標題: 上星期六去左玩IDPA.... [打印本頁]

作者: tf141    時間: 11-9-2015 02:44     標題: 上星期六去左玩IDPA....

上星期六參加左個IDPA體驗日
一直想玩IDPA好耐, 終於有機會試玩下

同之前玩過既IPSC體驗日好唔同
對我嚟講IDPA好玩得多

感謝 Wi-Fire Adventure Centre 以及 香港實用射擊 HKPS

我同朋友當日都冇影過相
以下係係主辦單位Facebook摷到既一條片

片中人係小弟
純粹分享, 第一次玩雞手鴨腳, 唔好介意

Marui Glock 17
BladeTech OWB Holster
BladeTech Revolution Single Mag Pouch

https://www.youtube.com/watch?v=U3iFji_tNiE
作者: Tango1997    時間: 11-9-2015 08:06

多唔多人?。。。D紙靶高度好似怪怪地……
作者: ayaka    時間: 11-9-2015 12:07

好玩喎, 似實戰一D
作者: 2slow    時間: 11-9-2015 12:09

當年興IPSC時小弟已經有玩過下IDPA, 覺得佢比ISPC更practical...
作者: horenhim    時間: 11-9-2015 13:35

https://www.youtube.com/watch?v=CGgVY6Ref4I
講起IDPA....幾年前我笑左的片
作者: rho837    時間: 11-9-2015 15:06

IDPA 好玩就係原装槍一上手就打! 唔洗太多動作! 目的係處理突然發生程況作出安全又簡單及快捷反應! 所以冇IPSC咁多其怪動作!

以前班IPSC TOP SHOOTERS都頂唔順吋IPSC呢項運動玩到離現實太遠就好似係! 係普通街行行下突然一刻間時空轉移到戰場一見台面有支槍就要拿上手大開殺界咁款! 所以班警察笑玩得多會有精神分烈! 咁心態當玩咪OK囉!

作者: hoperper    時間: 13-9-2015 23:44

個日我都有join IDPA Fun Day,

我覺得IDPA 好處係唔比用race gun, 唔洗未打就要比一大舊錢去改槍, 加上body 唔可以多過1/3 出cover 去射擊, 係wargame 裡面都係真係有用

講真實性同大眾性,其實IDPA 應該可以更普及
作者: tf141    時間: 13-9-2015 23:56

引用:
原帖由 Tango1997 於 11-9-2015 08:06 發表
多唔多人?。。。D紙靶高度好似怪怪地……
10幾人左右啦
佢本身名額都係得20個
不過funday佢地應該會keep住攪
作者: Dave    時間: 14-9-2015 00:24

好似幾好玩
作者: YSL    時間: 14-9-2015 00:29

有興趣試下
作者: ContractKiller    時間: 14-9-2015 00:58

一定要用手槍?
作者: Tango1997    時間: 14-9-2015 03:13

引用:
原帖由 tf141 於 13-9-2015 23:56 發表

10幾人左右啦
佢本身名額都係得20個
不過funday佢地應該會keep住攪
有你預埋我。。。
作者: deedee    時間: 14-9-2015 11:00

上個月都去Funday試玩IPSC, 都幾好玩。所以上星期又再去, 今次玩2Gun。

2Gun都好玩, 就如上面師兄講IDPA差不多 "唔比用race gun, 唔洗未打就要比一大舊錢去改槍"

不過IPSC, IDPA, 2Gun太多唔同規例, 攪到亂晒。
作者: Tango1997    時間: 14-9-2015 11:50

引用:
原帖由 deedee 於 14-9-2015 11:00 發表
上個月都去Funday試玩IPSC, 都幾好玩。所以上星期又再去, 今次玩2Gun。

2Gun都好玩, 就如上面師兄講IDPA差不多 "唔比用race gun, 唔洗未打就要比一大舊錢去改槍"

不過IPSC, IDPA, 2Gun太多唔同規例, 攪到亂晒。 ...
講例,同周不時改例。。。唔夠IPSC多掛
作者: Dave    時間: 14-9-2015 11:54

引用:
原帖由 Tango1997 於 14-9-2015 03:13 發表

有你預埋我。。。
+1 如果星期六日抽到時間
作者: tf141    時間: 14-9-2015 12:26

佢地Funday有時係weekdays有時係weekend
我去玩果次就係星期六
不過funday應該每次內容一樣,連個stage都應該唔會變
所以小弟就未必會再去了……
作者: tf141    時間: 14-9-2015 12:30

引用:
原帖由 ContractKiller 於 14-9-2015 00:58 發表
一定要用手槍?
IDPA呢項運動既原意係模仿係真實世界中,會Concealed Carrry既平民,或者平時有機會要低調執勤既探員
咁你大概可以想像到佢地用既會係咩類型既鎗械同裝備
作者: hoperper    時間: 14-9-2015 23:21

其實我自己都想試2 Gun,
因為唔好浪費D GBB Rifle
其實係香港地少人多, 多D 推呢一D 打把game都好
加上香港人唔少返shift, 唔係下下都落到outdoor 場
呢d game, 正正岩返工唔定時O既人玩槍
作者: tf141    時間: 15-9-2015 09:50

引用:
原帖由 hoperper 於 14-9-2015 23:21 發表
其實我自己都想試2 Gun,
因為唔好浪費D GBB Rifle
其實係香港地少人多, 多D 推呢一D 打把game都好
加上香港人唔少返shift, 唔係下下都落到outdoor 場
呢d game, 正正岩返工唔定時O既人玩槍
我自己就係鍾意玩手鎗所以先鍾意玩IDPA
2 gun佢地都有攪,但老實講而家好多人都有攪,甚至3 gun都有
但係IDPA就真係好難得
作者: Tango1997    時間: 15-9-2015 12:44

IDPA唔係唔好。。。係醒配件小。。。無錢賺。。。所以無人搞
作者: deedee    時間: 15-9-2015 13:54

上次我玩2Gun都係用平時打game d裝備, 唔洗專登買IPSC專用 speed pouch, Holster, 等等。

提外話, 想知IPSC可以用M9, HK45, USP tactical, ...etc?    基本上只見人用Hi Capa
作者: Tango1997    時間: 15-9-2015 14:11

引用:
原帖由 deedee 於 15-9-2015 13:54 發表
上次我玩2Gun都係用平時打game d裝備, 唔洗專登買IPSC專用 speed pouch, Holster, 等等。

提外話, 想知IPSC可以用M9, HK45, USP tactical, ...etc?    基本上只見人用Hi Capa
用乜刀得。。。岩組別要求就得
作者: horenhim    時間: 15-9-2015 16:43

引用:
原帖由 deedee 於 15-9-2015 13:54 發表

可以, 用hi capa只係因為性能優勢/改裝容易
作者: whisky    時間: 16-9-2015 15:41

如果有興趣想玩,請問樓主可唔可以提供多啲資料
作者: ayaka    時間: 16-9-2015 16:06

小弟都有興趣, 麻煩樓主提供多啲資料
同埋件VEST係咪遮到GEAR就OK?
作者: Tango1997    時間: 16-9-2015 17:37

引用:
原帖由 ayaka 於 16-9-2015 16:06 發表
小弟都有興趣, 麻煩樓主提供多啲資料
同埋件VEST係咪遮到GEAR就OK?
嚴格D講。。。唔係vest...落場可以用普遍風褸或單薄既記者背心就可以。。。落場要比RO check吓(外表要槍枝不能外露)。。。IDPA其中一個目的係要參加者係有外套阻礙既情況下也可迅速拔槍。。。盡量做到平常不露械,不引起公衆恐慌既情況下。。。隱藏槍枝。。。危急關頭亦可作出第一時間拔槍
作者: shoot    時間: 16-9-2015 20:49

我反而想試2 gun, 應該幾好玩
作者: tf141    時間: 16-9-2015 21:43

因為唔太想攪到好似賣廣告咁
小弟係#1寫低左兩個主辦單位,各位ching係Facebook搵到佢地既fanspage即可

至於vest方面,其實唔洗諗住
呀Sir話好多時主辦單位都會提供,Funday就一定有啦
更何況其實原意只係要有一件衫cover到晒你身上既gear, 唔係要咩特定要求,所以真係唔好咁急買住

其實如果去玩又想用自己裝備既話,可以參考以下既list :

1. 手鎗 (最好唔好有任何配件,如:瞄準鏡,鎗燈……)
2. 彈匣2-3隻 (唔清楚長匣係咪ok)
3. 掛腰鎗套 (最好係duty holster,而且唔好低腰)
4. 相應數量既彈匣套 (要求同鎗套相約)

以上再加一身便服以及一對舒適既運動鞋,已經好足夠
作者: deedee    時間: 17-9-2015 11:11

IDPA好似只可用手槍, 如Tango兄所講只要槍及匣唔好外露就得, 反而2Gun可用Vest。

凖備報初班IPSC, 如果好似Tango兄 and horenhim兄所講用乜都得就最好。 唔想專登買支Hi Capa
作者: Tango1997    時間: 17-9-2015 12:47

引用:
原帖由 deedee 於 17-9-2015 11:11 發表
IDPA好似只可用手槍, 如Tango兄所講只要槍及匣唔好外露就得, 反而2Gun可用Vest。

凖備報初班IPSC, 如果好似Tango兄 and horenhim兄所講用乜都得就最好。 唔想專登買支Hi Capa
確實係有D要求。。。如腰帶求求闊度為1又3/4英吋或以下
作者: safety_tim2003    時間: 17-9-2015 13:56

我上次想報IDPA去玩,個邊叫我俾留名費,另一邊已經話滿左......如果師兄去玩,預埋細的
作者: horenhim    時間: 17-9-2015 15:41

引用:
原帖由 deedee 於 17-9-2015 11:11 發表

IDPA可以用咩槍?可以參考下例書,唔洗估估下∼start from p.34
http://members.idpa.com/Content/Rules/x2gukat1.wyt.pdf

連埋細項有成8,9個div....玩具槍頭三個div夠玩

學IPSC用Glock/Hi-Cap易D起家,用SA/DA槍會複雜D,不過都得既。

作者: Tango1997    時間: 17-9-2015 16:49

引用:
原帖由 horenhim 於 17-9-2015 15:41 發表

可以用咩槍?可以參考下例書,唔洗估估下∼start from p.34
http://members.idpa.com/Content/Rules/x2gukat1.wyt.pdf

連埋細項有成8,9個div....玩具槍頭三個div夠玩

學IPSC用Glock/Hi-Cap易D起家,用SA ...
係咪改左例?。。。比賽西都得?thx
作者: deedee    時間: 17-9-2015 17:03     標題: 回覆 32# 的帖子

多謝horenhim兄的資料, 上網都見到有個list, 但只係production division

http://www.hkshooters.com/?page_id=1238
作者: horenhim    時間: 17-9-2015 17:16

引用:
原帖由 Tango1997 於 17-9-2015 16:49 發表

係咪改左例?。。。比賽西都得?thx
其實IDPA我唔多孰,照例書講就係:
唔同款式的iron sight post(比賽用光殲sight,night sight, 3dot, ghost ring之類都得),
唔超過限制重量同size就得.
另外可唔可以改sight cut(改dove tail, novak cut之類)視乎組別而定.
作者: horenhim    時間: 17-9-2015 17:21

引用:
原帖由 deedee 於 17-9-2015 17:03 發表
多謝horenhim兄的資料, 上網都見到有個list, 但只係production division

http://www.hkshooters.com/?page_id=1238
production只能用總會指定的量產槍(仿照的氣槍), 所以先有gun list
而其他組別冇限定槍種, 或只有限定一類別的槍
通常限制都是改裝程度, size, 可否裝光學瞄具...等
作者: Tango1997    時間: 17-9-2015 17:28

引用:
原帖由 horenhim 於 17-9-2015 17:21 發表

production只能用總會指定的量產槍(仿照的氣槍), 所以先有gun list
而其他組別冇限定槍種, 或只有限定一類別的槍
通常限制都是改裝程度, size, 可否裝光學瞄具...等
我以前打4.3馬記原裝得
作者: horenhim    時間: 17-9-2015 17:36

引用:
原帖由 Tango1997 於 17-9-2015 17:28 發表

我以前打4.3馬記原裝得
2015年例 4.3而家只能打standard/open組.
production組只可以用gun list的槍, 而個D槍全部都是 SA/DA, Striker-fired, DAO(應該冇)的槍
(不過氣槍glock是single action的... )
作者: Tango1997    時間: 17-9-2015 17:49

引用:
原帖由 horenhim 於 17-9-2015 17:36 發表

2015年例 4.3而家只能打standard/open組.
production組只可以用gun list的槍, 而個D槍全部都是 SA/DA, Striker-fired, DAO(應該冇)的槍
(不過氣槍glock是single action的... )
thx
作者: tf141    時間: 18-9-2015 10:03

引用:

我講緊既vest唔係你諗緊果種vest
我講既係我片中著住果d大叔背心,唔係戰術背心
呢件野既目的係要遮住身上既gear,似番人地真鎗concealed carry果種

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0