標題: 預言:美佬半年內結束量寬,加息 [打印本頁]

作者: sovietarmy2012    時間: 11-6-2015 00:10     標題: 預言:美佬半年內結束量寬,加息

預言:美佬半年內結束量寬,加息
作者: kimkileo    時間: 11-6-2015 13:54

呢個預言半年前業界都知.......
作者: laiwangkai    時間: 11-6-2015 14:13

息實加硬
到時個市唔知又會點
作者: sovietarmy2012    時間: 11-6-2015 14:31

引用:
原帖由 kimkileo 於 11-6-2015 13:54 發表
呢個預言半年前業界都知.......
吓?!我夜觀天象睇出泥架
作者: Lolanto    時間: 11-6-2015 15:20

美國加息港股多數升定跌
作者: geoprotex    時間: 11-6-2015 15:41

理論上加息係會跌市
作者: rho837    時間: 11-6-2015 15:48

如果量寬結束的話就好大機會加息!

如果加息的話! 班土蠔大螞之前高價摸來既貨就可能要甩啦! 樓市會唔會短期跌價??????? 雖然班大行風險管理做得好足而再出現03年沙士經濟就應該未必會啦! 揸火把燒傷離場既情況未必嚴重! 拾死雞未必咁容易啦!

香港做人! 見過鬼要識得避黑! 明知有愛滋病就一定要次次載套! 包昜奶一定冇好報(既係話聽個腦行事唔好俾條JER話事)! 有錢就擺係銀行! 股市旺唔旺唔關你事! 股市投資理財方式.......只係搛水腳唔好駁買樓! 其實次次死都係班貪心人為主!

唉! 冇野係絶對! 乜乜風暴.......鑊鑊新鮮鑊鑊甘!

其實個日新聞見到呀C-SIR講.......而家到班人抄壕澤時候到了! 因為好多人係股市到搛到錢! 其實他講呢翻話可圈可點! 一般主要抄股票玩家中既贏家多數係基金及大媽灑, 個市旺與唔旺呢班大鱷一直都玩哂, 大6放水只係益下班魚仔! 近期一般賭仔贏幾百萬都有好多人贏! 但比較輸家來講! 輸家佔多數! 作天我朋友都話幫個客輸左富身家(二千萬)! 所以大眾市民拾到錢會睇得好定未必沖入樓市! 咁! 大袋又暗示貴價樓會升? 既係可能有人準備造市對沖外界環境!

注: 純粹個人9UP! 睇完笑下就算!

作者: sovietarmy2012    時間: 11-6-2015 16:20

我覺得中韓自貿協定後美佬放沙士,然後結束量寬加息令美元回流,又一次剪羊毛!

香港人買左幾年貴樓,一加息又係死得,今次慢慢加抽乾你!

沙士一定再泥幾單俾阿英,睇你點主力搞民生,下台。

家陣沙士仲係消息炒作,都堪悲!
作者: rho837    時間: 11-6-2015 17:49

今次既 "乜士" ! 算叫做"老狗玩新花式 (Old dog new tricks)" ! 應該唔會有乜大炒作! 因為大家之前見過"沙士"! 預計好快全港又來多次全民載口罩及時刻清潔雙手, 人多地方免得去就唔好去之颣.......! 都係維持幾國月! 之後班香港人又唔記得發生乜事.......咪又係同之前一樣!
作者: sovietarmy2012    時間: 11-6-2015 18:15

死蘋果佬去到無料到返香港詐病做謠生事。

港霉至興無風起浪!
作者: 0o0p    時間: 11-6-2015 18:33

加息 樓市
作者: WAIKO01    時間: 11-6-2015 18:51

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-6-2015 16:20 發表
我覺得中韓自貿協定後美佬放沙士,然後結束量寬加息令美元回流,又一次剪羊毛!

香港人買左幾年貴樓,一加息又係死得,今次慢慢加抽乾你!

沙士一定再泥幾單俾阿英,睇你點主力搞民生,下台。

家陣沙士仲係 ...
人們的想法沒變,來幾多次結果也是一樣
還是被引導,聚集,打倒(重覆)
狼英會否因此被攪,我覺得還言之尚早。
作者: WAIKO01    時間: 11-6-2015 18:52

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-6-2015 18:15 發表
死蘋果佬去到無料到返香港詐病做謠生事。

港霉至興無風起浪!
難怪沒人再提起。。。。
作者: peter195    時間: 11-6-2015 23:03

係就好....等到了!
但幾年前講到現在咁耐.....等到心煩
作者: yiuyiusiu    時間: 11-6-2015 23:07

減息=支持創業,增加消費=升
加息=大多死帳長數,收緊所有開支=跌
理論上係咁
作者: sovietarmy2012    時間: 12-6-2015 00:42

D炒家PK吾緊要,咪害我尼D無辜人

上次海嘯班罪魁禍手去五星級酒店身光頸靚食蒲飛研究所謂解決方法....我這個無股無樓無女無錢打工仔就因為呢班PK搞到公司收皮而去左該會議炒散捧餐.....企直係到單手托盤兩粒幾鐘聽佢班PK九up,然後親手將一碟碟只係食過兩三件野ge高級食物掃落垃圾筒,想起個朝新聞話美國個邊好多人無錢開飯!!!!!吾怪G得地球有共產黨!

Thats why我關心社會同咁X火滾!!!!!

呢度好多年青人未切身試過經濟危機D大場面,所以寫D野比大家警覺下!

平日咪掛住買名牌買玩具碌卡炒股去旅行,儲下錢(Cash),應急之時起碼無我以前咁仆街!

無錢食飯既經歷真係沒齒難忘!Good luck 巴打們!
作者: rho837    時間: 12-6-2015 11:22

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-6-2015 00:42 發表
D炒家PK吾緊要,咪害我尼D無辜人

上次海嘯班罪魁禍手去五星級酒店身光頸靚食蒲飛研究所謂解決方法....我這個無股無樓無女無錢打工仔就因為呢班PK搞到公司收皮而去左該會議炒散捧餐.....企直係到單手托盤兩粒幾 ...
我親身經歴Lehman個次大災! 你知啦! 中環下午參不多冇地方食飯! 係中環趕緊走早小小食午餐去大家樂食! 對住面有個人擺底碟飯轉個頭去拿杯熱水! 跟隨有條友坐底個空位食個碟飯! 個男人拿住杯水回來時! O咀! 呀生! 你好仳食左我碟飯咼? 大家穿西裝身光脛靚中年人! 食飯條友好C文企身講我冇錢食飯乜都冇哂! 個位O咀人兄就擺底杯水講句你慢用就轉身走了!

你地真係唔知出面有幾恐怖!

作者: sovietarmy2012    時間: 12-6-2015 12:32

天災就話無計。。。但人禍呀老味!

我從來未威過,做野辛苦過人,又揾得少過人,經濟不景叫我共渡時艱,好景個陣又無我份。。。有乜奶油禾仲同班友一齊受!

年青師兄們,呢D大災難一世人總要遇一兩次,有D物質準備好,咪以為供份倸險就無事。。。保險公司係會執架!!!
作者: 魯基八    時間: 14-6-2015 18:13

小弟就希望樓市可以盡快自然回落喇...加息都系一個相當好既方法
作者: kimkileo    時間: 15-6-2015 08:20

引用:
原帖由 rho837 於 12-6-2015 11:22 發表

我親身經歴Lehman個次大災! 你知啦! 中環下午參不多冇地方食飯! 係中環趕緊走早小小食午餐去大家樂食! 對住面有個人擺底碟飯轉個頭去拿杯熱水! 跟隨有條友坐底個空位食個碟飯! 個男人拿住杯水回來時! O咀! ...
呢個時刻我都經歷過....一朝40人起身出門口....lunch後又50過入唔到門口.....仲要係直落一星期慢慢炒.....
作者: delta    時間: 15-6-2015 15:57

未有耐股災, 唔使咁驚, 股市仲可以玩埋今年同出年

股票必勝法, 貪心輸錢贏, 輸血不輸錢, 人人去輸血, 殺人不刮風, 下雨去離島, 離家喝牛奶, 見人領遺產, 出獄嫌錢腥, 快樂無人格,出家無工錢, 攻無不克戰無不勝矣!
作者: L    時間: 16-6-2015 04:47

作者: rho837    時間: 16-6-2015 16:01

引用:
原帖由 於 16-6-2015 04:47 發表
QE唔係一早結束左啦咩? 多口講多句 真係唔好咁天真加息 樓價就會跌返三幾十個% 我諗跌到有5-10% 都要慶祝
因為QE3叫做04年停止而commercial bank interest rate慢慢升啦而大部分錢又係流入股市所以米佬總共玩多左五年命左右, (馬後炮!!!!!!!)換言之班大䲔玩到2015咁上下就要為2016~17米佬換人鋪路! 鋪路一定要有經濟衰退; 股市爆煲; 反恐; 外國勢力擴大要加強國防開支; 石油價格高企; 天氣變化; 救災 .......! 呢啲舊議題去做show搞選舉! 最大問題係自己本土搞大龍鳳但大部分利益係全球化連結! (班白豬欠呀公INFINITY咁多錢你地就明白啦)! 到現時米佬影響力依然係全球一半有多! 呢隻米褀老鼠好難對府(又大隻, 又骯髒, 又冇錢, 又惡, 但騙騙地有靚衫著住, 人見人愛)! 全球生就老鼠生! 但同時全球死呢隻老鼠都會生, 因為係米鼠! 所以呀公冇計! 見老鼠走入舖頭內又㢌屎㢌尿又粘飲粘食! 維有俾隻雞引佢出門口, 暫時止住先! 今次呀公放水就係疑似例子! 成立亞投行目的就係要唔同老鼠玩(國家經濟風險分散)就可以避免唔會有上述程況出現!

可惜香港唔再有大影響力!

所以聖經有提到之末日論.......可能好快認驗! 例如:- 人一曰工價只夠一日食物... 末後必有一國... 強國露起, 全球化...! 現在只是一班叫做小數強審去"三國"狂買物業以經搞到立立亂! 第三國家幾十億人將來自由出入! 好恐怖!

ITEM 4 ! 大家明白外界所謂第一類人的心態!

作者: L    時間: 17-6-2015 01:09

作者: rho837    時間: 17-6-2015 12:45

引用:
原帖由 於 17-6-2015 01:09 發表

呢度果然係吹水廣場
啲 Analysis report 都係亂咁吹就去馬啦! 只不過他們出名! 我地呢啲叫即興就亂吹! 因為我地叫乜水!
作者: L    時間: 18-6-2015 02:41

作者: rho837    時間: 18-6-2015 10:39

引用:
原帖由 於 18-6-2015 02:41 發表

我唔敢亂吹呀 蘇師傅講呢個POST係比其他師兄警覺一下
以前! 我們自己成班同學(初出茅廬年代)! 大家都只想( 發箩 )盡快發逹 ! 到八十年代尾一段時間跟老闆北上揾錢, 真係見到啲錢唔咪錢咁.....97年香港第一個災(輸清光)! 班同學反目! 再加上大6班本土人錢越來越多及人才普遍化! 香港人地位就好快消失! 大家就好似發左場萝(輸多過贏)! 好彩重有香港一個地方! 慢慢再來過! 打工仔由頭來過.......現在贏就只有物業投資! 股票馬仔! 唔再掂! 永遠都係贏小輸大! 怕怕!
作者: L    時間: 20-6-2015 03:55

作者: sovietarmy2012    時間: 20-6-2015 06:36

我都係憑感覺去預言,經濟確係吾熟
作者: rho837    時間: 20-6-2015 10:22

L講得好好! 學到既經濟理論同經歷一個經濟歷史對大家不同行業有小小不同經歷!   就好似幾年前班專業有牌人士估計呢幾年樓價會有下滑機會! 銀行都收緊借錢! 到今天班買樓客越買越狂! 全球都狂! 班客襯日元跌重想買平機械設備...結果啲生產缐唔接合同, 因為平左唔出口(以前未見過)!

咁又係! 注! 純吹水! 個人見解! 你信可能害你一世!
作者: DanDan    時間: 21-6-2015 09:01

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0