標題: Guns modishit 豆腐渣工程 [打印本頁]

作者: gunlock34    時間: 17-9-2015 12:39     標題: Guns modishit 豆腐渣工程

相信大家對RMR Glock 完全都唔陌生,但係現時玩具槍airsoft 就只有幾間做過RMR Glock ge款.今日就同大家分享一d唔愉快ge經歷.

首先,件貨等到望穿秋水先到.咁為左心頭好,等下la,等到,裝完,打得,就係差咁兩粒鑼絲.搵返果個公司面書問,得知係M2.5牙,而根魔回覆"m2.5沉頭x適當長度,視乎你只sight”

鑼絲我自己配左,心諗成枝槍搞掂係屋企自high 下.

點知打打下就斷左安裝RMR柱位其中一條,裝唔實枝RMR.

於事就又搵返根魔FB又問過,這個狀況會點處理.
(如果大家留意開果個公司會知道其實係一個售後服務好好公司,之前仲會肯同d客免費更換飛機座)老實講,我係諗住會有條全新滑架換比我.

經過FB同email 溝通,根魔就話係我操作上有問題,用力上到條柱斷開,唔存在品質上問題,我心諗鑼絲唔用力上又點實,不過唔緊要,佢地就肯換就得,成本就雙方負責,我就要支付250港幣連同已經損壞滑架於13號原本購買地點交換新滑架.

咁小弟就13號去返原本購買地點諗住有條新滑架上返係枝槍度,點知上度去間鋪頭店員竟然唔知有這樣的安排?!完全無通知無留貨比我換,店員就叫我擺低250港幣連同已經損壞滑架叫我陣間返黎幫我換條新貨返黎,點知隔一陣就話返根魔唔知有呢件事/唔換之類,我就用email 連同fb 表達我不滿,一間公司無預備好件貨依時提供更換之餘,send完email加fb再追問,仲要掉轉頭話我堅持自己無錯所以佢又堅持下自己無錯,所以出爾反爾,唔根據當時雙方同意協議下唔作出換貨,內容如下:

"是的,我們決定不提供更換.因為我們收到閣下的電郵,其中提到閣下認為自己在這件事情上沒有犯錯,所以不應該支付任何費用.而就該觀點,我們認為這件事上邊我們更沒有做錯.所以更不應該承擔責任.如果我們為你提供更換,反正證明我們犯了錯.如果閣下堅持該觀點,我們也會堅持.”

相信各位師兄可能都有唔同理解,或者可能我真係蠻不講理我唔應該咁串之類,但係我想各位諗諗,你由買一套kit 等左n o甘耐,比左成二千銀有多買,場都未落過就壞,再比人點左轉白行一趟,再話因為你好固執,所以我地有固執下話唔換比你.

Event time line(大致上係)
FB pm 問完有相(無覆)email 問,fb 覆(email冇覆過),同意用250加損壞滑架換貨,GM send email黎,再覆,之後無再對答過. 直到13號我被人放飛機白行一轉,先用email fb 問,隔一日再追,GM先話唔肯換

作者: Dave    時間: 17-9-2015 12:40

死圖祭

純睇文字,我見到有鋪頭為左 $ 250 蚊同個客鬥氣,
我又真係想知點操作問題.. 咁有冇說明個螺絲要幾多磅力扭實... 說明不足出事就緊的了。
遲d 有客爆飛機,到時可以插個客落左幾多ml 油,或者室溫唔可以高過幾多度先可以打,如果唔係又可以堅持不換。

總而言之... 唔明個鋪頭有咩好堅持... 傻蟹蟹。

作者: ayaka    時間: 17-9-2015 13:01

用力上正常會滑牙, 唔滑牙反而斷左條柱咁得意
樓主有無相睇下
作者: gunlock34    時間: 17-9-2015 13:05

已經update 左相,應該睇到
作者: MK~    時間: 17-9-2015 13:21

13號上去無貨換,14號無得換先send email嘈
跟住果間公司就反口???

應承左人換在先,人地嘈一嘈就發個客脾氣唔換???

到底邊個先係客呀?
作者: horenhim    時間: 17-9-2015 15:21

呢招咪係傳說中既魯芬急轉彎?
作者: mr.dizzle    時間: 17-9-2015 15:48

其實點解GUN麼會唔換?
換比客人 大家開心。。。仲多個正面評價
我深信唔係好多人知個位既厚度係薄到咩程度。。。應該一早講明 要小心裝或者學上面師兄講用幾多磅力"樓"落去就最好,你講多幾句。。到時你唔CLAIM比人 人地都心甘命抵。。。。。
而且等左條SLIDE咁耐 咁快就出事。。係人都嬲。。。。客人肯好聲好氣SHARE個COST其實算唔錯。。。。。

其實可能係客服 問題而未必係產品有問題。。。

作者: joey    時間: 17-9-2015 16:16

好奇!

佢指既"m2.5沉頭"

係咪指2.5mm平基鑼絲?
作者: gunlock34    時間: 17-9-2015 17:19

其實如果佢有條slide係13號預備左就根本唔會咁
作者: gunlock34    時間: 17-9-2015 17:20     標題: 回覆 8# 的帖子

其實應該係用皿頭螺絲
作者: rho837    時間: 17-9-2015 17:31

其實樓主(A)聯絡賣槍間玩具公司(B)問有關 M 2.5 沉頭 螺絲 ( 適當長度 - 視符你用個隻 sight ) !

如果(A)跟着(B)提供上述信息買了兩粒 M 2.5 螺絲再自行裝個隻 sight ! 嚴格來講上述(B)所提供資料唔原整, 因該螺絲在收掔隻 sight 時所造成任何損毁都係(A)負任與(B)無關, 就算(B)本身講得好唔清楚該兩粒螺絲標凖而求其提供(A)去自行購買及安裝, 當(A)在安娤期間遇到有損壞而該損壞的因由都唔關(B)事, 因(A)之前以接受(B)意見後自己動手去做, 所以負任在(A)身上.

聽完之後! 樓主唔好嬲住先, 樓主安装隻sight前有冇閱讀產品附上有關之說明書? (Y / N) 我相信你應該有參閱該説明書? 如果没有附上有關之説明書內又冇講明安裝细節(M 2.5 沉頭螺絲之類细節.......)的話而支槍又係樓主一手新買的話! 跟香港法律件產品在短短售後時間內有問題, (B)係有負任成支槍根換一支新槍给你! 再睇清楚係條SLIDE! 道理一樣!

不過(B)唔很賠赏都(B)唔漲! 其實你們雙方坐底每方壤一步"中間落黑"大家一人一半成擔個費用咪得囉! 又唔咪乜野錢! 做生意因小失大, 俾人唱一唱重邊有人來幫襯呀! 睇支槍(SLIDE)咁爛法(就咁睇條slide啲鋁合金雞到喊)! 我一定唔會買.......

作者: loveless    時間: 17-9-2015 17:39

皿頭螺絲,又俗稱『沉頭』、『平頭』、『埋頭』螺絲..
作者: loveless    時間: 17-9-2015 17:43

純粹路過感覺:
若想得到自己想要的, 有時都要代入對方想法, 因應調整講數方式..

其實唔難明點解生產商家最後決定企硬.
作者: rho837    時間: 17-9-2015 17:47

引用:
原帖由 loveless 於 17-9-2015 17:43 發表
純粹路過感覺:
若想得到自己想要的, 有時都要代入對方想法, 因應調整講數方式..

其實唔難明點解生產商家最後決定企硬.
好大機會係生產質量有問題! 怕賠俾第一個就開先例! 跟着賠到仆X!

我一望條Slide都覺得有???????!

大家買佢時要小心!
作者: gunlock34    時間: 17-9-2015 17:50     標題: 回覆 11# 的帖子

應該咁講,套kit係無跟到裝RMR所需要的鑼絲,問左根麼話用"m2.5沉頭x適當長度,視乎你只sight”.要睇點樣解讀叫"適當長度" 我當時了解就係上得實枝RMR加唔會長到頂住個飛機座就唯止適合.而套kit係冇跟說明書卅教學點樣安裝套件.咁條slide損壞左如果大家根據協定換左其實就可以.
但係係13號就無依照協定提供滑架更換,諗住可能搞錯貨期未得換,點知最後係無得換,再經fb pm問同隔日email加fb追問先話因為好似上面cap圖咁話唔換,我相信責任唔係我度
作者: gunlock34    時間: 17-9-2015 17:59     標題: 回覆 13# 的帖子

我又唔係好明

一早話唔換而我又放上網講,就話有商確ge餘地,其他師兄都可能會話係我手工問題
咁如果傾好左話換,但係最後因為個日因為個客於無事前通知而唔換,嘈完先話唔換,反而顯得係根魔問題。
作者: Dave    時間: 17-9-2015 20:36

引用:
原帖由 gunlock34 於 17-9-2015 17:59 發表
我又唔係好明

一早話唔換而我又放上網講,就話有商確ge餘地,其他師兄都可能會話係我手工問題
咁如果傾好左話換,但係最後因為個日因為個客於無事前通知而唔換,嘈完先話唔換,反而顯得係根魔問題。
嬴左場交,輸左個(堆)玩家,值得咩...
作者: mr.dizzle    時間: 17-9-2015 20:37

「純九up」廠話...佢地自己話用堅Trijicon RMR sight的話 係fit到
而且話知道用短螺絲先岩裝 咁佢地應該Test fit 過...而且理論上都知道咩長度先合適
咁合適既定義係應該裝完無問題...唔係點知要用短螺絲而唔係用「長」螺絲?
其實下次講明用幾多磅力 同提供螺絲 我諗佢地最多將成本轉比玩家
已經會少左好多機會出問題(例如而家呢個問題)...玩玩具大家都係想開心
而家變左一鑊粥...雙方都無益處..
作者: mr.dizzle    時間: 17-9-2015 20:38

引用:
原帖由 Dave 於 17-9-2015 20:36 發表

理論上 對廠黎講 玩家任何時間都係最重要既資產....
作者: mr.dizzle    時間: 17-9-2015 20:43

講下另一單自己經歷(我是新手)
憤怒槍之前出過金bolt比VVE M4 用
我因為新手 覺得自己問題 裝黎裝去都唔順 磨到呢度果度咁 自己都試過去拋下條煲但都係唔得
之後係面書PM佢地 佢地提供過意見 最後話可能工差問題 令呢D情況發生
佢地中間好好態度 最尾都換左條新既比我
問題其實唔係佢換唔換 係佢地好肯同客人討論 個方法去解決客人問題
因為佢地講明係無痛直上 .. 呢件事令我好深印象...
(純分享)
作者: gunlock34    時間: 17-9-2015 21:14     標題: 回覆 20# 的帖子

其實根魔個印象都好好,之前見佢肯換飛機座aftersales 好,先決定等佢呢套kit,其他廠出左都只係買左條止渴先,估唔到強差人意....
作者: loveless    時間: 17-9-2015 21:43

引用:
原帖由 gunlock34 於 17-9-2015 17:59 發表
我又唔係好明

先假設誰對誰錯並不例入考慮因素.
我有個觀點, 你可能未必會同意:
直到目前, 你選擇採用的處事方式, 並未在整個談判中為你爭取到任何實質好處.

處事方式往往係因人而異的.
例如這種公眾支持帖,
你選擇用根無得快做標題.
除你之外, 恐怕無人會估到內容.
當+天八日後這個帖不再熱鬧,
佢就會沉底.
而在未來既歲月,
亦恐怕亦無任何正常地球人, 會懂得搜尋根無得快.

意思即係,
當可以用 SAI、滑架、RMR、爆架、問題、投訴這類字眼做標題,
令公眾壓力更清晰明確, 令你更有效更有機會爭取牌面.
但你選擇了用根無得快, 一種對你毫無好處的做法, 某程度上這是一種反映.

只係個人意見
作者: gunlock34    時間: 17-9-2015 21:54     標題: 回覆 22# 的帖子

其實我就唔想太快比人知個post 講咩,想師兄們認真睇埋內容,唔係剩係focus 落爆架之類。
但係師兄你ge意見都好,下次再有同樣事件會留意下
已經改左,師兄多謝你提醒

作者: loveless    時間: 17-9-2015 22:01

引用:
原帖由 gunlock34 於 17-9-2015 21:54 發表
其實我就唔想太快比人知個post 講咩,想師兄們認真睇埋內容,唔係剩係focus 落爆架之類。
但係師兄你ge意見都好,下次再有同樣事件會留意下
已經改左,師兄多謝你提醒
你改既標題,
Guns modishit 豆腐渣工程,
有概定立場, 挑釁, 偏激.
ie. 更加冇著數.

談判不是這樣的.
作者: joeyjordisonhin    時間: 17-9-2015 22:33

我以前都買過魔根既夜光西,其中有一款佢比漏左塊墊片我,我E-MAIL去問,佢地個客服都好好心寄返比我。
仲連埋支鏍絲膠加免郵費。相信今次可能係大家溝通上出左誤會,希望雙方可以圓滿解決件事。
作者: shoot    時間: 17-9-2015 22:40

我有這個品牌三套full set kit, 板機,飛機座...等, 全部100%直上,但就係冇買你套rmr,所以吾知.
市面上我可隨意講出5個垃圾都不如既品牌,例如sho....牌for hi-capa用既外管,係成條管做細了一個碼,完全只可用作填海用途,如果全部要出帖數, 咁真係要打好多字了.
作者: Dave    時間: 17-9-2015 22:45

個標題未免太霸氣,印封信比你就開心了
作者: Epxaiual    時間: 17-9-2015 22:57

感覺上有D似上次豬香港 事件,
希望樓主能夠克制,標題改個合適一點的,
較偏激的標題容易落人口實,亦會令看的人先入為主,
如果搞大左,對方會以 '誹謗'  '損害商業利益' 等等去控告,小心.
作者: Dave    時間: 17-9-2015 22:58

引用:
原帖由 Epxaiual 於 17-9-2015 22:57 發表
感覺上有D似上次豬香港 事件,
希望樓主能夠克制,標題改個合適一點的,
較偏激的標題容易落人口實,亦會令看的人先入為主,
如果搞大左,對方會以 '誹謗'  '損害商業利益' 等等去控告,小心.
相信好多人都想起同一件事.. 但說好了不提的
作者: loveless    時間: 17-9-2015 23:00

爭議日日有,
通常任何一方一旦開始偏激挑釁,
都會開始失去中間派的支持.

其實你有幾個關鍵位應該要有清晰思路,
應該只集中在對你有利的條件,
不然理據上較易受到挑戰.

例如我見條架係2013年底已經開賣,
概然唔係新產品, 又全球都有得賣,
如果真係如你講得甘不濟,
網上總應會有人投訴過或反映過吧?

生產商話係用真品RMR採吋.
真品螺絲係6/32, 最接近會係M3 , 或M3.5
要在M3.5圓周/柱內再攻M2.5牙,
個人會覺得幾高風險,  係一個妥協較大既設計.
但如果件野在市場上都算經過左時間既考驗,
而消費者群並無可量化既災情報告,
甘在正常邏輯上, 或多或少會反映出一件產品既造工及QC吧?

長話短說,
如果我係當事人,
我會選擇用 "個別事件、個別品質" 去講數.
結局可能會比較愉快.
作者: simcom    時間: 17-9-2015 23:06

CS要客觀地了解客戶問題再作出正面回應是應份的;返觀客戶唔一定受過溝通訓練,亦冇話需要先可以買嘢。

就今次客戶已經作出多於該次消費應該的付出(+$250、行多幾轉、email..)但都未能享受GM的產品,相信從企業管理角度來看GM的CS及品質都已經epic fail,仲要講什麼「邊個岩」,好似唔係咁得體。

希望GM可以圓滿解決件事,不要學果d告客戶的店變做笑話。

有個客比錢等你出(未知work唔work)產品,同你講埋有乜問題,肯再加錢落去比機會你改善...
呢d咁既客邊度搵呀講真仲要咁對人?

作者: FBC1    時間: 17-9-2015 23:32

引用:
原帖由 loveless 於 17-9-2015 21:43 發表

先假設誰對誰錯並不例入考慮因素.
我有個觀點, 你可能未必會同意:
直到目前, 你選擇採用的處事方式, 並未在整個談判中為你爭取到任何實質好處.

處事方式往往係因人而異的.
例如這種公眾支持帖,
你選擇用根 ...
師兄講得很對。淨睇標題真唔知乜。
作者: FBC1    時間: 17-9-2015 23:36

引用:
原帖由 loveless 於 17-9-2015 22:01 發表

你改既標題,
ie. 更加冇著數.

談判不是這樣的.
分析得好。
作者: ~~方~~    時間: 17-9-2015 23:45

引用:
原帖由 FBC1 於 17-9-2015 23:36 發表

分析得好。
方丈單野咁快唔記得?
作者: channet    時間: 18-9-2015 00:05

LM 睇出律師信+樓主淆底+刪post+道歉文
作者: carl    時間: 18-9-2015 00:35

如果GM 出信只會變成方仗2号流失更多客人, 一條咁既SLIDE 成本又唔係高.
作者: rho837    時間: 18-9-2015 00:43

唔會出信!賣家堅持年利率係.57里!

即係點都唔漆理你!
作者: channet    時間: 18-9-2015 00:53

http://www.arms-cool.net/forum/viewthread.php?tid=161762
好文回顧
作者: FunggI    時間: 18-9-2015 01:11

我覺得件事本身好地地
雖然樓主燥底係人之常情
但幾隻字講完   畫蛇添足   口多多
既然樓主都決定俾250去換零件
點解仲呻個兩舊幾...到頭黎人地谷鬼氣唔同你換真係吹佢唔脤

同埋我自己有個理解係...貨物到手純粹自己安裝自己出事當然品質問題
但如果同其他產品合併安裝既話...就牽涉到其他野...唔可以怪曬本身件貨...
作者: gainax    時間: 18-9-2015 05:03

師兄,我勸你最好改改個標題,個標題避免有D唔係咁好睇免得有揪後算帳, 同埋呢道大部份師兄幫你同情你之外總有D係花生同扇風點火 ,
不過相信大家都係想解決件事以和為貴,每個人試過既話都知道受害者係咩心情,但最後最好解決方法始終自己多一事不如少一事,  保障自己都係唔好開名啦。希望師兄你同?牌完美解決事件
作者: rYaN    時間: 18-9-2015 05:09

其實係文中睇得到樓主100%心信根魔一定會換比自己
但睇圖入面你D文字太過"自信"
唔理係佢問題定廠問題,你同佢地溝通唔好好似太過食硬人地咁....
如果當時好聲好氣講,可能又係另一個結果....
不過根魔又太過企得硬
作者: gainax    時間: 18-9-2015 06:45

引用:
原帖由 Dave 於 17-9-2015 20:36 發表

諗深一層,本身當初大家好好溝通,售後有合理既安排服務,
作為玩家就算件貨有唔滿意,相信都會接受,反而安排妥當,玩家得到解決開心之餘仲讚處理手法免費宣傳,咁樣係唔係兩全其美既方法呢?
個人覺得,只要有心處理唔理有冇换貨最後點都好,玩家都唔會怪責邊個,不斷推卸責任仲理直氣壯既話,相信無人接受到咁既結果 都係大家傾掂解決佢好過
作者: goodsmile    時間: 18-9-2015 07:17

先吾講材質卅人為問題
既然個牌子反口覆舌得
就即係預左受你(免費宣傳)
橫掂扯破面皮,耍埋你一次都算大方囉

作者: RCman    時間: 18-9-2015 08:59

小心第二間方仗
作者: RCman    時間: 18-9-2015 09:17

我同意有師兄提出樓主一開始談判已認定廠家一定要附上全債,
在談判上一定要留有一定空間比雙方都有進有退,談判至能夠講落去。
所以呢一點是談判上的大錯特錯,你要比到廠家覺得你好珍惜佢所出的產品,
佢至是Feel到你誠意,不是一開聲就起曬角甘去"空"人(就連呢個主題名稱都極具批判性!)。

我講一次都是產品問題經驗。
幾年前我有支方仗牌PDW, 出去玩完回家清理入盒都唔覺有問題(前後打不過20匣),
過了一星期拿出來打算落油,駭然發覺Upper 有一條裂縫。
因為是兩岸廠家,最初都當自己唔好彩想去補購一個,
但香港所有謂代理果間相信好多師兄都明,有等於無,去到問話upper無得補購.....
於是我聯絡方仗,說明當中情況,當然要贊下佢出品,又說明我已購買他的好幾樣產品(當中我都真係有好幾支他的產品,不是老吹),
目的是表達我對他所出品的信心,但不明白為何Upper會自爆,
你一定唔可以第一時間推佢落產品質量問題! 這是所有廠家的大忌!(廠家見到粉C緊係開心啦!)
最後他免費寄了一個upper給我,只要我付運費便可。

在談判中有時退一步,可能下一步會更大步。

作者: loveless    時間: 18-9-2015 09:29

香港有自己文化, 同台灣或任何都市都唔同.
在香港做商戶,
就好快好易會明白呢個都會有投訴文化、
有花生一呼百應睇熱鬧文化、
但同時善忙、隨時可轉軚.
作者: loveless    時間: 18-9-2015 09:55

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2015 09:17 發表
我同意有師兄提出樓主一開始談判已認定廠家一定要附上全債,
在談判上一定要留有一定空間比雙方都有進有退,談判至能夠講落去。
所以呢一點是談判上的大錯特錯,你要比到廠家覺得你好珍惜佢所出的產品,
佢至是Fe ...
精簡到位
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 09:56     標題: 回覆 45# 的帖子

咁講可能會易明d,我同客服傾好左各自負擔一半成本,即250同舊貨換取。我係有退過步wor, 如果有睇曬內文,係佢根魔無依照既定時間提供換貨,係連幫手換個鋪頭都唔知,要個客白行一轉,再加問完隔日蹧佢之後發個客脾氣wor. 根魔唔只係退一步wor,係直頭唔傾wor
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 09:58     標題: 回覆 41# 的帖子

我係想唔洗錢免費更換ge, 但係要250 都接受,係傾完到換個日無得換,根魔先肯唔換

作者: RCman    時間: 18-9-2015 10:44

圖一,你甘樣開出問題,已經比人覺得你認定左是廠家問題!未夠客觀。
圖二,我不知Email當中發生了什麼問題令到巾魔會改變主意。這點你要想想了!

呢類事件,總會公說公有理.......

圖片附件: Screen shot 2015-09-18 at 10.37.23 AM.jpg (18-9-2015 10:44, 32.86 KB) / 該附件被下載次數 118

圖片附件: Screen shot 2015-09-18 at 10.34.34 AM.jpg (18-9-2015 10:44, 60.22 KB) / 該附件被下載次數 114

作者: carl    時間: 18-9-2015 10:53

講真係樓主立場睇呢單野買左件問題貨品仲要比人玩白行一轉, 係人都有火啦.
再講樓主未比人放起機前件事都冇公開, GM既CS如果連呢種情況都接受唔到不如取消左佢.
作者: RCman    時間: 18-9-2015 10:54

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 09:56 發表
咁講可能會易明d,我同客服傾好左各自負擔一半成本,即250同舊貨換取。我係有退過步wor, 如果有睇曬內文,係佢根魔無依照既定時間提供換貨,係連幫手換個鋪頭都唔知,要個客白行一轉,再加問完隔日蹧佢之後發個客脾氣 ...
談判,談完先至判。
但未談先判你是會失先機。

情況就好似之前無證肥仔,比工聯會閑姐拉出來做Show
如果最初唔係大鑼大鼓,先聲奪人甘大聲勢。
可能唔會落得如此填地,返回內地,或者入境處都會放生。
作者: loveless    時間: 18-9-2015 10:58

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2015 10:44 發表
圖二,我不知Email當中發生了什麼問題令到巾魔會改變主意。這點你要想想了!
我覺得原本FB對口係 A
講掂數後唔知點解又要email去CS, 而睇email既極大可能唔係同一個人, 假設係 B
B一定會問A, 搞一搞一多人就越多唔同意見....
作者: RCman    時間: 18-9-2015 11:00

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2015 10:58 發表

我覺得原本FB對口係 A
講掂數後唔知點解又要email去CS, 而睇email既極大可能唔係同一個人, 假設係 B
B一定會問A, 搞一搞一多人就越多唔同意見....
有此可能,可能email果位比較渣正,確信自己質量無問題,
唔想比人覺得係佢地錯。
作者: MK~    時間: 18-9-2015 12:22

引用:
原帖由 loveless 於 17-9-2015 22:01 發表

你改既標題,
ie. 更加冇著數.

談判不是這樣的.
神又係你,鬼又係你喎......
作者: MK~    時間: 18-9-2015 12:36

係guns modify本身答應左個客話13號去某店用$250加已爛滑架去換條新既
由7號到13號,6日時間,如果係要送貨既絕對夠時間,又或者要改變主意既都絕對夠時間通知個客
13號個客落到去某店到竟然guns modify無安排過貨去換比客

應承左人,放人飛機,追問完之後guns modify一日之後先覆話E家都係唔換

就算個客追問果封email點錯都好,本身應承左人放飛機,係邊個錯先?
個客係13號之前有冇講過話自己無錯先?

宜家唔係咩談判談判談完先判,
係談左,判埋,之後無那那被改判

我本身判左社會服務令既,之後過幾日再睇新聞先知原來自己被改判左要坐監,仲要無人通知過自己
我覺得條數點計都係guns modify唔岩
作者: carl    時間: 18-9-2015 12:42

樓主語氣或者有問題, 但係GM 答應左加錢換貨再放人飛機點都講唔通.
作者: RCman    時間: 18-9-2015 12:48

引用:
原帖由 carl 於 18-9-2015 12:42 發表
樓主語氣或者有問題, 但係GM 答應左加錢換貨再放人飛機點都講唔通.
呢點我同意,真係誠信問題。
作者: loveless    時間: 18-9-2015 12:49

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 12:22 發表

神又係你,鬼又係你喎......
o下

我心目中既談判, 3行字

"日前購入RMR滑架,有按照貴公司員工指引進行安裝,但裝後發現其中一根螺絲柱斷掉了.
一向有購買及支持貴公司出品, 相信斷件只是個別案例.
這刻極其需要得到貴公司協助, 祈望盡快溝通協調及作出合適安排。"
作者: MK~    時間: 18-9-2015 12:50

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 12:36 發表
係guns modify本身答應左個客話13號去某店用$250加已爛滑架去換條新既
由7號到13號,6日時間,如果係要送貨既絕對夠時間,又或者要改變主意既都絕對夠時間通知個客
但13號個客落到去某店到竟然guns modify無安排過 ...
我更正一下我個比喻

應該係本身判左社會服務令既,完成埋個服務令,之後先知原來自己被改判左要坐監,仲要無人通知過自己
作者: MK~    時間: 18-9-2015 12:52

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2015 12:49 發表

o下

"日前購入RMR滑架,有按照貴公司員工指引進行安裝,但裝後發現其中一根螺絲柱斷掉了.
這刻極其需要得到貴公司協助 ...
但E家呢個唔係求助/談判post ma
係已經談完,判埋,比人放飛機之後出既追訴post ma
作者: loveless    時間: 18-9-2015 12:58

引用:
原帖由 carl 於 18-9-2015 12:42 發表
呢點同意 X2.

不過同意還同意, 對實際情況好似冇乜幫助.
個人會比較著重點去令人願意合作, 而唔係企硬..
作者: loveless    時間: 18-9-2015 13:11

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 12:52 發表

但E家呢個唔係求助/談判post ma
係已經談完,判埋,比人放飛機之後出既追訴post ma
而我亦只係希望表達出不同處事方式或會帶來不同後果.
應該冇衝突o掛
作者: alvin155    時間: 18-9-2015 13:49

任何一家廠商可以令到客戶有合理不滿發生,都一定係唔啱啦。仲洗乜態度語氣呀!我洗咗錢比你賺,好嘞得唔我買嘅要求,都仲肯接受比些少同你換,咁都唔叫讓步?你放我飛機再彈我鐘我唔唱你?你咪印封綠屍信睇過,至緊要有個麻省理工物理學家同你造專家証人話唔關質料嘅事先好
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 13:52     標題: 回覆 59# 的帖子

或者我重申一次,我係裝完試槍個陣打斷ge,並唔係安裝時裝斷
裝斷說法係由gunsmodify 講
May I recap in English, the slide was broken during test firing, not caused by installation.
Broken by installation was said by guns modify.

Ps:請參閱cap圖
作者: planelee    時間: 18-9-2015 13:55

“We have sort out by sharing the cost of the slide which is 250 I need to pay. I just thought of having a free replacement part of it since I operate it normally.”

大家睇下是邊個出爾反爾羅,一開始同佢講share,佢自己要free·····

m2.5*0.45 接近3.5 的深度,接近8圈牙,而且有rmr的直身孔防止膨脹,可以承受的拉力好大的。如果唔是暴力,基本上比較難打滑。但是
柱到底板只有0.7mm,呢種情況就是抽斷了。

佢話自己無問題,要free,咁我都話自己無問題,點解要自己認衰。來來去去多多少少佢都是會拿件事出來講。佢都根本完全唔認為自己有錯。

一人一半就更加無從談起。就算換給佢,佢都覺得我老屈佢250。

客人可以大d,但唔是大曬。我地自問有問題都算是積極處理。但是都要個客明事理,先可以處理到。

作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 13:55     標題: 回覆 50# 的帖子

師兄,d email都有比大家睇,我係被人放飛機fb問完,隔日用email + FB 追問先同我講因為佢地話我堅持無做錯所以佢地又堅持無做錯wor, 放人飛機點樣無做錯??我望唔透.....
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 14:03     標題: 回覆 66# 的帖子

成封email 係話

你地有同事昨天覆左我,我想有滑架更換或者替代品(replacement parts),我地已經傾好左用250加損壞左滑架作出交換,我仲諗住有得免費換因為我操作上正常。

Past tense 黎,如果你用個譯法佢係應該即刻覆返我話唔得,唔係到人地追/插先唔換
作者: loveless    時間: 18-9-2015 14:21

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 13:52 發表
或者我重申一次,我係裝完試槍個陣打斷ge,並唔係安裝時裝斷
裝斷說法係由gunsmodify 講
May I recap in English, the slide was broken during test firing, not caused by installation.
Broken by installation ...
何解要再三既定我冇睇內容呢?
除非有無間斷錄影, 不然你係無法証實或定義何為試槍的, 正如其實你係無法定義槍未落過場就一定等同小用.
如果你堅持要執著字眼, 其實好歡迎指出我邊行邊段邊粒字直接指出過係安裝時裝斷.

要玩咬文嚼字係可以沒完沒了的.
我舉個例:
A. 根魔就話係我操作上有問題,用力上到條柱斷開,唔存在品質上問題,我心諗鑼絲唔用力上又點實.
B. RMR無啦啦鬆左,擰出黎睇先知斷牙,裝既時侯落左Thread lock 無扭死.
loop 到天光都得, 但實際有乜用呢?
作者: RCman    時間: 18-9-2015 14:21

所以呢個case真係口同鼻挍
作者: eric1234    時間: 18-9-2015 14:23

引用:
原帖由 planelee 於 18-9-2015 13:55 發表
“We have sort out by sharing the cost of the slide which is 250 I need to pay. I just thought of having a free replacement part of it since I operate it normally.”

大家睇下是邊個出爾反爾羅,一開始 ...
你係間公司既人?
我英文會考唔合格,都睇到事主係寫sharing the cost of the slide which is 250 I need to pay
同 free replacement part 啦
人地同意俾番250蚊去換新條SILDE 又或者有免費零件,記住係零件俾佢解決問題喎
你唔好同我講咩數據話份件點點點,但電郵中講到明話可以250蚊換俾人,你在無通知事主下放人飛機,人地問先話唔換
仲好意思話人出爾反爾?
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 14:25

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2015 12:49 發表

o下

這刻極其需要得到貴公司協助 ...
唯有當我睇錯左誤會你意思
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 14:26     標題: 回覆 70# 的帖子

零件損壞可以咁講,但係放人飛機就「無口同鼻挍」
作者: loveless    時間: 18-9-2015 14:27

引用:
原帖由 planelee 於 18-9-2015 13:55 發表

兄台係代表生產商?
若屬實就只可以話, 雙方既表達能力係非常的旗鼓相當
作者: MK~    時間: 18-9-2015 14:29

引用:

「我地已經傾好左」
傾好左,姐係接受左,相方都同意用$250換貨

何來出爾反爾???

「就算換給佢,佢都覺得我老屈佢250」
哇!呢點係你自己FF渣喎!咁都可以屈個客發佢脾氣?
就算你要發脾氣唔換,有成5日比你做決定同通知返個客喎,你唔出聲?
唔講就當無事發生過?
作者: RCman    時間: 18-9-2015 14:31

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2015 14:27 發表

兄台係代表生產商?
若屬實就只可以話, 雙方既表達能力係非常的旗鼓相當
我都覺得兩方都唔肯讓步,對相方都不是好事。
作為PR, 呢樣好難想像之後會發酵成點。
作者: raiden666    時間: 18-9-2015 14:45

其實係咪好多呢D斷柱既情況, 你唔想開個先例, 人人都來換JA?

以上只是9UP....
引用:

作者: channet    時間: 18-9-2015 14:47

而家已經唔係貨品質素問題,係服務問題
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 14:48     標題: 回覆 75# 的帖子

傳說中ge被害妄想症再現人間?
作者: loveless    時間: 18-9-2015 14:49

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2015 14:31 發表

要解決有幾難, 三口六面傾掂佢大家握埋手笑住走都仲得
問題有時係成個社會都太依賴上網溝通, 但又往往高估左自身對語文既馭駕能力.
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 14:52     標題: 回覆 80# 的帖子

我自問表達上唔覺有問題wor
作者: RCman    時間: 18-9-2015 14:55

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2015 14:49 發表

問題有時係成個社會都太依賴上網溝通, 但又往往高估左自身對語文既馭駕能力.
方仗一事,作為用家或廠家。
我覺得好直得引以為鑒。
如果相方當時都退後一步睇多次,可能成個結局都唔同左。
但係,地球上所發生的事與物,就往往都係重覆再重覆的發生......包括對與錯!

作者: ayaka    時間: 18-9-2015 14:58

樓主宜家重有無同廠方聯絡?
作者: carl    時間: 18-9-2015 14:59     標題: 回覆 76# 的帖子

其實加250 換條新既已經雙方都有讓步, 關鍵係唔知點解一方突然改變心意件事先急轉直下....
13号果日如果換得成我地應該唔會睇到呢個POST.
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 14:59     標題: 回覆 83# 的帖子

無,我係等緊gun魔聯絡我
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 15:02     標題: 回覆 84# 的帖子

應該都會見到,不過可能係讚 after sales
作者: loveless    時間: 18-9-2015 15:02

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 14:52 發表
我自問表達上唔覺有問題wor
可喜可賀. 有說堅持都係美德
作者: Dave    時間: 18-9-2015 15:07

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2015 14:31 發表

暫時我睇到既發展係,廠方愈企愈硬 ( 或者被迫企硬免得有人話自知理虧 ),客人愈來愈不高興開始抹黑GM 同時不能獲得SLIDE,雙輸的走向。
有樣野很實在的,光棍劈竹不傷荀,除非想擘面去到盡,不然討回利益同嬴埋道理往往不共存,
好似比白炸抄牌,通常教訓得你都唔會抄,抄得你都唔會開口話你,二擇。
此事若以苦主的角度睇當然苦主岩哂,但未聽被告申訴就判好似快了一些,
其實我都很想知究竟是有$250 協定後樓主有冇再多口補刀,還是協定後冇再作任何新增協議,之後上到去冇野換。

因為我睇時序,
9 月 7 日提出250 蚊協議,雙方同意
9 月 8 日問ZERO HAMMER 應該不關SLIDE 事
9 月 8 日開新MAIL SEND 去GM 再提出此事,即同一件事向兩個渠道反映 ( 注意MAIL 跟FB可能不同人管理,因 EMAIL 回應話:有咁既事?沒收過相關REPORT 推論 ),樓主要求 $250 都比多,應該一毫子唔收更換。
9 月 9 日後,我不知EMAIL 有沒有再回應樓主,因為樓主無貼有冇回應或者講盡D 有冇爭論過甚麼 <-- 此處要求樓主解話。
9 月 14 日(MONDAY) 樓主直接以「FB 最後的協定」去上門比$250 拎貨,GM 說不更換。同日,樓主在FB 同 EMAIL 同時批評GM 出爾反爾。

以下純粹個人猜測:

樓主同GM EMAIL CS 溝通時要求一毫子不付,GM 當時是拒絕並堅持自己貨品質量良好( http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=5#pid1194833  此POST 66 樓疑似 GM 回應者提出相似觀點 ),
如是者樓主就係先同FB 協定左再自毀協定 ( 應承FB CS 比250 SHARE 之後再搵第二個人FOLLOW 想R 到盡 點知撞柱 ) ,
R 唔到 全FREE 就扮冇野去跟番FB 個「協定」上去換,點知FB CS 可以已經收到EMAIL 果邊 ( 總行MAY BE) 話咪Q 換比佢,結果FB 果個CS 即香港分部就睇大頭話唔換。

之後樓主開POST 話對方單方毀約,但省略了中間的EMAIL 對白 ( 可能是撞柱的部份 )

以上估計有冇人和議?

最後,煩請樓主提供EMAIL 之對答之結尾,THANKS

作者: MK~    時間: 18-9-2015 15:14     標題: 回覆 88# 的帖子

We have sort out by sharing the cost of the slide which is 250 I need to pay. I just thought of having a free replacement part of it since I operate it normally

"I just though"
樓主只係話以為,唔係要求
如果佢要求就用ask for / request等字眼啦

加上前面已經寫左"We have sort out"
姐係已經found a solution,相方得到了解決方法
所以呢個唔係要求
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 15:15     標題: 回覆 88# 的帖子

我cap圖就email係全部,無漏,email係話我仲諗住有得免費換,無話應該一毫子唔收更換(有邊個唔想免費換).佢話收250 作出更換我係fb 答ok ge. 中間無再對話直到13號我去間鋪頭換之後無得換先再fb問,隔日send email加fb 追先覆,後尾先話佢地出爾反爾 再上黎開post.

如果依你講法應該係13號前話唔換,唔係放完人飛機人地追先話唔換
Email出曬黎
作者: RCman    時間: 18-9-2015 15:18

引用:
原帖由 Dave 於 18-9-2015 15:07 發表

暫時我睇到既發展係,廠方愈企愈硬 ( 或者被迫企硬免得有人話自知理虧 ),客人愈來愈不高興開始抹黑GM 同時不能獲得SLIDE,雙輸的走向。
有樣野很實在的,光棍劈竹不傷荀,除非想擘面去到盡,不然討回利益同嬴埋 ...
很有道理,所以我都有問FB message / Email中間有咩野發生過只有事主自己知。
單看表面,事主/廠方都一定各有自己理由。

但我一早話過根主一開結談判就想"空"人不是一個好開始,佢一早就想R支Free slide

圖片附件: Screen shot 2015-09-18 at 10.37.23 AM.jpg (18-9-2015 15:19, 32.86 KB) / 該附件被下載次數 116

作者: MK~    時間: 18-9-2015 15:20     標題: 回覆 91# 的帖子

「貴公司會點處理」

下?咁叫凶人?
我望唔透

從呢14隻字入面,我搵唔到一個意思係想免費換一條新slide喎
唔通我理解能力出現問題?

作者: simcom    時間: 18-9-2015 15:25

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2015 14:49 發表
出錢做客人都要考語文能力??? 應該係CS有責任去客觀理解吧!仲要返口都唔通知個客...

作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 15:25     標題: 回覆 91# 的帖子

我係一樓個陣係表示過我想有得免費換,事實黎唔洗講,後尾用250話換我亦無話唔比
「貴公司會點處理」可以點rephrase? 唔通透過文字知我語氣?我又無加粗口又無加感嘆號......我都望唔透
作者: RCman    時間: 18-9-2015 15:26

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 15:20 發表
「貴公司會點處理」

下?咁叫凶人?
我望唔透

從呢14隻字入面,我搵唔到一個意思係想免費換一條新slide喎
免費換一條新slide係之後發生........
一出mesage 就掉一張散左的零件,我會覺得對製作者唔係甘好。
佢又無詳述事件經過,就問"你公司會點處理"?

但我都認同,廠家係可以就呢件事做得好D, 就唔會發展到甘,
所以我都有話"方仗事件",係值我用家/廠家去借鏡

作者: Epxaiual    時間: 18-9-2015 15:27

我第二頁已經叫大家小心d
唔好重現某事件.....

作者: simcom    時間: 18-9-2015 15:27

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 15:20 發表
「貴公司會點處理」
下?咁叫凶人?
我望唔透

同意!
作者: Dave    時間: 18-9-2015 15:30

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 15:15 發表
我cap圖就email係全部,無漏,email係話我仲諗住有得免費換,無話應該一毫子唔收更換(有邊個唔想免費換).佢話收250 作出更換我係fb 答ok ge. 中間無再對話直到13號我去間鋪頭換之後無得換先再fb問,隔日send email加 ...
咁我會覺得你是見好唔收,
FB CS 唔問長問短一日之內就FIRM 你 $ 250 可 1 換 1 ,算是好結果 ( 起碼此時此刻你覺得可接受的協定 ),站係公司來說,你話冇操過點知真定假?話唔定你買番去狂操狂射扭又超大力,WHO KNOW,
對方唔問長問短已經很好,重點是你應承了。你如果覺得250 蚊不可接受就應該直接同FB 條友說,FB友話你傻既食J 啦你先去總行COMPLAIN 不遲。

但你諗諗下又覺得$250唔抵,CS 去EMAIL 度想搵大粒佬傾,果一句JUST I THOUGHT 以我解讀係:「我跟FB 條友找出了解決方法就是一人分擔250 蚊,但我還以為應該全免費因為我只是正當使用」 <- 請問有冇解錯,如果解錯請以閣下本義再說一次,但或者對面理解同我一樣。之後呢件本身可以側側膊解決既事 就變左要渣正來做。

最終FB CS 不換都幾肯定係上頭授意,要怪就怪自己見一步踩一步吧。當一教訓。同理,開埋呢種豆付渣POST 同埋引起「批判」基本上GM 已經幾肯定唔會換比你。就算你認低威都係咁話。
呢件事同方杖件事唔同,時間序上明顯地你是有意在「$250 協定上」再R 到盡免費,如果你話冇呢個心既話,成封EMAIL 跟本唔需要SEND ,RIGHT?

作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 15:30     標題: 回覆 95# 的帖子

咁最多唔禮貌....點講得上兇?
作者: gunlock34    時間: 18-9-2015 15:34     標題: 回覆 98# 的帖子

就算用師兄你個理解方向,係咪應該13號前通個客唔換,唔係個客上到去諗住有得換,跟手放飛機要人追先話唔換. 點講都唔通

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0