標題: [KSC/KWA] 第三支KWA M4 [打印本頁]

作者: jacko    時間: 4-7-2015 21:52     標題: 第三支KWA M4

我家大哥送我的KWA M4, 這是我第三支KWA M4, 之前兩支前節,尾柄及手柄等外觀改很大, 今次這支不想再花錢改, 返璞歸真, 走實用路線, 只換上賣不去的仿M500電筒手托, 家裡多得很的M4尾柄及自己鋸的carry handle rear sight, 内部改了後備多餘的減力飛鏢及加強回鏜彈弓, 只另外買了最愛的品牌SC Vector Optics出品的紅點鏡($5xx), 以低成本完成, 改後很有特警的風格.

圖片附件: IMG_2220_大小 .JPG (4-7-2015 21:59, 38.23 KB) / 該附件被下載次數 209

圖片附件: IMG_2224_大小 .JPG (4-7-2015 21:59, 38.06 KB) / 該附件被下載次數 211

圖片附件: IMG_2225_大小 .JPG (4-7-2015 21:59, 40.57 KB) / 該附件被下載次數 206

圖片附件: IMG_2226_大小 .JPG (4-7-2015 21:59, 38.11 KB) / 該附件被下載次數 191

圖片附件: IMG_2227_大小 .JPG (4-7-2015 21:59, 45.38 KB) / 該附件被下載次數 208

圖片附件: IMG_2228_大小 .JPG (4-7-2015 21:59, 49.65 KB) / 該附件被下載次數 223

圖片附件: IMG_2231_大小 .JPG (4-7-2015 21:59, 43.2 KB) / 該附件被下載次數 233

圖片附件: IMG_2231_副本a_大小 .jpg (4-7-2015 21:59, 38.17 KB) / 該附件被下載次數 237

作者: Ang123456    時間: 4-7-2015 22:13

簡單, 實用!
Classic 先至最正!
作者: Tango1997    時間: 4-7-2015 22:46

靚仔
作者: sovietarmy2012    時間: 4-7-2015 22:49

真係好兄弟
作者: happypony    時間: 4-7-2015 23:27

簡單就是美
作者: FunggI    時間: 4-7-2015 23:49

係我眼花定係角度問題
隻尾托咁得意既
作者: jacko    時間: 4-7-2015 23:50

引用:
原帖由 FunggI 於 4-7-2015 23:49 發表
係我眼花定係角度問題
隻尾托咁得意既
得意在⋯⋯⋯⋯?
作者: ethanwch    時間: 5-7-2015 00:47

Here is mine.

圖片附件: LAPD SWAT (Medium).jpg (5-7-2015 00:47, 138.72 KB) / 該附件被下載次數 213

作者: FunggI    時間: 5-7-2015 01:32

引用:
原帖由 jacko 於 4-7-2015 23:50 發表

得意在⋯⋯⋯⋯?
最尾兩張個角度問題掛
作者: watergap69    時間: 5-7-2015 13:45

師兄,想請問一下,M500電筒是只有警用,軍方是沒有用的嗎?

作者: BJB    時間: 6-7-2015 11:03     標題: 回覆 1# 的帖子

敗得有道理 。 可靠 !
作者: gainax    時間: 6-7-2015 12:51

簡潔實用 ,
樓主呢支係V2鋼煲版? 唔知同舊版邊支爽D
作者: jacko    時間: 6-7-2015 13:16

引用:
原帖由 gainax 於 6-7-2015 12:51 發表
簡潔實用 ,
樓主呢支係V2鋼煲版? 唔知同舊版邊支爽D
感覺上差不多
作者: gainax    時間: 6-7-2015 16:25     標題: 回覆 13# 的帖子

正呀喂。用左鋼煲都唔跌效能 上次見人用都有D興趣
作者: waitai352    時間: 9-7-2015 01:50     標題: 小弟新手想請教下

師兄,小弟新手想請教下SC Vector Optics出品的紅點鏡可鼎gbb?
thx
作者: jacko    時間: 9-7-2015 11:20

引用:
原帖由 waitai352 於 9-7-2015 01:50 發表
師兄,小弟新手想請教下SC Vector Optics出品的紅點鏡可鼎gbb?
thx
可以,呢個牌子嘅鏡for真槍用
作者: Ang123456    時間: 11-7-2015 10:39

Jacko兄枝鏡越睇越靚仔, 請問忮鏡離底有幾高?
兵度入手? Thank you!
作者: jacko    時間: 11-7-2015 11:38     標題: 回覆 17# 的帖子

仲有邊道吖,咪又係"射手". 唔明咩係"離底"???
作者: tf141    時間: 11-7-2015 11:47

引用:
原帖由 jacko 於 11-7-2015 11:38 發表
仲有邊道吖,咪又係"射手". 唔明咩係"離底"???
個mount有幾高
作者: jacko    時間: 11-7-2015 13:22

引用:
原帖由 tf141 於 11-7-2015 11:47 發表

個mount有幾高
個mount有得較高低

圖片附件: image.jpg (11-7-2015 13:22, 37.89 KB) / 該附件被下載次數 160

作者: jerry67    時間: 12-7-2015 20:23

想問下家陣 KWA M4 同彈匣 街價大約幾$度?
同埋比起其他 GBB 邊個牌子較穩定?
作者: gainax    時間: 13-7-2015 02:06     標題: 回覆 21# 的帖子

暗搶好似山久拎,
其實。。。穩D野要真係入手打耐先知,我有D人地講好正,我打左兩場Jam\碎BB\爆氣\升龍拳\斷彈失效\夾上彈卡位都有,所以。。。GBB預DIY好過
作者: BJB    時間: 15-7-2015 08:10     標題: 回覆 22# 的帖子

C兄一D都冇講錯 , 想GBB打得爽打得順一定要自己下一番苦工 , 好多冇嘅嘢就要DIY , 但唔係個個玩家都咁有心幾呢 !
作者: gainax    時間: 15-7-2015 18:19     標題: 回覆 23# 的帖子

都係既,GBB實多野搞過AEG, 主要係個HOP UP痲煩因屋企冇得試, 氣化同穩定性屋企可搞好
比起SET波箱我返而覺得火控易整D, 難搞又唔算,但心機實要,因GBB拆hopup要拆前節係好x麻煩 ,AEG好似M4成份hopup打開上身就KO到

同埋我發覺點解屋企set好正常穩定,落場先黎出事,有D關彈既牌子同做工事,多數人屋企同落場D彈係唔同牌子
作者: dunkermutombo    時間: 22-8-2015 20:50

引用:
原帖由 jacko 於 4-7-2015 21:52 發表
我家大哥送我的KWA M4, 這是我第三支KWA M4, 之前兩支前節,尾柄及手柄等外觀改很大, 今次這支不想再花錢改, 返璞歸真, 走實用路線, 只換上賣不去的仿M500電筒手托, 家裡多得很的M4尾柄及自己鋸的carry handle rear s ...
小弟新手一名近排都想玩長火, 見啲人話KWA氣化比較好,KWA都有幾款M4 有冇推介邊款好啲?
另外留意到KWA彈匣有30/38發,比起其他品牌50發較少,KWA M4可否用其他牌子
作者: gainax    時間: 22-8-2015 22:42

引用:
原帖由 dunkermutombo 於 22-8-2015 20:50 發表

小弟新手一名近排都想玩長火, 見啲人話KWA氣化比較好,KWA都有幾款M4 有冇推介邊款好啲?
另外留意到KWA彈匣有30/38發,比起其他品牌50發較少,KWA M4可否用其他牌子
都係M4標準型最合大眾,點改款都得,彈夾用返軍版灰夾最穩陣,
PMAG同馬沙夾用係標準型上唔一定fit哂, 同埋呢兩款比較重
一般一夾36至38飛都夠玩,入得太多彈唔一定係好事,易傷推彈杆
作者: hoperper    時間: 23-8-2015 22:40

KWA 彈匣最多入40 粒, 但最好入9成, 大約36 粒到就OK
的確GI 匣係最穩陣

以M4 O黎計, 而家支LM4 ver 2 抵買. 之後可考慮masada
LM4 最後standard M4, 可改好多野
唔想改外觀, 要一步到位, 可以考慮Mega

我自己個支就換左狂牛MK 18 骨, MOE 托, MOE hand grip. 吉打鋁外管, 鋁加長管, RA tech 6.01 管, RA hop up 膠等等
就算KWA 匣一般比人重都好, 但改輕之支槍, 拉番均一世. 就同其他槍差唔多

作者: loveless    時間: 24-8-2015 10:17

引用:
原帖由 jacko 於 9-7-2015 11:20 發表

可以,呢個牌子嘅鏡for真槍用
好似有師兄在2手區放緊隻AP QRP2 座
作者: dunkermutombo    時間: 24-8-2015 21:23

引用:
原帖由 gainax 於 22-8-2015 22:42 發表

都係M4標準型最合大眾,點改款都得,彈夾用返軍版灰夾最穩陣,
PMAG同馬沙夾用係標準型上唔一定fit哂, 同埋呢兩款比較重
一般一夾36至38飛都夠玩,入得太多彈唔一定係好事,易傷推彈杆
咁其實手槍係咪都應該入9成就算呢?
同埋PMAG氣化係咪會好啲?
作者: dunkermutombo    時間: 24-8-2015 21:28

引用:
原帖由 hoperper 於 23-8-2015 22:40 發表
KWA 彈匣最多入40 粒, 但最好入9成, 大約36 粒到就OK
的確GI 匣係最穩陣

以M4 O黎計, 而家支LM4 ver 2 抵買. 之後可考慮masada
LM4 最後standard M4, 可改好多野
唔想改外觀, 要一步到位, 可以考慮Mega

我自 ...
考慮緊KWA M4 GBBR Magpul PTS Edition,即係師兄果支LM4? 我見做緊3XXX PACKAGE另送一隻30匣, MEGA感覺太長
呢支有冇咩地方比較容易壞要換?

作者: hoperper    時間: 24-8-2015 22:07

引用:
原帖由 dunkermutombo 於 24-8-2015 21:28 發表

考慮緊KWA M4 GBBR Magpul PTS Edition,即係師兄果支LM4? 我見做緊3XXX PACKAGE另送一隻30匣, MEGA感覺太長
呢支有冇咩地方比較容易壞要換?
Magpul 身個支係一槍兩匣版, 同埋係三片式上身, 亞沿bolt
算係舊款.
Magpul 個隻版準備出ver 2, 如果想買magpul 版, 你要等下.

LM4 ver 2 就行番正常上下身, 原裝跟鋼bolt, 內件都係用鋼
同埋價錢平左一大節.

所以睇你鍾意, 支於mega 其實最正係佢條keymod 骨, 佢本身都係14.5吋standard 長. 只係條骨令你覺得支槍好似好長
基本上Mega 同 LM4 ver 2 差唔多一樣. 只係外觀上的分別
作者: dunkermutombo    時間: 24-8-2015 23:39

引用:
原帖由 hoperper 於 24-8-2015 22:07 發表

Magpul 身個支係一槍兩匣版, 同埋係三片式上身, 亞沿bolt
算係舊款.
Magpul 個隻版準備出ver 2, 如果想買magpul 版, 你要等下.

LM4 ver 2 就行番正常上下身, 原裝跟鋼bolt, 內件都係用鋼
同埋價錢平左一大 ...
哦 師兄原來講緊"KSC M4 RIS GBB Rifle (Ver2 with Steel Bolt/One-Piece Upper)"
講真其實KSC同KWA有咩分別
SEARCH過US版同ASIA版有分別 除此之外仲有冇?
我見佢地匣可以共用

作者: dunkermutombo    時間: 25-8-2015 00:05

我發現有隻KSC M4 新匣 "M4EPM38連сヮЖ⑦"  價錢同PMAG一樣 有冇師兄用過
作者: hoperper    時間: 27-8-2015 00:39

EPM 匣暫時唔好買住, 因為我有朋友用賴左野. 同埋Pmag 比普通GI 匣仲要重.
Pmag 係型, 但係重GI 少少

KSC/KWA 其實係同一間廠, KSC 係日本內銷, KWA 係sell 外國,
不過KSC 都有分日本版同台版
日版LM4 就係馬仔身. 台灣就係marine marking
不過唔好以為買日版會好過台灣, 因為日版槍係setting for 打134a 氣, 所以力水會細D, D 內件唔係預左頂top gas
相反台版就預你打top gas. 所以就告算係KSC 都好, 最好盡量簡台版
作者: dunkermutombo    時間: 31-8-2015 21:51

引用:
原帖由 hoperper 於 27-8-2015 00:39 發表
EPM 匣暫時唔好買住, 因為我有朋友用賴左野. 同埋Pmag 比普通GI 匣仲要重.
Pmag 係型, 但係重GI 少少

KSC/KWA 其實係同一間廠, KSC 係日本內銷, KWA 係sell 外國,
不過KSC 都有分日本版同台版
日版LM4 就係馬仔 ...
入左支KSC M4 VER2台版 試槍時尾托入面條彈弓好響"登登聲" 跟住打左場之後又冇左 究竟係咩問題
感覺係支槍幾爽幾直 試左可以一雞盡
作者: hoperper    時間: 2-9-2015 00:03

彈弓有聲係正常, 真槍都會
如果想佢滅聲,有兩個方法

第一, 拆條尾通彈弓出o黎, 輕輕力順時針扭一扭
第二, 我自己就查DD 花士令係條彈弓到, 卒一卒

所以我而家開槍條彈弓,唔會有登登聲
作者: dunkermutombo    時間: 3-9-2015 19:59

入氣果陣好難知佢入夠未 佢入夠唔會"啤"氣出來 有冇咩好方法知道夠
作者: hoperper    時間: 3-9-2015 22:24

引用:
原帖由 dunkermutombo 於 3-9-2015 19:59 發表
入氣果陣好難知佢入夠未 佢入夠唔會"啤"氣出來 有冇咩好方法知道夠
一般GI 匣你入大約8-10秒到, 氣壓會好充足
作者: rYaN    時間: 4-9-2015 18:14

岩岩見到有冇字LM4下身,
終於有冇字身,KWA既M4可以諗一諗啦
作者: Epxaiual    時間: 4-9-2015 19:02

引用:
原帖由 rYaN 於 4-9-2015 18:14 發表
請問係邊度有得賣?
作者: rYaN    時間: 4-9-2015 19:47

引用:
原帖由 Epxaiual 於 4-9-2015 07:02 PM 發表

請問係邊度有得賣?
依D野都係PM好D....
作者: jacko    時間: 4-9-2015 21:16

引用:
原帖由 rYaN 於 4-9-2015 18:14 發表
原廠?如果原廠我好早之前喺14/F買過
作者: dunkermutombo    時間: 5-9-2015 17:03

發覺支槍重左少少 有咩地方可以改善?
原裝骨/狂牛MK18輕D?
外槍管?
尾托?

作者: hoperper    時間: 5-9-2015 21:32

我換左狂牛MK18 骨, 用吉打輕鋁外管. 原裝管係467g, 吉打個支10吋外管都係得130g, 加埋鋁O既加長管, 加埋先150g 到, 係原裝o既1/3 重量

原裝RIS 係好重, 你可以用MOE, 加上佢前3角西係鋼, 實重.最好換走佢

只要你換鋁外管已經輕左好多,前擔真係輕飄飄
所以佢匣重都好, 你支槍偷輕番, 已經差好遠
等我支槍拎番到手, 可以放相比大家睇

我換左MK18骨之後就換個前後Mbus, 所以成支槍要偷O既都大量偷輕

作者: dunkermutombo    時間: 6-9-2015 20:50

引用:
原帖由 hoperper 於 5-9-2015 21:32 發表
我換左狂牛MK18 骨, 用吉打輕鋁外管. 原裝管係467g, 吉打個支10吋外管都係得130g, 加埋鋁O既加長管, 加埋先150g 到, 係原裝o既1/3 重量

原裝RIS 係好重, 你可以用MOE, 加上佢前3角西係鋼, 實重.最好換走佢

只要 ...
師兄用邊款加長管4寸?有咁輕

作者: hoperper    時間: 6-9-2015 22:55

引用:
原帖由 dunkermutombo 於 6-9-2015 20:50 發表

師兄用邊款加長管4寸?有咁輕
條加長管係我個friend 係佢支DTW 電槍到拆比我, 咁岩佢用鋁制同埋係14mm CCW 牙. 無修直上

圖片附件: [改裝完成的LM4] IMAG0205.jpg (6-9-2015 22:55, 90.55 KB) / 該附件被下載次數 160

作者: 8609    時間: 7-9-2015 22:46

引用:
原帖由 jacko 於 4-9-2015 21:16 發表

原廠?如果原廠我好早之前喺14/F買過
係咪version 1?幾錢?
作者: 8609    時間: 7-9-2015 22:49

引用:
原帖由 hoperper 於 6-9-2015 22:55 發表

條加長管係我個friend 係佢支DTW 電槍到拆比我, 咁岩佢用鋁制同埋係14mm CCW 牙. 無修直上
Ver 2 冇CNC鋁上身,否則再輕D!
作者: hoperper    時間: 7-9-2015 23:29

引用:
原帖由 8609 於 7-9-2015 22:49 發表

Ver 2 冇CNC鋁上身,否則再輕D!
2 一定係鋁O架wo
好似WE 先係可能用亞沿身
作者: hoperper    時間: 7-9-2015 23:31

引用:
原帖由 8609 於 7-9-2015 22:46 發表

當然唔係version 1 啦, version 1 係三片式上下身

V2 係兩片式, 價錢方面而家應該係 $2780
條骨係個friend 放比我, 所以平O既
改到而家咁樣, 都係大約$4000 多少少.
我換埋RA 6.01 管同 RA 膠, 已經好好打, 1.8J 爽打60米
作者: 8609    時間: 7-9-2015 23:36

引用:
原帖由 hoperper 於 7-9-2015 23:31 發表

當然唔係version 1 啦, version 1 係三片式上下身

V2 係兩片式, 價錢方面而家應該係 $2780
條骨係個friend 放比我, 所以平O既
改到而家咁樣, 都係大約$4000 多少少.
我換埋RA 6.01 管同 RA 膠, 已經好好打 ...
我問既係冇marking下身,唔係成槍…………
條骨咪我放比你囉……
作者: jacko    時間: 8-9-2015 00:47

引用:
原帖由 8609 於 7-9-2015 22:46 發表

Yes, $5XX
作者: 里安    時間: 8-9-2015 11:14

我都係打ksc m4
不過係舊版,想買多支砌多份upper都難
作者: hoperper    時間: 8-9-2015 22:16

引用:
原帖由 8609 於 7-9-2015 23:36 發表

我問既係冇marking下身,唔係成槍…………
條骨咪我放比你囉……
耶..原來你用呢個網名
作者: 8609    時間: 8-9-2015 22:48

引用:
原帖由 里安 於 8-9-2015 11:14 發表
我都係打ksc m4
我有套上下身
作者: 8609    時間: 8-9-2015 22:50

引用:
原帖由 hoperper 於 8-9-2015 22:16 發表

耶..原來你用呢個網名
唔好亂講野呀!
作者: dunkermutombo    時間: 4-10-2015 21:00

支野間唔中一插匣/打左一飛就會噴哂D氣, 會係咩問題?
作者: 8609    時間: 5-10-2015 21:45

引用:
原帖由 dunkermutombo 於 4-10-2015 21:00 發表
支野間唔中一插匣/打左一飛就會噴哂D氣, 會係咩問題?
Check左組飛機有冇損壞先,通常係飛機同bolt冇往後走,冇推下粒disconnector所以長噴氣
作者: Vita    時間: 25-10-2015 20:58

其實想問下咩係"三片式上下身"同"兩片式"?

同埋Ver.2一體式上身即係點?可以換魚骨嗎?
作者: fnc    時間: 26-10-2015 08:24

引用:
原帖由 里安 於 8-9-2015 11:14 發表
我都係打ksc m4
有個貓仔(C.A.T.)牌子,有出CNC的Ver-1 Upper receiver,這是我的KWA M4

作者: davyto    時間: 27-10-2015 02:06

我枝kwa

圖片附件: FB_IMG_1445882713498.jpg (27-10-2015 02:06, 43.13 KB) / 該附件被下載次數 115

圖片附件: FB_IMG_1445882704736.jpg (27-10-2015 02:06, 53.6 KB) / 該附件被下載次數 149

作者: eda    時間: 27-10-2015 11:19     標題: 回覆 61# 的帖子

Trigger唔簡單喎
作者: davyto    時間: 27-10-2015 23:01     標題: 回覆 62# 的帖子

美國訂的,其實我內件仲有個buffer lock 都改左用鋼,都係得美國有
作者: eda    時間: 28-10-2015 16:15     標題: 回覆 63# 的帖子

香港少人玩lm4,肯造custom parts既人少之有少
始終類wa系統為主流
相對於外國,佢地鍾意落場較實際既lm4系統,有d靚parts都係外國玩家製造
唔明點解大牌子唔顧及lm4改裝市場
作者: davyto    時間: 29-10-2015 01:45     標題: 回覆 64# 的帖子

都唔少呀,我全屋除左一枝glock係馬記,之後通通都係kwa,我隊team有半隊人加上朋友果team有大半人,加埋過30人通通都只係玩kwa
作者: kwankwan60    時間: 29-10-2015 13:32     標題: 回覆 65# 的帖子

師兄是kwa擁躉,我也是喎。無論長中短都是呀!M4喇,kriss vector,mp7,mp9,usp,hk45都擁晒kwa㗎。因為他們的氣化,彈道及穩定性都比到我十足信心。
作者: kwankwan60    時間: 29-10-2015 13:36

現在我度緊用kwa既m4 diy一支類似hk416c嘅槍種,方便打cqb啫。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0