標題: 德製G36步槍30℃以上射擊失準 [打印本頁]

作者: lppl    時間: 28-4-2015 14:13     標題: 德製G36步槍30℃以上射擊失準

話5年內要換槍喎~ 唔知會用邊款呢?

<太陽報>
http://the-sun.on.cc/cnt/china_w ... ml?pubdate=20150428

英國《每日郵報》揭露該機密測試報告,指研究人員共測試了三百零四支德國製G36步槍,其中沒有一支達標。報告指若氣溫高於攝氏三十度,當向二百米範圍外的目標開槍時,子彈會偏離約五十厘米;射擊五百米外目標時,偏差更會增至六米。

此外,當G36受陽光直射、暴露在潮濕空氣中,或連續發射約六十發子彈後,準繩度也會有所影響,因此報告斷定該步槍未來將為德國軍方棄用。

由於全英各地的反恐部隊和警方也配備G36步槍,英國內政部應用科學及技術中心宣布,將對步槍進行檢測,G36廠商則表示會提供協助。

參考連結:
http://www.dw.de/heckler-koch-g3 ... g-places/a-18402772
作者: 進擊的Chun    時間: 28-4-2015 14:32

本港警方 SDU 都有用G36
作者: goodsmile    時間: 28-4-2015 15:36

同車一樣
用左環合料吾熱得
作者: ~~方~~    時間: 28-4-2015 15:50

引用:
原帖由 進擊的Chun 於 28-4-2015 14:32 發表
本港警方 SDU 都有用G36
香港幾大呀
作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2015 15:58

家下先爆料,為416做勢吧!

舊既吾去新既點泥
作者: 051039    時間: 28-4-2015 16:07

作者: jn_jona    時間: 28-4-2015 16:13

班兵用左咁耐都冇話有問題 反而係研究先有問題
作者: carl    時間: 28-4-2015 16:27

G36 家族在散熱同槍管固定方面好似一直都有不滿聲音.
作者: Dave    時間: 28-4-2015 16:31

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-4-2015 15:58 發表
家下先爆料,為416做勢吧!

舊既吾去新既點泥
世史都被SO C 虎看透烏...
唔話D 雞粉一舊舊,點SELL雞汁先?
作者: lppl    時間: 28-4-2015 16:37

換O野之前係要踩下先O既, 唔係點SELL新野

例子: 當老虎同你講部 唉瘋快 好慢同唔好用O固陣, 你要識做呢
作者: geoprotex    時間: 28-4-2015 16:46

"今日的我打倒昨日的我"嘅背後通常都有利益輸送
作者: rho837    時間: 28-4-2015 17:04

換乜槍呀! 打死人咪話支槍有扁叉!
作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2015 17:56

引用:
原帖由 jn_jona 於 28-4-2015 16:13 發表
班兵用左咁耐都冇話有問題 反而係研究先有問題
英國研究 明架啦
作者: mk23    時間: 28-4-2015 18:18

http://www.dw.de/heckler-koch-g3 ... g-places/a-18402772

但講到500M有6M差,仲要溫度30度.咁誤差又好似幾大播...
作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2015 18:35

翻譯睇埋,國防部話之槍過熱吾X掂,吾準云云

挑!

1.5.56咁鬼輕
2.温度,濕度,氣壓,海拔就更有影嚮
3.拎支現代爛鬼步槍想打300m以上?
4.250m偏差50cm,揾乜人揸先?係邊到試?
5.支槍設計時係諗住係中歐平原打第三次世界大戰,你班死人頭拎去阿富汗做架両...膠料係無問題,散熱梗有問題!
6.當初邊個寫標書,邊個驗收?
7.保密報告,洩密媒體,誰之過?有乜目的?

佢地無話過5.56有問題,想買支新玩具,要準,膠件吾可靠最好乜都係鋁,成條蘇眉咁長既骨,可任佢裝飾過聖誕,D洞多過牧童笛可供散熱,仲要快,咁軍人就可以留番條命仔番去屋企攬女了...咦!咁咪即係416

俾我係德國郁民就買定兩噸蕉係國會等阿部長大人了
作者: mk23    時間: 28-4-2015 18:44

叫得測試,我估應該唔會手拿,點都用架lock實來試掛...

不過想要新玩具就真
作者: Dave    時間: 28-4-2015 18:45

For paratroopers such as those who got caught in the Good Friday ambush in 2010, there will most likely be two options, both Heckler & Koch, said Schulte:
"For situations where intensive fire is needed, it will either be the HK 416 or HK 417, depending on the caliber needed."

英國佬理掂自己支85 先啦...

話時話,支槍都用左十幾廿年,或是好或是衰都用左咁耐,忽然又彈個報告出黎話非常唔掂... 會唔會黎得突然左D 呢?

作者: jn_jona    時間: 28-4-2015 18:51

416一定好過g36 ga la
上槍炮世界睇,有傘兵跳完個g36槍身一開二,
如果真係打仗都咪話唔慘
作者: no_yahoo    時間: 28-4-2015 19:35

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 28-4-2015 15:50 發表

香港幾大呀

作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2015 20:42

總之英佬話有事佢就要換,H&K有新貨佢就要入,美佬又有新vest佢又要著下....因為香港好國際,旗兵恐怖分子外星人威脅著核心價值(雖然旗兵依然牛記凹記黑星,恐怖分子搬緊舊雪櫃賣咖喱,外星人仍然灰綠色無衫著)...不然一年百幾億差餉點駛呀

我由小睇軍事到大...年年睇D新聞鱔稿講到新野神兵利器超必無敵,過兩年D新聞鱔稿又講到英明的軍方/研究人員/軍佬篤爆左個方唐鏡...咁既成長經驗,可謂嚇大
作者: rho837    時間: 28-4-2015 20:44

英國佬真係咁勁!難道德國佬冇用HK標準!又雪又焗又入水........試好致俾德國用?
作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2015 20:47

引用:
原帖由 jn_jona 於 28-4-2015 18:51 發表
416一定好過g36 ga la
上槍炮世界睇,有傘兵跳完個g36槍身一開二,
如果真係打仗都咪話唔慘
又係傘兵跳完槍身分開的故事,G36既份母大於L85既份母,數學上G36勝出
作者: Hamlet    時間: 28-4-2015 20:51

FN控表示呵呵呵
作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2015 20:55

引用:
原帖由 rho837 於 28-4-2015 20:44 發表
英國佬真係咁勁!難道德國佬冇用HK標準!又雪又焗又入水........試好致俾德國用?
小朋友想換新手機,就同阿媽講,手機又舊又慢又娘又要叉電,人地同學D手機又新又快又yeah又用原子能...阿媽話:用壞左先諗啦!

第二日,手機吾知點解吾小心跌爛左
作者: 051039    時間: 28-4-2015 21:58

引用:
原帖由 rho837 於 28-4-2015 20:44 發表
好似就係冇玩熱
當年好似唔興
當然英佬到阿富汗發現枝L96/AWSM冇事大讚AI就知咩事
作者: 暈又暈    時間: 28-4-2015 22:41

引用:
原帖由 no_yahoo 於 28-4-2015 19:35 發表

好古怪既槍(G36K)裝上好古怪既配件(4倍鏡(如果冇睇錯)+腳架)用係好古怪既地方 (室內近戰?)
作者: gtoray    時間: 28-4-2015 23:04

引用:
原帖由 暈又暈 於 28-4-2015 22:41 發表

好古怪既槍(G36K)裝上好古怪既配件(4倍鏡(如果冇睇錯)+腳架)用係好古怪既地方 (室內近戰?)
1-4, 近戰又得, 中距離亦得
得左~
作者: AKD004    時間: 28-4-2015 23:35

(舉手)請問師兄,
點解關英佬事?
明明是德國國防部委任三間德國機構(兩間和德軍相關,一間獨立)進行測試的說…

至於支槍,
過熱問題我聽過,
(KSK會裝 Knight's RAS 的其中一個原因)
但過熱會對精度有這麼嚴重的影響?倒是現在才知道。
真係想知除了因2010年件事而導致有人認真去查之外,
這樣的問題為何會而家才爆?
(畢竟,G36都服役了廿年,德軍亦非第一日在阿富汗)

作者: Lolanto    時間: 28-4-2015 23:38

英國佬研究報告話德國槍唔得
等同俄羅斯人權研究報告指美國侵犯人權
作者: rho837    時間: 29-4-2015 09:26

97前射英國Icon! SA80 ! 打左兩夾就Jam槍!拆開支槍!要用screw driver整!難道呢啲叫好野!

啲英國車咪又係用德國車底盤!咪又係印度佬泵水買債救廠!
作者: sovietarmy2012    時間: 29-4-2015 10:42

西方傳媒圍威喂

早年英佬皇家兵工廠買左H&K,就有人話轉G36。。。最後民族大義面前,改進了事

我一向立埸偏頗,用AK啦

士兵要支可靠武器保命,吾好叫士兵靠手上支爛鐵去做D勉強的事,否則幾億買架飛機托咩
作者: Paul    時間: 29-4-2015 14:04

引用:
原帖由 暈又暈 於 28-4-2015 22:41 發表

表演槍, 開工唔用的, 現在買左SIG 516 (瑞士M4)
作者: rho837    時間: 29-4-2015 16:17

唉! 英國佬間Lee Enfield兵工廠之前咪又係買板權製造(1) FN FAL (7.62 NATO SLR), (2) HK G3 來福槍!

一到自己設計支SA80! 打第一次GULF-WAR! 咪又係轉翻用FAL去打!

而家新一代SA80就冇問題啦! 嘩! 揸舊SA80過班因槍JAM左出左事咪好唔底!
作者: sovietarmy2012    時間: 29-4-2015 17:07

引用:
原帖由 Paul 於 29-4-2015 14:04 發表

表演槍, 開工唔用的, 現在買左SIG 516 (瑞士M4)
用SIG?!咁都吾錯
作者: sovietarmy2012    時間: 29-4-2015 17:08

引用:
原帖由 rho837 於 29-4-2015 16:17 發表
唉! 英國佬間Lee Enfield兵工廠之前咪又係買板權製造(1) FN FAL (7.62 NATO SLR), (2) HK G3 來福槍!

一到自己設計支SA80! 打第一次GULF-WAR! 咪又係轉翻用FAL去打!

而家新一代SA80就冇問題啦! 嘩! 揸 ...
英國佬天生欠缺整槍仔天份
作者: lppl    時間: 29-4-2015 17:26     標題: 回覆 35# 的帖子

英國O既SHOTGUN 係唔錯的  (打獵轉用)
作者: rho837    時間: 29-4-2015 17:56

引用:
原帖由 lppl 於 29-4-2015 17:26 發表
格仔裙佬啲鳥槍靚就靚啦但好嬌呀! 好似爆槍管!
作者: Lolanto    時間: 29-4-2015 18:33

引用:
原帖由 rho837 於 29-4-2015 16:17 發表

而家新一代SA80就冇問題啦! 嘩! 揸舊SA80過班因槍JAM左出左事咪好唔底!
就係HK廠幫英國佬搞掂SA80個問題
作者: sovietarmy2012    時間: 29-4-2015 20:46

引用:
原帖由 lppl 於 29-4-2015 17:26 發表
整獵槍咁簡單都出事就叫佢去乜乜啦....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0