標題: 港產鋼鐵人.......... [打印本頁]

作者: RCman    時間: 19-5-2015 14:13     標題: 港產鋼鐵人..........

..........呢支Kriss Vector.....會唔會番Hit呢

圖片附件: 1.jpg (19-5-2015 14:13, 44.06 KB) / 該附件被下載次數 204

圖片附件: 2.jpg (19-5-2015 14:13, 58.62 KB) / 該附件被下載次數 196

圖片附件: 3.jpg (19-5-2015 14:13, 49.54 KB) / 該附件被下載次數 198

作者: gonkuzet    時間: 19-5-2015 14:31

嘩~~~古天樂呀~

嘩~~~Kriss Vector 呀~~~~
作者: loveless    時間: 19-5-2015 14:32

唔好跟車太貼
條片一年前已出現, 係fatface制作公司試驗Xsens做motion capture工具時既短片...
作者: cyl198911    時間: 19-5-2015 14:33

隨便出套機動裝甲就叫ironman......
作者: loveless    時間: 19-5-2015 14:51

矛盾戰爭應該連前期都未開始, 仲係片花階段.
古天樂係新電影公司天下一的大股東,  幾部典型港產制作後, 今年谷緊好多個億元以上既project, 但好似全部未正式降實.

短片中係裝甲SDU ...

作者: Dave    時間: 19-5-2015 15:03

引用:
原帖由 loveless 於 19-5-2015 14:51 發表
矛盾戰爭應該連前期都未開始, 仲係片花階段.
古天樂係新電影公司天下一的大股東,  幾部典型港產制作後, 今年谷緊好多個億元以上既project, 但好似全部未正式降實.

短片中係裝甲SDU ...

http://ww4.sinaimg.cn ...
純以機械設計眼光來看,除了頭盔弄得比較DETAIL 之外,
全身設計幾乎就是油成銀色的VEST一件,尤其對腳幾乎是捉魚褲一條,大比前面的軟式儲物袋更是格格不入。
槍帶可改做裝甲入面自動伸出式快扣,禁個制就彈個快扣出來,槍身一抹就扣住係身,型好多。
作者: ayaka    時間: 19-5-2015 15:05

風格好似Aaron Beck Art/ Elysium/ D-9
作者: Dave    時間: 19-5-2015 15:15

引用:
原帖由 ayaka 於 19-5-2015 15:05 發表
風格好似Aaron Beck Art/ Elysium/ D-9
CALL OF DUTY

作者: loveless    時間: 19-5-2015 16:10

引用:
原帖由 Dave 於 19-5-2015 15:03 發表

純以機械設計眼光來看,除了頭盔弄得比較DETAIL 之外,
全身設計幾乎就是油成銀色的VEST一件,尤其對腳幾乎是捉魚褲一條,大比前面的軟式儲物袋更是格格不入。
槍帶可改做裝甲入面自動伸出式快扣,禁個制就彈個快 ...
如果細心睇條所謂預告片, 就會有發覺好似有丁點唔對路.
1. 早在2014年已出現的CG片段, 係由香港Fatface公制作, 細心睇就見所有畫面全部係機械人, 而非人類著裝甲.
2. 2015年所謂預告片, 加多了幾秒有古天樂的畫面, 呢堆係畫面由北京Cinmorph公司制作, 係真人著道具裝甲衫.

2條撈埋就有一種CG感覺, 但事實係, 香港一年前的CG片段, 同最新的北京Cinmorph設定, 好似係2回事.

作者: ayaka    時間: 19-5-2015 16:49

好似話古生買左D後期制作/ 特技公司
拍得都唔錯, 好過劉生套"未來XX"好多
作者: rho837    時間: 19-5-2015 16:56

古佬 ! 都係拍翻的底成本溝女片算把啦 !  
作者: geoprotex    時間: 19-5-2015 17:10

開返套"洪飛虎外傳"仲好啦
作者: loveless    時間: 19-5-2015 17:13

引用:
原帖由 ayaka 於 19-5-2015 16:49 發表
好似話古生買左D後期制作/ 特技公司
拍得都唔錯, 好過劉生套"未來XX"好多
古生係香港天下一股東
又係北京Cinemorph股東
但就唔係香港Fatface股東

而令高登好鬼興奮既CG片段, 係由fatface 年前砌出來的試驗片.
簡單講: 片花可以好中伏的.
作者: ohnavi    時間: 19-5-2015 19:45

好似話想收購後期製作公司喎
作者: ohnavi    時間: 19-5-2015 19:50

引用:
原帖由 loveless 於 19-5-2015 16:10 發表

如果細心睇條所謂預告片, 就會有發覺好似有丁點唔對路.
1. 早在2014年已出現的CG片段, 係由香港Fatface公制作, 細心睇就見所有畫面全部係機械人, 而非人類著裝甲.
2. 2015年所謂預告片, 加多了幾秒有古天樂的畫 ...
你知道的實在太多了
作者: rho837    時間: 19-5-2015 20:20

引用:
原帖由 geoprotex 於 19-5-2015 17:10 發表
開返套"洪飛虎外傳"仲好啦
又或者! GAY GAY 少年時
作者: loveless    時間: 19-5-2015 20:39     標題: 回覆 15# 的帖子

我有個電影theory:
但凡大制作的未來科幻片要用現代槍械,
一般黎講制作人通常都唔係冇智識的,
要用現代槍械而唔做道具,
一般代表傾掂左product placement或贊助
不論係邊一種,
都代表制作人願意把生意放在創作邏輯之上.

上一個好例子:
超級爛片 Total Recall 2012
廿一世紀未期, 機械人警察仲要用Kriss Vector加隻 Eotech....

作者: Lolanto    時間: 19-5-2015 22:28

係咪港產呃人man
作者: swing    時間: 19-5-2015 22:34

裝甲swat大戰機械人,我覺得似呢套。

作者: cyl198911    時間: 19-5-2015 22:55

引用:
原帖由 loveless 於 19-5-2015 20:39 發表
不論係邊一種,
都代表制作人願意把生意放在創作 ...
講到未來槍,又唔一定要好科幻既,好似District 9同極樂帝國2154果個韓國美術:骷髏面
佢畫果啲槍,現實得黎又好有科幻FEEL,好似CHAPPiE都係佢設計既

作者: Hamlet    時間: 19-5-2015 22:56

圖片附件: d01373f082025aafa4e7a564f9edab64024f1a43.jpg (19-5-2015 22:56, 136.15 KB) / 該附件被下載次數 207

作者: ohnavi    時間: 20-5-2015 10:04

引用:
原帖由 loveless 於 19-5-2015 20:39 發表
不論係邊一種,
都代表制作人願意把生意放在創作 ...
有道理,我成日都覺得:
既然已經是機械人, 仲有咩需要用眼瞄?
作者: loveless    時間: 20-5-2015 11:39     標題: 回覆 21# 的帖子

作者: loveless    時間: 20-5-2015 12:01

引用:
原帖由 ohnavi 於 20-5-2015 10:04 發表

有道理,我成日都覺得:
既然已經是機械人, 仲有咩需要用眼瞄?
有生之年可能真係會知答案
Knightscope K5, 微軟都開始用佢做保安..

作者: ohnavi    時間: 20-5-2015 12:52

引用:
原帖由 loveless 於 20-5-2015 12:01 發表

好cute喎,R2D2不是夢
作者: Lolanto    時間: 20-5-2015 12:59

引用:
原帖由 Hamlet 於 19-5-2015 22:56 發表
鐵甲無敵瑪莉亞
作者: Lolanto    時間: 20-5-2015 13:00

引用:
原帖由 loveless 於 20-5-2015 12:01 發表

曉行曉走的警鐘
作者: loveless    時間: 20-5-2015 13:49

引用:
原帖由 Lolanto 於 20-5-2015 13:00 發表

曉行曉走的警鐘
問題正正係呢樣.
呢件平面行走警鐘, 運作費用只係6美金/小時.
只要公關宣傳做得夠好, 避開監視及私隱問題, 而只著重提供所謂大眾安全感,
真係有機會超速普及化.
一旦社會接受了平價保安,
生產商/使用商/政府自然會自編自導幾次破壞,
然後以自衛及經濟效益名義, 去一步一步合法武裝機械人..

哇正
作者: loveless    時間: 20-5-2015 13:55

引用:
原帖由 ohnavi 於 20-5-2015 12:52 發表

好cute喎,R2D2不是夢
Daleks trying to get on a London bus, 1960s

作者: loveless    時間: 20-5-2015 14:08

引用:
原帖由 cyl198911 於 19-5-2015 22:55 發表

講到未來槍,又唔一定要好科幻既,好似District 9同極樂帝國2154果個韓國美術:骷髏面
佢畫果啲槍,現實得黎又好有科幻FEEL,好似CHAPPiE都係佢設計既
http://www.tacticalfanboy.com/wp-content/uploads/2014/ ...
題外話, Chappie 成套戲最好演技既就係Chappie, 真係死得. 呢120分鐘真係唔易捱
作者: 進擊的Chun    時間: 20-5-2015 18:21

引用:
原帖由 loveless 於 20-5-2015 13:55 發表

Daleks trying to get on a London bus, 1960s

Doctor Who

Dalek 的知名度比得上日本超人嗰隻 巴魯坦星人
作者: 進擊的Chun    時間: 20-5-2015 18:23

引用:
原帖由 loveless 於 20-5-2015 14:08 發表

題外話, Chappie 成套戲最好演技既就係Chappie, 真係死得. 呢120分鐘真係唔易捱
Error 404
無左
作者: loveless    時間: 20-5-2015 20:02

引用:
原帖由 進擊的Chun 於 20-5-2015 18:21 發表

Doctor Who

Dalek 的知名度比得上日本超人嗰隻 巴魯坦星人
同工不同酬, 巴魯坦星人待遇差好多
華麗Dalek:
https://www.youtube.com/watch?v=RVHgiqUfrn8

作者: Lolanto    時間: 21-5-2015 04:18

引用:
原帖由 loveless 於 20-5-2015 13:49 發表

問題正正係呢樣.
呢件平面行走警鐘, 運作費用只係6美金/小時.
只要公關宣傳做得夠好, 避開監視及私隱問題, 而只著重提供所謂大眾安全感,
真係有機會超速普及化.
一旦社會接受了平價保安,
生產商/使用商/政府 ...
即使武裝左都係一個曉行曉走曉開槍的警鐘,
人類只能夠做出機械而唔能夠做出智慧,
機械只能夠依照之前設定的程式進行是或否的決定,
而沒有智慧進行思考應付複雜環境下的判決。
咁點解唔安裝更廉價的電籬笆或固定的防盜裝置?
啲人有心偷野而去破壞防盜時,
唔會因為個警鐘識郁而卻步,
啲人只會思考周密點及小心點去應付個防盜。

P.S.提到平價保安,我反而諗到養狗

作者: sovietarmy2012    時間: 22-5-2015 12:12

背後由保安呀伯搖控

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0