標題: [KSC/KWA] PTS MASADA GBB [打印本頁]

作者: MAGIC    時間: 29-5-2015 01:55     標題: PTS MASADA GBB

終於開賣了。

圖片附件: IMG_0750.JPG (29-5-2015 01:55, 53.84 KB) / 該附件被下載次數 274

圖片附件: IMG_0751.JPG (29-5-2015 01:55, 31.09 KB) / 該附件被下載次數 215

圖片附件: IMG_0752.JPG (29-5-2015 01:55, 34.66 KB) / 該附件被下載次數 243

圖片附件: IMG_0753.JPG (29-5-2015 01:55, 25.09 KB) / 該附件被下載次數 223

作者: gainax    時間: 29-5-2015 02:33

師兄咁快入到手。唔知咩價位?  氣化同爽道又點呢
作者: 2slow    時間: 29-5-2015 09:02

如果本身有'我們'的'乜都流', 呢把又值唔值得買呢
作者: Dave    時間: 29-5-2015 11:08

請問這支是否KWA 那支?
匣重嗎?求射擊片,THANKS
作者: 2slow    時間: 29-5-2015 11:17

引用:
原帖由 Dave 於 29-5-2015 11:08 發表
請問這支是否KWA 那支?
匣重嗎?求射擊片,THANKS
應該係...
https://www.youtube.com/watch?v=y4Q0ieNy4v4
作者: FunggI    時間: 29-5-2015 14:18

如果佢打算做支神台槍
佢好成功
作者: joeyjordisonhin    時間: 29-5-2015 15:13

引用:
原帖由 FunggI 於 29-5-2015 14:18 發表
如果佢打算做支神台槍
佢好成功
何以見得呢支係神台槍呢?
作者: d.s    時間: 29-5-2015 15:51

引用:
原帖由 2slow 於 29-5-2015 09:02 發表
如果本身有'我們'的'乜都流', 呢把又值唔值得買呢
值得,話哂呢支外觀係真數。
作者: FunggI    時間: 29-5-2015 18:42

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 29-5-2015 15:13 發表

何以見得呢支係神台槍呢?
請問師兄有無試過枝槍?
作者: 怒人甲    時間: 29-5-2015 20:45

引用:
原帖由 FunggI 於 29-5-2015 18:42 發表

請問師兄有無試過枝槍?
應該幾好,kwa 有保證既
作者: joeyjordisonhin    時間: 29-5-2015 22:18     標題: 回覆 9# 的帖子

未試,你試過唔得?
作者: rYaN    時間: 29-5-2015 22:39

我有去試,感覺麻麻地
作者: FunggI    時間: 29-5-2015 23:06

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 29-5-2015 22:18 發表
未試,你試過唔得?
有少少疾,嘔彈,噴水咁囉...係有少少失望既...
作者: gainax    時間: 29-5-2015 23:40

而家係未開賣?邊到有得試
作者: joeyjordisonhin    時間: 30-5-2015 00:57

引用:
原帖由 FunggI 於 29-5-2015 23:06 發表

有少少疾,嘔彈,噴水咁囉...係有少少失望既...
咁大鑊?應該係個別事件。。KWA不嬲都好穩定架喎。
作者: happypony    時間: 30-5-2015 09:44

我都有一刀流但賣左原因係槍管太重前重尾輕平衡唔好所以賣. 如果尼支似masada 電槍用鋁槍既話平衡一定好d.

所有kwa槍匣都重尼個匣只不過換左原本pmag外殼者怕重就唔好玩kwa gbb 講完.

未試槍但己經訂左不過3300己經平過我想像,以pts一向態度我估計要4000以上,不過我估衣家點解咁平因為冇左magpul字樣同一刀流影響下.
作者: FunggI    時間: 30-5-2015 12:13

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 30-5-2015 00:57 發表

咁大鑊?應該係個別事件。。KWA不嬲都好穩定架喎。
第一匣都正常D
第二匣就
作者: joeyjordisonhin    時間: 30-5-2015 12:18     標題: 回覆 17# 的帖子

未回暖者下嘛?
作者: rYaN    時間: 30-5-2015 20:45

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 30-5-2015 12:18 PM 發表
未回暖者下嘛?
兩匣都頂唔到....
作者: joeyjordisonhin    時間: 30-5-2015 22:08

引用:
原帖由 rYaN 於 30-5-2015 20:45 發表

兩匣都頂唔到....
哈哈∼
作者: laiwangkai    時間: 30-5-2015 22:16

我訂左支 希望出黎唔好出事啦
作者: goodsmile    時間: 30-5-2015 22:49

我試果支玩左三匣都係有嘔彈,
感覺嘛嘛。。。。。。
都係自已支一刀流爽D
作者: FunggI    時間: 30-5-2015 23:07

引用:
原帖由 goodsmile 於 30-5-2015 22:49 發表
我試果支玩左三匣都係有嘔彈,
感覺嘛嘛。。。。。。
都係自已支一刀流爽D

心水清
作者: 8609    時間: 31-5-2015 01:39

睇過好多條片, 係有嘔彈, 或者連發時間中有不正常出彈.
本身有玩開KSC/KWA系統, 由第一代行啤令, 壓片式, 到二代改良壓片式. 基本上呢類嘔彈出現發生係兩個地方.
第一係HOP UP膠問題, 第二係上彈坡. 第一代啤令式就兩個問題同時出現, 會出現DOUBLE 彈. 至S7 TWO開始改良左第二個問題, 但係HOP UP膠問題一直只有少少改善. 要完全解決就要換Hop up膠.

本身都等緊呢枝槍, 不過會等左開箱文, 睇左分解圖, 確定唔係上彈坡問題就會入. 從片中, 明顯係直接將 mega 整套hop up搬過黎, hop up膠並唔擔心, 知道點解決.
作者: gainax    時間: 31-5-2015 19:30

引用:
原帖由 8609 於 31-5-2015 01:39 發表
睇過好多條片, 係有嘔彈, 或者連發時間中有不正常出彈.
本身有玩開KSC/KWA系統, 由第一代行啤令, 壓片式, 到二代改良壓片式. 基本上呢類嘔彈出現發生係兩個地方.
第一係HOP UP膠問題, 第二係上彈坡. 第一代啤令式就 ...
似乎真係會嘔彈,相信有得執
https://www.youtube.com/watch?v=G_GBYVhZz_U
打過呢支唔知覺得1刀流氣化好d定呢支? 如果差唔多咁1刀流低玩D
作者: 8609    時間: 31-5-2015 23:06

引用:
原帖由 gainax 於 31-5-2015 19:30 發表

似乎真係會嘔彈,相信有得執
https://www.youtube.com/watch?v=G_GBYVhZz_U
打過呢支唔知覺得1刀流氣化好d定呢支? 如果差唔多咁1刀流低玩D
如果有玩開KSC/KWA 冇理由唔識攪. 其實當日有可能有人手多, 放鬆哂個HOP UP.
講氣化效率, 唔使問啦掛, 仲要同我們比...
作者: 8609    時間: 31-5-2015 23:13

呢條片應該更清楚. 似乎粒彈係已經過哂HOP UP膠既HOLD彈位, 微微少少力已經出左槍管. 所以好大機會唔關上彈坡事, 係HOP UP膠問題.

https://youtu.be/uZ_rtBpqz9c
作者: FunggI    時間: 1-6-2015 02:10

引用:
原帖由 8609 於 31-5-2015 23:13 發表
呢條片應該更清楚. 似乎粒彈係已經過哂HOP UP膠既HOLD彈位, 微微少少力已經出左槍管. 所以好大機會唔關上彈坡事, 係HOP UP膠問題.

https://youtu.be/uZ_rtBpqz9c
單發槍槍都有白煙喎
作者: Dave    時間: 1-6-2015 08:18

引用:
原帖由 FunggI 於 1-6-2015 02:10 發表

單發槍槍都有白煙喎
連火藥煙都整埋!好有真實感!
作者: 8609    時間: 1-6-2015 08:54

引用:
原帖由 FunggI 於 1-6-2015 02:10 發表

單發槍槍都有白煙喎
白煙可以有好多原因,入氣過爆,支槍有問題,hop up 唔正常,飛機貼唔緊匣頂膠等等都會有機會出現。
有D片係頭5-6槍有白煙,之後冇。都係果句,睇左開箱文先。
作者: happypony    時間: 1-6-2015 19:33

以我對kwa既認識(本人有超過8支kwa/ksc 大大小小gbb)白煙問題多數出系hop up 膠問題,好似最近新入ktr03原裝膠气密唔好導致噴白煙同彈道時近時遠最後換左hop up 膠就冇問題,致於嘔彈最大可能係下壓銅片變型下壓力不足所致由其使用一段時間後(相信同m4系統一樣). 對kwa gbb 有絕對信心因為我未曾試過一支垃圾.
作者: 8609    時間: 1-6-2015 20:00

引用:
原帖由 happypony 於 1-6-2015 19:33 發表
以我對kwa既認識(本人有超過8支kwa/ksc 大大小小gbb)白煙問題多數出系hop up 膠問題,好似最近新入ktr03原裝膠气密唔好導致噴白煙同彈道時近時遠最後換左hop up 膠就冇問題,致於嘔彈最大可能係下壓銅片變型下壓力不足 ...
同意,有時係hop up過緊,一樣會大煙同小便彈。
我有近三十枝同幫隊友整過超過三十枝既經驗,話我知白煙,嘔彈都係小問題,輕易解決。
作者: fishman    時間: 5-6-2015 18:37

姑且勿論性能點樣,齋個外觀就輸左一代。話係mazada(無左mxgpul logo),睇個gas block配置應該係二代既bushmastor acr, 但係官網標配16.5寸管就閹割左兩寸,gas block都係prototype款,同正式發售既差太多。明明就係翻炒冷飯,重唔落D心機,今時今日甘既態度唔得嫁喇! 如果我們牌有AEG,我早就賣左支會縮陽既ACR啦
作者: ayaka    時間: 5-6-2015 18:45

等佢出埋短管先買!
作者: happypony    時間: 5-6-2015 20:56

呢支係magpul masada 唔係bushmaster acr 嘛, 16.5 係民版半自動形號軍版係14.5" 管如果有概話, magpul 版根本就係軍用版而且叫masada唔係acr,你搞清楚先啦. 而masada 係概念槍來架. 一刀流有aeg乜你唔知咩
作者: 8609    時間: 5-6-2015 23:43

Remington既ACR有10.5/14.5/16.5吋三種長度。
當初就係bushmaster攪唔掂先將軍用版權賣俾Remington.
作者: 仔仔    時間: 6-6-2015 06:43

引用:
原帖由 8609 於 5-6-2015 11:43 PM 發表
Remington既ACR有10.5/14.5/16.5吋三種長度。
當初就係bushmaster攪唔掂先將軍用版權賣俾Remington.
...........bushmaster係成間公司比remington買起左....
作者: fishman    時間: 6-6-2015 21:22

多謝曬師兄!即刻賣左支閹割版mazada先。
mazada係第一代既稱呼,留意下gas block係固定既,到左bushmastor先改成可以調既,細節同綫條都改埋,順便重改埋個朵叫ACR,以後到左第三代雷明登版都係叫ACR,所以真正叫mazada反而係A&K比較接近D囖,客觀討論個外觀遮,性能除外。非喜勿插!
如有得罪,多多包涵!
作者: happypony    時間: 7-6-2015 10:08

magpul 時代gas block 已經有得教pts masada 已經係最原汁原味既masada. 而你講緊係 bushmaster ACR 即係你講緊第一代係閹割版. 咁一刀流都係acr 既閹割版啦無退彈器,muzzle hider同Dpin 又唔同樣,前面hand rail 又造大左.
masada (Masada Adaptive Combat Weapon System) 係magpul 時期冇進行過production, acr(Adaptive Combat Rifle) 係 bushmaster production 板名. 米以為bushmaster 先改外形magpul 時代已經改左啦. A&K 係最初實驗型.

作者: fishman    時間: 7-6-2015 15:36

哦哦哦,有圖有真相!
作者: etowl    時間: 9-6-2015 13:48

http://www.arms-cool.net/forum/thread-164808-1-1.html
台灣開箱了,香港槍友等到週四去拿貨吧!
作者: hoperper    時間: 10-6-2015 23:15

基本上我自已都係打KSC/KWA, 噴白煙都係有兩個情況, 入氣太多, 或者hop up 膠唔密氣
我自己支LM4 V2, 一買就換RA 6.01 管RA 藍膠, 咩問題都無
至於嘔彈, 有可能未教好hop up.

基本上同大家講, KSC 原裝膠係麻麻地, 想一了白了, 最好就係未打之前就換左粒膠
KSC 原裝膠比較軟,hold 彈能力同集彈性都比較差
大家可以考慮falcon, 同RA O既hop up 膠.
不過由於RA 同falcon O既hop up 膠都會較厚, 有可能要執hop up 圈位.
最好的方法都係成套膠連管換. RA 6.01 連膠都係$350, falcon 就$420 到
換左之後, 就會變成殺人兇器. 我支LM4 v2 直打60米, 而家打1.7J , 391 FPS. 集彈性又高左
作者: man13147    時間: 11-6-2015 21:07

我今日上去PTS問過,佢地就話當日試個枝槍已比人強間左十幾框,係無間斷,所以會有嘔彈情況,如果自己既可能唔會咁
作者: FunggI    時間: 11-6-2015 22:07

引用:
原帖由 man13147 於 11-6-2015 21:07 發表
我今日上去PTS問過,佢地就話當日試個枝槍已比人強間左十幾框,係無間斷,所以會有嘔彈情況,如果自己既可能唔會咁
打過你咪知囉...唔通間鋪話你知第一匣都會嘔彈咩
作者: 2slow    時間: 11-6-2015 22:13

someone selling it already, at day one
作者: andy39412003    時間: 12-6-2015 15:05

引用:
原帖由 man13147 於 11-6-2015 21:07 發表
上網睇外國人review
介紹緊冇啦啦槍管跌粒bb彈出嚟
作者: alexmgjai    時間: 15-6-2015 10:24

最近買左PTS,打左200飛都唔見有問題,可能如Steel shop所言支樣版槍俾人玩得耐,玩到咁嘔彈
作者: man13147    時間: 15-6-2015 11:13

引用:
原帖由 alexmgjai 於 15-6-2015 10:24 發表
最近買左PTS,打左200飛都唔見有問題,可能如Steel shop所言支樣版槍俾人玩得耐,玩到咁嘔彈
同意以上師兄講法,我都買左,沒有嘔彈,但卡彈,不過呢啲係小問題,可能係本人槍管未較正位所致
作者: 8609    時間: 15-6-2015 13:29

我果支冇嘔彈,冇噴白煙。
同試槍show既完全吾同聲,結實有力。
如果嘔彈要檢查下hop up下壓片有冇裝反,之前有呢D情況出現過。
作者: alexmgjai    時間: 15-6-2015 16:21     標題: 回覆 48# 的帖子

之前也遇上卡彈(double feed), 但換左楓葉hop up 連內管後,就沒有問題了。 但換管後,打0.25G BB 彈會出現到25米左右距離會炒上天(已較到無hop up了),要用0.3G BB 彈才行,有人遇上同類情況?
作者: happypony    時間: 15-6-2015 18:05

kwa rifle 用0.3G BB 彈係必然撰擇,炒上天可調整下壓片不過原装下壓銅片太軟最好換楓葉鋼下壓片.
作者: 8609    時間: 15-6-2015 22:05

用楓葉套裝如果唔係用鋼外圈果款有上炒問題,請調整下壓片角度,通常係下壓太多。就算放鬆唒都係pre-load左,鋼外圈同原裝內既壓位有些小分別

作者: wingo666    時間: 18-6-2015 11:45

有冇CHING拆槍管個手把已經鬆咗?我發現佢個計設跟本隨時會鬆,以家可以係HANDGUARD入面自由活動
作者: alexmgjai    時間: 18-6-2015 12:42

你指個手把掉左出來?
還是指比較鬆動,係handguard入面輕微搖晃?
作者: wingo666    時間: 18-6-2015 13:59

引用:
原帖由 alexmgjai 於 18-6-2015 12:42 發表
你指個手把掉左出來?
還是指比較鬆動,係handguard入面輕微搖晃?
個手把鬆,唔係掉出來,當搖枝槍時會上下fing
我之前睇咗個開箱文,話拆個手把出黎用暴力瓣開個接口位,插咗入去會緊返,但我試咗幫咗唔大
作者: alexmgjai    時間: 24-6-2015 15:11

如果我的masada減力至1.3J左右, 用楓葉管,打0.28G 彈比較好,還是打0.3G比較好? 擔心0.3G 彈的初速太低… 怕打不中人
作者: combatfung    時間: 25-6-2015 20:17

想問下,呢支同之前magpul masada aeg加beta project GBB kit 改既唔同系統?
作者: happypony    時間: 25-6-2015 20:42

唔同講完

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0