標題: [others] 甲漏氣!好驚 [打印本頁]

作者: 肥馬    時間: 27-6-2015 22:13     標題: 甲漏氣!好驚

各位師兄!小弟支國狗手槍買左一個禮拜都唔夠,個甲小跌果一次,之後都冇事,但今日我個friend幫我加左d潤滑油落支槍到同兩個甲個入氣嘴到,之後跌過果個甲喪漏氣,用力小小握落去就漏得仲勁,另一個甲冇漏,但系插落支槍到開槍就爆gas,I mean一開槍睇到d氣狂噴出黎,系咪因為加左d潤滑油落去?有咩方法解決!求救!拜求各位師兄!
作者: louisli    時間: 27-6-2015 22:49

用工具拆開佢,睇下有咩問題,然後再砌過
作者: safety_tim2003    時間: 27-6-2015 23:46

請問是什麼牌子式結構的匣??
作者: KenChing    時間: 28-6-2015 01:08

又唔會爆炸…

上油唔會漏氣,但上錯油會,
oring索錯油會發脹塌皮漏氣…
拆返出黎睇下d oring點先啦,
唔拆匣都睇下拍頭o ring/出氣膠

如果脹左就唯有換左佢架啦
作者: 魯基八    時間: 28-6-2015 20:54

我支馬老二1911隻原裝夾買返黎嗰時d氣入滿可以留住成個禮拜都唔漏
但當打完再入過後就開始漏 系入少少都會自己漏嗰種 ...
下面又好似扭到冇得再實 又唔想換"bulb" ...
諗緊買過隻算...
作者: stevechau    時間: 29-6-2015 10:01

引用:
原帖由 肥馬 於 27-6-2015 22:13 發表
各位師兄!小弟支國狗手槍買左一個禮拜都唔夠,個甲小跌果一次,之後都冇事,但今日我個friend幫我加左d潤滑油落支槍到同兩個甲個入氣嘴到,之後跌過果個甲喪漏氣,用力小小握落去就漏得仲勁,另一個甲冇漏,但系插落 ...
跌過果隻...係邊度漏?? 用力握又係咪同一個地方漏??
漏氣就好似屋企漏水咁, 你搵左EXACTLY邊個位漏先~

無跌果隻爆氣...係咪有油係出氣膠附近??
咁爆氣係只係爆多左, 定係一扣就爆晒成隻匣所有氣出黎先??
作者: stevechau    時間: 29-6-2015 10:04

引用:
原帖由 魯基八 於 28-6-2015 20:54 發表
我支馬老二1911隻原裝夾買返黎嗰時d氣入滿可以留住成個禮拜都唔漏
諗緊買過隻算...
如果只係入氣咀漏...大不了咪買過條入氣咀咪得LOR~
同埋打完儲氣唔使儲咁多既...叉滿KEEP分分鐘仲傷...
作者: 2slow    時間: 29-6-2015 10:09

引用:
原帖由 魯基八 於 28-6-2015 20:54 發表
諗緊買過隻算...
扭得太實有可能會逼死o-ring喎
作者: Contingency    時間: 29-6-2015 10:36

你唔會用左WD 40掛~~

係入氣位,出氣位定嘩佬出事先???
作者: 魯基八    時間: 29-6-2015 12:00     標題: 回覆 8# 的帖子

其實小弟唔知係咪改槍嗰到上得太實
因為小弟試曬成抽6角匙都無條啱... 不過M9A1就大概尾三細嗰條匙啱用...
作者: 肥馬    時間: 29-6-2015 12:56

小弟個問題就系個入氣位漏,用左百靈牌silicone spray,之後兩個甲都出現問題,本身冇事果個會槍槍爆氣出黎,另外漏氣果隻系落左油先漏氣
作者: 肥馬    時間: 29-6-2015 12:59

爆氣出黎系每一槍都比正常果時出多好多,而且落油只系落左系入氣位到
作者: FunggI    時間: 29-6-2015 13:16

引用:
原帖由 肥馬 於 29-6-2015 12:59 發表
爆氣出黎系每一槍都比正常果時出多好多,而且落油只系落左系入氣位到
扭開叉氣咀抹走曬D油先啦
油真係唔好亂落
小弟實行支槍dry dry dry
作者: 2slow    時間: 29-6-2015 14:14

引用:
原帖由 魯基八 於 29-6-2015 12:00 發表
其實小弟唔知係咪改槍嗰到上得太實
因為小弟試曬成抽6角匙都無條啱... 不過M9A1就大概尾三細嗰條匙啱用...
好抽象, 答你唔到
作者: 2slow    時間: 29-6-2015 14:19

引用:
原帖由 肥馬 於 29-6-2015 12:56 發表
小弟個問題就系個入氣位漏,用左百靈牌silicone spray,之後兩個甲都出現問題,本身冇事果個會槍槍爆氣出黎,另外漏氣果隻系落左油先漏氣
http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?tid=146193&goto=lastpost

睇番你呢個post, 係咪入氣個時無對正, 插爛左個入氣咀呀
作者: 年少無資    時間: 29-6-2015 16:40

入氣位同撞鎚位都唔應該加油。。油係加在出你個長方形位周邊和飛機位。但機頭個推彈嘴入hopup膠果一小段就不要加油。這是氣密功夫。會影響彈的力度。你試下放曬d氣出來再折開底蓋同哇佬位抹清d油睇下點
作者: Contingency    時間: 29-6-2015 17:02

引用:
原帖由 肥馬 於 29-6-2015 12:56 發表
你可以試下扭入氣位條野出泥,用一字批OR 嘩佬KEY(總之扭出泥, 不過千萬唔好漏氣之後仲凍個時扭,我有2隻GHK長夾就咁說再見)

有機會係條入氣咀"本身"(唔係上唔夠實,係入氣咀係2節構造)鬆左,扭反緊,再上反隻夾到。

再唔得,或者你可以試下包少許 止漏膠布-----5金舖....
作者: nathan852    時間: 30-6-2015 02:43     標題: 搭單一問

如果係WE M4匣出氣位漏點搞? 又係隻匣跌過 入氣咀上返實加水喉膠布之後冇事 依家係出氣位漏

作者: Contingency    時間: 30-6-2015 08:35

We 夾唔拎去跟根軍整??
定我太耐冇買我們野,冇左長槍夾維修
作者: nathan852    時間: 30-6-2015 15:59

引用:
原帖由 Contingency 於 30-6-2015 08:35 發表
We 夾唔拎去跟根軍整??
定我太耐冇買我們野,冇左長槍夾維修
一樣要比錢搞 倒不如自己落手落腳
作者: Contingency    時間: 30-6-2015 16:09

出氣E PART我真係唔多熟,或者要等其他師兄,BTW再拆再砌試下冇死~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0