標題: 你..會唔會喊? [打印本頁]

作者: loveless    時間: 13-4-2015 20:51     標題: 你..會唔會喊?

當玩個心理測驗, 睇左段片佢,
睇o下有冇點點心酸?

https://www.youtube.com/watch?v=75M1XXEZciU
這是1982年的ET外星人. 全世界都會有印象, 但近兩代未必真正會睇過....

作者: reniless    時間: 13-4-2015 21:03

柴九唔記得,劉醒死嗰時我真係喊出嚟,攬住老虎喊,話醒哥好慘一生有得睇無得食。
作者: sovietarmy2012    時間: 13-4-2015 21:04

九十後:

千禧後:

作者: gtoray    時間: 13-4-2015 21:18

巧感人
作者: Tango1997    時間: 13-4-2015 21:28

引用:
原帖由 loveless 於 13-4-2015 20:51 發表
當玩個心理測驗, 睇左段片佢,
睇o下有冇點點心酸?

https://www.youtube.com/watch?v=75M1XXEZciU
這是1982年的ET外星人. 全世界都會有印象, 但近兩代未必真正會睇過....

http://i.ytimg.com/vi/75M1XXEZciU/ ...
我末睇過。。。。認真

作者: jn_jona    時間: 13-4-2015 22:01

中一睇過書
成班係到et豐胸
作者: 051039    時間: 13-4-2015 22:08

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 13-4-2015 21:04 發表
九十後:

千禧後:

乜唔係當佢地係教授咩
作者: loveless    時間: 13-4-2015 22:27

當年我係個小朋友. 我一直以為呢套係小朋友戲, 始終唔肯去睇.
到第一次認真睇時, 已經係2002年.

片中ET 落難時遇上既, 其實係一個破碎家庭, 父親拋妻棄子, 剩下中女媽媽在苦苦支撐維繫...
作者: tf141    時間: 13-4-2015 23:36

佢之前有個重製版,講緊都應該最少10年前
當時仲係小學生既我同我表弟一齊入場睇,出番嚟兩個喊到收唔到聲
行去附近百佳搵番我呀媽既途中,幾次俾人問"小朋友,係咪唔見左媽咪?"
作者: tf141    時間: 13-4-2015 23:41

不過我記得我當年睇呢一幕雖然都喊到好勁,但最催淚係中後段講佢差d死果到,盆花都跟住一齊謝
果一part真係喊到我窒息咁濟
作者: loveless    時間: 14-4-2015 00:01

我第–次就係睇2002重製版.
之後至再睇1982原版
兩者最明顯既分別, 係重製時 Spielberg 下令將所有槍械用數碼消除晒,
因為新世紀時代改變, 用槍對付兒童變得非常政治不正確

作者: rho837    時間: 14-4-2015 01:17

係外國一到復活節就翻播ET! 今年係外國晚上見到又有ET翻播就同仔一齊看! 當年見到一家大細咸到FEE-LE-FAE-LA! 但現今個仔睇到一頭露水.......又問DADDY點解架單車識飛.......又問點解架太空船唔即時轉頭接翻隻怪物走.......

最冇引係醫院睇住ET死一幕! 我同個仔講當年睇到咸! 個仔眼定定望住就說一句DADDY呀ET係咪死了! 我話係呀! 仔就回答真係好慘咼!!!!! 他就行開拿Fireman SAM啲玩具救火車出來玩! 一啲感覺都冇!

當年我好恨有架桑原Kuwahara BMX! 成曰去鎭洋望! 望望下只係同朋友仔買左架A貨桑原! 但都好Happy! 班元朗有錢仔當年踏GT同SE同Redline同Diamond Black及Mongoose! 我地真係唔入流!

作者: reniless    時間: 14-5-2015 13:18

http://m.youtube.com/watch?v=EV9TYuUwn7k
睇依有點感慨。
作者: loveless    時間: 14-5-2015 13:56

o個種年代, 某D歌我會特別鐘意的, 當然大部份依然同電影有關..
例如 Tom Waits 寫俾Rickie Lee Jones 去唱的  Rainbow sleeves:
https://www.youtube.com/watch?v=gKMGH1Xhtc0

這是收錄在King of Comedy 原聲大碟內的, 而我只見過及買過黑膠, 要找CD難如登天.

呢種級數的歌詞, 甚至不需要聽歌, 淨睇字都想喊...
You used to dream yourself away each night
To places that you'd never been
On wings made of wishes
That you whispered to yourself

Back when every night the moon and you
Would sweep away to places
That you knew
Where you would never get the blues

But now the whiskey gives you wings
To carry each one of your dreams
And the moon does not belong to you
But I believe that your heart keeps young dreams
I've been told
To keep from ever growing old
And a heart that has been broken
Will be stronger when it mends

Don't let the blues stop you singing
Darling, you've only got a broken wing
Hey, you just hang on to my rainbow
Hang on to my rainbow
Hang on to my rainbow sleeves

作者: 進擊的Chun    時間: 14-5-2015 14:11

我係90後,好細嗰時睇過,不過唔記晒D劇情
作者: 進擊的Chun    時間: 14-5-2015 14:27

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 13-4-2015 21:04 發表
九十後:

千禧後:

講真,近呢10年,大多數D科幻片俾我O既印象係打打殺殺,好少係和平相處
作者: loveless    時間: 14-5-2015 14:46

引用:
原帖由 進擊的Chun 於 14-5-2015 14:11 發表
我係90後,好細嗰時睇過,不過唔記晒D劇情
劇情講 De Niro 自以為係喜劇天材,
向偶像人氣主持人,
人稱喜劇之王的Jerry Lewis自薦不果,
自覺懷才不遇,
就聯同超騎呢女粉絲, 綁架了Jerry Lewis,
終於得到了屬於自己的15分鐘光輝.

結局是綁架罪名成立判六年徒刑,
釋放後的 De Niro因綁架罪家喻戶曉,
反而終於成為電視節目主持人,
成為下一個喜劇之王...

呢套係仆直的.
雖然當時係導演 Martin Scorsese與DeNiro 合作的最高峰期.
講"的士司機", "狂牛"之類就係人都知,
但喜劇之王真係冇乜人會有印象.

作者: rho837    時間: 14-5-2015 14:58

引用:
原帖由 loveless 於 14-5-2015 13:56 發表
o個種年代, 某D歌我會特別鐘意的, 當然大部份依然同電影有關..
例如 Tom Waits 寫俾Rickie Lee Jones 去唱的  Rainbow sleeves:
https://www.youtube.com/watch?v=gKMGH1Xhtc0

這是收錄在King of Comedy 原聲大 ...
唔知點解一聽翻1983年致1993年既Billboard Top 100就感情回憶出翻來.......! 當年窮但䦕心.......溝唔到女而俾女飛俾女傷但心痛傷感回憶既感覺好寶貝好回味! 當年暑假揸架無冷氣舊到無論既Austin Mini Minor出街感覺好青新.......同女朋友去睇第一集Beverly Hills Cop(星期三)半價舊片下午場又跟著去食越南河粉, 之後各自翻餐官Part Time又一DAY! 周未去河邊釣魚.......! 女朋友走佬了自己一個拉條同學仔睇戲食河粉又係各自翻Part Time又一DAY! DAY下DAY下就讀完大學回來工作.......

今天有小小錢又同過啲好靚既靚女去泰國臺灣旅行.......揸架雙門車.......但此終沒有當年的心情般喜樂.......

聽翻Fourplay真回味! 唔知今世有冇幾會玩BASS玩到好似Nathan East咁!

作者: loveless    時間: 14-5-2015 15:10

個人覺得喜劇之王最令人印象深刻的, 係騎呢女粉絲角色,
演員就是當時尚未成名的Sandra Bernhard.
Bernhard 在電影面世10年後的1992年, 做過花花公子封面女郎,
好明顯賣點並唔係美貌,年輕,或身材....

作者: sovietarmy2012    時間: 14-5-2015 15:18

引用:
原帖由 rho837 於 14-5-2015 14:58 發表

唔知點解一聽翻1983年致1993年既Billboard Top 100就感情回憶出翻來.......! 當年窮但䦕心.......溝唔到女而俾女飛俾女傷但心痛傷感回憶既感覺好寶貝好回味! 當年暑假揸架無冷氣舊到無論既Austin Mi ...
以前健康好多
作者: loveless    時間: 14-5-2015 15:22     標題: 回覆 18# 的帖子

呀我細個時比依家更冷靜更抽離更似機械人,  唔識更加唔會為感情傷感.
話時話Beverly Hills Cop年代我應該仲讀緊男校yr 9, 拍托未算係重要既生活環節, 係要到Yr 11 co-ed至開始全力開動...
作者: loveless    時間: 14-5-2015 16:04

講開高峰期的迪尼路,
有冇人對呢套有印像?
Angel Heart 1987
一套邪到爆炸既恐怖片.
Mickey Rourke 麻質西裝形到哇哇聲 (以當年品味標準計)
當年19歲的神級乖乖女偶像Lisa Bonet,   忽然黎個亂倫床上戲,.
De Niro 演Lucifer魔鬼真身, 唔係嚇而係震悸.

作者: rho837    時間: 14-5-2015 16:45

引用:
原帖由 loveless 於 14-5-2015 15:22 發表
呀我細個時比依家更冷靜更抽離更似機械人,  唔識更加唔會為感情傷感.
話時話Beverly Hills Cop年代我應該仲讀緊男校yr 9, 拍托未算係重要既生活環節, 係要到Yr 11 co-ed至開始全力開動...
YES! Year 9! 我應該同你同年啦! 到大學時我同女友去Glebe Point Road! 睇啲平價重要半價過氣舊片.......時不時去聽Rock Concerts!

今年回去唔覺呢間戲院存在! 可能拆了!

作者: rho837    時間: 14-5-2015 16:48

引用:
原帖由 loveless 於 14-5-2015 16:04 發表
講開高峰期的迪尼路,
有冇人對呢套有印像?
Angel Heart 1987
一套邪到爆炸既恐怖片.
Mickey Rourke 麻質西裝形到哇哇聲 (以當年品味標準計)
當年19歲的神級乖乖女偶像Lisa Bonet,   忽然黎個亂倫床上戲,.
De  ...
Of course remember!
作者: loveless    時間: 14-5-2015 17:20

去得最多始終係市中心的Hoyts,  記得有好多機打, 又有幾+個mon在播預告片.
加上就算到我開始拍拖, 都9成係AA, 埋單只要理得掂自己就得了.
記憶中在Hoyts 我可以消磨一整天, 亦正正在呢間戲院內淨係睇預告片時都邂逅結交過幾位女仕, 印象中那些日子算是快樂的.
其他依稀記得既好似係parramatta, bankstown, burwood 那些戲院仔..

時光隧道:

作者: loveless    時間: 14-5-2015 19:28

引用:
原帖由 rho837 於 14-5-2015 16:48 發表

Of course remember!
真係..攞命..

作者: rho837    時間: 14-5-2015 21:31

好有Sydney feel!
作者: kirk123    時間: 14-5-2015 21:51

睇ET真係喊咗!
眼框滿哂水. 好彩冇瀉!:-)
作者: loveless    時間: 15-5-2015 11:45

引用:
原帖由 rho837 於 14-5-2015 14:58 發表

當年暑假揸架無冷氣舊到無論既Austin Mini Minor出街感覺好青新.
好似甘耐都未同你講過車
我第一架係16歲同幾個同學夾份, 買左架舊仿Lotus 7 自砌車, 大家各自撞過N次都未捱完Yr 11就冇左,
第2架係二三四五手雪鐵龍D系, 買左至深切體會真係養唔起, 最後降呢換左架二三四五手雪鐵龍GS.
自已反而冇做過餐館. Part time 打工我係去左 Wang 同 IBM 做雜工, 亦去過教堂做清潔晨早去拖地抹窗洗埋廁所, 神都要屙的.
夜晚去做停車場, 要泊埋車, 響Enterainment Center左近, 一有勁show就不得了, LP500 都係擺低車匙就走..
作者: rho837    時間: 15-5-2015 12:09

引用:
原帖由 loveless 於 15-5-2015 11:45 發表

好似甘耐都未同你講過車
我第一架係16歲同幾個同學夾份, 買左架舊仿Lotus 7 自砌車, 大家各自撞過N次都未捱完Yr 11就冇左,
第2架係二三四五手雪鐵龍D系, 買左至深切體會真係養唔起, 最後降呢換左架二三四 ...
果然係有TASTE富貴仔咼.......

我最貴過架係易手績木TX3! 係香港載左個13"MOMO T 駄裝上去! 地板油起圍都OK呀! 最終炒到㦨哂瞓左兩日醫院!   

作者: rho837    時間: 15-5-2015 12:22

以前冇錢買! 係班香港廠佬富二代(18歳仔)揸既車!

當年好想揸既(棍波)車:-

http://upload.wikimedia.org/wiki ... a_Celica_1600_GT-R_(AA63).jpg

作者: loveless    時間: 15-5-2015 18:07

當年好想要既車 :- (記憶中呢堆當時2手係同買CRX同新款 GL Civil差不多)

作者: reniless    時間: 15-5-2015 21:19

引用:
原帖由 loveless 於 14-5-2015 13:56 發表

這是收錄在King of Comedy 原聲大 ...
http://m.youtube.com/watch?v=I52eefwAKDE
這首歌亦很好聽,歌詞很好。
in the paper today 
tales of war and of waste
but you turn right over to the T.V. page
---
時事新聞版太累人,轉睇娛樂時尚版會更快樂。
作者: rho837    時間: 15-5-2015 21:54

Crowd House ! 個支Gibson Les Paul 57 正到!

GTV6 好正! 但我好想有架

澳洲土炮! 我中意 Monaro

作者: sovietarmy2012    時間: 15-5-2015 22:17

https://www.youtube.com/watch?v=dN3GbF9Bx6E
懷念死肥妹

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0