標題: 點解佢碌野咁長嘅? [打印本頁]

作者: Tango1997    時間: 28-4-2015 10:27     標題: 點解佢碌野咁長嘅?

長到咁。。。易變形?。。。阻訂?

圖片附件: 2015-04-28 10.23.41.png (28-4-2015 10:27, 253.49 KB) / 該附件被下載次數 226

作者: rho837    時間: 28-4-2015 11:04

DIY stuffs???
作者: Pvt.King    時間: 28-4-2015 11:14

引用:
原帖由 rho837 於 28-4-2015 11:04 發表
DIY stuffs???
Marines 支Unertl scope咋嘛?
作者: loveless    時間: 28-4-2015 11:29

美利堅到60年代中期仲係有用緊呢種基本上係南北戰爭/工業革命之前既設計, 雖然同期已有Redfield同 Unertl鏡...
Carlos Hathcock 都係用 Hi-Lux Malcolm 8X
Malcolm 即係William Malcolm, 造瞄具的, 生於...174X年

作者: Tango1997    時間: 28-4-2015 11:33

重有無?。。。淘汰左?
作者: loveless    時間: 28-4-2015 11:41

應該就冇人造了, Lyman, J.W. Fecker, Unertl, Malcolm 呢D全部都冇晒.
鏡種叫 long tube target scope. 因為調整W/E 螺絲一般係造在mount上, 斷估生產成本同要求會較高..
作者: loveless    時間: 28-4-2015 11:50

呀都有人仲做緊, 一千美金左右起錶

作者: loveless    時間: 28-4-2015 12:00

索呀 又長又幼又...唔係黑的...

原來古董都有老番古董; Tasco 1860 replica..

作者: Pvt.King    時間: 28-4-2015 12:07

Leatherwood有出replica
作者: loveless    時間: 28-4-2015 12:21

引用:
原帖由 Pvt.King 於 28-4-2015 12:07 發表
Leatherwood有出replica
係o咼 自由社會豐儉由人, 呢支再平一截, 200個將軍漢堡餐落到樓
作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2015 13:42

引用:
原帖由 tango1997 於 28-4-2015 11:33 發表
重有無?。。。淘汰左?
大6廠出番Repro啦
作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2015 13:47

估計古代密封及精密制造技術不發達,先係咁整。。。

有D國家為左超可靠同慳錢,都會有類似設計。。。又係俄佬
作者: gtoray    時間: 28-4-2015 13:49

點解我碌野咁短?
作者: Tango1997    時間: 28-4-2015 13:51

引用:
原帖由 loveless 於 28-4-2015 11:29 發表
美利堅到60年代中期仲係有用緊呢種基本上係南北戰爭/工業革命之前既設計, 雖然同期已有Redfield同 Unertl鏡...
Carlos Hathcock 都係用 Hi-Lux Malcolm 8X
Malcolm 即係William Malcolm, 造瞄具的, 生於...174X年  ...
yes....幅图係韓戰
作者: Tango1997    時間: 28-4-2015 13:51

引用:
原帖由 gtoray 於 28-4-2015 13:49 發表
點解我碌野咁短?
你唔講。。。其實無人知
作者: Sophi_hk    時間: 28-4-2015 14:03

話時話哩條友支野是咪都是Malcolm
佢支野成套戲一時長一時短一時個頭好大

圖片附件: jackson-02-large.jpg (28-4-2015 14:03, 66.13 KB) / 該附件被下載次數 133

作者: Tango1997    時間: 28-4-2015 14:25

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 28-4-2015 14:03 發表
正確答案係。。。佢有幾枝鏡
作者: loveless    時間: 28-4-2015 16:41

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 28-4-2015 14:03 發表
佢(Jackson)應該至少有3碌野出過場:
M74/Weaver330, 該是 Lyman Alaskan 的M82, 同埋該是USMC至會有的Unertl 8X.
但冇時間求証, 所以唔好信我D亂噏..  

作者: Pvt.King    時間: 28-4-2015 20:29     標題: 回覆 18# 的帖子

但真槍未見過好似戲入面咁mount 支unertl

作者: loveless    時間: 29-4-2015 00:38

引用:
原帖由 Pvt.King 於 28-4-2015 20:29 發表
但真槍未見過好似戲入面咁mount 支unertl
個人斷估:
道具部支春田係已安裝o左 lyman 或 redfield o個鏡座, 兩片式夾環合M82用. o甘裝M74都冇問題.
但為左要格硬要用番鏡座本身2個環去上支Unertl 8X, 我覺得道具部係單純向左90度扭轉支鏡裝,
於是避左要用正統方法去mount支Unertl, 尷尬位又唔會頂/擋住條bolt.
所以至會見到後段有2組鏡環..

假設估中,
o甘套片槍械顧問已經係Dale Dye, 一樣係會容許如此這般彈性處理
作者: jn_jona    時間: 29-4-2015 01:05     標題: 回覆 18# 的帖子

但點解佢一場戲要換咁多次鏡呢
作者: 051039    時間: 29-4-2015 07:12

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-4-2015 01:05 發表
打call of duty都成日換槍啦
作者: loveless    時間: 29-4-2015 12:17

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-4-2015 01:05 發表
斷估最主要係Vin Diesel 被狙擊那幕, 可能係表達當時標準配置既瞄具唔夠做.
琴晚再定格睇番支鏡, 碌野好似根本唔係Unertl,
Unertl 8X 前面AO同後段都唔係片中甘樣的, 以前冇留意...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0