標題: 3 / 9 / 2015 今天是中國抗日戰爭勝利70週年閱兵 [打印本頁]

作者: rho837    時間: 3-9-2015 11:13     標題: 3 / 9 / 2015 今天是中國抗日戰爭勝利70週年閱兵

http://www.theguardian.com/world ... ld-war-victory-live

嘩! 中國好勁! 我見到有一幕個個仕兵一樣樣咁! 十幾億人口不容忽視!
作者: rho837    時間: 3-9-2015 11:14

http://www.bbc.com/zhongwen/trad ... ina_military_parade

中文.......
作者: FBC1    時間: 3-9-2015 12:51

當今步操舉世公認解放軍最齊最好睇,但今次亮点係東風十六冲繩快遞,東風二十一D航母殺手,東風二十六關島殺手弹導導弹。
作者: kornhill401    時間: 3-9-2015 14:04

強大軍力,才可以防止被野心國入侵. 甲午戰爭的中國.. Thx for sharing.
作者: FBC1    時間: 3-9-2015 14:16

弱國無外交,所以軍力必须要強,而強軍又必须以科技及經濟支撑才可。萬萬不可重蹈蘇俄復徹。
古語:兵凶也,非不得巳而用之。所以強軍其實係防止戰爭必然選擇。
作者: Sophi_hk    時間: 3-9-2015 16:06

一個大隻佬如果真係咁好打咁堅強
應該唔會日日提住細個果陣比小明打搶左飯盒
作者: FBC1    時間: 3-9-2015 16:14

問题就係打小明果個人話:我無打過我無搶佢飯盒。
無南京大屠殺,我地只係進入中國,無慰安婦。
咁你又点睇?
作者: reniless    時間: 3-9-2015 18:14

昇起國旗嗰刻最感動
作者: rho837    時間: 3-9-2015 18:31

引用:
原帖由 FBC1 於 3-9-2015 16:14 發表
問题就係打小明果個人話:我無打過我無搶佢飯盒。
無南京大屠殺,我地只係進入中國,無慰安婦。
咁你又点睇?
冇慰安虎! 乜當年大6同現在一樣!周圍都係洗鬚舖, 肉足, 骨場!
作者: Sophi_hk    時間: 3-9-2015 18:33

繼續提細個果陣比小明打搶左飯盒
即係到而家都覺得自己唔夠小明打

而家冚世界都有史書新聞紀錄講二戰中國咩事
真係唔需要再再再再再再再再提醒
如果覺得有人逢中必反,不彷思考自卑對未來發展有咩好處
作者: rho837    時間: 3-9-2015 18:37

大老闆話要三十萬員工要準備食雞餐!

重有講到人民勝利!真係..........
作者: NathanCPT    時間: 3-9-2015 18:56

其實用彈導打航母真係有效?

以美國為例,一支戰鬥群數埋有5-6艘CG or DDG,仲要隻隻都有幾十至過百支SM2/SM3,根本就係一組流動NMD

我唔明點解咁胸有成竹?求指教
(唔計超飽和攻擊,如果只係超飽和的話就用任何種類都做到)
作者: JFCP    時間: 3-9-2015 19:07

效果如何未知!
但重點係有彈可射而理論可行!!
總比1996年美佬行過自家門口而又吹佢唔漲!!
作者: FBC1    時間: 3-9-2015 19:11

点解俄羅斯小提德國侵略,点解中國時時日日年年都提住?值得思考。
作者: sovietarmy2012    時間: 3-9-2015 20:46

因為日本對二戰的態度!韓仔夠寸啦,咪日日提慰安婦。。。論自卑,港台媚日行為尤甚

俄佬都有成日講,不過無指摘現代德佬,,,香港D新間又係轉貼西方消息同觀點,又係吾多提俄佬的苦難同功績。。。

要不卑不亢。。。東亞係欠一場大算帳的戰爭去了斷。

日本成日認為二戰係自從明治維新而來的國際叢林法則下殖民擴張的延續!日本錯,為何英美法荷等無錯?!

所以死白鬼亦欠全球受殖民侵略受害國的道歉賠僓。

二戰係當年國際矛盾總爆發,而不是單純乜春正與邪,民主同獨裁之戰。。。

日本外務省精心挑撥阻止韓仔參加閱兵,用上"事大主義"一詞頗顯功架!可惜韓仔領導人很聰明,D人民又很無知。。。失效
作者: sovietarmy2012    時間: 3-9-2015 20:58

睇最近諾曼第同紅場出席人員同發現頻道的二戰節目内容,就知乜事

所以點解京京同平平咁fd,現實打壓同話語權淪喪。。。
作者: 進擊的Chun    時間: 3-9-2015 22:06

節目名稱叫咩?
作者: Hamlet    時間: 3-9-2015 22:22

引用:
原帖由 NathanCPT 於 3-9-2015 18:56 發表

以美國為例,一支戰鬥群數埋有5-6艘CG or DDG,仲要隻隻都有幾十至過百支SM2/SM3,根本就係一組流動NMD

(唔計超飽和攻擊,如果只係超飽和的話就用任何 ...
可以變軌,捉唔到佢路。DF-26係核彈頭,DF-21D係常規彈頭
作者: sovietarmy2012    時間: 3-9-2015 22:33

二戰史之類啦...睇兩集都知佢條尾樹起做乜

吾係偏見,細細個既我係書名有個史字就去煲既死靚仔,但又充滿戒心地煲,又去揾下對家講乜,所以西方口徑好鬼熟...會考個年一條十分既冷戰題,我寫左值三十分既字去"小"出題人同會考西史史觀...各位在學師兄千祈咪學

其實話抗戰閱兵最"恆"既,吾係日本人,係自己友,呢個係一個悲哀
作者: 暴力人民    時間: 3-9-2015 23:08

作者: MG-42    時間: 3-9-2015 23:29

作者: FBC1    時間: 3-9-2015 23:50

師兄我同你諗法係一樣既。
作者: Lolanto    時間: 4-9-2015 00:21

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 3-9-2015 18:33 發表
繼續提細個果陣比小明打搶左飯盒
即係到而家都覺得自己唔夠小明打

而家冚世界都有史書新聞紀錄講二戰中國咩事
真係唔需要再再再再再再再再提醒
如果覺得有人逢中必反,不彷思考自卑對未來發展有咩好處
因為小明跟左黑社會大老
小明本教科書係冇講二戰中國發生咩事
又何來冚世界呢?
反而小明本教科書講小明比黑社會打左鑊金
小明先係受害者

作者: FBC1    時間: 4-9-2015 00:39

引用:
原帖由 Lolanto 於 4-9-2015 00:21 發表

因為小明跟左黑社會大老
小明本教科書係冇講二戰中國發生咩事
又何來冚世界呢?
反而小明本教科書講小明比黑社會打左鑊金
小明先係受害者
師兄你亦係同我想既一樣。
点解我地中國人時時日日年年要提起日本侵華呢?在於日本話:無南京大屠殺,無慰安婦,只係進入中國。仲要改埋教科書。
我會為抗戰死去既同胞而時時日日月月年復年提起日本侵華,日本軍國主義復辟,日本首相參拜靖國鬼廟。
作者: FBC1    時間: 4-9-2015 00:42

何謂進入中國?個架妹比我進入,但佢係唔願意既情况下又算乜呢?
作者: FBC1    時間: 4-9-2015 00:46

以後去東莞無有怕,我每次只係進入。而非……
作者: Hamlet    時間: 4-9-2015 00:56

因為當年中國跟本無打敗到日本,1944年日本發動一號作戰打通大陸交通線作戰居然俾佢得佐,仲要係已經唔係剛開戰個陣既精銳日軍,而係已經就黎收皮既後期部隊,連武器都係由當時中國軍手度獲取(用中正式同ZB-26既日本仔…… )。

所以點解跟住德黑蘭同雅爾塔兩個關於戰後點樣分餅既會中國會無份?盟國覺得個陣佢唔配去分餅。45年日軍投降前仲喪失緊國土。 寧願俾蘇聯繼續用大連、旅順,默認蒙古實際獨立黎換蘇聯人出手

實際上日本人自己都唔承認輸俾中國啦,美國兩粒原子彈同蘇聯炒起佢東北三省佔領區先認。

作者: FBC1    時間: 4-9-2015 01:20

呢個事實,當時中國大陸內亂嚴重,肯定打佢唔過,但改教科書,又唔認大屠殺等,我身為中國人一定出聲。

作者: rho837    時間: 4-9-2015 01:43

引用:
原帖由 Hamlet 於 4-9-2015 00:56 發表
因為當年中國跟本無打敗到日本,1944年日本發動一號作戰打通大陸交通線作戰居然俾佢得佐,仲要係已經唔係剛開戰個陣既精銳日軍,而係已經就黎收皮既後期部隊,連武器都係由當時中國軍手度獲取(用中正式同ZB-26既日本 ...
今日行過舊街聽到班企街食花生既呀伯! 個個吊聲四起! 話當年唔咪美國佬有原子彈投落曰本! 再過多兩個月全新界人都餓死哂啦! 班乜乜咁XX美國! 叫佢班孫兒去中非讀大學啦!
作者: FBC1    時間: 4-9-2015 01:58

當時實在太亂啦,根本無得打既。
作者: Sophi_hk    時間: 4-9-2015 02:06

歷史已經由好多世界文獻記錄左
日本仔殺人比賽,慰安婦等等除左中日韓其他地方大學都做左大量研究考証
右翼想忘記想改教科書都要臉對國內反對聲音
只不過唔想中國官方每次響公共空間提日本都要繼續不停講自己比人打好慘
尤其現今國力得到前所未有既提升,而除左日本仔我地仲比好多人打過
冇人話要忘記過去,但都不是歇斯底里地活在仇恨中吧?
年老受害者一次又一次被觸到傷痕不會好受吧
而家好多國內人常說少壯不努力,老大留內地
花時間不停訴說過去幾痛,,不如花精力去建設完善國家
不再流失更多人材,才是當前國家眾多要務之一吧
閱兵展示下現今科技力量,步操上刺刀行體現到訓練有素,
紀念大戰完結是好事,但捆縛到仇恨情緒對國人心靈並不健康
講多錯多,我都係返去卒腳指算數
得罪
作者: McDull    時間: 4-9-2015 11:50

引用:
原帖由 NathanCPT 於 3-9-2015 18:56 發表

(唔計超飽和攻擊,如果只係超飽和的話就用任何 ...
你知5知大陸既導彈誤差有幾大?

佢地射豆係FULL的,5係1支支射的
作者: McDull    時間: 4-9-2015 11:56

引用:
原帖由 rho837 於 4-9-2015 01:43 發表

今日行過舊街聽到班企街食花生既呀伯! 個個吊聲四起! 話當年唔咪美國佬有原子彈投落曰本! 再過多兩個月全新界人都餓死哂啦! 班乜乜咁XX美國! 叫佢班孫兒去中非讀大學啦!
講得非常有道理
作者: sovietarmy2012    時間: 4-9-2015 12:08

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 4-9-2015 02:06 發表

日本仔殺人比賽,慰安婦等等除左中日韓其他地方大學都做左大量研究考証
只不過唔想中國官方每次響公共空間提日本都要繼續不停講自己 ...
我都期待日本人比中國/韓國人一個寛恕的機會,放下恩怨的下台階
作者: sovietarmy2012    時間: 4-9-2015 12:12

引用:
原帖由 McDull 於 4-9-2015 11:50 發表

咁點解美軍戰斧要對一個目標打兩三支既
作者: 0o0p    時間: 4-9-2015 12:30

因為一支4蚊 三支10蚊 所以一次要三支
作者: rho837    時間: 4-9-2015 12:33

引用:
原帖由 McDull 於 4-9-2015 11:50 發表

大陸三樣得:-

1) 啲囡囡同女好得!
2) 啲騙了呃人好得!
3) 火箭及導彈好得!

話說當年係一間律師樓做summer job! BOY仔! 跟個私爺拾手尾做filing同影印! 我影印時見有好多文件用埃及文寫, 我多事問點解, last day個日私爺請我食lunch笑笑口講! 其實埃及文寫係賣麥俾上面, 實際唔咪麥係"穌連都蛋"翻上去研究! 佢話呀爺只係信呢樣野可以改變未來! "講赌"同"長期"有眼俾全世界人睇!

作者: FBC1    時間: 4-9-2015 13:07

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 4-9-2015 02:06 發表

只不過唔想中國官方每次響公共空間提日本都要繼續不停講自己 ...
師兄我其實欣賞你寫呢段文章及你對事件既態度,但你睇日本人仍然對我釣魚台虎視的,等如点解每年六四要提住。係咪唔提就一定好。
作者: WAIKO01    時間: 4-9-2015 13:58

引用:

其實,抗日仇恨和參拜靖國神社,兩者都有一個共通點,都是“政治消費品“,都是用來“擺姿態“用的。

中國是不是真的要非報仇雪恨不可,而日本又是不是只為祭祀亡人而又不知道周邊國家的感覺。

其實不外乎,中國需要以此來製做共同敵人,統戰人心,製做“社會氣候“;而日本則是要表達“我不喜歡“和向獻金財閥的一個“交待“.

而師兄提到的人材流失問題的確值得我們深思,到底是發展機會問題?制度問題?還是社會風氣?甚至只是人們的慣性思維問題?

可以肯定的是,師兄的觀點對我們是有益的。
作者: FBC1    時間: 4-9-2015 14:13

同意,師兄的見解係對我們有益處既。
作者: sovietarmy2012    時間: 4-9-2015 14:52

中國同日本吾同,中國整個中上層階級為求私利出賣了整個國家利益,經濟,文化上倒向了敵人。鴉片戰爭至一九四五,一九七九至今!蘇聯晚期至葉利欽中期如是。明幾多得幾多,不補充了。吾好只話大6人滾去美國,好多香港契弟早過人飛,談何宏埸本土,莫不是文化再殖民的撈油水行為。

但凡見到有成果就找錯處,人地成功就不高興揾位入,空談亂罵又不行動,,,最後被歷史遺棄。

如果香港有人為本土前途做多D野,就不會如此般發展困局,如同澳門一様

靠山吃山,坐吃山空。
作者: WAIKO01    時間: 4-9-2015 15:32

其實美國是庇護中心,被指跑去美國的前高官,有很多也是之前被指濫權的,然而美國卻不准中方調查和引渡回國。

其實本土是什麼?西普價就是全部?那東普價的地位又是什麼?他們又有否尊重過?
作者: WAIKO01    時間: 4-9-2015 15:41     標題: 回覆 41# 的帖子

學澳門,只會被人說大陸化,奴才化。。。。但說的人可有知道他們對自己文化的認識,和對外來文化的共融能力程度去到哪裡。

我只知道我在參觀澳門的殖民地建築時,一個在看守的保安員,在知道我們有興趣知道更多的時候,他開始談起他由兒時至今在澳門做過的“見證“,然而我所得的比看展板的得到更多。

我個人覺得他們知道什麼是“大局“和什麼才是“自己“,而不是現香港的“盲目盲從“。

作者: rho837    時間: 4-9-2015 16:19

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 4-9-2015 12:08 發表

我都期待日本人比中國/韓國人一個寛恕的機會,放下恩怨的下台階
GA佬啲祖宗跟本就係99%同類! 我去東驚開會, 間公司係世界頭100大企業之內有名! 日黄加許狀內要用真名寫個間公司總才個名! 䁫 ! 真得意, 佢祖宗係姓"林"而佢個中文名叫林X勾! 加許狀證書全部中文字一隻GA字都冇, 8成港人睇得明寫乜! 我說你個中文名同我個中文名同類, 他回答呀爺係臺灣入聚GA人家族! 所以有好多GA去强国交流文化, 變相去撏根! 跟本唔咪GA仔唔想為戰争道歉及賠赏, 只係有人利用打敗仗做借口! 不過政治立場看, GA仔唔咪好人!

For example: 你結紛之後再去搞三搞四, 有一天斷正俾老虎娜捉正! 見你地光TU-TU男上女下DO緊! 你之後就死狗咁擺平單野! 但你隻老虎就永遠都唔原諒你重用呢件事件拿你JETSO!

作者: sovietarmy2012    時間: 4-9-2015 16:36

吾好扯到咁遠,呢庋講緊大是大非。你係聰明人,你知遁咁多師兄講緊乜。
作者: 051039    時間: 4-9-2015 21:24

點解無端端又會講左咸野呢,會唔會破壞左討論氣氛呢?
作者: rho837    時間: 5-9-2015 13:37

你同老周乜關係?
作者: FBC1    時間: 5-9-2015 13:45

周中師兄,我只係比喻而已,日本人話無侵略中國只係進入。
咁……我如果捉個架妹係佢唔願意下只係進入。合理嗎?合法嗎?
進入作何解释?荒謬至極。
作者: FBC1    時間: 5-9-2015 14:47

引用:
原帖由 051039 於 4-9-2015 21:24 發表
點解無端端又會講左咸野呢,會唔會破壞左討論氣氛呢?
加小許鹽花至會有味道,周師傅你都係厨師应该明白架。
作者: rho837    時間: 5-9-2015 17:05

總之,所有政客只會利用人民一時心態想法來搵錢!
政治係汚JO!
作者: FBC1    時間: 5-9-2015 17:13

引用:
原帖由 rho837 於 5-9-2015 17:05 發表
總之,所有政客只會利用人民一時心態想法來搵錢!
政治係汚JO!
絁對係。 所以玩政治同北上一樣……唔該……帶袋。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0