標題: 南北韓準備開片? [打印本頁]

作者: kaige321    時間: 21-8-2015 13:25     標題: 南北韓準備開片?

肥仔金同南韓又泥。。
今次重最後通牒。。
https://hk.mobi.yahoo.com/story/ ... ws&ctg=featured
作者: gtoray    時間: 21-8-2015 13:30

講左9百幾次, 又睇下今次堅唔堅
作者: jedikh    時間: 21-8-2015 13:32

Take it easy....
作者: rho837    時間: 21-8-2015 14:44

肥仔有霸氣! "狂人金"
作者: gabriel_wong    時間: 21-8-2015 14:46

最多金仔咪噴下口水,點會開打
作者: 2slow    時間: 21-8-2015 14:53

肥仔金, 無句真
作者: sovietarmy2012    時間: 21-8-2015 14:59

肥仔金同南韓開左火啦!
作者: FBC1    時間: 21-8-2015 15:18

過往紀錄都係靠嚇,相信今次一樣。肥仔自己知自己事,唔夠砌。
海陸空都輸。
作者: kaige321    時間: 21-8-2015 15:39

引用:
原帖由 FBC1 於 21-8-2015 15:18 發表
過往紀錄都係靠嚇,相信今次一樣。肥仔自己知自己事,唔夠砌。
海陸空都輸。
原來北韓有空軍
作者: 2slow    時間: 21-8-2015 15:49

引用:
原帖由 kaige321 於 21-8-2015 15:39 發表

原來北韓有空軍
有呀~ 霸氣

http://m1a2444.pixnet.net/blog/post/299219777-%E5%8C%97%E9%9F%93%E7%A9%BA%E8%BB%8D%E9%A3%9B%E8%A1%8C%E6%8A%80%E8%A1%93%E5%A4%A7%E6%9C%83-%E9%A6%96%E8%A6%8B%E6%88%B0%E6%A9%9F%E5%BA%A7%E8%89%99%E7%95%AB%E9%9D%A2
作者: sovietarmy2012    時間: 21-8-2015 15:51

当地时间2015年8月21日,朝鲜电视台播放了金正恩20日紧急召开劳动党中央军事委员会扩大会议的画面,金正恩宣布朝鲜人民军前线联合部队进入“准战时状态”,他还命令人民军全副武装,从21日17时起进入“战时状态”。

在电视画面中可以看到,朝鲜党中央军事委员会委员、人民军总参谋部指挥官、人民军前线联合部队队长、国家安全保卫部相关人士、党中央委员会相关人士等出席了此次紧急会议。

据朝中社20日报道,朝鲜人民军最高司令部当天发布紧急公报,否认朝方在边境向韩方开火,并称其为子虚乌有的借口。

公报称,20日下午在朝韩西部边界,韩方以朝方向其发射一发炮弹为借口,向朝方发射数十发炮弹。韩方炮击未造成朝方伤亡,但这是对朝鲜领土和防卫哨所不可容忍的重大军事挑衅。

朝鲜人民军总参谋部已向韩国国防部发布最后通牒,要求韩方在48小时内停止对朝心理战广播,全面撤除所有心理战手段,否则朝方将采取强有力的军事行动。
作者: sovietarmy2012    時間: 21-8-2015 15:52

原标题:快讯:韩联社称朝军在西部战线一带向韩军开炮

中新网8月20日电 据韩联社20日报道,朝鲜军队称韩在西部战线一带向韩军开炮。

目前尚不清楚是否造成人员伤亡。

据朝鲜日报,20日下午4点左右,朝鲜军队向西部战线韩国军队方向天空进行威胁射击。据悉,位于京畿道涟川的相关部队是对朝鲜进行扬声器广播的部队。

韩军发射了数十枚155mm口径炮弹还击,作为应对朝方开火的措施。

国防部相关人士表示:“20日下午3时52分左右被推测为朝鲜军方火箭的弹道轨迹被对炮兵雷达捕捉到,应该是朝鲜发射的炮击痕迹。”

据悉,最近朝鲜针对韩国的扬声器广播设施加强了打击训练。此间经常看到朝军在军事分界线一带的哨所向南方打开枪口,因此韩国军队强化了警戒状态。朝军当天向西部前线的韩方扩音器设备方向进行了射击,韩国方面的扩音器设备并没有受到损失。

目前,韩国总统府青瓦台已经就此事紧急召开国家安全保障会议。

2004年6月韩朝首脑级军事会谈中双方就中断扬声器广播达成了协议,但朝鲜本月10日在DMZ引发地雷爆炸挑衅事件使得韩国采取回应措施,再次重启扬声器广播。

本月10日,韩国军方宣布重启对朝鲜的扩音喊话,以报复朝鲜在非军事区韩方一侧埋设地雷。这是韩国时隔11年后再次使用扩音器对朝喊话。朝鲜人民军警告说,韩国必须立即停止“反朝心理战术”,不得再使用扩音器对朝喊话。如果韩方拒绝这一要求,朝鲜人民军将采取军事行动,炸毁韩方设在军事分界线地区的扩音系统。

此外,韩国和美国定于17日至28日举行“乙支自由卫士”联合军事演习。朝鲜威胁,如果不取消这一军演,将报复美国。对于朝鲜的警告,韩国方面暂时没有作回应。

2014年,朝鲜多次发射短程火箭炮等飞行物,计有300毫米新型火箭炮、“芦洞”和“飞毛腿”导弹等中短程飞行物共计上百枚。

最新进展:据央视报道,韩军方表示,自当地时间下午5时40分起,韩国全军进入最高水平警戒态势。

韩国军方向130余名居民下达回避命令。韩联社消息称,朝方炮弹疑似落入野山而非军事区,韩国军方于当地时间下午4时15分向江华郡乔栋面130余名居民下达回避命令。目前韩国总统府青瓦台已就此事紧急召开国家安全保障会议。(央视记者卢海星)
作者: kaige321    時間: 21-8-2015 16:10

打又唔夠打,但係如果最後通牒完左之後冇行動又會冇面比人笑
作者: loveless    時間: 21-8-2015 16:25

引用:
原帖由 kaige321 於 21-8-2015 16:10 發表
人家都唔係做俾你睇.
Fox News、 ITV 呢D都不知幾羨慕KCTV可以獨市
作者: gtoray    時間: 21-8-2015 16:47

引用:
原帖由 kaige321 於 21-8-2015 16:10 發表
比人笑?邊個知??
北寒:我方已經將敵人打個屎滾尿流, 完成任務

作者: kaige321    時間: 21-8-2015 17:22

距離最後通牒屆滿仲有24小時左右
作者: 怒人甲    時間: 21-8-2015 17:42

到時又突然將日期延遲半年....
作者: joey    時間: 21-8-2015 20:23

如果開波,中國幫唔幫?俄佬會唔會出聲?

定係等收皮~
作者: reniless    時間: 21-8-2015 20:25

中國只會打北朝鮮,不會幫拖。
作者: peter195    時間: 21-8-2015 21:06

不會開戰!

(小弟估)
作者: sovietarmy2012    時間: 21-8-2015 21:19

中國只會打北朝鮮,不會幫拖x2
作者: Hamlet    時間: 21-8-2015 21:46

引用:
原帖由 joey 於 21-8-2015 20:23 發表
如果開波,中國幫唔幫?俄佬會唔會出聲?

定係等收皮~
可能會俾面佢阿爺 可能會俾面佢老豆,但係佢……
作者: sovietarmy2012    時間: 21-8-2015 21:56

9月3阿爺大show,肥金搞D咁野
作者: peter195    時間: 21-8-2015 22:10

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-8-2015 21:56 發表

有人吹水話九月三日閱兵無外國代表出席喎..........

好想睇到時有咩國家會唔派代表出席......
作者: sovietarmy2012    時間: 21-8-2015 22:25

美日澳,英語系同西歐掛

一向做開賊
作者: Hamlet    時間: 21-8-2015 22:26

引用:
原帖由 kaige321 於 21-8-2015 15:39 發表

原來北韓有空軍
最先進係少量MIG-29戰機同SU-25攻擊機,跟住就係MIG-23同MIG-21/國產J-7,舊款機有SU-7同國產Q-5攻擊機、MIG-19、MIG-17、甚至雙座教練型MIG-15,轟炸機就係蘇制IL-28/國產H-5……另外仲有用An-2改裝既“攻擊機”……

作者: peter195    時間: 21-8-2015 22:38

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-8-2015 22:25 發表
美日澳,英語系同西歐掛

一向做開賊
日本仔政治上已認定出席閱兵儀式是掉面的事......

英國佬剛剛跟阿爺玩亞投行,之後唔比面嚟?

以後未必有啖好食....
作者: sovietarmy2012    時間: 21-8-2015 22:57

呢班正契弟,有錢就俾R撈,無錢就搞事
作者: gtoray    時間: 21-8-2015 22:58

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-8-2015 21:56 發表
金仔上台後同大陸反左檯啦?
作者: sovietarmy2012    時間: 21-8-2015 23:04

理論上無
作者: FBC1    時間: 21-8-2015 23:16

北寒空軍的飛行員由於訓練飛行時數不足,基本作戰效能去唔到應有戰斗雞既一半效果,再加上只有十多架Mig29 仲係舊板本,其他全部屬五六十年代產品。至於海軍連一艘似樣既都無,駐港果二艘056輕護足可頂住全北寒既水軍。唉……講到尾陸軍人多車多,可以比南韓仔練靶既。一個封閉既國家,只會愚民,自吹自雷。其實好可悲。
補充:海軍有約十艘W級潛水艇,但屬二戰後產物,噪音大航程短。有條鉄用咩。
作者: peter195    時間: 21-8-2015 23:24

引用:
原帖由 gtoray 於 21-8-2015 22:58 發表

金仔上台後同大陸反左檯啦?
金仔沒有本錢反面
作者: FBC1    時間: 21-8-2015 23:30

有傳早幾年中國送左六架FC1梟龍戰机比北寒。但六架又有乜用呢?連最緊要既飛行訓練都不足。
作者: FBC1    時間: 21-8-2015 23:51

唯一可以希望係北寒早日改革開放,好似大六咁。如果係我有生之年做到,我一定會去北寒卡拉ok揾北寒妹坐枱。 联誼联誼既。
作者: 進擊的Chun    時間: 22-8-2015 00:12

中國會唔會幫拖? 我就唔知啦? 但要睇中國如何決定幫唔幫?

不要忘記中國同邊一個國家有最多利益輸送先。
作者: FBC1    時間: 22-8-2015 00:39

大六而家係發展經濟為主唔會容許肥金開戰,再講肥金係唔敢。大六南韓每年貿易額我唔清楚但可以肯定唔小,而九月,中日韓首腦會談即將展開,大六更加唔會比肥金亂來。
作者: Paul    時間: 22-8-2015 02:05

金仔覺得: 當年如果唔係中國, 我阿爺一早統一了南北
作者: 0o0p    時間: 22-8-2015 06:15

我覺得金將軍咁落去真係會成功統一南北韓
係俾下屬綁著交出去
作者: FBC1    時間: 22-8-2015 10:02

在過去幾十年金氏王朝,由金日成,金正日巳先後被暗殺好多次,肥金亦唔見得好得去那里,我諗很多軍官其實想開戰,藉着咁先有机會改朝換代。
作者: Hamlet    時間: 22-8-2015 10:18

引用:
原帖由 Paul 於 22-8-2015 02:05 發表
金仔覺得: 當年如果唔係中國, 我阿爺一早統一了南北
佢阿爺聽蘇聯佬8+1 up完就去打,結果俾阿麥打到趴街,俾人打到去中朝邊境,就扮契弟。

重演萬曆年個俾日本幾乎亡國既朝鮮李氏國王向明朝求緩一幕
作者: Hamlet    時間: 22-8-2015 10:22

引用:
原帖由 FBC1 於 22-8-2015 00:39 發表
大六而家係發展經濟為主唔會容許肥金開戰,再講肥金係唔敢。大六南韓每年貿易額我唔清楚但可以肯定唔小,而九月,中日韓首腦會談即將展開,大六更加唔會比肥金亂來。
佢印假人民幣、販毒、勾結東北漁霸海上擄人勒索、士兵越界打劫……自佢宣佈爆核彈個日開始,已經同佢計數。中朝邊境原先武警,換成正規軍……
作者: Hamlet    時間: 22-8-2015 10:23

引用:
原帖由 FBC1 於 21-8-2015 23:16 發表
北寒空軍的飛行員由於訓練飛行時數不足,基本作戰效能去唔到應有戰斗雞既一半效果,再加上只有十多架Mig29 仲係舊板本,其他全部屬五六十年代產品。至於海軍連一艘似樣既都無,駐港果二艘056輕護足可頂住全北寒既水軍 ...
唯一優勢就係遠程大炮同火箭、地對地導彈。南韓首都離佢邊境太近。
作者: joey    時間: 22-8-2015 10:56

開城工業園係咪重開緊工?
作者: 0o0p    時間: 22-8-2015 11:40

係佢身邊既高級將領/幹部都隨時俾佢槍/砲斃
依家只係差一個時機就南北統一
雖然最大劑既北韓侵略就係棄械全體投降

作者: FBC1    時間: 22-8-2015 12:56

肥金既同父異母兄弟金正南長居澳門多年,佢係受保護動物,早年出走就係唔想死金正日歸西佢返去送别之前,中共要先派人去北寒講掂數,金正南先敢返去。而金正南傳聞背負左一個任務:一旦北寒發生变化佢就要返去穩住大局,當然解放軍係要出手幫忙。所以在可見將來南北統一既可能不大。
作者: reniless    時間: 22-8-2015 13:03

中國不在乎南韓主道兩韓統一
作者: FBC1    時間: 22-8-2015 13:45

呢個一定的,如果南韓主導統一,中國就無左援冲区,除非美軍撤走,否則南北暫時無可能統一。
作者: 0o0p    時間: 22-8-2015 14:11

南韓先唔會希望統一 情況同中國放一億人入美國差唔多
作者: kaige321    時間: 22-8-2015 17:50

最後通牒時間夠鐘
作者: Dave    時間: 22-8-2015 18:44

引用:
原帖由 kaige321 於 22-8-2015 17:50 發表
最後通牒時間夠鐘
以北韓既武勇,南韓應該已被炸成碎片了
作者: Sophi_hk    時間: 22-8-2015 19:10

引用:
原帖由 Dave 於 22-8-2015 18:44 發表

以北韓既武勇,南韓應該已被炸成碎片了
南韓的擴音器已被炸成碎片了
作者: peter195    時間: 22-8-2015 20:18

http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news ... 0822_17011_001.html

真的?

唔通金仔向阿爺要求支援???
作者: 0o0p    時間: 22-8-2015 20:25

派軍封鎖邊境/建立傀儡政府機會較高
當然 除非有未開發石油 如果唔係都似擺姿態居多
中朝邊境用車好難駛入去
作者: Hamlet    時間: 22-8-2015 20:49

引用:
原帖由 0o0p 於 22-8-2015 20:25 發表
派軍封鎖邊境/建立傀儡政府機會較高
當然 除非有未開發石油 如果唔係都似擺姿態居多
中朝邊境用車好難駛入去
以鴨綠江分界,有兩條橋,一條韓戰個陣俾美國佬炸斷佐,而家係2號橋,有鋪佐標準軌既鐵路,可以直接駛過去,亦可以行貨櫃車。有幾段江面可以搭野戰浮橋過江,長白山個陸地分界基本上山路,不利於行軍。

作者: Hamlet    時間: 22-8-2015 20:53

引用:
原帖由 peter195 於 22-8-2015 20:18 發表
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news/20150822/bknint-20150822181154381-0822_17011_001.html

真的?

唔通金仔向阿爺要求支援???

睇北韓新聞,如果佢地去中國志願軍墓園掃墓或者召見中國大使想當年乜乜,意思就係扮契弟要乞食。同樣對南邊搞搞陣既話,就係發窮惡要援助……

不外乎尼兩樣野

開城工業園舊年定前年就正式收皮……
作者: FBC1    時間: 22-8-2015 21:04

打不成的,解放軍調動可能係政治上需要。即係擺姿態而巳。
作者: FBC1    時間: 22-8-2015 21:14

中國大六不會因為北寒而犧牲同南韓的貿易伙伴關係既,根據我有限資料,全南韓僅泡菜有七成由山東運去。還有其他貨品之多可想而知,而南韓僅三星手机賣去大六真係天文數字。北寒只會抓爛腳,中央政府懂的…………
作者: rho837    時間: 22-8-2015 21:26

北韓開飯未?有Nuke有霸氣!
作者: FBC1    時間: 22-8-2015 21:30

師兄有情報:肥仔刚吃飽了,其他不得知。
作者: Hamlet    時間: 22-8-2015 21:39

引用:
原帖由 FBC1 於 22-8-2015 21:04 發表
打不成的,解放軍調動可能係政治上需要。即係擺姿態而巳。
好耐之前就已經將邊防武警換成軍人,加上早期發生北韓軍人越界打劫殺人事件,就引起民怨,話邊界好似無掩雞籠……佢係要做好隨時調動既準備。

邊界D北韓實權軍官,好多都有做“生意”賺外快,相當一部份就係走私販毒
作者: reniless    時間: 22-8-2015 21:49

中國第一場對外戰爭只會係北朝鮮,唔會係日本。
作者: rho837    時間: 22-8-2015 22:09

照咁睇!北韓應該好唔掂!發窮惡!想利用開戰消息拿著數!當世界經濟行下波!大陸股市大跌!肥仔金政府可能傷得好勁!
作者: Tango1997    時間: 22-8-2015 22:12

圖片附件: IMG-20150822-WA0051.jpg (22-8-2015 22:12, 61 KB) / 該附件被下載次數 202

作者: FBC1    時間: 22-8-2015 22:27

Tango師兄,以上對話好可能係有講過架。你就涉嫌涉露北寒國家雞蜜堝。
作者: FBC1    時間: 22-8-2015 22:53

由北寒逃走出來的人,十之八九去了南韓,南韓稱呢班人為(脱北者),而根據脱北者提供的情報,一般北寒軍官人工每月大約二元美元,士兵都差不多。除工資外其他由軍方提供,咁強大既經濟實力,根本唔使打亦無需要打。
作者: FBC1    時間: 22-8-2015 22:55

最後通碟時限早過了。打……條鉄咩。
作者: peter195    時間: 22-8-2015 23:00

引用:
原帖由 Tango1997 於 22-8-2015 22:12 發表

完全是X血時報式抽水喎......
作者: kaige321    時間: 23-8-2015 16:15

引用:
原帖由 peter195 於 21-8-2015 22:10 發表

有人吹水話九月三日閱兵無外國代表出席喎..........

好想睇到時有咩國家會唔派代表出席......
http://news.mod.gov.cn/big5/head ... content_4615334.htm
本報北京8月21日電 記者羅錚報道︰“俄羅斯、哈薩克斯坦等10多個國家將派方隊或代表隊參加閱兵。”在今天下午國務院新聞辦公室舉行的新聞發布會上,閱兵領導小組辦公室副主任、總參作戰部副部長曲睿,介紹了紀念中國人民抗日戰爭暨世界反法西斯戰爭勝利70周年閱兵外軍方隊和代表隊的邀請情況。

據介紹,這10多個國家的外軍方隊和代表隊來自亞洲、歐洲、非洲、大洋洲和美洲等世界五大洲,來華參閱充分體現了共同紀念世界反法西斯戰爭勝利的鮮明態度,體現了對世界持久和平的追求與向往。目前,來華參閱的外軍方隊和代表隊一些已經進駐閱兵訓練基地,正在展開單方隊的訓練以及與中方的合練。

曲睿表示,閱兵指揮部已經研究擬制了外軍方隊來華參閱期間生活制度規範、合練預演安排、參閱實施、綜合保障、文化交流、聯絡員和翻譯培訓等方案,正在按計劃組織實施相關工作。
歐洲喎
作者: sovietarmy2012    時間: 23-8-2015 16:19

引用:
原帖由 kaige321 於 23-8-2015 16:15 發表

http://news.mod.gov.cn/big5/head ... content_4615334.htm
本報北京8月21日電 記者羅錚報道︰“俄羅斯、哈薩克斯坦等10多個國家將派方隊或代表隊參加閱兵。”在今天下午國務院新聞辦公室舉行的新聞 ...
白俄咪歐洲咯
作者: sovietarmy2012    時間: 23-8-2015 16:22

朝鲜半岛局势出现转机,韩朝代表在最后通牒限期届满后,在板门店举行高级别对话,这也是双方近一年来的首次。对话一直持续到当地时间23号凌晨四点多,暂时休会,媒体报道,双方会在下午三点再度会谈。而在对话期间,韩军保持最高级别的警戒态势,朝军也维持备战状态。

在朝鲜通牒届满后约一小时,朝鲜人民军总政治局局长黄炳誓率领代表团,来到板门店韩方一侧的和平之家,与韩方举行高级别对话。

会谈以“2+2”形式举行,陪同黄炳誓的有朝鲜劳动党中央书记金养建,而韩方派出的是国家安保室室长金宽镇和统一部长官洪容杓。预料朝方会再次要求韩国停止边境的对朝扩音喊话。

青瓦台方面表示,这次对话是由朝方提出,原先建议由金宽镇和金养建两人出席,但韩方反建议朝方派二号人物黄炳誓出席。双方最后商定举行“2+2”会谈。

韩国国防部官员表示,对话期间,韩军继续保持最高级别的警戒态势,以防朝军以“声东击西”的方式发起挑衅。

有韩军军官说,监测到朝鲜前线的炮兵部队,从地堡和原驻地点,转移到可以进行快速射击的位置,显示朝军也保持备战状态。他又表示,朝军在边境进行过实弹射击演练。

朝鲜日前发出通牒,要求韩国在平壤时间22号下午五点前,拆除扩音喊话设备,否则采取军事行动。但有韩国国防部官员表示,韩军将会继续实施对朝扩音喊话,视乎对话结果才决定是否停止。

朝鲜21号深夜发表声明,表明了“不惜发动全面战争”的强硬立场。据韩国中央日报报道,声明批评韩国单方面发动炮击,是经过精密策划、自导自演的刻意挑衅,不排除背后有美国影子,朝鲜已经做好应对的万全准备。

朝鲜还针对中国表示,过去数十年都在按照中方的希望保持克制,现在任何人再说克制之类的话,都将无益于局势控制。

朝鲜外务省称,“数十年来,我们一直保持克制。到了现在,谁的‘克制’老调再也无助于控制局势。”

韩国外交部官员表示,正与各国驻韩外交机构进行紧密沟通,申明韩国有能力保护外国公民。目前,韩国与中国、俄罗斯、日本、欧盟、联合国方面保持联系与合作,并得到各方理解。

作者: 051039    時間: 23-8-2015 16:23

引用:
原帖由 peter195 於 22-8-2015 23:00 發表

完全是X血時報式抽水喎......
或者臘腸新聞
作者: sovietarmy2012    時間: 23-8-2015 17:08

仲有頁新聞
作者: FBC1    時間: 23-8-2015 23:23

北寒肥金呢次玩到好大,連自殺式微型潛艇都全出動埋。但我都係買肥金唔會打。
作者: kaige321    時間: 24-8-2015 00:41

引用:
原帖由 FBC1 於 23-8-2015 23:23 發表
北寒肥金呢次玩到好大,連自殺式微型潛艇都全出動埋。但我都係買肥金唔會打。
見到新聞話肥仔金d潛艇出曬港,唔見左
莫非用潛艇射導彈打首爾
作者: sovietarmy2012    時間: 24-8-2015 00:55

引用:
原帖由 FBC1 於 23-8-2015 23:23 發表
買肥金唔會打x2
作者: 0o0p    時間: 24-8-2015 02:02

引用:
原帖由 kaige321 於 24-8-2015 12:41 AM 發表

莫非用潛艇射導彈打首爾
呢次大劑勒 佢有無足夠資源做好保養架?
作者: Tango1997    時間: 24-8-2015 09:32

引用:
原帖由 kaige321 於 24-8-2015 00:41 發表

莫非用潛艇射導彈打首爾
去晒澳門叫G。。。
作者: Hamlet    時間: 24-8-2015 09:51

引用:
原帖由 kaige321 於 24-8-2015 00:41 發表

莫非用潛艇射導彈打首爾
北韓除佐一隻G級潛艇用黎試驗發射SLBM之外,無一款可以射導彈,佢最多係個D微型特攻潛艇。

最重要係,佢有夠多燃料先講。
作者: FBC1    時間: 24-8-2015 10:55

肥金既微型潛艇據我所記得無導弹就連魚雷發射管都無。所以我估佢都係擺姿態。
作者: Hamlet    時間: 24-8-2015 11:10

引用:
原帖由 FBC1 於 24-8-2015 10:55 發表
肥金既微型潛艇據我所記得無導就連魚雷發射管都無。所以我估佢都係擺姿態。
唔係無,記得1996年南韓咪捉到一隻,話俾漁網纏住失去動力漂到南韓海岸,個隻就有發射管,可以發射魚雷同放水雷,200噸都無。

圖片附件: 20070716_d6a36812669d9857f42aTGM4ynyfyMu3.jpg (24-8-2015 11:11, 86.93 KB) / 該附件被下載次數 182

作者: FBC1    時間: 24-8-2015 11:15

1988年當時蘇联眼見中國改革開放十年搞得有聲有色,深圳大厦林立,就派了外長波波夫來華特意到深圳考察,仲由深圳遠望香港,可惜三年後蘇联土崩瓦解。 ,同年中國(鄧小平)亦向肥金啊爺金日成提議北寒改革開放,可借鑒中國經驗,而只有改革開放才能夠改善暖飽的老問題。可惜金日成當作耳邊風。
作者: FBC1    時間: 24-8-2015 11:24

多謝師兄指正,過去南韓俘獲過唔止一艘,都係無配置水雷,魚雷等武器,原因可能艇身太小。
作者: FBC1    時間: 24-8-2015 11:41

仲有一個原因,動力系統,當用作滲透載得人多,再加上艇身太小。
作者: rho837    時間: 24-8-2015 11:49

大陸在北韓邊界高度防守! 最怕一話打丈! 班北韓癱民到時湧入大陸! 到時邊有飯俾佢地食! 大鑊!
作者: kirk123    時間: 24-8-2015 11:59

引用:
原帖由 Hamlet 於 24-8-2015 11:10 發表

唔係無,記得1996年南韓咪捉到一隻,話俾漁網纏住失去動力漂到南韓海岸,個隻就有發射管,可以發射魚雷同放水雷,200噸都無。
我入过去la! 要戴上頭盔,唔係撞爆頭!
作者: sovietarmy2012    時間: 24-8-2015 12:33

潛艇只是布雷同伏撃戰艦民船,美佬已難馳援,轟炸同登陸,韓國被封鎖兩三日,連同股市,可以退回幾年前!

北韓擁有既係令南韓炸回七十年代的能力。而北韓,最多被轟回八十年代,不過無所謂,因為全國地下化,軍事要塞化。

也許南韓靠手机同整容洗左底,不過係我眼中,兩邊過招手段一擔擔,謝賢與曾冮是也!
作者: Sophi_hk    時間: 24-8-2015 14:13     標題: 回覆 86# 的帖子

咁即係瓦片撞瓷器,同歸於盡
作者: 0o0p    時間: 24-8-2015 14:26

個人認為北韓既軍備大致上仲差過美國入侵時既伊拉克
缺乏物資,砲管生鏽 一旦開火唔係啞彈就炸膛居多
最大既武器係開放邊境 容許國民到南韓團聚
如果真係有北韓兵入侵 南韓唔駛用子彈
用糧車...
作者: rho837    時間: 24-8-2015 14:59

北韓根本係停留在石器時代! 炸一千次都係一樣!

會唔會同當年"衣拉黑"一樣! 北韓打入南韓, 跟着美國同聯合國介入打北韓! 但係今次中國同穌聯一起幫北韓.......打十年!
作者: sovietarmy2012    時間: 24-8-2015 15:53

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 24-8-2015 14:13 發表
咁即係瓦片撞瓷器,同歸於盡
邊個話瓦片會爛架

平生我有兩個國家經常硏究,收集資料。。。就係瓦片同佢前大佬
作者: sovietarmy2012    時間: 24-8-2015 16:20

北韓幾打得真係個迷,冷戰活化石。
作者: 0o0p    時間: 24-8-2015 17:02

聽講北韓有載人魚雷
作者: Nep21    時間: 24-8-2015 18:35

作者: 0v0    時間: 24-8-2015 20:19     標題: 回覆 92# 的帖子

用魚雷載人射過去南韓
作者: FBC1    時間: 24-8-2015 21:15

北寒執行先軍政策,其實係一個必然既恶性循環。封閉鎖國,奉行共慘主義,係咁既國情之下國家經濟必定差,再加上全國2500萬人囗要支持110萬人民軍。22:1 咁大比例,經濟差点支持呢?金氏又想保住個皇位,只有犧牲人民的衣食住行,將國家大部份資源投向軍方。唉……搞到人食人。
作者: FBC1    時間: 24-8-2015 23:07

講到尾我真心想北寒能改革開放,只有咁才可解决温飽,民以食為先啊。我國有句古語:三餐足而知榮辱。二餐不继你講乜都係廢話。 我講過算數,北寒真的改革開放我定必去當地卡拉ok。以表支持支持。
作者: sovietarmy2012    時間: 24-8-2015 23:19

乜都講到去囡度
作者: 051039    時間: 24-8-2015 23:22

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-8-2015 23:19 發表
乜都講到去囡度
好似某君
作者: FBC1    時間: 24-8-2015 23:26

SO師父我係喜歡吹水飲酒。勿見怪我係老顽童大情大性架。童言無忌嘛。
作者: FBC1    時間: 24-8-2015 23:33

但我講了算,佢改革開放,我只要在生揸拐仗都去。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0