇蛇的出品,個印同實物有很大出入,
要改必須換過lower receiver方可刻字及造印,
用返蛇蛇原廠的receiver要USD240左右,埋單接近3.5K。

師傅話可用WE的CQB/R來改,但部分配件要換過,現仍在考慮中。
作者: rYaN    時間: 12-3-2015 16:43

引用:
原帖由 Willard 於 12-3-2015 02:53 PM 發表
看完樓主的照片後我都有上去睇板,效果真的不錯。
我那枝MK18是蛇蛇的出品,個印同實物有很大出入,
要改必須換過lower receiver方可刻字及造印,
用返蛇蛇原廠的receiver要USD240左右,埋單接近3.5K。

師 ...
靚就一定蛇蛇既,不過要由頭訂身又做過真係貴到傻~
如果用WE做都OK,價錢實平,但一定冇得用蛇蛇比,
都係果句睇筆直做人
作者: Willard    時間: 12-3-2015 17:18     標題: 回覆 53# 的帖子

rYaN 兄好
那個MK18的白色刻印比蛇蛇的精美得多!
其實以這個價錢足可以再砌枝新GBBR玩。
而WE的外觀與質感我亦滿意,現在等師傅報價後再決定。
還有一些小問題想向師兄求教,我砌的MK18是美海軍VBSS版,
請問前擔應該用RIS抑或RAS rail 呢?
紅點是否Aimpoint Comp M3?
謝謝
作者: FunggI    時間: 12-3-2015 18:52

引用:
原帖由 Willard 於 12-3-2015 17:18 發表
rYaN 兄好
那個MK18的白色刻印比蛇蛇的精美得多!
其實以這個價錢足可以再砌枝新GBBR玩。
而WE的外觀與質感我亦滿意,現在等師傅報價後再決定。
還有一些小問題想向師兄求教,我砌的MK18是美海軍VBSS版,
請 ...
照道理MK18應該只會用番ris?
小弟新手 想知多D
作者: Willard    時間: 13-3-2015 11:13

引用:
原帖由 FunggI 於 12-3-2015 18:52 發表

照道理MK18應該只會用番ris?
小弟新手 想知多D
應該是,因我枝M18在何B買,翻查該網站資料說跟槍是RAS,
但對過相片後應是RIS,我是新手感到疑惑所以有此一問。
作者: rYaN    時間: 13-3-2015 11:54

正常係ris
作者: rYaN    時間: 13-3-2015 11:58

引用:
原帖由 Willard 於 13-3-2015 11:13 AM 發表

應該是,因我枝M18在何B買,翻查該網站資料說跟槍是RAS,
但對過相片後應是RIS,我是新手感到疑惑所以有此一問。
比你參考下
http://www.firearmsworld.net/usa/m16/m4/cqbr.htm
作者: Willard    時間: 13-3-2015 12:48

引用:
原帖由 rYaN 於 13-3-2015 11:58 發表

比你參考下
http://www.firearmsworld.net/usa/m16/m4/cqbr.htm
之前,我是參照這篇文章的。
http://blog.xuite.net/gun_netmp5 ... E5%85%A5%E6%89%8B!!

多謝rYaN兄是資料  ,小弟要好好爬文惡補!

現在嘗試從台灣方面訂一個蛇蛇的無字lower receiver回來,
再拿去刻字造印,相信是比較慳錢的方法。
作者: loveless    時間: 13-3-2015 15:50

題外話..
RAS 與RIS 結構唔同,
兩者中RAS 是較精確及結實,
KAC生產RAS精確度係唔超過2 MOA既差誤.
而精確既代價, 係限制左槍管在導氣孔後直徑需要是在 0.835" 至0.855"範圍之內, 不然裝唔到.

相反RIS 對比雖然唔算結實, 但可安裝更幼或更粗的槍管,
寬容度比RAS高,
例如Colt 特規的好粗10.3吋管..
所以早期SEALs 寧願揀RIS...
作者: Willard    時間: 13-3-2015 16:27

引用:
原帖由 loveless 於 13-3-2015 15:50 發表
題外話..
RAS 與RIS 結構唔同,
兩者中RAS 是較精確及結實,
KAC生產RAS精確度係唔超過2 MOA既差誤.
而精確既代價, 係限制左槍管在導氣孔後直徑需要是在 0.835" 至0.855"範圍之內, 不然裝唔到.

相反RIS 對比雖 ...
又知多些資料了,多謝 loveless 及眾師兄指導!
作者: Willard    時間: 14-3-2015 16:04

引用:
原帖由 goodsmile 於 5-3-2015 14:19 發表

肥仔吾算難揾姐~
在(醫悲)一個全新的 SW02 switch 要USD20O
即使用過的也要USD125,電筒巳有,我差這個還未到手。
作者: loveless    時間: 14-3-2015 16:16

引用:
原帖由 Willard 於 14-3-2015 16:04 發表

在(醫悲)一個全新的 SW02 switch 要USD20O
即使用過的也要USD125,電筒巳有,我差這個還未到手。
有時...呢D已退役既野..中國...反而有大把...
雖然價錢唔會平得過醫悲好多, 但運費就平得多.

當然, 大把人又會話中國只有假野
作者: Willard    時間: 14-3-2015 16:58

引用:
原帖由 loveless 於 14-3-2015 16:16 發表

有時...呢D已退役既野..中國...反而有大把...
雖然價錢唔會平得過醫悲好多, 但運費就平得多.

當然, 大把人又會話中國只有假野
被師兄一言驚醒,往祖國一查就找到了,
少許使用痕跡的約六舊。
作者: FunggI    時間: 14-3-2015 19:40

嘩...師兄好執著喎
小弟想砌支MOD0
打算就住相對容易搵到既配件黎砌
不過有財力的話執著自己鍾意既野真係幾過癮
作者: dickyan28    時間: 14-3-2015 19:52

純粹路過
MK18 MOD0雖然唔係心目杯茶, 不過佢確實顯示左MWS模組化武器系統既優點, 以M4 upper配上M16 Lower
可惜玩具槍廠商們似乎响細節位上經常出錯, 特別係字型方面, 以致得出"神像態不像"效果
附上實槍MK18 MOD0圖片, 可發現市面上成槍最易出錯就是marking字型

圖片附件: MK18_Mod0.jpg (14-3-2015 19:52, 87.82 KB) / 該附件被下載次數 193

作者: FunggI    時間: 14-3-2015 21:20

引用:
原帖由 dickyan28 於 14-3-2015 19:52 發表
純粹路過
MK18 MOD0雖然唔係心目杯茶, 不過佢確實顯示左MWS模組化武器系統既優點, 以M4 upper配上M16 Lower
可惜玩具槍廠商們似乎响細節位上經常出錯, 特別係字型方面, 以致得出"神像態不 ...
有個更明顯我覺得係白字個框...勁粗...一睇就知錯...唔敢買
作者: Willard    時間: 15-3-2015 09:13

引用:
原帖由 FunggI 於 14-3-2015 19:40 發表
嘩...師兄好執著喎
小弟想砌支MOD0
打算就住相對容易搵到既配件黎砌
不過有財力的話執著自己鍾意既野真係幾過癮
其實我也受限於"筆直",用千多元只換走粒掣一定不會了,
唯有四圍查看剩餘物資,人棄我取,既環保又省錢。
有時小許執著+撞板慢慢又學到嘢。
作者: Willard    時間: 15-3-2015 09:27

引用:
原帖由 dickyan28 於 14-3-2015 19:52 發表
純粹路過
可惜玩具槍廠商們似乎响細節位上經常出錯, 特別係字型方面, 以致得出"神像態不 ...
把配件續件裝上,越發像樣。
可惜一望蛇蛇刻印,隔夜飯都嘔出!
槍身刻印有如畫龍點睛,希望盡快改善它。

還有個小問題想請教各位師兄,網上爬文得悉VFC的AN/PEQ-15頗精細,
但缺點是膠質較軟容易凹陷變形,是否屬實呢?
作者: loveless    時間: 15-3-2015 12:07

引用:
原帖由 Willard 於 15-3-2015 09:27 發表

還有個小問題想請教各位師兄,網上爬文得悉VFC的AN/PEQ-15頗精細,
但缺點是膠質較軟容易凹陷變形,是否屬實呢?
你揾既會唔會係PEQ2 或 LA-5/PEQ 呢?
如果要做足, o甘最神髓就係o個pelican 盒
作者: Willard    時間: 15-3-2015 17:10

引用:
原帖由 loveless 於 15-3-2015 12:07 發表

你揾既會唔會係PEQ2 或 LA-5/PEQ 呢?
如果要做足, o甘最神髓就係o個pelican 盒
在考慮其他款式與配件配搭的可行性。

如果這個可配合蛇牌的話
http://www.runinworkshop.com/product_detail.php?product_no=81#2
作者: loveless    時間: 15-3-2015 18:04

引用:
原帖由 Willard 於 15-3-2015 17:10 發表

在考慮其他款式與配件配搭的可行性。

如果這個可配合蛇牌的話
http://www.runinworkshop.com/product_detail.php?product_no=81#2
我係平面設計出身的,
只可以話,
不論BCM 或呢隻 Colt,
做稿o個位似乎冇乜要求,
字體字型闊窄字矩行矩
全部應要注意既細節都做得非常強差人意..
作者: gtoray    時間: 15-3-2015 18:33

引用:
原帖由 loveless 於 15-3-2015 18:04 發表

我係平面設計出身的,
只可以話,
不論BCM 或呢隻 Colt,
做稿o個位似乎冇乜要求,
字體字型闊窄字矩行矩
全部應要注意既細節都做得非常強差人意..
重點應在係咪跟足真品
而唔係以平面設計角度睇?
作者: Willard    時間: 15-3-2015 18:39

其實我都有注意到,無奈......
作者: loveless    時間: 15-3-2015 19:01

引用:
原帖由 gtoray 於 15-3-2015 18:33 發表

重點應在係咪跟足真品
而唔係以平面設計角度睇?
當時做稿那位似乎對字體闊窄, 字矩及行矩都不太敏感

但這不限於香港, 番邦夷人雖然本能上可能對typography要求高一點, 做法又會謹慎一點..
不過到頭來都係會串錯字...
http://www.ak47.net/archive/topic.html?b=3&f=123&t=573117

作者: Willard    時間: 15-3-2015 19:53

引用:
原帖由 loveless 於 15-3-2015 19:01 發表

但這不限於香港, 番邦夷人雖然本能上可能對typography要求 ...
我曾經詢問過標誌字形和隔距,與及刻線粗幼等等有無修改空間(我都有工業繪圖的基礎)
,但似乎有些與硬件和實際施工方面的限制存在。不過深刻字形方面我是覺得OK(在個人可接受範圍以內)的。

作者: rYaN    時間: 15-3-2015 23:24

引用:
原帖由 loveless 於 15-3-2015 07:01 PM 發表

但這不限於香港, 番邦夷人雖然本能上可能對typography要求 ...
睇黎師兄你要求咁高,想請教下你,唔知用咩技術可以做到同真槍一模一樣呢?
因真槍通常都係起模沖壓字上去。
或者有邊間鋪可以介紹一下有得做沖壓字呢?
作者: loveless    時間: 15-3-2015 23:58

引用:
原帖由 rYaN 於 15-3-2015 23:24 發表

睇黎師兄你要求咁高,想請教下你,唔知用咩技術可以做到同真槍一模一樣呢?
我要求唔高o架, 只係純粹當傾o下偈.
希望冇冒犯任何人.
Stamped mark 同 rollmarks 都好難用雷射做到一模一樣,
呢樣絕對同意,
起模沖壓或滾壓都好貴, 尤其是滾壓的rolls dies, 更加需要非常高昂既成本.
用laser係最合理的選擇.

但如果留意細節,
甘Stamp 同 roll 唔難睇得出製作時本質上的分別
例如最明顯係字與字之間的矩離, 若有心思去仿,
則可以在做 AI檔時, 花多一點時間心機,
嘗試做得更近似..
現在已很好, 只係尚有空間可以更精益求精
作者: rYaN    時間: 16-3-2015 00:21

引用:
原帖由 loveless 於 15-3-2015 11:58 PM 發表

我要求唔高o架, 只係純粹當傾o下偈.
希望冇冒犯任何人.
Stamped mark 同 rollmarks 都好難用雷射做到一模一樣,
呢樣絕對同意,
起模沖壓或滾壓都好貴, 尤其是滾壓的rolls dies, 更加需要非常高昂既成本.
用l ...
冇,我都係想知道邊到有得做得更像真d姐。
不過邊間都好,都有進步空間。
黎緊依個星期都會放低枝mk25比佢地整,我會順手同佢地反映一下
希望佢地會聽
作者: Willard    時間: 16-3-2015 08:15

倆位師兄都有見地。
若業界本著精益求益精的宗旨,
不斷推陳出新就是我們的福氣。
作者: kai_matt    時間: 16-3-2015 09:32     標題: 回覆 79# 的帖子

同佢地溝通左七月返黎俾枝m84同416c佢地搞
好期待
作者: gainax    時間: 17-3-2015 14:21

引用:
原帖由 rYaN 於 15-3-2015 23:24 發表

沖壓馬仔代做都冇咩機有,最似沖壓字做法都係井井既機械雕刻,然後少量噴砂,效果有質感,不過除在TW,本地應該冇咩地方做到
撘單想問問師兄們,呢間做刻字會唔會有現成SR16雷刻?或邊間有?價錢雷刻貴唔貴的?thanks師兄們

圖片附件: GP178_1_mark.jpg (17-3-2015 14:21, 71.31 KB) / 該附件被下載次數 154

作者: f22a    時間: 17-3-2015 14:46

以玩具成槍來計,哩啲Marking真係冇得輸...

圖片附件: M4a.jpg (17-3-2015 14:46, 74.1 KB) / 該附件被下載次數 155

作者: Willard    時間: 17-3-2015 15:30

引用:
原帖由 f22a 於 17-3-2015 14:46 發表
以玩具成槍來計,哩啲Marking真係冇得輸...

請問師兄是哪一個品牌?
作者: loveless    時間: 17-3-2015 15:36

那該是井記 2010版了..
用放大鏡去睇, 就會見到一下一下的類似鑽咀印.
作者: f22a    時間: 17-3-2015 15:40     標題: 回覆 85# 的帖子

Loveless 兄絕對是行家...  
作者: f22a    時間: 17-3-2015 15:44

2011 年版開始改用CNC刻法,風味全失,所以2010年版是最佳收藏版本......
作者: rYaN    時間: 17-3-2015 16:24

因為成本太高所以改用左CNC???
作者: f22a    時間: 17-3-2015 16:41     標題: 回覆 88# 的帖子

極有可能....
作者: 2slow    時間: 17-3-2015 16:52     標題: 回覆 83# 的帖子

好毒
作者: sovietarmy2012    時間: 17-3-2015 18:02

針雕機/點刻機

sample:
http://leadermarking.com.tw/Prod ... ?img_a=9&a_id=9

How to work:
https://www.youtube.com/watch?v=f2JLcpCtQqM
作者: Willard    時間: 17-3-2015 19:09

我擁有的一枝舊金屬JAC M16A1氣槍,
造功有瑕疵但我頗喜歡它的字形。

圖片附件: IMAG0230_1_1_1.jpg (17-3-2015 19:09, 48.52 KB) / 該附件被下載次數 202

作者: gainax    時間: 18-3-2015 11:25

井井有d舊版本markimg做得太粗糙唔靚,不過只要返手加工少少噴砂出黎效果就正好多,冇左太粗糙毛邊&細洞但又有質感
其實巿面好多深刻深得就深反而唔似真花, 真花如果做得越深,字體旁既擠壓凸出黎就越明顯
所以要用CNC機做扮沖壓刻印,唔洗咁深反而仲自然真實

圖片附件: 2353246.jpg (18-3-2015 11:25, 44.81 KB) / 該附件被下載次數 192

圖片附件: Colt_M16A4_2219_small.jpg (18-3-2015 11:25, 39.6 KB) / 該附件被下載次數 204

圖片附件: 2154325236.jpg (18-3-2015 11:25, 87.12 KB) / 該附件被下載次數 214

作者: FunggI    時間: 18-3-2015 22:23

引用:
原帖由 gainax 於 18-3-2015 11:25 發表
井井有d舊版本markimg做得太粗糙唔靚,不過只要返手加工少少噴砂出黎效果就正好多,冇左太粗糙毛邊&細洞但又有質感
其實巿面好多深刻深得就深反而唔似真花, 真花如果做得越深,字體旁既擠壓凸出黎就越明顯
所以要用CN ...
小弟請教一下
姐係真槍MARKING個感覺
其實係唔係似
玩泥膠...然後用牙籤畫花...
愈深既時候字既周邊愈有凸起既情況
如果係咁咪其實好核突?
作者: gainax    時間: 19-3-2015 10:07     標題: 回覆 94# 的帖子

係上下咁,
真野marking以美術角度睇係肉酸,
以軍事角度睇又唔同講法,沖壓字個種粗獷感完全感受到軍事機械加工既味道
順便講講,除左井井製法似沖壓字, 其實我覺得V記刻印似係真正沖壓出黎都未定,質感好似,

留意佢既花係不整齊&深淺不一, 但就冇左周邊凸起,可能整得唔深加上因大量噴砂整走哂

RS

圖片附件: P1050071copy.jpg (19-3-2015 10:07, 54.49 KB) / 該附件被下載次數 195

圖片附件: 1234125.jpg (19-3-2015 10:07, 100.89 KB) / 該附件被下載次數 202

圖片附件: rs.jpg (19-3-2015 10:07, 44.09 KB) / 該附件被下載次數 191

圖片附件: 534634.jpg (19-3-2015 10:08, 50.26 KB) / 該附件被下載次數 205

圖片附件: R1091072.jpg (19-3-2015 10:12, 76.21 KB) / 該附件被下載次數 214

作者: loveless    時間: 19-3-2015 16:27

又題外話,
其實Colt 既合約早響2012年已完結,
搞左一排最後係FN用超低價中標, 足足比Colt 平上一半.
簽新約都已經係2年前既事了, 12萬支FN M4A1年前都開始交貨..
點解仲未有玩具係用FN 刻字架呢?
作者: 小鬼182    時間: 19-3-2015 16:57

引用:
原帖由 loveless 於 19-3-2015 16:27 發表
又題外話,
其實Colt 既合約早響2012年已完結,
搞左一排最後係FN用超低價中標, 足足比Colt 平上一半.
簽新約都已經係2年前既事了, 12萬支FN M4A1年前都開始交貨..
點解仲未有玩具係用FN 刻字架呢?
咦?!唔係“雷明燈“中標咩??
作者: loveless    時間: 19-3-2015 17:41

引用:
原帖由 小鬼182 於 19-3-2015 16:57 發表

咦?!唔係“雷明燈“中標咩??
冇o左啦, 12年 Colt 玩上訴最後要再標過,
此時remington底價已通曬天, 被FN出更低價搶左.

但好得意..
Remington跟住即刻就攞左菲律賓軍隊換槍合約.
作者: 小鬼182    時間: 20-3-2015 00:33

引用:
原帖由 loveless 於 19-3-2015 17:41 發表

冇o左啦, 12年 Colt 玩上訴最後要再標過,
此時remington底價已通曬天, 被FN出更低價搶左.

但好得意..
Remington跟住即刻就攞左菲律賓軍隊換槍合約.
FN執死雞~~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0