標題: MARUI 9 月 5 ~ 6 日 秋葉原試槍並新作發表會 [打印本頁]

作者: Dave    時間: 5-9-2015 10:46     標題: MARUI 9 月 5 ~ 6 日 秋葉原試槍並新作發表會

道樂介紹:http://www.hyperdouraku.com/event/marui_fes2015/index.html

暫知有幾樣「新」野...
木頭M870 SHOTGUN
沙色 MP7 AEP
GLOCK 34

同埋 9 月 26 有「新」款式 次世代公布,希望是新金形吧... 唔好再CUSTOM XXX ...  ( 跪求MP5/ G3 系列)

( 轉載自 https://twitter.com/didloaded )

圖片附件: COGhqJHUYAAzFZR.jpg (5-9-2015 10:46, 133.08 KB) / 該附件被下載次數 218

圖片附件: COGhqwUUkAAA2_i.jpg (5-9-2015 10:46, 125.83 KB) / 該附件被下載次數 184

圖片附件: COGhrVGUsAE2r0U.jpg (5-9-2015 10:46, 141.96 KB) / 該附件被下載次數 188

作者: tinyau1134    時間: 5-9-2015 10:53

今次都幾正常 BUT 冇太大新意...
期待下次世代出咩
作者: 當時物    時間: 5-9-2015 11:15

今年遲左啝……上年係7月尾,9月尾全日本模型展好像吾見有Marui參加……GBB M4A1吾知今年聖誕前有冇真係吾清楚了
作者: MK~    時間: 5-9-2015 12:07

都係未有計劃出HK45C T^T

幾時先有廠肯做><
作者: sovietarmy2012    時間: 5-9-2015 12:13

依家先出870
作者: 阿堅    時間: 5-9-2015 12:45

M4絕對唔彷真
作者: 051039    時間: 5-9-2015 13:14

引用:
原帖由 阿堅 於 5-9-2015 12:45 發表

M4絕對唔彷真 ...
唔識睇日文, 可否解釋下
作者: Dave    時間: 5-9-2015 13:19

引用:
原帖由 051039 於 5-9-2015 13:14 發表

唔識睇日文, 可否解釋下
唔識日文+1,但理解是新bolt lock system,彈匣冇彈時會頂起z 字那金屬,之後推動好似士巴拿那部件把整個bolt 鎖住 ( bolt 底似是有一鋼件 ),
士巴拿鎖bolt 後會帶動下面長棒位置作緩衝,唔洗硬碰硬。
另,bolt 的重量主要集中在尾部,應該是提升運作效能的安排。
作者: kornhill401    時間: 5-9-2015 14:10

支木身m870,好似幾靚仔 Thx for sharing
作者: Dave    時間: 5-9-2015 15:41

SKIP
作者: Dave    時間: 5-9-2015 15:41

剛剛道樂UPDATE ,MARUI M4 GBB 明確提及10 ~ 11 月發售,價格5~6 萬日元,非常便宜 ( 相同價位 55000 日元的次世代M4 CQBR ,廣華街索價2500 ~ 2700
作者: ayaka    時間: 5-9-2015 15:48

https://www.youtube.com/watch?v=hwLT0tL8S7w
支M4 GBB 好複雜
作者: gainax    時間: 5-9-2015 16:07

支M 4GBB個價唔錯Wow ,但個構造。。好似太多零件 , 對於改裝同維修唔係好事,希望原裝用Topgas都耐玩唔洗點科水。。唔係咁多件要换鋼件怕夾唔黎又唔少錢。。
支木M 870正wo, 最好18至20吋管就正哂
作者: Epxaiual    時間: 5-9-2015 17:12

以下係個人理解

1號件即係條bolt 本身後尾可拆,估計係可改重量,即係同一條bolt只要換後面塊野就可以享受到重bolt同輕bolt的樂趣,唔洗成條換.
可替換的後定撞擊位.
bolt下方有個roller,應該係固定條bolt等佢唔會係條尾通入面左右撞.
飛機座成個可動做緩沖,個人估計係防止你斑友仔又入topgas 打爆飛機.
氣室直徑19mm.

2號件同3號件都係後定部分,
冇彈既時候彈匣頂杆上推2號件,2號件帶動個士巴拿向上頂住條bolt.
條bolt向前既力度傳比舊士巴拿再傳比下面3號件由彈弓吸收.

成個系統既目的都係改善現有M4 gbb 最大既通病,就係後定位磨損搞到時有時冇.
老實講,我睇到嘩左出來,marui 根本唔係做m4 gbb而係造左支新槍出來再比個m4殼佢,超認真,佢一出一定要買支,唔玩都支持下.
作者: gainax    時間: 5-9-2015 17:34

boltlock唔耐用問題多數係網球拍同BoIt個接觸面太細,加上網球拍未完全上升到最高位就定後而唔耐用, 好少話關活動運作組件事。但M4槍身內部細同煲要裝大口徑飛機偷薄左煲皮先唔耐用, 所以咁多間都係做唔出安心禁掣放煲效果 。唯有大蛇先比較耐禁但飛機內徑縮左先做到。。
反而我想知佢個火控點行,可能又有特別設計
作者: Dave    時間: 5-9-2015 18:33

引用:
原帖由 gainax 於 5-9-2015 17:34 發表
boltlock唔耐用問題多數係網球拍同BoIt個接觸面太細,加上網球拍未完全上升到最高位就定後而唔耐用, 好少話關活動運作組件事。但M4槍身內部細同煲要裝大口徑飛機偷薄左煲皮先唔耐用, 所以咁多間都係做唔出安心禁掣 ...
道樂段片入面有圖睇,基本上... 同真野分別極大,唔好期望有咩真鐵外觀的東東,只是略具味道而已。
http://www.hyperdouraku.com/event/marui_fes2015/index.html

佢火控BOLT LOCK 等成份塞入一個長方盒入面,唔知會唔會可以一體式更換,到時第3 廠整槍殼時就方便了。

順帶一題,AA 12 彈道好靚,3 粒齊齊整整一直飛

作者: gainax    時間: 5-9-2015 18:59     標題: 回覆 16# 的帖子

馬記今次M4好古怪有D簡單復雜化feel 個斷彈設計概念係好,可以有援充效果,不過我以為佢有雙定後固定,睇片無睇錯話好似都係得一個位頂煲,而見到定後個接觸位都係好細有D牙煙 ,Topgas加大左後座力仲可唔可以頂到真係未知知數, 真野咁大後坐力同回膛彈弓咁硬都係簡單用網球拍上升定後, 整咁多好似太花巧了
同埋個尾通好似AEG有個尾蓋。。。馬記又整左D乜呢
支野咁輕快反而火控比較有睇頭
作者: gainax    時間: 5-9-2015 19:36

不過馬記真係有研究過增加定後耐用, 以前D GBB好多時設計定後係L角,定後位就禁得多掣而蝕成斜角boltlock失效
而家醒目係做反方向斜角定後,接觸面增加左外仲可以lock死定後
作者: Eddiem249    時間: 5-9-2015 20:23

引用:
原帖由 Dave 於 5-9-2015 18:33 發表

道樂段片入面有圖睇,基本上... 同真野分別極大,唔好期望有咩真鐵外觀的東東,只是略具味道而已。
http://www.hyperdouraku.com/event/marui_fes2015/index.html

佢火控BOLT LOCK 等成份塞入一個長方盒入面, ...
支aa12,香港既零售店未必有得賣,因為有license嗰間公司已經出咗信,邊間賣就告邊間
作者: Dave    時間: 5-9-2015 20:24

引用:
原帖由 Eddiem249 於 5-9-2015 20:23 發表

支aa12,香港既零售店未必有得賣,因為有license嗰間公司已經出咗信,邊間賣就告邊間
SO SAD,不過... 正所謂殺頭生意有人做,坐等見街
或者正規一點買拉腎當保護費
作者: Eddiem249    時間: 5-9-2015 20:27

引用:
原帖由 Dave 於 5-9-2015 20:24 發表

SO SAD,不過... 正所謂殺頭生意有人做,坐等見街
或者正規一點買拉腎當保護費
人地買嗰個license好似係全球獨家4年的
作者: Dave    時間: 5-9-2015 20:31

引用:
原帖由 Eddiem249 於 5-9-2015 20:27 發表

人地買嗰個license好似係全球獨家4年的
之前開發AA12 的公司應該只有那家「三連發自轉MAG」槍,就是那一公司?

https://www.youtube.com/watch?v=jw9xyfeMT30
作者: Eddiem249    時間: 5-9-2015 20:36     標題: 回覆 22# 的帖子

Silverback,即係之前出pp19嗰間
作者: ayaka    時間: 5-9-2015 20:50

咁銀背個支aa12有無消息?
作者: Eddiem249    時間: 5-9-2015 21:09

引用:
原帖由 ayaka 於 5-9-2015 20:50 發表
咁銀背個支aa12有無消息?
好似年尾先有
作者: 2slow    時間: 5-9-2015 22:22

一貫馬記作風, 支M4GBB對小弟黎講係 失真...失望
作者: 2slow    時間: 5-9-2015 22:25

引用:
原帖由 gainax 於 5-9-2015 18:59 發表
馬記今次M4好古怪有D簡單復雜化feel 個斷彈設計概念係好,可以有援充效果,不過我以為佢有雙定後固定,睇片無睇錯話好似都係得一個位頂煲,而見到定後個接觸位都係好細有D牙煙 ,Topgas加大左後座力仲可唔可以頂到真 ...
其實bolt lock真係咁重要嗎?
作者: Dave    時間: 5-9-2015 22:49

引用:
原帖由 Eddiem249 於 5-9-2015 21:09 發表

好似年尾先有
我在想,MARUI 支AA 12 開發冇一年都兩年,會完全唔理LICENCE 由得其他人玩「買斷」乎?
第一次公布AA 12 時好似今年5 月,那時銀背應已公布拎了獨家,MARUI 咁大家公司冇理由冇考慮過被控告的可能去做發布會吧。
當然我這是理想論,也有可能到時見街比人告到飛起之後AA 12 等到2019 年先出也有可能。

睇番佢張拉腎,AA 12 簽左比銀背,寫通用全球.... 但拉腎呢D 野... 例如美國出拉腎,在中國有約束力嗎?

作者: channet    時間: 5-9-2015 22:51

引用:
原帖由 Dave 於 5-9-2015 20:31 發表

之前開發AA12 的公司應該只有那家「三連發自轉MAG」槍,就是那一公司?

https://www.youtube.com/watch?v=jw9xyfeMT30
個間三連發自轉MAG已經宣佈集資失敗, 放棄左個project
作者: Dave    時間: 5-9-2015 22:52

引用:
原帖由 channet 於 5-9-2015 22:51 發表

個間三連發自轉MAG已經宣佈集資失敗, 放棄左個project
明智... 果支濕濕濕見街應該可以宣布埋破產...
作者: channet    時間: 5-9-2015 22:53

引用:
原帖由 Dave 於 5-9-2015 22:49 發表

睇番佢張拉腎,AA 12 簽左比銀背,寫通用全球.... 但拉腎呢D 野... 例如美國出拉腎,在中國有約束力嗎?

其實我都好好奇, 如果銀背有拉腎, 馬記作為一間咁大公司點會冇考慮依點? 而家馬記冇理由唔會出, 所以背後一定另有故仔
作者: ayaka    時間: 5-9-2015 23:46

咁其實MPS有無係中港台日等國家做左註冊商標/外觀設計/實用新型先?
無既話MPS比幾多權你你都告唔入
作者: Eddiem249    時間: 6-9-2015 00:28     標題: 回覆 31# 的帖子

無咩故仔,銀背買license又唔會通知Marui,marui唔買license就開發,點知剛好銀背又做同一款槍.....
作者: Eddiem249    時間: 6-9-2015 00:31     標題: 回覆 28# 的帖子

係冇架,不過大陸又唔可以公然賣成槍,所以有冇license都冇咩影響啦
作者: Eddiem249    時間: 6-9-2015 00:35     標題: 回覆 32# 的帖子

玩具槍最大既市埸係歐美,日本本土marui咪賣得囉,中國唔可以公然入口/賣,台灣有又幾多人捨得買marui?
作者: gainax    時間: 6-9-2015 01:05     標題: 回覆 27# 的帖子

老實講...後定斷彈對於GBB真係幾重要,次世袋都係有後定(斷彈)先有人玩
但禁掣放煲呢個快速功能有利有弊, 好多GBB唔禁掣放煲後定都無問題,
其實...只要簡單用軟身回膛彈弓,再用替换式煲底斜角鋼件己經OK,蝕左再磨,磨到冇就換最簡單直接
耐唔耐用最重要都係睇設計時後定接觸面多小,同零件硬度,市面D網球拍硬過煲, 加工用軟鋼定鐵料?,
又冇熱處理過?都幾難耐用
作者: Dave    時間: 6-9-2015 02:36

引用:
原帖由 gainax 於 6-9-2015 01:05 發表
老實講...後定斷彈對於GBB真係幾重要,次世袋都係有後定(斷彈)先有人玩
但禁掣放煲呢個快速功能有利有弊, 好多GBB唔禁掣放煲後定都無問題,
其實...只要簡單用軟身回膛彈弓,再用替换式煲底斜角鋼件己經OK, ...
愈少彈,BOLT LOCK愈緊要,
自己有玩開次細袋也有玩GBB,次世袋因為有成8X 粒彈,通常打不完就已經會估到就彈切而換匣,
GBB 有時不是,寸土必爭,一匣得三十粒或者三十幾粒,有時知差不多打哂但也不會換,因為雖然話大概知要換但唔知剩2, 3 粒定十粒八粒,
一隻匣先得30 ,剩十粒唔打是十分浪費的,所以好多時都係打到盡。心算子彈唔係唔得,但戰場上如果真係對手有番咁上下,又要索敵又要聽聲又要諗點攻點守,
未必真係咁得閒一粒粒數到足,戰場上記少樣野總是好事。

至於新Z SYSTEM,個人是睇好的,其實說穿了就是加多條彈弓,NOTHING MORE...
假設傳統硬撞硬的BOLT LOCK 是用0.01 秒,但以力學來講,新系統就算只增加了0.2 秒緩速時間,其衝擊力已經少了好幾倍。
同埋其實如果唔係要就匣井的空位,係士巴拿前面加彈弓一樣可以做到相同功能,但要避空就只好多加零件槓桿轉向,
看起來好似很多件但其實原理很顯淺。
作者: gainax    時間: 6-9-2015 15:11     標題: 回覆 37# 的帖子

先唔理個BoltLock效率,全部重新投資設計重用真槍表面處理大
廠肯賣2千幾就比個讚佢  相信主力實戰派首選馬記冇死,
個Hopup真係得馬記先可以令人安心一買即打, 只要佢肯走大眾化價錢好多局面唔同講法了, 到貨香港唔好炒價就唔怕入
作者: sovietarmy2012    時間: 6-9-2015 15:27

佢肯賣咁平?
作者: Dave    時間: 6-9-2015 15:37

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 6-9-2015 15:27 發表
佢肯賣咁平?
其實好大原因係受日元下跌影響,佢50000~60000 其實等同次世代m4 價格,
日元9~10 算時成hkd 3300 一支,而家6 算 2千6 就買到。
作者: saberming    時間: 8-9-2015 15:04

話說個870應該係膠木...唔係真木
作者: rho837    時間: 8-9-2015 15:34

AA12都唔咪眾多人杯茶! 如果有支1100叉氣跳殻就多人玩!
作者: 2slow    時間: 8-9-2015 15:58

引用:
原帖由 rho837 於 8-9-2015 15:34 發表
AA12都唔咪眾多人杯茶! 如果有支1100叉氣跳殻就多人玩!
AA12都係算啦, 散彈槍但聽到電槍聲已經十分唔開胃
馬記d野唔期望佢會彷真, 實用落場為主... 話時話佢個burst shot幾準咁喎
作者: rho837    時間: 8-9-2015 17:54

引用:
原帖由 2slow 於 8-9-2015 15:58 發表

AA12都係算啦, 散彈槍但聽到電槍聲已經十分唔開胃
馬記d野唔期望佢會彷真, 實用落場為主... 話時話佢個burst shot幾準咁喎
如果又係纯粹打JOULE幾大量BB豆又係個摩打震下震下感覺 ! 咁就即係玩外型! 未必多人買!

如果TOP出AA12電動跳殻 ! 我都有啲興趣!

如果1:1 12G尺寸叉氣跳殻就一定會幫襯!

以前聽人狗UP過話有歐洲公司生產過 12G(HPA-40J) 叉氣跳殻打橡胶波專俾真鐡 Training 用但成本太貴! 十幾年前講一粒12G叉氣殻都要三千港元一粒, 重要别外洗多兩至三萬元買套叉氣系统同專用BOLT頭(全齊一套 12G 叉氣殻合約價成三十萬元(唔連槍), 但只專供 Law Enforcement Training 用, 聽聞澳門警察好似買左一套打 indoor simulation training 用?)! 嘩! 如果堅係有可以民用就正呀!

作者: Dave    時間: 9-9-2015 01:10

引用:
原帖由 rho837 於 8-9-2015 17:54 發表

如果又係纯粹打JOULE幾大量BB豆又係個摩打震下震下感覺 ! 咁就即係玩外型! 未必多人買!

如果TOP出AA12電動跳殻 ! 我都有啲興趣!

如果1:1 12G尺寸叉氣跳殻就一定會幫襯!

以前 ...
基本上馬記出跳殼可能性相當微,始終佢渣正玩具廠中指就係落場用,玩樂次之。
今次支AA12 老實講外觀真係冇咩興趣,最有興趣只係爆開佢觀摩下佢攪邊科。
個人喜歡的半/全自動散彈係 SPAS12 . SIAGA 之流,唔知出得好賣會唔會出埋,SPAS12 用梗托應該夠位,SIAGA 勉強D。

其實以MARUI 技術整一雞六發應該冇咩問題,但始終彈弓推,一開六就真係除六份力,可能塞條M130 入去都係出得0.4~0.5 J 如果打六粒,又係得個吉。
唔似得GAS M870 打三力又係咁力打六粒又係咁力。AA12 當佢係試金石,玩樂應該OK 的始終之前冇,但如果真係買可能會再等下款。
半自動GAS SG 就得一個目標架姐UTS-15,型到飛起,等到2046 可能出。
作者: Lolanto    時間: 9-9-2015 01:30

引用:
原帖由 rho837 於 8-9-2015 15:34 發表
如果支AA12係叉氣跳殻都會有好多人玩
作者: Eddiem249    時間: 9-9-2015 09:13

引用:
原帖由 Lolanto 於 9-9-2015 01:30 發表

如果支AA12係叉氣跳殻都會有好多人玩
我先唔會買,揾自已笨....
1.load多過打,除非你興趣係load彈,
2.入十幾二十個义氣殼,一定重到hh,
3.a piece of shit個啲拉一打一都會jam,full又係jam到hihi,
作者: Dave    時間: 9-9-2015 09:28

3.a piece of shit <-- 要LOAD 一LOAD先明 
作者: channet    時間: 9-9-2015 12:10

[quote]原帖由 Eddiem249 於 9-9-2015 09:13 發表

我先唔會買,揾自已笨....
1.load多過打,除非你興趣係load彈,
2.入十幾二十個
作者: channet    時間: 9-9-2015 12:11

同意CHING, 而家既散彈跳殼技術未成熟, 打一跳一都jam到媽媽聲, 如果FULL AUTO跳殼, 除非技術好大突破, 否則jam彈會成為生活一部份

作者: channet    時間: 9-9-2015 12:12

同意CHING, 而家既散彈跳殼技術未成熟, 打一跳一都jam到媽媽聲, 如果FULL AUTO跳殼, 除非技術好大突破, 否則jam彈會成為生活一部份
作者: ivan0819    時間: 9-9-2015 12:13

如果係出MP5次世代就好啦
作者: Dave    時間: 9-9-2015 17:18

路邊社消息,AA 12 見街時間會比 M4 GBB 更早,最快是今個月尾下個月初,未能核實,聽住先。
作者: channet    時間: 9-9-2015 17:26

引用:
原帖由 Dave 於 9-9-2015 17:18 發表
路邊社消息,AA 12 見街時間會比 M4 GBB 更早,最快是今個月尾下個月初,未能核實,聽住先。
一般日本出左香港幾耐到?
作者: Dave    時間: 9-9-2015 17:46

引用:
原帖由 channet 於 9-9-2015 17:26 發表

一般日本出左香港幾耐到?
以之前觀察計,飛機貨一星期內,行船(平d )就大半個月內
作者: YSL    時間: 9-9-2015 22:05

G34 而家先出

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0