標題: 有日玩msn,有個自稱英軍的鬼佬....(尤其mswong識的話請解答) [打印本頁]

作者: hypermax    時間: 4-11-2007 04:56     標題: 有日玩msn,有個自稱英軍的鬼佬....(尤其mswong識的話請解答)

佢同我玩cam,佢比左好多野我睇...........

有show左張證,一張類似証書的物體

一把m4系列的槍同彈夾+子彈(當時非當值/不在軍營)而佢即時拆槍(證明唔係玩具)

一把刺刀,一把居加刀(讀音)等等....................

咁我想問,有咩人係可以係非當值時擁有m4系列的槍作自衛用途??容易申請嗎??

另外,佢是否真正英軍???

煩請有人識的話請告知.............尤其係mswong!!

謝謝

作者: christopher    時間: 4-11-2007 13:18

cap槍牙話...
作者: 皇家御貓    時間: 4-11-2007 15:03

M系都不乏民用型喎
作者: 22nd_SAS    時間: 4-11-2007 16:31

我想講有時d野睇實物都唔代表一切,更何況係cam
作者: tango10    時間: 4-11-2007 19:18

唔好咁啦!  咪再搞落去啦!
本來無一物, 何處惹塵埃!
作者: Royal_9413    時間: 4-11-2007 20:24

佢在什麼地方?(國家)
作者: gtoray    時間: 4-11-2007 20:39

証?唔係果張所謂 army id 嘛?
非當值時擁有m4系列的槍作自衛用途?
英國喎....."一般警察"連槍都冇
作者: Chairman    時間: 4-11-2007 22:38

作者: jwlchan    時間: 5-11-2007 00:26

引用:
原帖由 Chairman 於 4-11-2007 22:38 發表

Off duty self defence weapon????? May be it was just a blank firer (they are quite common in UK).

For TA units, BFA, magazines, weapon cleaning kit and bayonet are held in the armoury. I ...
Yes. There is not possible to keep any weapon when off duty. Cleaning kit, Magazines, are personal kit for Regular Army, bayonet and Ghurkha knife is OK to keep as well.
TA should return their ID to Orderly Room after finished duty. Regular must carry their ID card all the time.

jwlchan

作者: hypermax    時間: 5-11-2007 02:22

引用:
原帖由 jwlchan 於 5-11-2007 00:26 發表

Yes. There is not possible to keep any weapon when off duty. Cleaning kit, Magazines, are personal kit for Regular Army, bayonet and Ghurkha knife is OK to keep as well.
TA should return the ...
er..................

我講緊既,唔係v氏,係另外一個人喎.......佢死口無講自己咩官階,id係我要求看的............

我要在意的,係果支m4..........謝謝!!
作者: MS    時間: 5-11-2007 03:46     標題: 回覆 #1 hypermax 的帖子

嘩!我真係唔清唔楚,m4私人珍藏,未聽過,我收短消息都雞手鴨脚喇,何況MSN,人地吹水啫,在此人人有吹水權,沙地亞伯夠話請我做保鏢喇!講吓都有罪咩?
作者: jwlchan    時間: 5-11-2007 03:47

無論任何官階, 在英國不可能私自擁有軍用步槍, 而英陸軍Standard weapon is SA80, not M4 (US Weapon) 故此........可能牲不大.

我想此人可能有一枝太監槍(Deactivatived). 當為成人玩具, 可合法擁有, MSWong 可能有得賣.

jwlchan
作者: MS    時間: 5-11-2007 04:27     標題: 回覆 #1 hypermax 的帖子

單响

作者: MS    時間: 7-11-2007 21:28     標題: 回覆 #7 gtoray 的帖子

親愛的Gtoray:有小小禮物(包合法)最好唔好戴住返大陸喇!無謂招不必要的誤會喇!野就一定無野,有意者請e-mail 你的收件地址,謝謝!(是軍情處之襟章,細過尾手指甲.)

作者: 皇家御貓    時間: 8-11-2007 11:30

大陸....如果有公安"識貨"就肯定中招....
作者: queen    時間: 9-11-2007 00:56

喺webcam........cap槍同真槍都分唔到啦

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0