標題: 亞視舊廠單野會否搞到冇得玩? [打印本頁]

作者: Lolanto    時間: 15-6-2015 12:06     標題: 亞視舊廠單野會否搞到冇得玩?

警方昨晚在西貢蠔涌村亞視舊廠房,搜獲一批懷疑爆炸品,並於凌晨進行引爆,行動仍在繼續。警方今早繼續封鎖現場調查,帶走多件證物,包括懷疑衝鋒槍、化學物品及背囊等作進一步化驗。

現場消息指,警方昨晚在現場拘捕多名男女調查,其後由軍火專家到場引爆部分爆炸品。

消息指,警方在行動中共拘捕5男4女,年齡介乎21至34歲,據了解他們是同一個本地激進組織成員,當中包括學生、工人、教學助理及無業人士,懷疑在現場製造炸彈,各人被帶返警署扣查。

據報,警方除在現場搜獲一些粉末狀之懷疑爆炸品外,更有懷疑改裝氣槍、電子磅、手套及遙控器等物品。

另外,一輛電單車停在廠房門外,相信與案有關。警方安排拖車,將電單車送到西貢警署作進一步調查。

昨晚10時許,有組織罪案及三合會調查科探員,根據情報突擊搜查蠔涌村亞視舊廠房,在天台發現一批懷疑爆炸品,隨即封鎖現場,並拘捕多名男女調查。

至凌晨3時許,警方爆炸品處理課人員到場,配備防爆保護衣,並出動拆彈機械人,軍火專家進行引爆,現場有煙冒出。消防員亦在場拖喉戒備。

警方指,附近蠔涌村居民毋須疏散。

https://hk.news.yahoo.com/亞視舊廠引爆疑爆炸品拘9名男女-021500154.html

附近咁多人住仲玩呢啲野
作者: gtoray    時間: 15-6-2015 12:20

玩?你玩爆炸品咩?
作者: 魯基八    時間: 15-6-2015 12:33

今朝睇新聞TBB話檢獲槍支..初時仲以為系真槍/打真彈既改裝槍...
收尾片段話見到支衝鋒槍即時嚇左一嚇
但諗真d應該系玩具槍黎既...
不過如果改大左火力,再用鋼珠打的話,真系可以打死人wor...
其實樓主都有道理,最怕政府會因此重新檢討有關氣槍法例&管制,收緊氣槍電槍等既管有同使用之類...
所以d人無論咩立場都好,和平理性就真既,唔好累街坊先得架
作者: 暴力人民    時間: 15-6-2015 12:49     標題: 回覆 3# 的帖子

打死人
作者: gtoray    時間: 15-6-2015 12:50

引用:
原帖由 魯基八 於 15-6-2015 12:33 發表
今朝睇新聞TBB話檢獲槍支..初時仲以為系真槍/打真彈既改裝槍...
不過如果改大左火力,再用鋼珠打的話,真系可以打死人wor...
其實樓主 ...
你係咪睇得TBB多?
作者: KenChing    時間: 15-6-2015 13:12

從會拉到5男4女睇黎,呢班一定唔係wargame友…
野戰友就差唔多
作者: rho837    時間: 15-6-2015 13:14

算把啦! 警察局日曰都有做呢啲新聞! 早幾曰元朗某天台清垃圾又拾到玩具槍警察到場載走幾支垃圾! 冇新聞報啦!
作者: sealsman    時間: 15-6-2015 13:18

引用:
原帖由 魯基八 於 15-6-2015 12:33 發表
但諗真d應該系玩具槍黎既...
其實樓主 ...
果d改裝槍連泵氣d small game airgun邊皮都掂唔到喎
打死人 應該要係眼珠打入腦先得
作者: rho837    時間: 15-6-2015 13:28

引用:
原帖由 KenChing 於 15-6-2015 13:12 發表
從會拉到5男4女睇黎,呢班一定唔係wargame友…
野戰友就差唔多
作天下午載LAN仔(第一次)行入港華街! 行入去一間係三巾隔離既玩具店! 見到有個著熱褲既LAN妹仔走入來望HiCap IMM SLIDE KIT! 跟住同班仔講 " 指住! 喂! 呢支好撚靚! " 咁細粒就識得撚前撚後又撚左撚右! 真係你講既野戰友!

作天載LAN仔入AA會買車子! 呀DXLLY姐姐
作者: Contingency    時間: 15-6-2015 13:38

用槍托打後腦可能會死架
作者: gtoray    時間: 15-6-2015 13:39

引用:
原帖由 rho837 於 15-6-2015 13:14 發表
算把啦! 警察局日曰都有做呢啲新聞! 早幾曰元朗某天台清垃圾又拾到玩具槍警察到場載走幾支垃圾! 冇新聞報啦!
新聞唔吹大d點夠爆

作者: 魯基八    時間: 15-6-2015 14:43

小弟可能系有d杞人憂天啦
不過如果用鋼珠,又改得大力既話,被佢打中都應該幾痛下
作者: 2slow    時間: 15-6-2015 16:50

好清楚係AEG原裝匣黎喎~  

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150615/bkn-20150615080812404-0615_00822_001.html

作者: RCman    時間: 15-6-2015 16:53

引用:
原帖由 2slow 於 15-6-2015 16:50 發表
好清晰係AEG鍊匣黎喎~  

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0615_00822_001.html

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 04-0615_00822_001_0 ...
呢單野?吹到甘大又話本土力量,又話爆炸品,又話大火力M16.....最後羅支硬膠玩具鎗show比D傳媒扮下花生So
大家心照吧!
我唔信一個接受過真鎗實彈練習的警務人員,當羅起呢支硬膠鎗時?會當左佢係真鎗嗎?

作者: gtoray    時間: 15-6-2015 17:09

引用:
原帖由 魯基八 於 15-6-2015 14:43 發表
小弟可能系有d杞人憂天啦
不過如果用鋼珠,又改得大力既話,被佢打中都應該幾痛下
BB彈都有機會入肉
講痛講傷,一碌鋼棒殺傷力更大
呢d新聞, 次次拉既時候就大龍鳳
又話搜獲槍支云云
事後check到跟本係點零J玩具就唔告
報紙通常都唔會有follow
作者: 魯基八    時間: 15-6-2015 17:09

警方講清楚d,傳媒歪曲少d,咁未一天都光曬lor
作者: gtoray    時間: 15-6-2015 17:14

引用:
原帖由 魯基八 於 15-6-2015 17:09 發表
警方講清楚d,傳媒歪曲少d,咁未一天都光曬lor
警方未必有講錯
事實上仿制槍械呢條罪係好廣泛
只要你有犯罪意圖,就算黃豆槍都會告
作者: loveless    時間: 15-6-2015 17:25

引用:
原帖由 2slow 於 15-6-2015 16:50 發表
好清楚係AEG原裝匣黎喎~  
成支好明顯係金弓 M4 Stubby Killer
作者: carl    時間: 15-6-2015 17:28

學丫長毛哥咁吹D 大先有得上新聞.
作者: 魯基八    時間: 15-6-2015 17:30     標題: 回覆 17# 的帖子

系既,,其實小弟都未睇到警方既記招(聽聞下午開左)
不過今朝就真係被TBB嚇餐死
所以希望傳媒真係要小心d講野...槍支二字唔好隨便講先得架大佬...真係會以為佢講緊真槍...(小弟比較細膽 )
作者: gtoray    時間: 15-6-2015 17:34

我覺得佢地係做煙霧彈唔係炸彈
但法例上煙霧彈應該屬於爆炸品
一定夠位入....
作者: 2slow    時間: 15-6-2015 17:37

引用:
原帖由 loveless 於 15-6-2015 17:25 發表

成支好明顯係金弓 M4 Stubby Killer
8成新, 一槍3原裝匣送laser~
打game順便交收, 點知~
作者: tinyau1134    時間: 15-6-2015 18:03

傳媒嘛...
作者: sovietarmy2012    時間: 15-6-2015 20:11

好似係一個叫NIP的組織整炸彈....

支金弓估計係順便搜埋姐,差佬係咁架啦.

反而想睇法官判三個月定社服
作者: 怪怪雞    時間: 15-6-2015 20:29

我反而想知亞視舊廠依家係咩人擁有, 話入就入咁得意
作者: sealsman    時間: 15-6-2015 20:53

引用:
原帖由 gtoray 於 15-6-2015 17:34 發表
我覺得佢地係做煙霧彈唔係炸彈
但法例上煙霧彈應該屬於爆炸品
一定夠位入....
可能戲子加幾件道具呢
作者: rho837    時間: 15-6-2015 21:01

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 15-6-2015 20:11 發表
好似係一個叫NIP的組織整炸彈....

支金弓估計係順便搜埋姐,差佬係咁架啦.

反而想睇法官判三個月定社服
組織NIP?  雨頭組織!
作者: FunggI    時間: 15-6-2015 21:15

引用:
原帖由 怪怪雞 於 15-6-2015 20:29 發表
我反而想知亞視舊廠依家係咩人擁有, 話入就入咁得意
好明顯係非法自私闖入架啦...有大閘架
不過我想話...就算唔係搞爆炸品
你街場玩氣槍都係唔應該
可能我誤會左樓主意思啦
我都聽過有人會去亞視舊廠打GAME
作者: WAIKO01    時間: 15-6-2015 21:16

只能說警方的政治智慧低能 其實就放任他們放一兩個?彈,再令到一定的人員受傷,甘就吾會有“大龍鳳“和“砌生豬肉“的說法了
作者: Lolanto    時間: 15-6-2015 23:16

引用:
原帖由 WAIKO01 於 15-6-2015 21:16 發表
只能說警方的政治智慧低能 其實就放任他們放一兩個?彈,再令到一定的人員受傷,甘就吾會有“大龍鳳“和“砌生豬肉“的說法了
我相信現時香港警隊都仲係專業
如果警察咁做就成為政治打壓工具
香港日後就唔好旨意有好日子過
作者: 怪怪雞    時間: 15-6-2015 23:28

引用:
原帖由 FunggI 於 15-6-2015 21:15 發表

好明顯係非法自私闖入架啦...有大閘架
不過我想話...就算唔係搞爆炸品
你街場玩氣槍都係唔應該
可能我誤會左樓主意思啦
我都聽過有人會去亞視舊廠打GAME
呢跟野唔簡單, 一直都冇聽過呢個組織
如果真係有呢個組織, 咁佢地都幾低調
作者: sovietarmy2012    時間: 15-6-2015 23:44

聽朝睇下新聞先再評論
作者: Lolanto    時間: 15-6-2015 23:59

引用:
原帖由 怪怪雞 於 15-6-2015 23:28 發表

報紙佬話NIP今年年初先成立,計埋都唔夠半年得幾個月貨仔,所以家陣咪出左名囉
不過如果係激進組織,點解警察冇抄家抬電腦?

作者: WAIKO01    時間: 16-6-2015 00:06

引用:
原帖由 Lolanto 於 15-6-2015 23:16 發表

我相信現時香港警隊都仲係專業
如果警察咁做就成為政治打壓工具
香港日後就唔好旨意有好日子過
得罪說句,只有你明白這點是沒用的,出面大勢已不是這樣想。

再說這帖已經有些這類的“暗示“回覆,當然這是我的主觀判斷。

作者: WAIKO01    時間: 16-6-2015 00:10

引用:
原帖由 Lolanto 於 15-6-2015 23:59 發表

報紙佬話NIP今年年初先成立,計埋都唔夠半年得幾個月貨仔,所以家陣咪出左名囉
畢竟只過了24小時不夠,還會不會有下一步行動則是未知數。
另外,還要看看明天各傳媒的“取向“,才可以猜測到下一步的動向(各方)
作者: gtoray    時間: 16-6-2015 00:13

引用:
原帖由 Lolanto 於 15-6-2015 23:59 發表

已抄.....
作者: FunggI    時間: 16-6-2015 00:17

引用:
原帖由 怪怪雞 於 15-6-2015 23:28 發表

ching你都真係幾怪雞...
完全唔明你講咩...
我講緊亞視舊廠   同WARGAME既關係
就係有人會去做街場玩氣槍...
不過未知同新聞有冇關
我覺得就無啦
邊有咁得閒去個到整炸彈?
作者: Lolanto    時間: 16-6-2015 01:13

引用:
原帖由 gtoray 於 16-6-2015 00:13 發表

已抄.....
我真係咁攰
唯有早啲上床抖
作者: 怪怪雞    時間: 16-6-2015 08:56

引用:
原帖由 FunggI 於 16-6-2015 00:17 發表

ching你都真係幾怪雞...
完全唔明你講咩...
我講緊亞視舊廠   同WARGAME既關係
就係有人會去做街場玩氣槍...
不過未知同新聞有冇關
我覺得就無啦
邊有咁得閒去個到整炸彈?
同WARGAME既關係? 咁我又講下囉:
人地咁低調 (從來未聽過呢個"組織"整炸彈都比警察拉, GAME 友們打GAME 果時係唔係應該要更加小心, 唔好嚇親人
作者: gtoray    時間: 16-6-2015 12:30

無厘頭今日方向報又報導有組織人員承認擁有炸藥
作者: ranger_hk    時間: 16-6-2015 12:51

引用:
原帖由 怪怪雞 於 15-6-2015 21:58 發表

C兄咁咁單野又真係幾唔簡單,又TATP 又硝酸鹽......!
一直冇聽過就等於無,Al-Qaeda第一日成立就全世界都要知?!如果唔係佢就唔係恐佈份子!!
明白晒!

作者: kimkileo    時間: 16-6-2015 13:08

TATP 同硝酸鹽都係小兒科者......
新聞賣警方在膠桶搜獲一包銀灰色鋁粉、一包黃色硫磺粉,以及一包黑色粉末,成分有待化驗,共重300克。
加埋硝酸鹽先係普通黑火藥成份.......你話查到有高氯酸鉀,氯酸鉀,三硝基甲苯我就對佢地另眼相看

我係警方現場應該仲會搵到鋼珠同膠盒......咁仲可以話懷疑制造定向炸彈添.......
作者: cyl198911    時間: 16-6-2015 13:56

其實次次有事都係咁,都幾影響人,次次出新聞都係咁炒個人打GAME,屋企有幾多支槍,又香港拉登BABABA
然後啲白痴議員又跳出黎,支野好勁架,換真槍零件就可以打真子彈打死人架BABABA

我地WARGAME友又可唔可以搞下遊行,教育下公眾同啲豬議員,比佢地試下摸下(唔比扣雞),搵個測速打佢地睇下我地平時打咩力
作者: WAIKO01    時間: 16-6-2015 15:59

引用:
原帖由 gtoray 於 16-6015 12:30 發表
無厘頭今日方向報又報導有組織人員承認擁有炸藥
對於一家為了自己集團利益而“叻吾切“的報章來說,可以不用在意,有趣的是連生果報也“毫不手軟“,這才值得玩味。
個人覺得,現在讀報已不能只信一兩家“大牌子“,已經要去到“搜集證據“的心態,才能相對地接近真實。

另外,純為自己“道聽途說“,現在有不少人的論點認為,他們手上的原料做不了大威力爆炸品,所以是警察誇張和“老砌“,他們應當是無辜的………

作者: sovietarmy2012    時間: 16-6-2015 18:22

無人聽過該組織毫不出奇,FB上有上N個群組,連門神都有個福建獨立運動。

憎政府還憎政府,搜到炸彈就更係犯法啦。可以不承認惡法,但客觀上係犯法。

話之你係火柴頭定鈾238,意圖是客觀存在。否則去咁辟整做乜。

客觀上槍是玩具。有人打game有人收藏有人打劫亦有人搞軍事訓練。約六十年代,有左校係新界搞升國旗,用木槍訓練步操,及後拉人封艇,校長遞戒出境,豈不更無辜?!

街場嘛。。。從來就係睬界。執法則睇鬆緊,從束都係週期性問題。

至於雙黄等人撇清關係一事,佢地成日話鼓動風潮,做成時勢。我信佢地係法律上並無關係,因為精人出口嘛。

至於差佬,由開埠到今天一直係政治工具。不過砌生豬就未必,因為係獨立法官公開審訊。佔中輕判一事便可見得。

最後,社會動蕩時,仲有心情玩槍?!到時禁不禁都係無關重要了。
作者: gtoray    時間: 16-6-2015 18:46

引用:
原帖由 WAIKO01 於 16-6-2015 15:59 發表

另外,純為自己“道聽途說“,現在有不少人的論點認為,他們手上的原料做不了大威力爆炸品,所以是警察誇張和“老砌“,他們應當是無辜的……
誇張肯定是有, 尤其有方向幫手
成日慌死你唔驚,之前一單小野又作到咩港版鄭捷
依家又吹到乜膠香港拉登
都痴膠線

但說到底並不是老砌
無辜更講不上

只能講佢地比曬位人入
作者: sovietarmy2012    時間: 16-6-2015 21:18

一定係阿爺射飛過港府。。。
作者: Lolanto    時間: 17-6-2015 02:27

現在的政治環境好混亂,到底係1923年慕尼黑啤酒館暴動定係1933年德國國會縱火案呢
作者: 0o0p    時間: 17-6-2015 03:34

政局混亂到可能有幾個議員唔小心禁錯制搞到通過左
作者: sovietarmy2012    時間: 17-6-2015 12:09

引用:
原帖由 Lolanto 於 17-6-2015 02:27 發表
現在的政治環境好混亂,到底係1923年慕尼黑啤酒館暴動定係1933年德國國會縱火案呢
如果係栽贓,一定炸左。咁就民意倒向一方。

如果我係佢地,一定等表決先搞,未表決點知誰是二五仔?!CY幾時搞都得,但僅具象徵意義。

香港地小人多,打撃目標要精確,附帶傷害要少,搞炸彈乃下下之策。。。況且僅靠炸藥本身造成傷亡未必大。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0