標題: 中星聯合軍演 [打印本頁]

作者: 進擊的Chun    時間: 30-8-2015 18:41     標題: 中星聯合軍演

中國對台灣挑釁,並對台灣造成 外交危機 ?!
https://www.youtube.com/watch?v=qFxqYS4zp80

台灣軍事不設防?
作者: sovietarmy2012    時間: 30-8-2015 20:49

人地係GAME友租場咁心態...係台灣分AB姐

台灣民居作戰戰術又係咪咁堅先?!

睇下人地game場橫店咁既Level:

作者: 進擊的Chun    時間: 30-8-2015 22:35

我想知道台灣軍事整體上係咩年代既級數?
作者: sovietarmy2012    時間: 30-8-2015 22:40

引用:
原帖由 進擊的Chun 於 30-8-2015 22:35 發表
我想知道台灣軍事整體上係咩年代既級數?
無得咁比分喎,美佬最先進咪又會比伊拉克民兵陰到
作者: FBC1    時間: 30-8-2015 22:54

我用南韓同台湾作比較,純個人有限資料。
海軍:南韓有世宗大王神盾艦,台湾最先進就係美國早幾年前賣既紀德級二手舊艦屬六十年代産物。
陸軍:南韓有自產K2 主戰坦克屬新型,還有美制M60及俄制T90坦克,台湾主力係美制M48巴顿坦克及早10多年前才買到M60仲係比較舊型号。
空軍:南韓有重型F15,F16,F4戰斗机,台湾有F16,幻影2000。
補充:台湾連潛水艇只有二艘殘舊的海獅级,充其量只能用作訓練。
作者: FBC1    時間: 30-8-2015 23:00

補充:台湾空軍還有約三百架F5 系列戰机屬六十年代産物。
我認為台湾跟南韓比較之下,台湾輸了一代。屬我笨人意見。
作者: sovietarmy2012    時間: 30-8-2015 23:20

咁南韓一定贏台湾,起碼採購同自製都係勁
作者: FBC1    時間: 30-8-2015 23:30

台湾其實發展得唔錯,在軍事上美國對台軍售處處受大6制爪,所以賣去台湾既一般較次。
作者: FBC1    時間: 30-8-2015 23:32

南韓既神盾艦同坦克的所謂自制係用美國技術。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0