標題: [Marui] 馬記新GBB系統介紹 [打印本頁]

作者: gunka    時間: 10-9-2015 22:46     標題: 馬記新GBB系統介紹

GBB新系統,新標準,一出要即買!!去片 :

https://www.youtube.com/watch?v=hwLT0tL8S7w

作者: FunggI    時間: 10-9-2015 22:58

0像真...無興趣
作者: gunka    時間: 10-9-2015 23:16

其實老馬未透露隻匣既設計。不過廣告中強調氣化一流及好省氣~
作者: Tango1997    時間: 10-9-2015 23:44

134刀咁。。。就好正
作者: gainax    時間: 11-9-2015 01:01

成日出親新野都M4。。  GBBR玩得耐其實開始覺有D厭
馬記咁好創意又出過870好評如潮不如出GBBshotGun仲好, 一雞3到6飛+大後座力諗起都正
作者: RCman    時間: 11-9-2015 09:54

引用:
原帖由 gainax 於 11-9-2015 01:01 發表
成日出親新野都M4。。  GBBR玩得耐其實開始覺有D厭
馬記咁好創意又出過870好評如潮不如出GBBshotGun仲好, 一雞3到6飛+大後座力諗起都正
甘作為一間開發公司,想出一件賣得的產品又無可厚非。
要知道日本雖然係比老美掉了兩個"boy"去廣島及長崎。
但係日本仔心目中,係有"戀美狂"的。
出M4,係本土一定大賣係事實麻。
作者: 2slow    時間: 11-9-2015 10:10

落場實用槍
但對小弟黎講係失真, 失望...
睇唔到點解要為左個bolt lock而簡單復雜化呢...
作者: gunka    時間: 11-9-2015 10:48

因為以嚴緊、認真同氣槍老大哥的名字下, 老馬要重新訂定GBBR既標準。汽化、後助力、準確度、用料質素、重量、精度等等一切,比起GHK之流既「夾硬系統」、VFC既「只有外在冇內涵」之輩或其他等等等等等等之所謂氣槍來一次切頭切尾既控訴,並重新樹立一個連師奶都讚既産品。吾好講其他,淨係睇海報都專業過你GHK, 而且肯開發「新系統」去改善有 GBBR 以來既缺點, 尼番心思已經值得 275度躹躬, 總好過GHK夾硬「copy」人地d系統。老馬尼個王者之位,根本就咁放張海報喺地下, 贏過哂你GHK當年拍嗰批自誇片!!

老馬無能得頂~一出必買十支!!
引用:
原帖由 2slow 於 11-9-2015 10:10 發表
落場實用槍
但對小弟黎講係失真, 失望...
睇唔到點解要為左個bolt lock而簡單復雜化呢...
作者: RCman    時間: 11-9-2015 10:58

引用:
原帖由 gunka 於 11-9-2015 10:48 發表
因為以嚴緊、認真同氣槍老大哥的名字下, 老馬要重新訂定GBBR既標準。汽化、後助力、準確度、用料質素、重量、精度等等一切,比起GHK之流既「夾硬系統」、VFC既「只有外在冇內涵」之輩或其他等等等等等等之所謂氣槍來一 ...
嘩.....師兄你要唔要放馬記名牌上神台供奉
作者: RCman    時間: 11-9-2015 11:09

玩GBBr, 係有好多種感覺要配合。
但我相信有幾大比例於前大前提下,內控組件最好能夠像真鐵,
原因係除了於射擊上能夠有水準之餘,
另一個玩法就係打理鎗支時能夠有與真鐵相近的分解過程,
更重要可能大部份組件能與真鐵共用添。
正因為呢個原因,玩GBBr的人心態係同玩AEG有別。

作者: FunggI    時間: 11-9-2015 11:15

引用:
原帖由 RCman 於 11-9-2015 10:58 發表

嘩.....師兄你要唔要放馬記名牌上神台供奉
恐怕連老馬都未敢講E家出支M4係要將GBBR 重新定義...
當然我唔排除老馬既性能好可靠穩定
但諗一層玩GBB都係求像真
但佢內部改到咁樣真係相差得太遠啦
佢出到咁咪同GBB BOX無分別
作者: RCman    時間: 11-9-2015 11:20

引用:
原帖由 FunggI 於 11-9-2015 11:15 發表

恐怕連老馬都未敢講E家出支M4係要將GBBR 重新定義...
當然我唔排除老馬既性能好可靠穩定
但諗一層玩GBB都係求像真
但佢內部改到咁樣真係相差得太遠啦
佢出到咁咪同GBB BOX無分別
係變種GBB BOX, 可能之後佢出其他款如馬沙打, SIG只要換個外殼就得。
大前題係用M4 5.56匣就出咩鎗款都無難度。
作者: gunka    時間: 11-9-2015 11:39

各位師兄,所言什是。。。。。。。。。

作者: 2slow    時間: 11-9-2015 11:43

我係唔明點解要搞咁多野為左個bolt lock
雖然好欣賞佢地既創意(簡單復雜化)及功力
但點解唔諗下向像真方向解決後定問題呢?

真鐵又無(或少)呢個問題...
佢可以諗下bolt lock部件採用更好的材料
又或者諗下點樣lock住兩邊bolt head位置減少損耗等等
作者: 2slow    時間: 11-9-2015 11:48

之前把HK45既slide locking 系統見到都已經好唔開胃了
買過黎試玩過, 係好準好好打, 落場十分正,
但番屋企拆槍做maintenance時真係過唔到自己果關

slide locking 系統, slide release兩邊方解模式的設計, 仲有個失真decocking...

玩左兩星期後賤賣

之前仲好期望馬記出既M&P及USP等等, so sorry, 唔係我杯茶

作者: RCman    時間: 11-9-2015 11:51

引用:
原帖由 2slow 於 11-9-2015 11:43 發表
我係唔明點解要搞咁多野為左個bolt lock
雖然好欣賞佢地既創意(簡單復雜化)及功力
但點解唔諗下向像真方向解決後定問題呢?

真鐵又無(或少)呢個問題...
佢可以諗下bolt lock部件採用更好的材料
又或者諗下 ...
其實如果唔想用鋼做bolt(134A都未必推得起)
甘咪用鋁或啞鉛造主材料,再係易難的位置改用一個modula 型式,
當用到一定磨損度就全個modula 換左佢咪得羅?
作者: 2slow    時間: 11-9-2015 11:54

引用:
原帖由 RCman 於 11-9-2015 11:51 發表

其實如果唔想用鋼做bolt(134A都未必推得起)
甘咪用鋁或啞鉛造主材料,再係易難的位置改用一個modula 型式,
當用到一定磨損度就全個modula 換左佢咪得羅?
仲要用134氣, 如果用topgas果堆復雜化零件都唔知頂唔頂到

係lor, 好似VFC咁係bolt頭比你可以換縲絲咁都唔錯呀...
作者: gunka    時間: 11-9-2015 12:17

佢幅圖,成個 GBB Box 或AEG波箱咁款, 老馬完全吾了解玩GBB既人的心態。我上面一番言論只係贈班「馬記槍手」慶姐~~

其實一日馬記尼個「新系統」未試過就吾會知好定壞,所以未試過吾敢講。不過片中 presenter 話省氣係賣點, 什至懷疑佢隻匣可能係 hicap 都吾出奇。到時就多一班人可以用GBB狂full 力戰 AEG狂扣都吾奇。

我冇話老馬創新吾好, 只係個系統吾岩我,加上第日佢d parts, 有一段時間, 必定要用返佢自家野, 而且在 upgrade 方面, 亦有一段時間相信比較困難。。。。
作者: ayaka    時間: 11-9-2015 12:18

AR-15唔想再買了, 馬記出其他款先考慮
作者: FunggI    時間: 11-9-2015 12:20

我都係只期盼其中一個講法
佢出呢個變種BOX
可以出更多其他槍款
作者: 2slow    時間: 11-9-2015 15:09

另一段有英文字幕的MWS解說
https://www.youtube.com/watch?v=-TIR2KE8i34
作者: sovietarmy2012    時間: 11-9-2015 15:40

咪就係一支純粹的GBB...為左省氣,可靠,強後助...同一支GBB手槍分別不大,咁搞法...
作者: joey    時間: 11-9-2015 16:17

如果係馬記耐用,一定多人買
作者: Tango1997    時間: 11-9-2015 16:19

馬記有乜問題?。。。依家出玩具。。。唔係出實彈。。。外觀比例像真咪得囉
作者: FunggI    時間: 11-9-2015 16:29

引用:
原帖由 Tango1997 於 11-9-2015 16:19 發表
馬記有乜問題?。。。依家出玩具。。。唔係出實彈。。。外觀比例像真咪得囉
馬記槍幾時外觀比例像真過...諗都唔洗諗
包括換骨換托換槍身...99%無得傾
作者: gunka    時間: 11-9-2015 16:38

引用:
原帖由 Tango1997 於 11-9-2015 16:19 發表
我好懷疑佢連一般現在市場的GBB pistol grip都未必用到。

只希望保養簡單,吾好太覆雜。。。。
作者: gunka    時間: 11-9-2015 16:48

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-9-2015 15:40 發表
咪就係一支純粹的GBB...為左省氣,可靠,強後助...同一支GBB手槍分別不大,咁搞法...
馬記 is Number One!!!!! 「咁搞法」都只因佢專業、用心、態度認真的一個品牌所致~ 在成槍售賣前,已經做過好多次公開測試, 成績絕對吾係一般自拍試槍片之流的打飛機產品可以比美。。。。。(oh yesh~ oh yesh~~~)

老實講,未上手真係吾知係咪堅「省氣,可靠,強後助」, 上過手先知~所以吾敢話佢差。
作者: sovietarmy2012    時間: 11-9-2015 16:56

引用:
原帖由 gunka 於 11-9-2015 16:48 發表

馬記 is Number One!!!!! 「咁搞法」都只因佢專業、用心、態度認真的一個品牌所致~ 在成槍售賣前,已經做過好多次公開測試, 成績絕對吾係一般自拍試槍片之流的打飛機產品可以比美。。。。。(oh yesh~ oh yesh~~~) ...
師兄吾洗激動...我無AR,亦無GBBR
作者: gunka    時間: 11-9-2015 16:57

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-9-2015 16:56 發表

師兄吾洗激動...我無AR,亦無GBBR
我攪下笑姐~冇激動~ HO-HO-HO-!
作者: loveless    時間: 11-9-2015 16:59

掂既自然會有口碑.
(我覺得134A都可以chok到甘真係未敢話佢差)
作者: 2slow    時間: 11-9-2015 17:07

引用:
原帖由 loveless 於 11-9-2015 16:59 發表
掂既自然會有口碑.
(我覺得134A都可以chok到甘真係未敢話佢差)
好在佢打完之後無話膊頭痛又話紅左瘀左...

作者: 2slow    時間: 11-9-2015 17:09

引用:
落場用家有福了
作者: gunka    時間: 11-9-2015 17:16

引用:
原帖由 2slow 於 11-9-2015 17:07 發表

好在佢打完之後又話膊頭痛又話紅左瘀左...
哈哈哈哈哈~可能日本d飛機吾同表達尼~ 一路扣,一路叫「Kim-Mu-Gee~」

Anuway, 有可能佢個 Z system 係可以成個拆落黎維修,方便夾容易。而且似乎佢個 system 好硬淨,如果改得到打 Green / Top Gas, 及無痛換重型 Recoil 組, 咁我諗可能真係有機會打到「膊頭痛又紅瘀」之類。
作者: gainax    時間: 11-9-2015 17:21     標題: 回覆 6# 的帖子

無錯,投資落M4都唔會蝕錢, 但市場真係太多M4了, 馬記做得幾好都唔會令我D已經玩開既感興趣, 如果未來好似以前AEG年代會出AR越戰同黑鷹型號就完全唔同講法,市場更需要呢D少有型號
作者: gainax    時間: 11-9-2015 17:41

引用:
原帖由 2slow 於 11-9-2015 11:48 發表
之前把HK45既slide locking 系統見到都已經好唔開胃了
買過黎試玩過, 係好準好好打, 落場十分正,
但番屋企拆槍做maintenance時真係過唔到自己果關

slide locking 系統, slide release兩邊方解模式的設計, 仲有 ...
馬記市場一向都係比落場Wargame用家,真正鐘意槍械係唔會真心鐘意佢既玩具設計同尺吋, 有好多時唔係做唔到近似實物個機械結構同造型,而係佢無考慮過咁做 近代都可以做到又真又落場既系統,對於仍然停留實用唔可以真實既概念,我覺得不進則退了

其實如果GBB冇左像真結構係玩少左樣趣味, 好似模型冇左機械骨架咁,真係少左好多可玩性
作者: FunggI    時間: 11-9-2015 17:49

引用:
原帖由 gainax 於 11-9-2015 17:41 發表

馬記市場一向都係比落場Wargame用家,真正鐘意槍械係唔會真心鐘意佢既玩具設計同尺吋, 有好多時唔係做唔到近似實物個機械結構同造型,而係佢無考慮過咁做 近代都可以做到又真又落場既系統,對於仍然停留實用唔可 ...
直頭無左玩GBB既樂趣
都係個句...我覺得已經落左GBB坑既玩家無幾多個會去買馬記GBB M4
作者: channet    時間: 11-9-2015 17:57

唔係串嘴, 但成日聽人講咩"像真像真", 比你點像真都好還是不BB彈發射器? 講得白D未又係玩玩具? 一味講像真只不過係自己感覺良好, 俗D就係打飛機思想, 我知一定係唔岩聽但我都係有個句講個句
作者: gainax    時間: 11-9-2015 18:26     標題: 回覆 36# 的帖子

注重性能實用係好事,但太過於注重而忽略像真重要性又唔係幾平行
玩耐左GBB性能返而冇想像中重要,落場唔會一雞清,唔會成日扣連發,唔會即刻返叉匣,而家D系統其實夠哂落場。
返而玩耐左會追求第二D,人總系貪心, 玩得耐就會想更好, 想後座力大,想外殼靚,想刻字正,想落真件,想入面真實拆解可以有真feel

始終又真又靚又好打係最終發展方向, 邊個唔想咁
作者: gunka    時間: 11-9-2015 18:42

引用:
原帖由 channet 於 11-9-2015 17:57 發表
唔係串嘴, 但成日聽人講咩"像真像真", 比你點像真都好還是不BB彈發射器? 講得白D未又係玩玩具? 一味講像真只不過係自己感覺良好, 俗D就係打飛機思想, 我知一定係唔岩聽但我都係有個句講個句
某程度上我都有咁諗,所以吾會追求得好極端。不過咁,每樣野都有個基本點, 正如為何你要買BB 氣槍玩射擊而不選擇射「丫差」、豆槍、水槍、什至橡根玩具槍?? 是否射擊之餘,BB 氣槍能帶給你某程度上的實在感尼??

如果某程度上認同的話,BB 氣槍中GBB除了追求射擊既實感外,GBB亦可在非射擊時, 在維修、處理槍械等事儀上仍可帶給你某程度的實在感。尼d就係一般GBB玩家的追求。至於AEG,某程度上射擊訓練時,也可帶有相同的實在感的道理一樣。

老馬個新系未玩過,吾敢講好定吾好,一來此終老馬有班 die hard fans, 二來相信老馬睇岩某一 market 而針對該市場而出手的, 且拭目以待吧。

作者: rho837    時間: 11-9-2015 18:58

引用:
絶對同意! 絶對同意! 絶對同意!

要玩象真! 一係玩真鐡或DEACT或DUMMY玩具! AIRSOFT is AIRSOFT ! GBBR表现唔逹標! 話之你有幾咁真有幾咁貴樣都冇用!

洗左我好多錢同時間! YYA都出左咁多年! 以經给我們一個"算把啦"印象! YYE好小小但呢類GBBR (AR BOLT)系统都係好嬌而唔夠揾定!

講真! 等待咁耐馬老爺致推出 AR15 GBBR Platform 供應日本及其他國家一般大眾用家市場! 一定有原因!  GBBR系统操作揾定及耐用性! 一定要有長期及揾定生産零部件供應服务. 我們就放心進行 aftermarket 良產部件及 conditional R S crossover customisation!

如果馬老爺支 GBBR M4 掂的話! 我一定玩!

之前啲系统咁多問題! 用幾好才料造多多功夫到尾件成品出場打幾次就算把啦! 失敗! 耐用性同揾定性唔逹我們對原娤PTW 打 AIRSOFT SPORT STANDARD 要求!

作者: channet    時間: 11-9-2015 19:00

引用:
原帖由 gunka 於 11-9-2015 18:42 發表

某程度上我都有咁諗,所以吾會追求得好極端。不過咁,每樣野都有個基本點, 正如為何你要買BB 氣槍玩射擊而不選擇射「丫差」、豆槍、水槍、什至橡根玩具槍?? 是否射擊之餘,BB 氣槍能帶給你某程度上的實在感尼??

...
ching 有見地夠中肯   我只係見太多人唔知係自我催眠定分唔清楚幻想定現實, 佢地真係用一個真槍心態去玩WG, 囉支玩具著晒真品就幻想自己SEAL Team Six, 跟住批判咩咩咩唔夠像真bababa....我冷眼旁觀真係只能笑而不語
作者: rho837    時間: 11-9-2015 20:06

一樣米養百樣人! 有錢人玩任何玩意都要特顯個人用錢換來既品味及其他人眼目表情及注意! 如果唔咪又點會俾班疑似葡萄朋友出到句 " WORD CUP 裝備, BEGINNER 速度 ! " 呢類精句!

我只係覺得能够買到一支"貴買平用"耐用揾定表现AIRSOFT槍! 係物有所值! 我唔咪太投入装備! 尤其是特别係一定要名牌贵到一般人唔會買, 或者過類又貴又好有"灰色地帶~踏過界"既疑似軍用装備! 又或者望住一本'日本'及'美國'雜志見張英雄相個POST同GEAR就篤手指要一莫一樣跟風跟潮流!

不過我又唔介意見到孔雀开屏成富身家拿出來有圖有真相證明"我有"既朋友仔, 呢個世界真係人俾人就俾死人! 相信大家都唔咪過類膚淺人, 影撘銀纸放上網證明有錢既底B行為! 好多野我都冇但自己冇又唔會葡萄眼红人家! 同時又好接受班玩幾百元一支手槍既朋友們, 大家不分年龄有講有笑! 百花齊放! 咁就大家玩得開心!

作者: 2slow    時間: 11-9-2015 20:21

總之百貨應百客啦
作者: Tango1997    時間: 11-9-2015 20:54

引用:
原帖由 rho837 於 11-9-2015 18:58 發表

絶對同意! 絶對同意! 絶對同意!

要玩象真! 一係玩真鐡或DEACT或DUMMY玩具! AIRSOFT is AIRSOFT ! GBBR表现唔逹標! 話之你有幾咁真有幾咁貴樣都冇用!

洗左我好多錢 ...
就係因為唔穩定。。。所以我一直唔玩GBBR
作者: FunggI    時間: 11-9-2015 21:17

引用:
原帖由 Tango1997 於 11-9-2015 20:54 發表

就係因為唔穩定。。。所以我一直唔玩GBBR
就係因為你地無玩
所以唔知其實E家GBB既穩定已經進步左好多...
我既出發點只係玩GBB都係貪佢像真既感覺
既然E家既GBB已經做到連內部都好貼近像真
出多個馬記儘管性能優勝
但內部始終差得太遠
對於追求像真既已經係敬而遠之

至於你要用   要像真不如玩珍鐵既論點
無得好講
因為玩BB彈槍個刻大家都已經係打緊飛機
作者: Tango1997    時間: 11-9-2015 21:22

引用:
原帖由 FunggI 於 11-9-2015 21:17 發表

就係因為你地無玩
出多個馬記儘管性能優勝
但內部始終差得太遠
對於追求像真既 ...
打飛機
作者: Tango1997    時間: 11-9-2015 21:24

引用:
原帖由 FunggI 於 11-9-2015 21:17 發表

就係因為你地無玩
出多個馬記儘管性能優勝
但內部始終差得太遠
對於追求像真既 ...
我有玩GHK AK....不過無玩AR 同Mp5
作者: FunggI    時間: 11-9-2015 21:38

引用:
原帖由 Tango1997 於 11-9-2015 21:24 發表

我有玩GHK AK....不過無玩AR 同Mp5
算啦...再拗都無咩意思
直到佢出左上手試   先知個穩定程度去到邊
馬記穩定可靠我都無咩異議
但係覺得改到咁如果只係相對穩定少少...唔夠驚艷就無咩吸引了
作者: sovietarmy2012    時間: 11-9-2015 21:50

可見將來我都係無緣於GBBR...因為$$$

作者: gainax    時間: 11-9-2015 21:58

馬記野勝在真正一買即玩,其它其實唔係想像中咁完美 支MP7已經影都冇,
像唔像真都好,百貨應百客,反觀而家GBB係走向像真, 除非非馬記唔玩
作者: Dave    時間: 11-9-2015 22:01

如果MARUI 做唔到超卓穩定性其實一樣冇意思,
有些事是折衷的,以玩具做出發點去做玩具結構,必然比又要真又要爽準襟的要求更易達到,
自己識攪順支GBB 識攪次世代識攪AEG 識攪狙甚至識巨改槍身手作仔刀刀叉叉,但有一句野我到今日都理解唔到的,
就係「唔識自己執就不如唔好玩GBB」,R哂頭,
玩具買番來就係用來玩,做咩要學埋金工木工。
N 星期前貼過對MARUI GBB 的要求:
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=3#pid1190444
我主觀期望係:
1- 價格3000 前後+/- 300
2- 必須更換補品價格BELOW 300 ( 例如強化飛機 )
3- 原裝食TOPGAS 不壞 ( 假如換強化飛機後,最好原裝可吃 )
4- 一雞清40 粒  不腳軟
5- 穩定到尾,單發連扣第一發至最後一發火力差低於20%
6- 原裝件可健康按網球拍RELEASE BOLT 而耐用
7- 匣重 400 克或以下

睇而家牌面,
1就PASS硬,2, 4 , 5 ,6 應該一半機會以上PASS,7 就一定FAIL 因為已經公布左480 克,
至於餘下問題就是食唔食到TOPGAS 爆唔爆野。

作為一個只想玩唔想煩的玩家對此還是有些期待。
作者: Dave    時間: 11-9-2015 22:28

引用:

就係因為你地無玩
出多個馬記儘管性能優勝
但內部始終差得太遠
對於追求像真既 ...
認同,玩具扮真槍本身就係打飛機行為,
都係要腦內補完的,但唔知幾時開始,有人開發左隻杯出黎,
之後就開始批判左手派用手卒唔夠擬真,太方便跟本只係一個毫無投入感既活塞工具,一定要用杯先係真.飛機,
你用手就係唔夠品味,之後有D 杯廠就做D 1比1 真人採寸真數杯,又開始批判話我呢個先係真數,你地D 玩具數杯跟本冇得比,
左手派比人批判為假飛機PLAYER,玩具數杯就批判為無品味但可接受,1 比1 真數杯先叫做真係飛機。

真係日光之下無新事,我都係想輕鬆打下(槍)姐...
作者: 里安    時間: 11-9-2015 22:55

引用:
原帖由 RCman 於 11-9-2015 11:20 發表

係變種GBB BOX, 可能之後佢出其他款如馬沙打, SIG只要換個外殼就得。
大前題係用M4 5.56匣就出咩鎗款都無難度。
我都估呢個原因多

不過講性能,近年買既KSC HK45、MP7同M4個人覺得合我心意

作者: gainax    時間: 11-9-2015 23:04

引用:
原帖由 Dave 於 11-9-2015 22:01 發表
如果MARUI 做唔到超卓穩定性其實一樣冇意思,
有些事是折衷的,以玩具做出發點去做玩具結構,必然比又要真又要爽準襟的要求更易達到,
自己識攪順支GBB 識攪次世代識攪AEG 識攪狙甚至識巨改槍身手作仔刀刀叉叉,但 ...
M4實在太多系統了,ksz,方仗,VFZ已經可以講係三國鼎立
材料同像真度馬記料都冇贏既機會,後備件同補品咁遲出不明朗,
淨返氣化同準度我覺得馬記可以競爭, 但。。除非馬仔超前明顯,唔係玩緊都唔會轉會,新玩又驚做白老鼠睇定先遲D冇件冇補品做左孤兒仔 。所以。。睇馬記得唔得好睇有冇件换,原裝可以做成點,如果係134a掂,Topgas就易爛除左日本外實收檔
作者: sovietarmy2012    時間: 11-9-2015 23:34

玩具買番來就係用來玩,做咩要學埋金工木工。
作者: gainax    時間: 11-9-2015 23:42     標題: 回覆 52# 的帖子

其實唔係話要做到入面像真先值得玩,而係做到波箱咁真係好倒胃口。。 GBB要成日打開入面保養唔同電槍, 成日見到平板都無胃口係咪先
就算ksz唔多點像真但設計都做返撃鎚就㨻鎚,煲就煲既造型終於AR
不過其實冇咩好拗睇個人喜好, 我自己係落場加收藏玩家,又睇得又打得先諗,而家做到睇得又打得真係唔會好似以前買兩支一支玩一支收藏咁傻。一支槍可以落場槍,可以收藏槍,可以操作槍,滿足哂3個願咪幾好
作者: sovietarmy2012    時間: 11-9-2015 23:46

方仗,VFZ吾係一樣WA系統咩?
作者: joey    時間: 11-9-2015 23:54

馬記有邊支gas槍唔係用134a,

但幾乎所有game友都係打top gas, 咪一樣無事!
作者: gainax    時間: 12-9-2015 00:12

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-9-2015 23:46 發表
方仗,VFZ吾係一樣WA系統咩?
唔算掛,都好多野唔同,叫有參考過好D
作者: gainax    時間: 12-9-2015 00:27

引用:
原帖由 joey 於 11-9-2015 23:54 發表
馬記有邊支gas槍唔係用134a,

但幾乎所有game友都係打top gas, 咪一樣無事!
長火同短火單發同連發既耐用程度差好多,膠架打Topgas好睇運,
最驚馬仔所有測試設定用134a,用Topgas材料頂唔順要科水。。手槍kSZ都有鋼料補強,今次馬記宣傳增強耐用應該有落鋼鎚掛
作者: gunka    時間: 12-9-2015 00:38

頭先追索資料,尼支新系統老馬意向價介乎 5萬至6萬日元。現價大概港元 $3600 至 $4320
作者: gunka    時間: 12-9-2015 00:45

引用:

就係因為你地無玩
出多個馬記儘管性能優勝
但內部始終差得太遠
對於追求像真既 ...
認同尼位師兄講法。可能我都係咁諗之故。

但此終槍未出,吾敢講個系統好定吾好,實屬言之過早。不過純以玩埋結構、處理手法等等,老馬尼個「波箱」吾係好岩小弟謂口而已。。
作者: Dave    時間: 12-9-2015 00:50

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 00:38 發表
頭先追索資料,尼支新系統老馬意向價介乎 5萬至6萬日元。現價大概港元 $3600 至 $4320
好大隻字但冇準,今日日元64 算,請問你點計4 千幾出來?
同樣5 ~ 6 萬的次世代M4,槍街賣緊二千幾又點解呢?

首先就算你計到盡 64 算都係唔過4K,另外一件事,
日本槍來到HK 多數比當兌換價更低,這是通例。

作者: gunka    時間: 12-9-2015 02:07

引用:
原帖由 Dave 於 12-9-2015 00:50 發表

日本槍來到HK 多數比當兌換價更低,這是通例 ...
https://hk.finance.yahoo.com/currencies/converter/#from=JPY;to=HKD;amt=50000
作者: gunka    時間: 12-9-2015 02:13

引用:

我只係提供下d資料姐~準吾準洗吾洗勞煩大哥你批評我呀~吾準咪準lor~參考姐
https://hk.finance.yahoo.com/currencies/converter/#from=HKD;to=HKD;amt=1
作者: louis265    時間: 12-9-2015 05:00

想要全行程ak47多d=.=
作者: gainax    時間: 12-9-2015 08:32

引用:
原帖由 louis265 於 12-9-2015 05:00 發表
想要全行程ak47多d=.=
台仔之前咪話有支全真數全行程AK? 不過好耐都冇左踪影。。
AKGBB連KSz都唔敢做全行程,基本上可以死心,一係用輕煲維持返氣化效率同RoF但後座力又冇feel, 呢次真係魚與熊掌了
作者: Dave    時間: 12-9-2015 08:37

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 02:13 發表

我只係提供下d資料姐~準吾準洗吾洗勞煩大哥你批評我呀~吾準咪準lor~參考姐
https://hk.finance.yahoo.com/currencies/converter/#from=HKD;to=HKD;amt=1
我冇批判你本人,我係話你字大夾冇準,好客觀RIGHT ?
連你比我條LINK我輸入6 萬日元都係出唔到四千幾,問番你點計數,你又話我批評你,咁怪既你?

準確既野先可以參考,錯誤既資料有咩好參考?不如話十算,換算出黎係六千,未必準,只供參考。
作者: gainax    時間: 12-9-2015 08:38

引用:

有時唔知點解香港連運到貨可以平咁多,好似仲平過日本買 日本仔都會來香港買槍?
作者: Dave    時間: 12-9-2015 08:44

引用:
原帖由 gainax 於 12-9-2015 08:38 發表

有時唔知點解香港連運到貨可以平咁多,好似仲平過日本買 日本仔都會來香港買槍?
估計是批發比得平吧 ( 估的 )
G 師兄說日本仔買番轉頭其實發生過,只是發生過在高達MG 模型,3000 日元一盒MG 舊高達,( 當時近十算 ),香港只係賣緊HKD 130~ 145,
有些日本人真係會係香港買番轉頭。
作者: RCman    時間: 12-9-2015 08:56

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 00:38 發表
日本玩具(鎗,搖控車,超合金機械人.....),來港個零售價從來都係底個yen價對換率的。
不是就甘對換日元匯率的,人地一個文員人工=香港一個主任級了。
作者: RCman    時間: 12-9-2015 09:02

引用:

其實大部份日本定價的玩具,包括氣鎗,塑膠組合模型,搖控車,比例火車,景品,著衫Action Figures, 超合金......
當日元匯率在6.x-8.x水平時,來港個零售價都係處於4-5折算匯率。
所以,係日本買新品玩具十居其九一定貴過香港買十幾至二三十巴仙。
但,還是有很多人是以為用日玩匯率照計算供港的零售價值
而且,有一點要留意,在日本買玩具,於大型連鎖店鋪如Yodobashi, Big Camera或是一些專門店。
在本土零售價內是有一個折扣價,比如定價50000yen 的貨品,是有大約10-15% 折扣。

作者: gainax    時間: 12-9-2015 09:05     標題: 回覆 70# 的帖子

其實大量生產成本真係可以壓到好低話平就平

雖然個人睇法對呢次無興趣, 但馬記大作出品只要價錢ok絕對唔會令大家失望第一批都唔怕入, 唯獨馬記既用料實在無進步過,亞鉛只適用平價產品出現 。以往經驗改力改氣想長久,都係等補品實際 最重要唔好炒價
作者: wing383    時間: 12-9-2015 10:22

凈係cerakote都值一千幾百啦,值得期待的落場槍!
作者: 0050100    時間: 12-9-2015 10:49

好期待的玩樂槍,反而怕係個新型outer barrel clamp.
作者: rho837    時間: 12-9-2015 11:09

以我個人經驗就咁望呢支馬老爺GBBR個操作設計!我覺得搵定操作以經'贏'哂其他對手!我可以講句我手上所有GBBR M4 可以拆翻啲珍品配件就賤放哂出街啦!
佢個操作平台好有潛力!現今要外觀及尺寸造到1:1極所謂象真係冇難道!將來市場一定有好多優良配件出現!

向之前啲'嬌嬌'GBBR M4説再見!以後唔好俾我再遇翻呢啲玩具槍!
作者: BFG001    時間: 12-9-2015 14:01

現場玩過枝M4 GBB demo,對新手嚟講枝野好正,起碼個Blowback夠強、枝Demo槍無古怪野出現
作者: rho837    時間: 12-9-2015 14:56

馬佬爺都知道GBBR個市場好大! 要做"一哥"至生全到! 支GBB BOLT CARRIER; 隻BOLT-HEAD飛機; 一望就知道解决了不小現有GBBR Blow-back操作間題! 個機械機板設計簡值"好"!

我由真 AR-15 打比賽打到 AEG 跟着打到PTW (私人造HK$7,000.00 一套CNC PTW 身供三套)跟着打到WE GBBR M4 由銅膽玩到 AR-BOLT (TSC CNC 身兩套, RA TECH 身一套)再打到 INO GBBR M4 (兩支 INO, 兩套 PRIME 身); 好多個鋼RA-TECH WE機板, 鋼BOLT system都玩左幾套啦! 彈夾及夾殻(TANGO DOWN, P乜, Pro-win, GHK, WA, WE all series!)! 浄係M4呢隻款都玩到失望! 真係浪費金錢! 所以話到明以後GBB手槍同長槍只會幫襯MARUI, SYSTEMA 及 Real Sword (AK only)!

我對呢支新M4個平台好有信心! Marui應該唔會打冇板刻既市場丈! 如果造支好過WA及WE小小既同平台槍! 大家洗乜買marui! 所以今次出得俾大家望 ( ZET ) - ( 最終; 最耐用; 科技 ) 我估意思係终于在機械設計上解决所有一般GBBR唔夠耐用既任何有關問題!  今次一定有驚喜!

如果馬佬爺一到港! 狠狠地换M4血!
作者: carl    時間: 12-9-2015 16:16

GBBR 對我來講穩定, 耐用大於一切......如果可以打10000槍先需要拆一次做保養, 我唔會介意失真.
作者: gainax    時間: 12-9-2015 16:29

其實有個疑問,點解每次馬記出都會吹捧到無人能及,明明以往產品同其他廠比冇過人優勢反而仲有D未及對手 我以前都玩開馬記,但超出原裝設定就無咩特别過人之處 問題一樣唔少。。
始終未出都係唔好傳得太勁 ,一陣出黎效果有差落有新手以為馬記無敵走去入左唔滿意返來話比我地老點
作者: Dave    時間: 12-9-2015 16:35

引用:
原帖由 gainax 於 12-9-2015 16:29 發表
其實有個疑問,點解每次馬記出都會吹捧到無人能及,明明以往產品同其他廠比冇過人優勢反而仲有D未及對手 我以前都玩開馬記,但超出原裝設定就無咩特别過人之處 問題一樣唔少。。
始終未出都係唔好傳得太勁 ...
x丈吹得仲勁啦,又打到對面山又撞爆膊頭又話後助力嚇了一大跳云云, ,鬥吹!出到黎先見真章啦,吹住先。

加番句:以上吹水內容不購成鼓勵購入之建議,煩請各新手注意,新槍性能可升可跌,甚至變得全無價值,請玩家自行承擔風險咪得。

至於馬記,近來叫做新科技既係:次世代 ( 口碑先跌後回,已成recoil aeg 主要勢力 )> 新次元 ( 垃圾 ) > gas mp7 ( 不過不失 )> gas m870 ( 大賣 ) > m320 留彈炮 ( 失敗作 )> aa12 / m4 gbb ( ??? ),
都叫做一半以上係賣得+有人落場用,當中吹水最勁應該係mp7 / m870 , m870 就真係cqb outdoor 兩相宜,mp7 就叫食左少少ksc 市場,不算太大回響,但亦沒太大毛病,充其量換一隻飛機咁大把。
次世代2, 3 年前就個個話無x 謂假狗震震槍,但日水下跌+ 先天超爆準性能,身邊人亦開始問玩唔玩得過,亦有朋友入埋手。m320 當初我有份吹射程夠遠,但事實係原來留彈點齋遠不密是沒用的,齋密不遠又是沒用,結論又是紅唔起。
我亦走去試下市面留彈射程火力,結論同上,又多又遠先有得諗。

今時今日marui 出m4 gbb,第一次爆氣比人笑到暈,但大廠就是夠大刀闊斧,全面回收下年同樣時間再見,完全唔會為左回本而推住先,
好明顯人家有哂市場賊劃,一係唔出一係要超越市面所有gbb,亦一次又一次比玩家對佢期望提高,
我地呢d 樹頭雀玩家亦不妨提高主觀期望,見街時如果一劈屎再大大聲笑佢不遲。對marui 的主觀期望我之前都說了,亦係以我觀察「marui 必需要做到才可爭一席位」的條件,且看一線大廠出手係賣斷市定係笑斷腰。

作者: sovietarmy2012    時間: 12-9-2015 16:57

總之要真有真,要襟有襟,大家開心!
作者: rho837    時間: 12-9-2015 17:37

我們都係馮眼見!如果到手後玩一陣又壞又出事的話!我們一樣照直講事實!

以前玩WA Type R 系統讚到今天!富年都罵到馬記支GBB手槍唔掂!但今天支支貴一貴HiCap咪又係由馬記個平台生出來!

讃馬記支GBB都係公開地同自己眼光打賭一鋪! 贏或輸都係笑一笑! 但我馮自己眼光同花費左咁多錢做老襯整槍學翻來既經驗講我對馬記槍之看法!
作者: FunggI    時間: 12-9-2015 17:54

del

作者: FunggI    時間: 12-9-2015 17:54

期待師兄開箱
作者: HkTurTle    時間: 12-9-2015 18:30

小弟我反而欣賞佢個design , 好多人認為內構吾像真 , 可以冇視 , 但你要內構像真點解吾搵其他 ? vfc , viper個類實符合你要求 , 小弟吾係入坑好耐 , 但馬記既槍內構換性能已經出曬名 , 為何一定要佢內構像真 ?

而且有啲師兄認為拆槍個陣內構像真會有一種好似拆真槍既爽感先玩GBB , 但我相信要求耐用既GBB玩家絕對不少 .

冇意筆戰 , 只係覺得airsoft gun 就係 airsoft gun , 佢再內構像真都吾會變真槍 , 而且再講本身GBB就吾系完全仿真(拋殼) , 我相信大陪份師兄中意玩gbb係因為手感操作同外觀像真 . 我覺得要求內構像真既師兄 , 其他牌子先係你地既菜.

作者: channet    時間: 12-9-2015 19:15

引用:
原帖由 HkTurTle 於 12-9-2015 18:30 發表
小弟我反而欣賞佢個design , 好多人認為內構吾像真 , 可以冇視 , 但你要內構像真點解吾搵其他 ? vfc , viper個類實符合你要求 , 小弟吾係入坑好耐 , 但馬記既槍內構換性能已經出曬名 , 為何一定要佢內構像真 ?

而 ...
完全極之同意,當你入一粒bb彈入去,已經有唔好講咩內部像真手感bababa,真係晒氣
個d咩拆槍有真槍感覺都只不個係你自我幻想補完,即係打飛機,飛機杯永遠係飛機杯,唔會變真女,ok? 如果你同我講飛機杯比你有真女感覺,我只能講你太有幻想力or需要睇精神科
只有支槍外型同真槍唔差好遠,已經算係咁,你支槍落唔到場,幾像真都冇用

作者: Tango1997    時間: 12-9-2015 19:37

引用:
原帖由 rho837 於 12-9-2015 17:37 發表
我們都係馮眼見!如果到手後玩一陣又壞又出事的話!我們一樣照直講事實!

以前玩WA Type R 系統讚到今天!富年都罵到馬記支GBB手槍唔掂!但今天支支貴一貴HiCap咪又係由馬記個平台生出來!

讃馬記支GBB ...
以前D拖喉JAC死老鬼(我刀係)刀指住馬老二D19車仔電槍笑足成年。。。比例又差。。。力度又屎。。。。但事實馬記AEG系統雄霸左wargame界廿幾年

D JAC 氣槍一地刀係 改左嗰D揼春。。。買左拖候補品嗰D dup7
一大堆前朝parts等到能發mo無人接
作者: rho837    時間: 12-9-2015 19:46

如果馬記支ZET M4真係掂的話!YYA YYE 乜乜OPEN BOLT就即時成為大家以後飯後或煙餐時常談舊事!

作者: gunka    時間: 12-9-2015 22:11

引用:
原帖由 Dave 於 12-9-2015 08:37 發表

我冇批判你本人,我係話你字大夾冇準,好客觀RIGHT ?
連你比我條LINK我輸入6 萬日元都係出唔到四千幾,問番你點計數,你又話我批評你,咁怪既你?

準確既野先可以參考,錯誤既資料有咩好參考?不如話十算, ...
明白~正如吾好望兩眼人地d片同海報就大讚d未出又未到手d product一樣咁膠既道理。

另外,咁以後我有d咩參考資料,在冇明確資料下一係吾 Post, Post 親都注明「資料只供參考」及注明「不合Dave參考」吧。

「字大夾冇準」吾係批平係乜??型容詞?名詞??字大一定要準??咁字細可以冇準?定forum預設字尺吋可以冇準??

好呀,我計錯數,多謝你指正wor~但「字大夾冇準」我感到不安同受批判wor~講字大,尼個 Post我吾係最大wor~
作者: gunka    時間: 12-9-2015 22:20

引用:
原帖由 Tango1997 於 12-9-2015 19:37 發表

以前D拖喉JAC死老鬼(我刀係)刀指住馬老二D19車仔電槍笑足成年。。。比例又差。。。力度又屎。。。。但事實馬記AEG系統雄霸左wargame界廿幾年

D JAC 氣槍一地刀係 改左嗰D揼春。。。買左 ...
JAC吾係汰弱留強之下「一地刀係」或者俾老馬趕走。第一代「電槍」係JAC先提出,老馬只係後來者改善左個「波箱」後,JAC又破左產先可以「雄霸wargame界」。氣槍創新方面,一直都係JAC領先老馬,正如今日GBB手槍有退膛同後助力都係由JAC發明,今時今日都仲係源用及改良自JAC系統。
作者: Tango1997    時間: 12-9-2015 22:36

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 22:20 發表

JAC吾係汰弱留強之下「一地刀係」或者俾老馬趕走。第一代「電槍」係JAC先提出,老馬只係後來者改善左個「波箱」後,JAC又破左產先可以「雄霸wargame界」。氣槍創新方面,一直都係JAC領先老馬,正如今日GBB手槍有退膛 ...
真係?
MGC呢?
作者: Dave    時間: 12-9-2015 22:49

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 22:11 發表

明白~正如吾好望兩眼人地d片同海報就大讚d未出又未到手d product一樣咁膠既道理。

另外,咁以後我有d咩參考資料,在冇明確資料下一係吾 Post, Post 親都注明「資料只供參考」及注明「不合Dave參考」吧。

「字大 ...
知恥近乎勇。唔知日本批玩具來香港永遠低兌換價都算呢D 算冷知識,但連日元64 算左半年都唔知,比人督出黎仲要補番句「唔準咪唔準又如何」真係拍爛手掌,
其實一句謝指正咪算,又好睇又可以完,仲要扯埋咩「只供參考」「不是凡事都要正確才說」呢D 歪理,是其是非其非不用教好嗎?

至於字大,比起DEFAULT 字體大就係字大,唔一定「我不是最大字」= 細字吧,正如一班四十人,你考三十九,醒過排第四十果個又算叻?
本身都唔想補刀但你要以事論事就照說好了。

JAC AEG 沒玩過但知是出過,又不如問問點解JAC 出AEG 會出到破產,MARUI 出AEG 三齒一天梯可以用足二十年仲要風山水起?
你說出了重點,一個設計只要夠好,真係可以重寫勢力,後起之秀,都要果樣野夠優秀,姑且睇下馬記是否又可以重寫GBB 歷史,賣得出是一件事,整體推高GBB 研發水平是更值得開心的事 ( 如果真係做到 )
例子其實有一個小進化是發生過就是EBB,當年EBB 抽筋片是PSG1 攪出來的,之後好多廠都一齊抽根EBB,例如ARES, ST, APS 等都一齊抽筋,
之後次世代出了,不知是MARUI 出先定係BOLT 出先,果種真係震到台面D 螺絲批跌哂落地果種力度先叫真.EBB,之後EBB 既水準就被推高,RM4, GP RECOIL 等等都係一樣,
今時今日如果齋抽根片大家好自然會同次世代果種EBB 比較,算是一例。即係如果萬一真係狗屎運MARUI GBB 真係可以做到又順又低耗又BOLT LOCK 用十年又輕匣又打得準又穩定,到時如果再出D 有頭威冇尾陣或連發噴氣或者BOLT LOCK 2 野又話蝕既槍... 真係自求多福。

學某某兄話齋,國狗台狗都成班打手,唔明做咩期待下MARUI 都要比人鬧 。

作者: Tango1997    時間: 12-9-2015 23:02

其實有個疑問,點解每次馬記出野都會比人踩到性無能,明明國9產品同其他廠比,冇過人優勢反而仲有D死硬fans 我一柳都玩開馬記,但用翻原裝設定換彈弓就可以改到有過人之處  問題一樣不多。。始終未出都係唔好踩得太勁

一陣出黎效果有驚喜 有wa老手以為馬記無敵料走去入左大量parts唔滿意返來話比我地老點
作者: gunka    時間: 12-9-2015 23:07

引用:
原帖由 Dave 於 12-9-2015 22:49 發表

知恥近乎勇。唔知日本批玩具來香港永遠低兌換價都算呢D 算冷知識,但連日元64 算左半年都唔知,比人督出黎仲要補番句「唔準咪唔準又如何」真係拍爛手掌,
其實一句謝指正咪算,又好睇又可以完,仲要扯埋咩「只供 ...
在另個 forum 曾經有解釋過JAC同老馬既歷史。。記得你都有留言。。。

不過都真心多謝閣下曾答覆過小弟一d關於氣槍既既問題。不過現在冇興趣與閣下對話或留言,亦冇興趣睇你一隻字或者再浪費時間證明d乜,因為根本冇必要理你。

So long!
作者: Dave    時間: 12-9-2015 23:09

引用:
原帖由 gunka 於 12-9-2015 23:07 發表

在另個 forum 曾經有解釋過JAC同老馬既歷史。。記得你都有留言。。。

不過都真心多謝閣下曾答覆過小弟一d關於氣槍既既問題。不過現在冇興趣與閣下對話或留言,亦冇興趣睇你一隻字或者再浪費時間證明d乜,因為根 ...
就算你而家問番我氣槍問題,我識答一樣會答,從來不覺得FORUM 討論反映人格,討論又好爭論又好辨論又好,
你可以放上心,不過我只係一問一答冇咩興趣玩人身攻擊,除非遇著拗橫紋者,即係好似你岩岩講的日元兌換價之類,
當然我亦說了,簡單一句:謝指證我是會即時收嗲。

PS. 講番GBB 好些。

作者: gainax    時間: 12-9-2015 23:13     標題: 回覆 81# 的帖子

老老實實我都認同馬記既性能同穩定,真正原裝最安心使用,像唔像真個人喜歡冇必要強加人身上,理常有埋當然最好,但其它方面好似耐用性同改裝上真係唔點特別期望馬仔,

後定設計睇落有心思值得讚揚但實際係只加強左後定耐用,而禁掣放煲呢個功能有冇加強真係唔確定到, GBBM 4最主要係禁掣放煲唔耐用,如果馬仔連咁都做到比現時D耐禁真正先有吸引力,
只論設計AA12明顯復雜又難整得多,呢支反而唔多人重視,電槍都創新一雞3飛前無古人,市場更需要馬記呢種破格新槍型新感受產品衝擊市場。只可惜唔係GBB唔係我杯茶
至於方仗,以我睇法其實設計上係好, 將WA未完善既地方改良,性能同穩定性正常程況下係好既,用料唔差可以耐玩,但實際上仍然有其他因數影響使用效果,所以仍有進步空間 , 宣傳方面就算掃,可能佢係想曲線令人引起留意當宣傳效果,但。。。反而唔多理想
再講點好都冇用都未出既,好似ksz低調又實用咪大家都鐘意佢D產品
作者: gunka    時間: 12-9-2015 23:13

引用:
原帖由 Tango1997 於 12-9-2015 23:02 發表
其實有個疑問,點解每次馬記出野都會比人踩到性無能,明明國9產品同其他廠比,冇過人優勢反而仲有D死硬fans 我一柳都玩開馬記,但用翻原裝設定換彈弓就可以改到有過人之處  問題一樣不多。。始終未出都係唔好踩 ...
「馬記出野都會比人踩」??我又吾覺wor,相反老馬出小小新品資料就大把「死硬派」出來撐就見。就講尼d M4,尼個 forum 曾經都有個Post討論初初出d小小試槍片時,幾多「死硬派」讚到以為佢玩過支槍咁。
作者: Dave    時間: 12-9-2015 23:16

引用:
原帖由 gainax 於 12-9-2015 23:13 發表
老老實實我都認同馬記既性能同穩定,真正原裝最安心使用,像唔像真個人喜歡冇必要強加人身上,理常有埋當然最好,但其它方面好似耐用性同改裝上真係唔點特別期望馬仔,

後定設計睇落有心思值得讚揚但實際係只加強左後定 ...
AA 12 我想拆丫,睇下可以改到咩力度 ( 好似原裝得0.5 J ),有冇可能一雞六飛等等 ( 可能性應該很微 ),
M4 MWS 都想拆,但身邊有個FD 因為之前方杖很小氣事件而BLACK LIST 方杖,賣鬼左支方杖牌,坐等MARUI M4 ,佢話唔過3 K 跟本唔洗諗狗衝,
到時拆佢果支IS OK

作者: gunka    時間: 12-9-2015 23:22

引用:
原帖由 gainax 於 12-9-2015 23:13 發表

後定設計睇落有心思值得讚揚但實際係只加強左後定 ...
如果吾講「像真」,老馬有心改善GBB其中一個死證,「Lock Bolt」問題係值得一讚~~不過尼兩年其實VFC等廠都有嘗試改善傳統GBB既問題,因此其實好多廠仍然執

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0